Ο Κυρ. Μητσοτάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στις 9/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Η διαδικασία ελέγχου για πλαστά πιστοποιητικά - μετατροπές θα επεκταθεί και εντός του 2015":

«Κατηγορηματικά λέω πως δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι απομακρύνσεων από το Δημόσιο για το 2015. Με την ολοκλήρωση του υφιστάμενου κύκλου απολύσεων, τις 15.000 που είχε δεσμευτεί ότι θα έκανε η ελληνική κυβέρνηση το 2013 και 2014, τελειώνει αυτή η ιστορία των ποσοτικών στόχων των απολύσεων στο δημόσιο. Αυτό προφανώς δεν
σημαίνει ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι η όλη διαδικασία ελέγχου των πλαστών δικαιολογητικών και των μετατροπών των συμβάσεων προφανώς θα επεκταθεί και εντός του 2015, αλλά αυτή δεν θα συνδέεται, σε καμία περίπτωση, με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους απολύσεων. Έκαναν ζημιά οι ποσοτικοί στόχοι των απολύσεων, καθώς αποπροσανατόλισαν τη συζήτηση από τα πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, διότι καταφέραμε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με συστηματική δουλειά και στοχευμένο προγραμματισμό και εξακολουθούμε να υλοποιούμε -διότι πρόκειται για μακροχρόνιο σχέδιο-, ένα ουσιαστικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της διοίκησης, το οποίο έπεισε και τους πιστωτές μας, ότι δεν είναι απαραίτητοι οι ποσοτικοί στόχοι, προκειμένου να μπούμε σε μία λογική αλλαγών στη διοίκηση».

* "Σύστημα εσωτερικής κινητικότητας με εθελοντικά, αλλά υπό προϋποθέσεις, όπως και υποχρεωτικά χαρακτηριστικά":

«Ο κύκλος της διαθεσιμότητας, έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε με τις 25.000 των δημοσίων υπαλλήλων που μπήκαν σε διαθεσιμότητα, κλείνει και αυτός μαζί με εκείνον των απολύσεων. Ωστόσο θα αντικατασταθεί από ένα διαρκές σύστημα εσωτερικής κινητικότητας, το οποίο καταρχήν θα έχει εθελοντικά χαρακτηριστικά, αλλά -υπό προϋποθέσεις-, μπορεί να έχει και υποχρεωτικά. Εάν, για παράδειγμα, ένας δήμος έχει πλεονάζοντες μηχανικούς και ο διπλανός αντιμετωπίζει ελλείψεις, δεν θα είναι λογική μία μετακίνηση του πλεονάζοντος προσωπικού εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις; Και αυτή ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει και με υποχρεωτικό τρόπο. Καταρχήν, θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, αλλά υπό προϋποθέσεις δεν βλέπω το γιατί να μην έχει και υποχρεωτικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζω ότι οι μετακινήσεις στη διοίκηση έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιάρθρωσης, όπως και στις εφορίες, στο υπουργείο Παιδείας κ.λπ».

* Για αντιδράσεις δήμων στους ελέγχους: "Δεν πρόκειται να δεχθώ καμία αντίδραση":

«Δεν διεκδικώ να συμπληρώσω καμία δεξαμενή απολύσεων, απλά την επιστροφή στην κανονικότητα και τη νομιμότητα. Εάν κάποιος μονιμοποιήθηκε στο δημόσιο χωρίς να πληρεί τις προϋποθέσεις, πρέπει να φύγει. Είναι μία παράνομη πρόσληψη, αντίστοιχη με μία πρόσληψη κάποιου ο οποίος προσκόμισε πλαστά δικαιολογητικά. Πρέπει κάποια στιγμή να λύσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν πρόκειται να δεχθώ καμία αντίδραση και θα χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της υποστήριξης της δικαιοσύνης, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Οι υπάλληλοι που μπήκαν κανονικά στη Δημόσιο, δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτε».

* "Αντιδρούν διότι είναι συνεργοί. Γνωρίζουν ότι γνωρίζουμε":

«Το ερώτημα όμως δεν είναι το γιατί εμείς κάνουμε τον έλεγχο, αλλά το ποιοι μπορεί να διανοηθούν να αντιδράσουν σε έναν τέτοιο έλεγχο».

Δημοσιογράφος: Η δική σας ανάγνωση σε αυτή την αντίδραση ποια είναι ;

Κ Μητσοτάκης: «Μα το συζητάτε; Ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει γίνει. Ήταν συνεργοί σε αυτή τη διαδικασία των παράνομων μονιμοποιήσεων. Γνωρίζουν και γνωρίζουν ότι γνωρίζουμε, γι' αυτό αντιδρούν. Για να μπορέσω πάντως εγώ να απομακρύνω έστω και έναν υπάλληλο από το δημόσιο, θα πρέπει αυτή η απομάκρυνση να στοιχειοθετείται και θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στον φυσικό φάκελο του υπαλλήλου, έτσι ώστε να στοιχειοθετείται η ανάκληση ενός διορισμού».

* "Δεν συνδέονται οι δυο διαδικασίες (σ.σ. ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας). Δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα":

«Δεν νομίζω ότι συνδέονται οι δύο διαδικασίες με οποιοδήποτε τρόπο και δεν πρέπει να συνδέονται. Είναι άλλη διαδικασία η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση και τελείως διαφορετική η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει ευρύτερη συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και γι' αυτό ζητά στην τρίτη ψηφοφορία τις 180 ψήφους...
Άρα είναι δύο τελείως διαφορετικές εκλογές. Δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα μεταξύ των δύο και θα ήταν λάθος να βγουν από την αριθμητική καταμέτρηση, η οποία ούτως ή άλλως για την αυριανή ψηφοφορία είναι και άκρως προβλέψιμη».

* "Δεν πιστεύω ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών":

«Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών και γι' αυτό και προφανώς πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν οι 180 ψήφοι, οι οποίοι όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεξάρτητοι από το πρόσωπο το οποίο θα προταθεί για την προεδρία. Κάνουμε μια συζήτηση ερήμην των προσώπων. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή. Το πρόσωπο είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να καθορίσει την δυνατότητα της Βουλής να διερευνήσει ευρύτερες συναινέσεις. Αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Δεν χρησιμοποιούμε την προεδρική εκλογή ως εργαλείο για να ρίξουμε μια κυβέρνηση. Επιχείρησε να το κάνει ο κ. Παπανδρέου, το 2009. Τότε όμως, τουλάχιστον, είχε την αριθμητική μειοψηφία, για να μπορέσει να το επιβάλλει. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορεί να το επιβάλλει, σήμερα, με τους βουλευτές που διαθέτει. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, πέραν του γεγονότος ότι συνιστά κατάφωρη καταστρατήγηση του Συντάγματος η χρήση της προεδρικής εκλογής για την επίσπευση των εθνικών εκλογών».

* "Θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι πολιτικό πρόσωπο":

«Πιστεύω ότι μπορεί κάλλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η Πρόεδρος να είναι ένα μη πολιτικό πρόσωπο. Ένας σπουδαίος Έλληνας ή μια σπουδαία Ελληνίδα, που να μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια την χώρα στο εξωτερικό και να ενώσει την Ελλάδα. Ένα φωτεινό, θετικό παράδειγμα. Ένας αυτοδημιούργητος, κατά προτίμηση, Έλληνας που να φωτίζει την θετική πλευρά της Ελλάδας. Άρα δεν συντάσσομαι με αυτή την άποψη. Εξάλλου και κάποια από τα ονόματα που είχαν πέσει στο τραπέζι, αποδείχθηκε στην πορεία ότι μάλλον δεν θα μπορούσαν να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να εκλεγούν και δεν αναφέρομαι μόνο σε αριθμητικές προϋποθέσεις, αλλά και σε ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτείται να έχει ένας Πρόεδρος».

Δημοσιογράφος: Είμαι βέβαιη ότι φωτογραφίζετε τον κ. Κουβέλη...

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν θα βάλετε λόγια στο στόμα μου...».

Δημοσιογράφος: Το λέω με την έννοια ότι είναι το πρόσωπο το οποίο κυρίως "έπαιξε", ως όνομα για την προεδρία της Δημοκρατίας...

Κυρ. Μητσοτάκης: «"Έπαιξαν" διάφορα πρόσωπα, αλλά από την στιγμή που υπερασπίζομαι την άποψη ότι ο Πρόεδρος μπορεί να είναι μη πολιτικό πρόσωπο, προφανώς και θα είμαι πιο αυστηρός στην κριτική μου, ως προς τα ενδεχόμενα υποψήφια πολιτικά πρόσωπα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα