Ο Μ. Σουλτς για την κρίση στην Ουκρανία

Η κρίση στην Ουκρανία συνιστά προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να δώσει περισσότερη προσοχή στα δυτικά Βαλκάνια, επειδή κάθε αστάθεια στην περιοχή απειλεί ευθέως και την Ένωση, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς.

«Η κρίση στην Ουκρανία σαφώς αποδεικνύει ότι εμείς στην ΕΕ πρέπει να δώσουμε περισσότερη και όχι λιγότερη προσοχή στα δυτικά Βαλκάνια και στους γείτονές μας» δήλωσε ο κ. Σουλτς, υποψήφιος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
και Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο.

Η ευθύνη της ΕΕ δεν σταματά στα σημερινά της όρια, επισήμανε ο κ. Σουλτς και εκτίμησε ότι η κρίση στην Ουκρανία ξέσπασε, επειδή οι πολίτες της απαιτούσαν περισσότερη δημοκρατία, καθώς ήταν φοβισμένοι από την προοπτική χρεοκοπίας της χώρας.

«Η τωρινή κατάσταση επιβεβαιώνει ότι, αν υπάρχει αστάθεια στη γειτονιά μας, αυτή πλήττει κι εμάς» ανέφερε ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος τόνισε ότι παρά την ορατή πρόοδο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ανησυχεί πολύ για την [αυξανόμενη αστάθεια» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο κ. Σουλτς κάλεσε τις αρχές της χώρας να ακούσουν τη φωνή του λαού, να αρχίσουν να εργάζονται για την αλλαγή της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη ρητορική των εθνοτικών διαιρέσεων και της απόσχισης.

«Η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας δεν μπορεί χρησιμοποιηθεί, ώστε στη Βοσνία να υποδαυλίζονται αποσχιστικές φιλοδοξίες. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι κυρίαρχη και ενιαία χώρα και η εδαφική της ακεραιότητα πρέπει να γίνει σεβαστή» σημείωσε ο κ. Σουλτς, τονίζοντας ότι αυτό αφορά κυρίως τους επικεφαλής της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε ότι παραμένει υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, επειδή η προοπτική ένταξης είναι πάντα κίνητρο για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

«Η διεύρυνση είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία άσκησης εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ» τόνισε ο κ. Σουλτς, προειδοποίησε όμως ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως πρόσκληση για να επισπευσθούν τα πράγματα, αλλά για να υλοποιηθούν με πιο εντατικούς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για την ένταξη στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήρε την πρόοδο που έχουν επιτελέσει σε αυτό το πεδίο το Κόσοβο, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Αλβανία.

Σημαντικό σύμμαχο της ΕΕ στην περιοχή χαρακτήρισε την Τουρκία, αλλά με την προϋπόθεση ότι η χώρα, αν θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, πρέπει να προσεγγίσει περισσότερο τις δημοκρατικές αρχές που εφαρμόζονται στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν η Τουρκία συνεχίσει έτσι κατάφωρα να περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών της, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της για την ένταξη στην ΕΕ» ανέφερε ο κ. Σουλτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα