Ο Ν. Καραθανασόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε στις 7/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και την σοβαρή καθυστέρηση με την οποία η κυβέρνηση ξεκίνησε την διαδικασία της νομικής αντιμετώπισης των συγκεκριμένων εγκλημάτων, τα οποία σε

μεγάλο χρονικό διάστημα -όπως επιβεβαιώνεται-, είχε διαπράξει αυτή η οργάνωση. Από αυτή, λοιπόν, την άποψη φαίνεται μια σημαντική καθυστέρηση. Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο είναι πολύ καθαρό, είναι ακριβώς το ότι η Χρυσή Αυγή, παρότι προσπαθούσαν να την αναδείξουν ως αντισυστημικό κόμμα, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες του συστήματος. Το σύστημα την αξιοποιεί ανάλογα με τις κάθε φορά ανάγκες του και αυτό φαίνεται και από τις σχέσεις που είχε με τμήματα του κρατικού μηχανισμού. Η σχέση της με θύλακες στην αστυνομία, αλλά και η στήριξη την οποία βρήκε μέσα από την χρηματοδότηση ή την ανάδειξη από τμήματα του κεφαλαίου. Οι εξελίξεις στο Πέραμα είναι καταιγιστικές. Οι σχέσεις που είχε με τμήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά και με τους μεγαλοεργολάβους της ζώνης του Περάματος. Άρα, καταρρίπτεται ο μανδύας του αντισυστημικού κόμματος που προσπάθησαν να της περάσουν. Αποτελεί απλά και μόνο τον εκτελεστικό βραχίωνα, το δολοφονικό -ας το πούμε έτσι-, χέρι του συστήματος».

Δημοσιογράφος: Ο τρόπος αντιμετώπισης σε πολιτικό επίπεδο από εδώ και πέρα και στο πλαίσιο το οποίο περιγράφετε, ποιος πρέπει να είναι; Έχει θέση στα κοινοβουλευτικά έδρανα; Είπατε για εγκληματικό χαρακτήρα ενός μορφώματος...

Ν. Καραθανασόπουλος: «Ενός φασιστικού ναζιστικού μορφώματος. Έχει πολιτική και ιδεολογία. Κι αυτή ακριβώς η πολιτική και ιδεολογία της την οδηγεί στο να καταφεύγει σε τέτοιου είδους πράξεις εγκληματικού χαρακτήρα. Από αυτή, λοιπόν, την άποψη εμείς λέμε καθαρά ότι βεβαίως χρειάζεται η εξάντληση όλων των περιθωρίων, τα οποία δίνει το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας και το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, κατά τη γνώμη μας. Χρειάζεται ταυτόχρονα και η παρέμβαση του ίδιου του λαϊκού παράγοντα, μέσα από την οργάνωση της πάλης, της δράσης του, να απομονώσει αυτούς τους εγκληματικούς θύλακες από τις λαϊκές γειτονιές, από τους χώρους εργασίας και γενικά από εκεί όπου ζει, εργάζεται η νέα γενιά ή πηγαίνει στα σχολεία. Από αυτή την άποψη είναι ευθύνη του λαού να την απομονώσει...».

Και πρόσθεσε: «Εκτιμάμε ότι μέτρα όπως η θέση εκτός νόμου, η απαγόρευση της καθόδου σε εκλογές, δεν είναι μέτρα τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό. Διότι, μπορεί πολύ καλά να εμφανιστεί με ένα άλλο χαρακτηριστικό, ένα άλλο όνομα. Δεν αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο...
Θεωρούμε ότι το ζήτημα της θέσης εκτός νομιμότητας δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις έτσι το φαινόμενο. Βεβαίως υπάρχουν τρόποι, συζητήσεις οι οποίες γίνονται για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης σε τέτοιου είδους οργανώσεις, οι οποίες μπορούν να συζητηθούν...».

Δημοσιογράφος: Είστε σύμφωνοι σε αυτό;

Ν. Καραθανασόπουλος: «Να συζητηθεί ναι, αλλά όχι με την προσπάθεια την οποία κάνει η κυβέρνηση να γενικεύσει το ζήτημα αυτό. Είναι άλλο να πεις ότι εδώ σταματάει η κρατική χρηματοδότηση σε εγκληματικές, ναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις κι άλλο, αυτό να το εμπλέξεις και με άλλα ζητήματα, όπως τα θέματα που βάζει ο τρομονόμος και τα οποία αναδεικνύουν θέματα ενός αντιδραστικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο τρομονόμος θεωρεί και ως εχθρό τον εσωτερικό εχθρό, δηλαδή τον εχθρό λαό. Άρα θέλει μεγάλη προσοχή στο να μην -στην προσπάθεια γενίκευσης αυτής της κατάστασης- τεθούν εμπόδια -κάτι το οποίο επιδιώκουν άλλωστε-, στη δράση του λαϊκού παράγοντα, στη διεκδίκηση και τη γενίκευση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών που έχει... Δεν είμαστε αντίθετοι (σ. σ. στην αναστολή χρηματοδότησης). Αυτό έλειπε, να υπάρχει μία τέτοια εγκληματική οργάνωση και ταυτόχρονα να την στηρίζει με το υστέρημά του ο ελληνικός λαός».

Δημοσιογράφος: Ανάλογη άποψη έχετε και για το ζήτημα της αναστολής της βουλευτικής αποζημίωσης ή άλλων προνομίων σε προφυλακισμένους;

Ν. Καραθανασόπουλος: «Ναι, βεβαίως. Αντίστοιχη αντιμετώπιση έχουμε και γι' αυτά τα θέματα, βλέποντάς τα όμως στο συγκεκριμένο πλαίσιο κι όχι σε μία προσπάθεια γενίκευσης. Γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να γενικεύσει το ζήτημα. Ετοιμάζει να φέρει πάλι αυτή τη λογική του αντιρατσιστικού νόμου, που αποδέχεται το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εξομοιώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό-φασισμό. Αυτό το ανιστόρητο και επικίνδυνο πλαίσιο. Σε αυτά τα ζητήματα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα καλέσουμε το λαό να επαγρυπνήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι χρειάζεται ένα νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο;

Ν. Καραθανασόπουλος: «Εμείς θεωρούμε ότι το νομικό πλαίσιο το οποίο ήδη υπάρχει είναι αρκετό, για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους φαινόμενα. Βεβαίως, θα μπορούσαμε να δούμε πλευρές εκσυγχρονισμού, να είμαστε εκεί να συζητήσουμε. Δεν είμαστε αρνητικοί στην εκ των προτέρων συζήτηση. Είμαστε όμως αρνητικοί -και το δηλώνουμε από την πρώτη στιγμή-, στο να ενταχθεί ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου στο πλαίσιο της πρότασης πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το είμαστε τελείως αρνητικοί, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε μία τέτοια διαδικασία. Θα την καταγγείλουμε με κάθε τρόπο».

Σε άλλο σημείο είπε: «Χρειάζονται η νομική, η ποινική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Κι από αυτή την άποψη, βεβαίως, εμείς δεν καλλιεργούμε αυταπάτες, ότι μπορεί το ίδιο το σύστημα να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα, γιατί ακριβώς αποτελεί παιδί του συστήματος. Το θρέφει, με άλλα λόγια, το στηρίζει έμμεσα ή άμεσα σε μία τέτοια διαδικασία και λογική. Ακόμα, πρέπει να αναδείξουμε ότι και το ίδιο το σύστημα είναι ένα σύστημα αντιλαϊκό, που γεννά φτώχεια κι εξαθλίωση σε πλατιά λαϊκά στρώματα και εμείς δεν θα γίνουμε η κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για να εξιλεωθεί το συγκεκριμένο σύστημα. Επίσης, βρίσκει ακόμα απήχηση. Αυτή λοιπόν η απήχηση μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, όταν αποκαλυφθεί πλατιά ο χαρακτήρας και η πολιτική την οποία έχει, η οποία είναι εχθρική απέναντι στο λαό, απέναντι στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, εκμεταλλεύεται ακριβώς τη φτώχεια και την εξαθλίωση, για να παρέχει στους κεφαλαιοκράτες, στους εφοπλιστές, πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό, εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα. Εάν σε αυτό το επίπεδο στηρίξουμε την αντιπαράθεση, τότε είναι φανερό ότι η δυναμική την οποία καταγράφει, το ποσοστό το οποίο φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, να παραμένουν, να εξακολουθούν να δηλώνουν, τότε θα έχουμε μία τελείως διαφορετική εικόνα... Θέλει ένα βάθος χρόνου αυτό, αλλά θέλει και μία αποφασιστικότητα την συγκεκριμένη στιγμή».

Δημοσιογράφος: Θέλει και μία άλλη ρητορική, ενδεχομένως και μία άλλη επιχειρηματολογία στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου από τα άλλα κόμματα;

Ν. Καραθανασόπουλος: «Έχει μία βάση αυτό, γιατί νομιμοποιήθηκε στις πλατιές λαϊκές συνειδήσεις η Χρυσή Αυγή σε αυτό το άγονο -ας μου επιτραπεί η έκφραση-, αντιμνημονιακό μέτωπο. Αυτό είναι μία ρηχή ανάλυση των εξελίξεων. Λογικές που λένε ότι για όλα φταίει το μνημόνιο, λογικές που λένε ότι η χώρα μας ζει υπό κατοχή, ότι πωλούνται όλα στους τοκογλύφους, αυτή η κενή περιεχομένου, επιφανειακή ανάλυση των ζητημάτων -τα οποία δεν γίνονταν μόνο από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους Ανεξάρτητους Έλληνες-, νομιμοποιούσε σε πλατιές λαϊκές συνειδήσεις την ίδια ή παρεμφερή ορολογία που χρησιμοποιούσε και η Χρυσή Αυγή. Αυτό ακριβώς πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αντιμετωπιστεί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα