Ο Μ. Αργυρού στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cardiff, Μιχάλης Αργυρού, μίλησε στις 30/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Εκτιμώ ότι θα το περάσουμε το βουνό, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να διατηρήσουμε την καλή επίδοση σε ορισμένα ζητήματα και να τη βελτιώσουμε σε άλλους, εξίσου σημαντικούς και περισσότερους τομείς. Νομίζω, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην μέση μιας προσπάθειας μεταρρύθμισης και δημοσιονομικής προσαρμογής, έχοντας πετύχει να μπει για τα καλά πλέον

το νερό στο αυλάκι, χωρίς ωστόσο να λείπουν και πολλές αντιστάσεις, από αυτό το οποίο ονομάζουμε, κατεστημένα συμφέροντα.
Υπάρχει μια πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας και επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από τις αλλαγές. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται μια δυσκολία, μέρους του πολιτικού συστήματος, να πάει κόντρα σε αυτό που λέμε κομματική πελατεία. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι στο σημείο όπου έχουμε φτάσει, ακόμα και οι αναποφάσιστοι, καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούμε να πάμε πίσω».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού κενού... Μακάρι να μην υπάρξει, αν όμως γίνει κάτι τέτοιο, υφίσταται θέμα νέων μέτρων.

Μ. Αργυρού: «Ναι. αυτό είναι γεγονός. Για παράδειγμα, βλέπουμε να παρατείνεται και για το 2016 η ειδική εισφορά που θα έπρεπε να τελειώσει το 2014. Αυτό είναι κάτι το οποίο και την κοινωνία δυσαρεστεί και αποτελεί θέμα επικοινωνίας προς τους πολίτες του πραγματικού λόγου για τον οποίο εξακολουθούμε και υφιστάμεθα μεγάλους φόρους, όπως επίσης και την επαπειλούμενη επιβολή άλλων φόρων. Και εξηγούμαι... Αν δεν γινόταν αυτό θα είχαμε έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων 0.2 %. Εάν επίσης δεν είχαμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και δεν προχωρούσαμε στις μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για τη μακροχρόνια δημοσιονομική ανάπτυξη, θα είχαμε περισσότερα έσοδα από τα έξοδα, με αποτέλεσμα ο γενικός πληθυσμός να υφίσταται περισσότερες φορολογικές επιβαρύνσεις ή διατήρηση των υπαρχόντων».

Σε άλλο σημείο είπε: «Μιλάμε για ένα νέο ελληνικό κούρεμα, για το οποίο μάλιστα συζητείται αν θα πρέπει να δοθεί από τον δημόσιο τομέα, δηλαδή από τις χώρες που ήδη μας έχουν δανείσει στα πλαίσια του μνημονίου. Εδώ υπάρχουν θέματα. Ένα ακόμη κούρεμα θα ευνοούσε βεβαίως την ελληνική οικονομία, ταυτόχρονα όμως θα δημιουργούσε ένα ζήτημα που στα οικονομικά ονομάζεται ηθικός κίνδυνος. Δηλαδή, αν γνωρίζεις ότι τα χρέη σου θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τους δανειστές σου, διότι θα στα χαρίσουν, τότε για ποιον άραγε λόγο θα πρέπει να καταβάλλεις από μόνος σου όσες προσπάθειες σου έχουν ζητηθεί. Επομένως, εκτιμώ ότι με ένα νέο κούρεμα απομειώνεται η δική μας η αναγκαιότητα για οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα