Ο Ν. Παπαχρήστος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, μίλησε στις 8/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Δεν πρόκειται μόνο για τις δύο ώρες, όσον αφορά την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, είναι και οι συνέπειες από αυτή την αλλαγή. Δηλαδή, οι νεότεροι καθηγητές της ίδιας ειδικότητας σε κάθε σχολείο, χάνουν την οργανική τους θέση και πλασματικά βγαίνουν υπεράριθμοι, αφού το ωράριό τους το παίρνουν οι παλιότεροι καθηγητές. Υπάρχει και ένα προεδρικό διάταγμα που δεν έχει υπογραφεί ακόμα,

σύμφωνα με το οποίο αυτοί οι καθηγητές θα μετατεθούν υποχρεωτικά στην περιφέρεια. Και αν δεν βρουν σχολείο εκεί -γιατί αντίστοιχη λειτουργία θα γίνεται σε όλα τα σχολεία της χώρας-, θα μετατεθούν ανά την Ελλάδα, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και χωρίς την δική τους θέληση. Αυτό το τελευταίο σημείο μας ενοχλεί περισσότερο. Εκπαιδευτικοί θα ξεριζωθούν βίαια, εξαιτίας αυτής της απόφασης του υπουργείου Παιδείας... Για ποιο λόγο ελήφθη αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων; Γιατί αν το υπουργείο Παιδείας αναλάμβανε αυτή την πρωτοβουλία τον Νοέμβριο, ήταν προφανές ότι θα είχαμε απεργία εντός Νοεμβρίου. Άρα, μήπως το υπουργείο Παιδείας παίζει αυτό το παιχνίδι με τους γονείς και τους μαθητές και τους τοποθετεί μπροστά σαν ασπίδα, για να περάσει την πολιτική του, χωρίς να αντιδράσουν οι καθηγητές;».

Σε άλλο σημείο είπε: «Είκοσι τρία χρόνια δεν έχουμε κάνει απεργία κατά την διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Η τελευταία απεργία είχε γίνει το 1990 και ήταν τραυματική εμπειρία και για τους μαθητές και για τους ίδιους τους καθηγητές. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν επαναλήφθηκε αυτό το πείραμα για παραπάνω από δύο δεκαετίες. Όμως, αυτή την στιγμή, όταν ακολουθείται μια τόσο ακραία πολιτική σε βάρος των εκπαιδευτικών, από ένα σημείο και ύστερα, στις ακραίες πολιτικές, βρίσκεις και ακραίες αντιδράσεις».

Και πρόσθεσε: «Το προεδρικό διάταγμα δεν έχει υπογραφεί ακόμα. Ας κάνει το υπουργείο Παιδείας μια κίνηση καλής θέλησης προς τους εκπαιδευτικούς. Να δηλώσει δηλαδή ότι αποσύρει το προεδρικό διάταγμα και δεν θα το επαναφέρει. Από εκεί και ύστερα, εμείς σαφέστατα θα αντιδρούμε για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, πλην όμως, φαντάζομαι, ότι θα υπάρχουν νέα δεδομένα που μπορεί να μην οδηγήσουν σε απεργία την περίοδο των εξετάσεων».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα