Ο Ν. Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Βούτσης, μίλησε στις 19/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το ζήτημα των πλειστηριασμών:

«Είναι θέμα αιχμής, που δεν χωράει διαπραγμάτευση ή καλλωπισμό. Θα πρέπει να υπάρξει συνέχιση της αναστολής των πλειστηριασμών, για όσο καιρό θα υπάρχει πραγματικά αδυναμία στις ελληνικές οικογένειες να ανταποκριθούν. Και αυτή η αδυναμία είναι πασίδηλη. Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι απίστευτα. Γνωρίζετε ότι η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων για μια οικογένεια

γινόταν από το κάτι επιπλέον, από το ελάχιστο ή περισσότερο περίσσευμα. Όταν δεν υπάρχει αυτό το 30% - 40%, στην καλύτερη περίπτωση, για αυτούς που έχουν ακόμα εργασία, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχουν επιπλέον λεφτά. Πρέπει κανείς να κόψει τις σπουδές ή το γάλα των παιδιών του ή την βενζίνη, για να ανταπεξέλθει».

Δημοσιογράφος: Δεν πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις για κάποιους που έχουν δύο και τρία σπίτια και πληρώνουν δάνειο;

Ν. Βούτσης: «Εκεί δεν υπάρχουν νομικά κωλύματα, όπως δεν υπάρχουν και για τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και έρχονται τα δικόγραφα στους τρεις - τέσσερις μήνες από τις ΔΟΥ. Για την πρώτη κατοικία είναι το σταμάτημα των πλειστηριασμών εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Για την τρίτη κατοικία δεν υπάρχει τέτοιο κώλυμα».

Δημοσιογράφος: Ακόμα και για την πρώτη κατοικία είναι άλλο ένα σπίτι των 150 - 200 τ.μ. και άλλο ένα 350 τ.μ., όπου μιλάμε πια για πολυτελή κατοικία...

Ν. Βούτσης: «Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Όταν αγοράστηκαν αυτά τα σπίτια η αξία τους ήταν τουλάχιστον 30% - 50% μεγαλύτερη από ό,τι τώρα. Και μιλάω για αρχές της δεκαετίας του 2000 χοντρικά, που τότε δόθηκαν τα πολλά δάνεια. Τώρα και να θέλει να τα πουλήσει κανείς, πληρώνοντας δε τα τοκοχρεολύσια, φτάνεις 50% και περισσότερο, πάνω από το ύψος του δανείου... Αυτά τα διλήμματα Στουρνάρα αποτελούν αναγνώριση μια φαύλης πολιτικής που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο τους δανειολήπτες... Μιλάνε για 200 εκατομμύρια ευρώ. Εγώ θα σας πω για πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που υπήρξαν στον κορβανά για να επιβιώσει το τραπεζικό σύστημα από την εποχή Αλογοσκούφη. Είναι μια αυτοτροφοδοτούμενη κατάσταση. Δίνονται λεφτά εκεί και αυτό το χρέος περνάει και στον ελληνικό λαό και οριζοντίως κατανέμεται, με αποτέλεσμα να πέφτουν σημαντικά τα εισοδήματα. Και λένε ξανά, "να σταθούν στα πόδια τους οι τράπεζες". Μα πώς να σταθούν; Αφού για να σταθούν, έγιναν περικοπές στα εισοδήματα».

Δημοσιογράφος: Για την τραγωδία με τον 19χρονο και τα ΗΛΠΑΠ, δεν είναι λίγο εκτός ορίων πολιτικό παιχνίδι, όταν μια προσωπική τραγωδία γίνεται πολιτικό υπερθέαμα;

Ν. Βούτσης: «Οι προσωπικές τραγωδίες είναι αφορμή για την λογική αφύπνιση, εγρήγορση και για τον δημόσιο διάλογο. Περί αυτού πρόκειται. Δεν είναι για καμία άλλου τύπου πολιτικάντικη χρησιμοθηρία, αλίμονο. Προ τριμήνου, μια από τις εκδηλώσεις του Αλ. Τσίπρα για την αναφορά στα προγραμματικά στοιχεία, ήταν στην Δραπετσώνα για το δίχτυ ασφαλείας σήμερα. Και είχαμε πει ότι για ανέργους, αστέγους κ.λπ., με ειδικό δελτίο το οποίο θα διέθεταν οι Δήμοι ή κάποιος άλλος οργανισμός με θεσμικό τρόπο, θα έπρεπε οι μετακινήσεις τους, για όσο διάστημα κανείς έχει την αδυναμία, να είναι δωρεάν. Έτσι ξεκίνησε αυτή η συζήτηση και φούντωσε, διότι αντί να πηγαίνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οδηγούμαστε στην μηδενική ανοχή επί δικαίων και αδίκων, η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Σε συνθήκες κρίσης αυτά είναι βραδυφλεγείς βόμβες, των οποίων την έκρηξη καλύτερα να μην δούμε, γιατί σίγουρα θα είναι ανεξέλεγκτη και από εμάς και από την κυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Επί δικαίων και αδίκων, όμως, στον αντίποδα αυτού, μπορεί να λειτουργεί και το κίνημα "Δεν πληρώνω", το οποίο δυνάμεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στήριξαν...

Ν. Βούτσης: «Βεβαίως και το στήριξαν, όταν μιλάμε για τους συγκεκριμένους δρόμους στους οποίους οι μπουλντόζες είναι φαντάσματα...».

Δημοσιογράφος: Οι δημόσιες συγκοινωνίες που αιμορραγούν από την εισιτηριοδιαφυγή δεν μπορούν να μην ελέγχονται...

Ν. Βούτσης: «Άρα το καλύτερο ήταν αυτό που ήδη έχει προταθεί και μάλιστα και από το συνδικαλιστικό τους κίνημα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αδυναμία -και δυστυχώς είναι πολλοί-, να έχουν δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης. Αλλά ούτε να το σκεφτούν αυτό... Μπαίνουμε πλέον στα πολύ βαθιά και όσο πιο γρήγορα είτε αλλάξει ριζικά η πολιτική, είτε αλλάξει η κυβέρνηση και έρθει κάποια άλλη με διαφορετική πολιτική, τόσο το καλύτερο. Διότι η ανθρωπιστική καταστροφή έχει κάποια μη αντιστρεπτά αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν θα είμαστε σε θέση και εμείς ακόμα, να αναστηλώσουμε την χώρα με ένα ΑΕΠ της τάξης των 150 - 155 δισ. ευρώ».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα