Ο Κυρ. Μητσοτάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στις 27/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014:

«Έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα, νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει -ανάμεσα σε άλλα- και το οριστικό κλείσιμο μιας σειράς ΝΠΙΔ,
από τα οποία θα προκύψουν...».

Δημοσιογράφος: Είκοσι ένα, αν δεν κάνω λάθος...

Κυρ. Μητσοτάκης: «... Από τα οποία θα προκύψουν απολύσεις. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαδικασία αξιολόγησης όλων των ΝΠΙΔ του δημοσίου, με σκοπό να δούμε από πού μπορούμε να πετύχουμε εξοικονομήσεις πόρων. Πολλές από αυτές είναι και ψηφισμένες στον προϋπολογισμό του 2014. Έχουμε, δηλαδή, μειωμένες επιχορηγήσεις για μια σειρά από Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και προφανώς ένα κομμάτι αυτής της εξοικονόμησης ενδέχεται να προέλθει και μέσα από απομακρύνσεις προσωπικού. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης της κινητικότητας και εκτιμηθούν όλα τα αιτήματα -τα οποία έχει λάβει το υπουργείο- και δρομολογηθεί αυτή η διαδικασία, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν και απομακρύνσεις, μέσα από την διαδικασία της διαθεσιμότητας. Υπάλληλοι, δηλαδή, οι οποίοι δεν θα επανατοποθετηθούν σε άλλη θέση και θα απομακρυνθούν από το δημόσιο».

Δημοσιογράφος: Από αυτήν την δεξαμενή των 21 ΝΠΙΔ, που -με βάση τον κατάλογο που έχετε δώσει στην δημοσιότητα-, καταργούνται, με βάση το μοντέλο της ΕΡΤ, έτσι δεν είναι; Προσωπικά θεωρείτε ότι το μοντέλο της ΕΡΤ είναι επιτυχημένο;

Κυρ. Μητσοτάκης: «Είναι διαφορετικό να συζητάει κανείς για το αν θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να κλείσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Πιστεύω ότι η χώρα, όταν ολοκληρωθεί η δημιουργία της καινούργιας Δημόσιας Τηλεόρασης, θα έχει έναν πολύ πιο υγιή φορέα, ο οποίος θα παρέχει δημόσια υπηρεσία, αλλά με λογικό κόστος για τον πολίτη. Όταν κλείνει όμως ένα ΝΠΙΔ, προφανώς και οι εργαζόμενοι σε αυτό απομακρύνονται και αποζημιώνονται. Αυτή είναι μια αρχή, η οποία μέχρι και την περίπτωση της ΕΡΤ, δεν ίσχυε στο δημόσιο. Τι είχαμε δηλαδή; Είτε κλείναμε Νομικά Πρόσωπα -τα οποία ήταν σφραγίδες χωρίς καμία ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων-, είτε συγχωνεύαμε Νομικά Πρόσωπα, με αποτέλεσμα πάντα και νομοτελειακά όλο το προσωπικό να απορροφάται, χωρίς καμία αξιολόγηση και χωρίς καμία εκτίμηση των οικονομιών κλίμακος που πάντα προκύπτουν σε κάθε συγχώνευση».

Δημοσιογράφος: Από αυτή την δεξαμενή των 21 ΝΠΙΔ που θα καταργηθούν, αντιλαμβάνομαι ότι οι υπάλληλοι δεν θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Απολύονται...

Κυρ. Μητσοτάκης: «Με εξαίρεση λίγους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι με καθεστώς δημοσίου δικαίου, παρόλο που εργάζονται σε ΝΠΙΔ -είναι πολύ λίγοι αυτοί-, όλοι οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν».

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα αριθμητικά δεδομένα;

Κυρ. Μητσοτάκης: «Είναι πάνω από 200, αλλά το ζήτημα δεν είναι τόσο ο συνολικός αριθμός...».

Δημοσιογράφος: Είναι μικρός αριθμός σε σχέση με την μεγάλη δεξαμενή των 15.000...

Κυρ. Μητσοτάκης: «Είναι μικρός, διότι απομένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των πολύ μεγαλύτερων ΝΠΙΔ. Εκεί, τονίζω, δεν υπάρχει περίπτωση ξαφνικού θανάτου. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο μεγάλο ΝΠΙΔ να κλείσει από την μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο, υπάρχουν -κατά την εκτίμησή μας-, σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών, με στοχευμένο περιορισμό, ενδεχομένως, του προσωπικού αυτών των Νομικών Προσώπων».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, σε μια δεύτερη φάση και αφού προχωρήσει η κατάργηση αυτών των πρώτων 21 ΝΠΙΔ, θα μπείτε σε μεγαλύτερους φορείς, αριθμητικά;

Κυρ. Μητσοτάκης: «Βεβαίως. Ήδη η διαδικασία της αξιολόγησης φορέων...».

Δημοσιογράφος: Όπως;

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Είναι γνωστά ποια είναι τα ΝΠΙΔ και είναι γνωστό ότι όλα αξιολογούνται. Δεν είναι δική μου δουλειά να προδιαγράψω το αποτέλεσμα της αξιολόγησης...».

* Για το καινούργιο πλαίσιο αξιολόγησης στο δημόσιο:

«Έχουμε ένα καινούργιο πλαίσιο αξιολόγησης, το οποίο εισάγεται με το νομοσχέδιο το οποίο θέλουμε να καταθέσουμε και το οποίο δεν αλλάζει τα κριτήρια, απλά εισάγει μια έννοια, η οποία είναι πολύ ξένη στο δημόσιο, αλλά απολύτως γνωστή στον ιδιωτικό τομέα, αυτή της συγκριτικής αξιολόγησης. Λέμε, δηλαδή, πολύ απλά ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνουν όλοι "άριστα" στο δημόσιο, διότι με αυτόν τον τρόπο καταστρατηγείται πλήρως κάθε έννοια αξιολόγησης. "Άριστα" μπορεί να παίρνει μόνο το 25% σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης. Αυτό όμως που είπαμε είναι να μην προχωρήσουν οι διευθύνσεις σε αξιολόγηση του προσωπικού για το 2013, με βάση το υφιστάμενο σύστημα. Να περιμένουν να ψηφιστεί ο νόμος, ώστε να γίνει αξιολόγηση για το 2013, με το καινούργιο καθεστώς».

Δημοσιογράφος: Δημιουργείται η εντύπωση -με βάση το ποσοστό το οποίο έχετε θέσει για το πόσοι μπορούν άριστα-, ότι τα κριτήρια είναι ποσοτικά και όχι ποιοτικά...

Κυρ. Μητσοτάκης: «Γιατί είναι ποιοτικό το ότι παίρνουν όλοι "άριστα"; Κοροϊδευόμαστε; Δηλαδή τι αξιολόγηση είναι αυτή στην οποία όλοι παίρνουν "άριστα"; Η έννοια της ποσόστωσης, της υποχρεωτικής κατανομής προσωπικού σε κατηγορίες ανάλογα με την απόδοση τους, είναι μια έννοια δοκιμασμένη σε πολλές άλλες διοικήσεις στο εξωτερικό και φυσικά και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει και αυτή τα μειονεκτήματά της, αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από ένα καθεστώς αξιολόγησης, στο οποίο όλοι παίρνουν "άριστα" και ο ένας κοροϊδεύει τον άλλον... Αν η αξιολόγηση δεν ενέχει και στοιχεία συγκριτικότητας, παύει να είναι αξιολόγηση. Είμαι πάντα ανοιχτός σε οποιαδήποτε καλύτερη πρόταση, αλλά μέχρι στιγμής το μόνο που ακούω είναι μια στείρα άρνηση, η οποία επί της ουσίας επιδιώκει να συντηρήσει το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο βολεύει όλους... Καμία διαδικασία αξιολόγησης δεν είναι τελείως αδιάβλητη. Ενέχει υποκειμενικά χαρακτηριστικά. Η δυνατότητα προσφυγής του υπάλληλου υπάρχει πάντα και διατηρείται, σε περίπτωση που αισθάνεται ο ίδιος ότι έχει αδικηθεί. Αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει, ούτε αλλάζουν τα κριτήρια. Αλλά, από εκεί και πέρα, σε κάθε αξιολόγηση, η οποία ενέχει και το προσωπικό στοιχείο, υπάρχει και ένα στοιχείο υποκειμενικότητας...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Έχουμε καταφέρει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να αλλάξουμε εν μέρει -όχι στον βαθμό που θα θέλαμε-, την ατζέντα της συζήτησης με τη τρόικα. Να πούμε δηλαδή και να εξηγήσουμε ότι το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου δεν είναι τόσο το να μικρύνει το δημόσιο -ήδη έχει μικρύνει αρκετά, μπορεί ενδεχομένως να μικρύνει και λίγο ακόμα-, αλλά η βασική πρόκληση είναι να γίνει πιο αποτελεσματικό και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις...».

* "Εκτιμώ ότι αρχές Φεβρουαρίου θα επιστρέψει η τρόικα στην χώρα":

«Είμαστε σε διαρκή ηλεκτρονική επικοινωνία με την τρόικα. Έχουμε αποστείλει όλα τα στοιχεία που μας έχουν ζητήσει. Θυμίζω ότι και στην τελευταία επίσκεψη της τρόικα, δεν υπήρχαν ουσιαστικές εκκρεμότητες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης... Δεν είμαστε πια εμείς ουσιαστικό αγκάθι στην διαπραγμάτευση. Έχουμε υποχρεώσεις και ορισμένες δεσμεύσεις, που θα φέρουμε εις πέρας. Από εκεί και πέρα, η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα, εκτιμώ αρχές Φεβρουαρίου, με σκοπό -ενδεχομένως και πριν από το eurogroup Φεβρουαρίου-, να κλείσει αυτή η αξιολόγηση, η οποία στην ουσία έχει συμπτύξει δύο αξιολογήσεις σε μια, ώστε να μπορέσουμε πια να προχωρήσουμε στην επόμενη μεγάλη φάση της συζήτησης με τους πιστωτές μας, που αφορά την τύχη του ελληνικού χρέους. Αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει οπωσδήποτε -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο-, μετά την βεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος...
Η δέσμευση του eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 ήταν ότι η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει με το που θα πιστοποιηθεί από την Εurostat το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι το οποίο θα γίνει στα τέλη Απριλίου. Θα ξεκινήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτή η συζήτηση. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να γίνει συζήτηση προσδιορισμού του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, αν δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη του χρέους... Αν δεν ξέρω πόσο είναι το χρέος, τι επιτόκια θα πληρώνω, τι λύση θα δοθεί τελικά στο θέμα της ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης του χρέους, δεν μπορούμε να κάνουμε και ουσιαστική συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό».

Δημοσιογράφος: Πού αποδίδετε τις διαφορετικές προσεγγίσεις για αυτό το ζήτημα και από την πλευρά της θεσμικής ελίτ της Ευρώπης;

Κυρ. Μητσοτάκης: «Υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες. Δεν έχουμε μόνο στην χώρα μας ευρωεκλογές. Υπάρχουν και αλλού. Μπορεί να υπάρχουν και αλλού και ατομικές στρατηγικές πολιτικής διάκρισης σε αυτές τις εκλογές».

Δημοσιογράφος: Στην υποψηφιότητα του κ. Ρεν αναφέρεστε, φαντάζομαι...

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ναι. Μην νομίζουμε ότι μόνο εμείς έχουμε ευρωεκλογές ή μόνο εμείς είμαστε υπόλογοι στους πολίτες της χώρας μας. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες. Από την άλλη, είναι βέβαιο πια και γνωστό και στην Ευρώπη ότι θα υπάρξει συζήτηση για την τύχη του ελληνικού χρέους και τον τρόπο με τον οποίο θα μπούμε στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής μας σχέσης».

* "Πολιτικά διαχειρίσιμο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την Νέα Δημοκρατία. Δυσάρεστη έκπληξη για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. οι εκλογές σε ΟΤΑ και περιφέρεια ":

«Στις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις είδα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι μπροστά με λιγότερο από 1%. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι διαχειρίσιμο για την Νέα Δημοκρατία. Θεωρώ ότι έχουμε, ως Νέα Δημοκρατία, καλές πιθανότητες να είμαστε και πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, όσο και αν αυτό μπορεί σε κάποιους να φαντάζει δύσκολο. Δεν βλέπω όμως περίπτωση να αποτυπώνεται κάποια ουσιαστική δυναμική υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αντίθετα, αυτό που βλέπω είναι ότι η πρόταση εξουσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη καχυποψία και πολύ μεγάλο φόβο. Φόβος και καχυποψία που είναι μεγαλύτερα από τα όποια αρνητικά αισθήματα μπορεί να έχουν οι πολίτες για την σημερινή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Πιστεύω, σε κάθε περίπτωση, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμο και ενδεχομένως για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να μην είναι τόσο ευχάριστο, όσο περιμένει. Εκτιμώ δε, ότι σε επίπεδο περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τα αποτελέσματα για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστα... Δεν αναρωτιέστε γιατί δεν έχουμε δει ακόμα τους υποψηφίους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει στελεχιακό δυναμικό ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός κόμματος που φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγχώρια πολιτικά δρώμενα. Θα δείτε -και διακινδυνεύω αυτή την πρόβλεψη-, ότι σε επίπεδο περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τα αποτελέσματα για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξακολουθεί στελεχιακά να είναι ένα κόμμα του 3% - 4% και όχι ένα κόμμα του 25%. Ένα κόμμα του 3% - 4%, με όλα τα σύνδρομα των μικρών κομμάτων και των εσωτερικών διενέξεων, που συνήθως χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους κόμματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
μητσοτακης, απολυσεις στο δημοσιο, νεα δημοκρατια, αθηνα, νπιδ, ΕΡΤ, υγιή, τροικα, ηλεκτρονική, εκκρεμότητες, βεβαίωση, χρεος, λύση, εκλογες, νέα, ΟΤΑ, δημοσκοπηση, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, αξιολογηση, αποτελεσματα, χωρες, ηλεκτρονική, δημοκρατια, δουλεια, θεμα, νπιδ, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τυχη, απλα, ατζεντα, βεβαίωση, γινει, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δικη, δοθει, δωσει, δρωμενα, δυναμικο, ευχαριστο, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητες, εκτιμηση, εβδομαδα, εν μερει, εννοια, επικοινωνια, επρεπε, εσωτερικων, ευρωπη, υγιή, ιδιο, εικοσι, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, καχυποψια, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λεπτομερειες, λύση, παντα, οπωσδηποτε, ουσιαστικο, ουσια, πιθανοτητες, ρολο, σιγουρα, συζητηση, συντομα, σειρα, σφραγιδες, φυσικα, φοβος, ειπαμε, χωρα, υπουργειο, κομματι, μπροστα
Τυχαία Θέματα