Ο Μ. Βορίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μίλησε την 1/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και το ωράριο των φαρμακείων:

«Το πιο εύκολο είναι το να πεις "δεν συμφωνώ με το μέτρο ή θέλω ν' αλλάξω κάτι", που όλοι καταλαβαίνουν εύκολα τι πρέπει ν' αλλάξει. Οι πραγματικές συζητήσεις είναι τεχνικού περιεχομένου και υπό αυτή την έννοια είναι αρκετά περίπλοκες και σύνθετες. Δεν είναι -ας πούμε-
μια συζήτηση τύπου "μην κάνεις το περιθώριο κέρδους 15%, κάν' το 19%". Αλλά το πώς γίνεται το 15%, που, σε ποιους τζίρους, με ποια φάρμακα... Για παράδειγμα, όταν διαπραγματευόμουν την απελευθέρωση των ταξί, τα θέματα τύπου "τι βάζεις, τι βγάζεις, ποιες άδειες, πότε, πώς, σε ποια σημεία", ήταν και αυτά που συζητούσαμε περισσότερο. Όχι τόσο το "ναι - όχι", γιατί στο "ναι-όχι", αν υπάρχει δέσμευση, είναι δύσκολο να πας στο "όχι". Ο τρόπος με τον οποίο εκπληρώνεται τελικά αυτή η δέσμευση αποτελεί και το αντικείμενο μιας εθνικής συζήτησης... Όσον αφορά στο ωράριο των φαρμακείων δεν έχουμε κάτι να κάνουμε. Εγώ στο υπουργείο δεν έχω μια ατζέντα ωραρίου πάντως. Δηλαδή, στα θέματα που έχω να ρυθμίσω όσον αφορά στους φαρμακοποιούς, δεν έχω το ωράριο. Δεν ξέρω αν ανοίγει μια τέτοια συζήτηση, επειδή θέλουμε εμείς ν' ανοίξουμε μια συζήτηση για το ωράριο, γιατί δεν είναι υποχρεωτικό όλα να είναι μνημονιακά...».

* Για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων:

«Για τα κονδύλια η πρόβλεψη που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ότι το ποσό αυτό δεν θα υπερβεί τα 340 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι θα είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν στα πλαίσια της φαρμακευτικής δαπάνης που έχουμε. Θα πάρουμε ορισμένα μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και γενικότερα μέτρα και θα παρατηρούμε προσεκτικά το τρόπο με τον οποίο το μέτρο αυτό θα επηρεάσει τη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε αν δεν είναι μέσα στις εκτιμήσεις μας, να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις... Τα 2 δισ. ευρώ είναι ο στόχος που έχουμε θέσει. Είναι ο στόχος του προϋπολογισμού μας, είναι κλειστός προϋπολογισμός και θα υλοποιηθεί. Από πλευράς δαπανών σήμερα είμαστε περίπου στα μισά, ίσως είμαστε λίγο παραπάνω, αλλά όχι πολύ. Πάντοτε εμπειρικά υπάρχει μια βελτίωση της κατάστασης στο δεύτερο εξάμηνο. Δηλαδή, η κατανάλωση φαρμάκου το δεύτερο εξάμηνο είναι μικρότερη απ' ότι στο πρώτο, ενδεχομένως γιατί λαμβάνονται πρόνοιες προκειμένου να δημιουργούνται αποθέματα στο πρώτο εξάμηνο για το δεύτερο... Υπάρχει μια υπέρβαση του στόχου. Αυτό θα επηρεάσει ενδεχομένως το clawback. Και πέρυσι είχαμε clawback. Τώρα υπάρχουν κάποια πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα πάρουμε, προκειμένου να περιορίσουμε περαιτέρω την υπέρβαση αυτής της δαπάνης».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περάσει το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και να βρεθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται, προκειμένου να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, οι 121 που απαιτούνται για να δεσμεύσουν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υφίστανται δηλωμένοι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Δηλαδή, δεν μετράμε 121 βουλευτές που να λένε "ό,τι και να γίνει, όποιος Πρόεδρος και να υπάρχει, όποια και να είναι η πρόθεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να ψηφίσουν''. Άρα το κρίσιμο νομίζω ότι θα είναι αυτό κατά πόσο θα διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 ή όχι. Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί».

* Για το χρέος:

«Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν μπορούσαμε όλοι σε ορισμένα ελάχιστα ζητήματα να είχαμε συνεννοηθεί. Αυτό δεν είναι δυνατόν, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να δώσει ένα χαρακτήρα στην αντιπολίτευση συνολικά απορριπτικό και μηδενιστικό, ο οποίος -ας το πω έτσι- αναιρεί κεντρικές στρατηγικές της χώρας. Επομένως, με αυτή την έννοια, δεν είναι εύκολο να πει κανένας ότι θα επιτευχθεί τέτοιου είδους ευρύτερη συμφωνία. Αν με ρωτάτε όμως αν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί, σας λέω ότι δεν είναι απαραίτητο. Μπορούμε να κάνουμε και χωρίς την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έχουμε κάνει όλο αυτό τον καιρό... Είναι πλέον ευρύτερα αποδεκτό στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει φέρει θεαματικά αποτελέσματα στη προσαρμογή της, στις μεταρρυθμίσεις της, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της, στην προσαρμογή των ελλειμμάτων της και στον τρόπο που διαμόρφωσε το εμπορικό της ισοζύγιο. Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι αυτό έχει γίνει με πολύ μεγάλη προσπάθεια και τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι θα μπούμε σε μια συζήτηση για το χρέος, η οποία θα είναι χρήσιμη και θ' αποτελεί σημαντικό πολιτικό απόθεμα αξιοπιστίας, το οποίο υπάρχει στη κυβέρνηση για να τη διεξάγει αυτή τη συζήτηση και κυρίως υπάρχει στον πρωθυπουργό. Το πιο κρίσιμο απ' όλα για τη χώρα είναι η διαδικασία της παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, η οποία δεν πρέπει ν' ανακοπεί, διότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει τα εισοδήματα και θ' αλλάξει ευρύτερα το οικονομικό περιβάλλον. Το κομμάτι του χρέους θα βελτιώσει δύο ζητήματα. Πρώτον, το ότι η χώρα μπορεί να εξακολουθεί να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις και αυτό είναι σημαντικό για να μην μπούμε σε συζήτηση "πτωχεύουμε, δεν πτωχεύουμε" κ.λπ. και το δεύτερο είναι ότι θα φτηνύνει το χρήμα και επομένως θα επιτρέψει την πρόσβαση και στις χρηματαγορές, αλλά και μέσω του τραπεζικού συστήματος ουσιαστικά, σε φτηνό χρήμα στις επιχειρήσεις, πράγμα το οποίο είναι σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο... Το μεγάλο θέμα που έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε είναι τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις μας και ο οικονομικός μας ιστός, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικός μέσα στο κόσμο. Αυτό θα βελτιώσει πραγματικά την κατάσταση της οικονομίας και αυτό πρέπει να επιδιωχθεί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα