Ακροδεξιός λαβύρινθος

Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαϊου, οι πάντες προαισθάνονται, και οι δημοσκοπήσεις τείνουν να το επιβεβαιώσουν, ότι το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο κινδυνεύει να είναι ένα σώμα με παραλυτικές ισορροπίες και ηχηρή παρουσία κάθε είδους ευρωσκεπτικιστών ή και αντιευρωπαϊστών, ιδίως από το χώρο της δεξιάς και ακροδεξιάς. Πώς φθάσαμε έως εδώ; Τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη για το μέλλον; Στην σημερινή του έρευνα με τη Νόνη Καραγιάννη από τις 10.00 έως τις 13.00 ο Αθήνα

9.84 απευθύνεται σε σειρά ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και στελεχών της ομογένειας που μας περιγράφουν και ερμηνεύουν την κατάσταση που επικρατεί στα επιμέρους κράτη-μέλη αλλά και τις πανευρωπαϊκές τάσεις.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 η Σουηδή επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κομισιόν Σεσίλια Μάαλστρομ προειδοποιούσε ότι ποτέ άλλοτε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είχαν τόση δύναμη στα εθνικά κοινοβούλια οι εξτρεμιστικές και λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις όσο σήμερα.

Το φαινόμενο σίγουρα δεν θα περιοριστεί στα εθνικά κοινοβούλια. Σύμφωνα με δημοσκοπικά στοιχεία, οι μη εγγεγραμμένοι του ευρωκοινοβουλίου, αυτοί δηλαδή που δεν τους θέλει κανείς στην πολιτική του ομάδα και προφανώς και αυτοί δεν θέλουν κανέναν, είναι 30. Τα τελευταία γκάλοπ τους φέρουν να εκτοξεύονται γύρω στις 100 έδρες επί συνόλου 750 στις κάλπες του Μαΐου.

Στο πλαίσιο της έρευνας μίλησε στον Αθήνα 9.84, ο Ξενοφών Γιαταγάνας, νομικός, πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εξέφρασε τους φόβους του για την ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης στα άκρα, σημειώνοντας ότι είναι ευθύνη των ηγέτιδων δυνάμεων της Ευρώπης να δειξουν μία άλλη κατεύθυνση και να εφαρμόσουν πολιτικές οι οποίες να συσπειρώνουν προς την ευρωπαϊκή ιδέα δυνάμεις και όχι να αποκλίνουν.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες, Μανώλης Σπινθουράκης, υπογράμμισε ότι το βέβαιο στις επερχόμενες ευρωεκλογές, είναι η μεγάλη άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, κυρίως των δεξιών ευρωσκεπτικιστών, οι οποίοι μάλλον θα φτάσουν τους 140-150 αλλά και των αριστερών ευρωσκεπτικιστών που θα είναι μερικές δεκάδες. Συνολικά, αυτοί που αποκαλούνται γενικώς ευρωσκεπτικιστές θα έχουν περίπου 200 έδρες, δηλαδή όσες θα έχουν οι ευρωσοσιαλιστές, οι οποίοι αναμένεται να έχουν περίπου 220 και το Ευρωποαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μία πλειοοψηφία η οποία θα αποτελείται από τους λεγόμενους ευρωπαϊστές αλλά αυτή η πλειοψηφία θα είναι μικρότερη.

Ο κ. Σπινθουράκης σημείωσε τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές, προβλέποντας δύο καινούργιες ακροδεξιές ομάδες στο ευρωκοινοβούλιο, η μία υπό τη Μαρί Λεπέν και τον Ολλανδό, παρά το γεγονός ότι η Λεπέν θεωρείται αντισημιτική ακροδεξιά ενώ ο Ολλανδός φιλοσημιτική ακροδεξιά και μία δεύτερη εθνικιστική ομάδα η οποία θα μπορούσε να στηθεί γύρω από τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος θέλει όχι μόνο την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρώπη αλλά και τη διάλυση της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Σπινθουράκη, αυτό το ευρωκοινοβούλιο θα έχει πολύ ενισχυμένη ευρωσκεπτικιστική ή άλλης φύσεως Δεξιά και Ακροδεξιά, το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του.

Όσον αφορά τη Γερμανία, μιλώντας στο σταθμό μας, ο Κώστας Δημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας σημείωσε ότι στη χώρα υπάρχουν γενικότερα φαινόμενα ρατσιστικής βίας. Όπως είπε, η Γερμανία έχει μικρές οργανώσεις, ομάδες ακροδεξιών. Ωστόσο υπάρχουν το NPD, κάτι αντίστοιχο με τη Χρυσή Αυγή και οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι επίσης είναι προς εκείνη την κατεύθυνση και γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, για δεύτερη φορά, μήπως μπορέσουν να τους απαγορεύσουν μέσω του Ανώτατου Γερμανικού Δικαστηρίου

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ολλανδία μίλησε ο Θανάσης Αποστόλου, πρώην βουλευτής του Εργατικού κόμματος, ο οποίος ανέφερε το ακροδεξιό κόμμα που αντιπροσωπεύεται στη Βουλή , το κόμμα της Ελευθερίας, είναι κυρίως ένα κόμμα που βασίζεται κυρίως στον αντιισλαμισμό και παράλληλα ζητάει την εθνική κυριαρχία, όπως τη λέει , ζητώντας να φυγει από την ΕΕ. Στις σφυγμομετρήσεις όμως του δίνουν μια αρκετά μεγάλη άνοδο.

Το εθνικό μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία καθορίζει την ατζέντα της συζήτησης και θέτει θέμα αποχώρησης της Γαλλίας από το ευρώ, τόνισε ο αναπληρωτής Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Kings College του Λονδίνου Στάθης Κουβελάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα