Ο Ν. Κανελλόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νίκος Κανελλόπουλος, μίλησε στις 4/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Οι δικηγόροι αποφάσισαν ήδη απεργία, μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια...

Ν. Κανελλόπουλος: «Με τους δικηγορικούς συλλόγους έχουμε μια θεσμική σχέση, μια διαρκή συνομιλία...
Έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, θα τον συνεχίσουμε και εν όψει όλων των διατάξεων οι οποίες θα συζητηθούν στην ελληνική Βουλή. Θα ακούσουμε με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις τους και δεν σας κρύβω ότι είμαστε αποφασισμένοι να δεχτούμε όσες σκέψεις των δικηγορικών συλλόγων είναι στην σωστή κατεύθυνση...
Η Τρόικα ήθελε να καταργηθούν τα λεγόμενα παλιά γραμμάτια προείσπραξης. Αυτό πετύχαμε -και έγινε αποδεκτό τελικά από την Τρόικα-, με το νέο κώδικα περί δικηγόρων, να παραμείνει και να λειτουργεί κανονικά, όπως και στο παρελθόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δικηγόρος οφείλει καταρχήν να έχει μια έγγραφη συμφωνία με τον πελάτη του. Εάν δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία με τον πελάτη, αμέσως έρχεται ο θεσμός των πάλαι ποτέ γραμματίων προείσπραξης, που ολοκληρώνει το σύστημα των αμοιβών».

* Για την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης:

«Αυτό είχε εξασφαλίσει την ασφάλεια δικαίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης συνηγορούσε, έδωσε μεγάλη μάχη και πέτυχε όσο ήταν δυνατόν να παραμείνει το σύστημα και έχει παραμείνει για τον αγοραστή μέχρι τέλος του 2013. Από 1/1/14 θα καταργηθεί. Ήδη έχει γίνει αυτό με προηγούμενο νόμο... Ο νέος κώδικας περί δικηγόρων δεν άγει κάτι καινούριο, εισάγει ουσιαστικά το ήδη ψηφισθέν».

Δημοσιογράφος: Για το θέμα της ελάχιστης αμοιβής των δικηγόρων;

Ν. Κανελλόπουλος: «Αυτό ήταν πράγματι μια επιμονή της Τρόικας, που κατά την άποψη του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει βάση και στο κοινοτικό κεκτημένο, καθότι αντίστοιχες χώρες -Γαλλία, Γερμανία-, έχουν εξασφαλισμένα τα ελάχιστα με νόμους ή προεδρικά διατάγματα... Νομίζω ότι έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Αυτό έχει ψηφιστεί με τον 4093/12 και επανήλθε με τον 4011/2013, άρα δεν είναι διατάξεις που τις φέρνει ο κώδικας, μιας και ήδη έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Και στα πλαίσια του κώδικα περί δικηγόρων ανανεώσαμε μια διαπραγμάτευση με την Τρόικα, κατά την άποψη της Τρόικας λανθασμένα. Για μένα και για το υπουργείο, εμμένει σε αυτή τη διάταξη και δεν θέλει με κανένα τρόπο, αφού έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή να έρθει ο κώδικας και να την αλλάξει. Θεωρώ όμως ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν απόλυτο δίκιο».

Δημοσιογράφος: Αν επιμείνει η Τρόικα, τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Ν. Κανελλόπουλος: «Η κυβέρνηση αυτή την στιγμή κατεβάζει το νομοσχέδιο και σας λέω ότι ήδη οι διατάξεις αυτές -τις οποίες επικαλούνται οι δικηγόροι, που πιστεύω απόλυτα ότι έχουν δίκιο-, είναι ψηφισμένες. Άρα αυτό το θέμα έχει κλείσει ουσιαστικά για την ελληνική πολιτεία... Είναι και ένα ζήτημα αξιοπιστίας πλέον της ελληνικής πολιτείας. Κάτι που ψήφισε πριν έξι μήνες, μην το αλλάξει τώρα».

Δημοσιογράφος: Απειλούν οι δικηγόροι με απεργία διαρκείας... Αυτό τι μπορεί να σημαίνει;

Ν. Κανελλόπουλος: «Νομίζω ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυτά τα άκρα. Η αίσθησή μου είναι ότι οι δικηγόροι και οι δικηγορικοί τους σύλλογοι θα συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές ανάγκες της νέας εποχής. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια στο υπουργείο Δικαιοσύνης να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, προχωράμε σε μια πολύ μεγάλη αλλαγή στην πολιτική δικονομία, μια γιγαντιαία προσπάθεια μεταρρύθμισης στον χώρο της Δικαιοσύνης, που ελπίζουμε ότι θα φέρει πολύ γρήγορα αποτελέσματα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα