Ο Ν. Μηταράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, μίλησε στις 18/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το Ελληνικό:

«Το Ελληνικό είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχουν ελληνικά, κινέζικα και εμιρατινά κεφάλαια. Αύριο, θα υπογραφεί και ένα σχετικό μνημόνιο. Το Ελληνικό είναι ένα εγκαταλειμμένο κομμάτι γης. Διαβάσαμε πρόσφατα -και υπήρχαν πολλές αντιδράσεις-, ότι το δημόσιο
ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια για να συντηρεί εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν αποδίδουν. Έρχεται ένας επενδυτής στο Ελληνικό, με ανοιχτό διαγωνισμό, προσφέρει ένα τίμημα και προσφέρεται να κάνει δημόσια έργα, αξίας 1,2 δισ. ευρώ -που δεν θα γίνονταν διαφορετικά-, για να μπορέσει το Ελληνικό να είναι αξιοποιήσιμο. Άρα, δρόμους, έργα υποδομών, ηλεκτροδότηση, αποχέτευση, ύδρευση και να κάνει πάνω σε αυτό 5 δισ. ευρώ ιδιωτική επένδυση για να αξιοποιήσει ένα κομμάτι γης, το οποίο δεν αποφέρει απολύτως τίποτα...».

Δημοσιογράφος: Ο αντίλογος σε αυτό από κατοίκους και φορείς που αντιδρούν, ήταν ότι το τίμημα ήταν εξαιρετικά χαμηλό για την εξαγορά ενός "φιλέτου" γης και από την άλλη πλευρά, ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η πρόβλεψη για την επένδυση, θα πρόκειται για μια τσιμεντοποίηση που ουσιαστικά θα αποκόβει και θα απομονώνει τους κατοίκους της περιοχής, από αυτό το οποίο πάει να δημιουργηθεί . Δηλαδή, δεν θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες κ.λπ...

Ν. Μηταράκης: «Το τίμημα βγήκε με διεθνή διαγωνισμό. Ήταν ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε πρόσφερε περισσότερα. Το λέω αυτό, διότι όταν κάναμε αποκρατικοποιήσεις στο παρελθόν, -θυμάμαι-, σε πολλαπλάσιες αξίες από κάποιες που υπάρχουν σήμερα και τότε λέγαμε ακριβώς τα ίδια, ότι εκποιεί το δημόσιο πολύ χαμηλά. Μιλώ για χρόνια πριν. Βλέπουμε ότι σήμερα, για πολλά περιουσιακά στοιχεία που εκποιήθηκαν τότε, η τιμή που πήρε το δημόσιο τότε είναι πολλαπλάσια από αυτή που έχουν σήμερα. Το λέω για την ιστορία. Στο Ελληνικό θα καλυφθεί μόνο 25% της γης. Το 75% του Ελληνικού θα είναι ακάλυπτο πράσινο και θα έχει 2.000 στρέμματα, το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης θα δημιουργηθεί και θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο. Όπως και οι παραλίες θα είναι προσβάσιμες στον κόσμο. Σήμερα, οι παραλίες στον χώρο του Ελληνικού είναι υποβαθμισμένες. Είναι τελείως εγκαταλειμμένες και ο πολίτης δεν έχει πρόσβαση».

* Για την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάν:

«Είναι η απάντηση στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, που έγινε τον Μάιο του 2013, στην Κίνα. Τότε υπογράφηκαν διάφορες συμφωνίες και είναι σημαντικό να πούμε ότι δώδεκα μήνες μετά, οι συμφωνίες αυτές υλοποιήθηκαν. Για παράδειγμα, η επένδυση της Huawei, η επένδυση της ZTE, η συνέχιση των επενδύσεων της Cosco στο λιμάνι, η επένδυση της ιδιωτικής Fosun, την οποία είχε συναντήσει και ο πρωθυπουργός στην Κίνα, στο Ελληνικό, οι επενδύσεις που κάνουν μικρότερες κινεζικές εταιρείες, κυρίως στον χώρο του τουρισμού. Με την Κίνα έχουμε μια δομική σχέση. Η Ελλάδα διεκδικεί να είναι πύλη εισόδου από την ανατολή. Αυτό σημαίνει και γεωγραφικά να είμαστε η πύλη εισόδου της παραγωγής της Ασίας προς την Ευρώπη. Σας θυμίζω ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε μια τεράστια μεταστροφή στο οικονομικό μοντέλο. Παράγουν πλέον οι μεγάλες πολυεθνικές στην Κίνα ή σε χώρες της Ασίας, αντί στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα δεν παρήγαγαν ποτέ. Άρα, εμάς μας επηρέασε λιγότερο. Αυτό που κερδίζει πλέον η Ελλάδα είναι ότι αυτή η παραγωγή πρέπει να έρθει στην Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται την ελληνική ναυτιλία. Ένα από τα βασικά θέματα της επίσκεψης ήταν η ενίσχυση των ναυτιλιακών σχέσεων. Σας θυμίζω τα ελληνικά πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα και χρηματοδοτούνται -το πιο σημαντικό-, από την Κίνα, για να κατασκευαστούν. Η κινεζική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την ελληνική ναυτιλία, για να κατασκευάσει νέα πλοία στην Κίνα, τα οποία μετά χρησιμοποιούνται για την μεταφορά προϊόντων. Στο ελληνικό έδαφος, επίσης, οι Κινέζοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για υποδομές, λιμάνια και αεροδρόμια, να επενδύσουν στην κατασκευή ενός καλύτερου σιδηροδρομικού δικτύου για την χώρα μας, για να μπορέσουν οι Κινέζοι να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα ως προς την ευρωπαϊκή αγορά, καθιστώντας όμως την χώρα μας πολύ σημαντική πύλη».

* Για την δήλωση του Α. Λοβέρδου "Δεν θα εφαρμόσω τον προϋπολογισμό, γιατί δεν τον ψήφισα":

«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να έχει ατομική στρατηγική. Εδώ υπάρχει ένας συμφωνημένος δρόμος και το στοίχημα όλων είναι να πετύχει αυτός ο δρόμος. Χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή οι δηλώσεις που γίνονται πάνω σε θέματα κυβερνητικής πολιτικής».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα