Ο Κυρ. Πιερρακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠαΣοΚ, μίλησε στις 2/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση:

«Αυτό συναρτάται με την εικόνα που είδαμε το τελευταίο διάστημα, η οποία είναι δεδομένο πως είχε συγκεκριμένες αρρυθμίες. Τα προβλήματα ξεκίνησαν με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αρχική διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, συνεχίστηκαν και σε άλλες επικοινωνιακές
αστοχίες, υπήρξε και ένα ζήτημα συνολικότερα με την διαπραγμάτευση με την τρόικα -το οποίο βγήκε στα ρεπορτάζ-, στον άξονα Μαξίμου, υπουργείου Οικονομικών, Χαριλάου Τρικούπη και όλο αυτό κατέτεινε σε συγκεκριμένες δηλώσεις βουλευτών τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠαΣοΚ. Οπότε, επειδή υπάρχει ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα -το οποίο δεν είναι άλλο από την εθνική στρατηγική-, υπάρχει η ανάγκη, πάρα πολύ συχνά, να δίνεται ένα μήνυμα και στην κοινωνία, αλλά και στους εταίρους μας και στις αγορές, ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και μπορεί να διαπραγματευτεί. Ακριβώς αυτό αφορά η ψήφος εμπιστοσύνης. Να δούμε κατά πόσο υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Πρέπει να αποτυπωθεί κατά πόσο κάποιες φωνές είναι μεμονωμένες και αποσπασματικές ή αν όντως υπάρχει δομικό πρόβλημα. Η ψήφος εμπιστοσύνης επιτρέπει ακριβώς αυτό».

Και πρόσθεσε: «Το συνολικότερο πλαίσιο που έχει να κάνει με τα βήματα που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από την ρύθμιση του χρέους, την απεμπλοκή από το ΔΝΤ -τα μεγάλα θέματα τα οποία δεν αποφασίζονται στην τρόικα, αποφασίζονται σε επίπεδο αρχηγών κρατών, σε επίπεδο Eurogroup ενδεχομένως-, για όλα αυτά τα θέματα πρέπει να φαίνεται πως υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και μια ισχυρή κυβέρνηση που μπορεί να τα διαπραγματευτεί. Είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορέσεις να μπεις σε αυτήν την συζήτηση.
Θεωρώ ότι είναι πολύ σωστή απόφαση. Και τα δύο κομμάτια. Δηλαδή, τόσο στο κομμάτι που έχει με τον χρονικό ορισμό της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, διότι υπήρχε μια πολύ μεγάλη αβεβαιότητα περί εκλογών...»

Δημοσιογράφος: Αυτή η αβεβαιότητα δεν θα μπορούσε να κλείσει με μια πολύ σαφή δήλωση των κυβερνητικών εταίρων στο ανώτατο δυνατό επίπεδο που θα όριζε σαφώς το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής; Δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς να χρειάζεται η ψήφος εμπιστοσύνης;

Κ. Πιερρακάκης: «Η ψήφος εμπιστοσύνης αφορά το άλλο κομμάτι...».

Δημοσιογράφος: Του κλίματος πολιτικής αστάθειας...

Κ. Πιερρακάκης: «Ακριβώς. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Ο συνδυασμός και των δύο ενεργειών δείχνουν ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την θητεία της. Δηλαδή, να μην πάμε σε εκλογές πριν από την προεδρική εκλογή και να επιδιωχθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών στην προεδρική εκλογή, γιατί υπήρχαν στοιχεία αμφισημίας ως προς αυτό. Είναι πάρα πολύ καλό το γεγονός ότι φαίνεται μια σαφής βούληση και των δύο κυβερνητικών εταίρων».

* Για φοροελαφρύνσεις:

«Από την εμπειρία μου στο Παρίσι, μπορώ να πω ότι η τρόικα δεν είναι -καταρχήν-, αρνητική σε όλα αυτά τα ζητήματα. Απλώς ζητάει να βλέπει μελέτες δημοσιονομικών επιπτώσεων. Δηλαδή τους ενδιαφέρει να δουν σε τι βαθμό αυτά τα μέτρα επηρεάζουν τους στόχους για πλεονάσματα. Γι' αυτό και όλο αυτό συναρτάται με την όλη συζήτηση για το χρέος. Αυτό είναι που διαμορφώνει την ανάγκη να έχεις πλεόνασμα 1,5%, 3% ή 4,5% τα επόμενα χρόνια. Οπότε, η πραγματική συζήτηση γίνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα κομμάτι είναι η τρόικα και το κατά πόσο θα συζητούσαν φοροελαφρύνσεις, αλλά για να συζητήσουμε κάποιες φοροελαφρύνσεις, πρέπει να ξέρουμε πώς εξελίχθηκε η συζήτηση για το χρέος. Τα ζητήματα είναι αλληλένδετα».

* Για κυβερνητική πλειοψηφία:

«Το βασικό πλεονέκτημα της ψήφου εμπιστοσύνης είναι ότι το τελευταίο διάστημα ακούσαμε -τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός μου-, φωνές οι οποίες έδειχναν ότι υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια. Ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ακόμα και από στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από το χώρο. Υπάρχει μια ανάγκη να φανεί κατά πόσο αυτές οι φωνές -ενόψει ενδεχόμενων εκλογών-, αναπτύσσουν μια ρητορική, η οποία είναι ασύνδετη με την πραγματική τους πράξη ή όχι. Αν η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η κυβέρνηση πρέπει να πέσει στην Βουλή. Αν την έχει, πρέπει αυτές οι φωνές να πάψουν να δημιουργούν πρόβλημα στην συνοχή της...
Οι κυβερνήσεις είθισται να ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης, όταν αρχίζουν να διαμορφώνονται εσωτερικά ζητήματα σε αυτές, μέσα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Αυτό είναι κάτι που είθισται στο ελληνικό πολιτικό παράδειγμα, δεν είναι παράλογο. Ειδικά τώρα, σε μια κατάσταση που θα έλεγα ότι δεν υπάρχει μια γραμμή μπροστά μας ή ένας εύκολος δρόμος. Έχουμε να διαχειριστούμε μείζονα θέματα. Οπότε, τα όποια επιμέρους ζητήματα πρέπει να λυθούν. Δεν μπορούμε να τα βάζουμε κάτω από το χαλί και να ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχουν».

Δημοσιογράφος: Τι ακριβώς συνέβη στο υπουργείο Οικονομικών;

Κ. Πιερρακάκης: «Ήταν όντως άστοχη η εικόνα που παρουσιάστηκε, για αυτό τον λόγο και πρέπει να υπερβούμε αυτή την εικόνα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς σήμερα θα συναντηθούμε με τον κ. Χαρδούβελη. Δεν θεωρώ ότι υπήρχε από την δική μας πλευρά κάποιο ζήτημα συνεννόησης με τον υπουργό Οικονομικών, συνολικότερα, στη συζήτηση πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα. Φαίνεται ότι έχει επιλυθεί».

Δημοσιογράφος: Ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών από την ηγεσία του ΠαΣοΚ να μην παρίστασθε εσείς και ο κ. Πρωτόπαπας στις συζητήσεις στην Αθήνα;

Κ. Πιερρακάκης: «Δεν έχω την αίσθηση ότι είχε τόσο πολύ να κάνει με την παρουσία την δική μας, διότι κανονικά η διαπραγμάτευση διεξάγεται ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία, το ΔΝΤ και την τρόικα. Απλώς, έχουμε την ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα να έχουμε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και να έχουμε ένα καινούργιο έδαφος κυβερνήσεων συνεργασίας. Οπότε, πρέπει όλες οι αποφάσεις να αντανακλούν τις κοινοβουλευτικές αντοχές από πίσω τους. Αυτό ήταν το πλαίσιο της παρουσίας μας. Ο κ. Χαρδούβελης ήθελε να διεξάγει την διαπραγμάτευση κατά βάση αυτός, ενδεχομένως, σε ένα στενότερο κύκλο. Αυτό δεν αφορούσε μόνο το ΠαΣοΚ, αλλά και κάποιους συμβούλους του πρωθυπουργού. Αυτό είναι ένα ζήτημα τεχνικής διαδικασίας. Παρόλα αυτά, έχω την αίσθηση ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαχείριση την πρώτη ημέρα δημιούργησε μια επικοινωνιακή αστοχία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα