Ο Ν. Ξυδάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Ξυδάκης, μίλησε στις 30/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που είναι το κράτος πρόνοιας, γκρεμίζεται παντού":

«Η ίδια η ύπαρξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως επικεφαλής σε όλο το τόξο της ευρωπαϊκής αριστεράς και οι περιοδείες του Α. Τσίπρα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις -όπου υπάρχει αριστερά-, είχε αυτό
το νόημα: Ποιος είναι εναντίον της ευρωπαϊκής δημοκρατικής ιδέας από το τόξο της ευρωπαϊκής αριστεράς; Ας το δούμε αυτό και να προχωρήσουμε μετά. Ποιος άλλος Έλληνας πολιτικός ηγέτης έχει ηγηθεί μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας για αλλαγή στην Ευρώπη; Η Μπάρμπαρα Σπινέλι -κόρη του Αλτιέρο Σπινέλι, πατέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, συγκρότησε ψηφοδέλτιο με τον Α. Τσίπρα για μια άλλη Ευρώπη, στην Ιταλία. Πρέπει να δούμε και μερικές συμβολικές κινήσεις και τι σημαίνει Ευρώπη, όμως. Ας ρωτήσουμε τους Ιταλούς, ας ρωτήσουμε την Μπάρμπαρα Σπινέλι.
Φυσικά και είσαι υπέρ της Ευρώπης, η οποία προωθεί την σύγκλιση, την αλληλεγγύη, την δημοκρατία στο εσωτερικό της και το κράτος πρόνοιας. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό κοινό κεκτημένο. Το κοινωνικό κράτος, το οποίο γκρεμίζεται παντού. Η Γερμανία έχει 18% φτωχούς μέσα στην καρδιά της, μετά τους νόμους του Σρέντερ...».

* "Όταν προχωράς σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, πρέπει να έχεις σχέδιο Β":

«Νομίζω ότι καθήκον υπέρτατο και μοναδικό, ίσως, οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης είναι να διασώσει τον λαό και την χώρα. Όταν, λοιπόν, πας να προχωρήσεις σε μια διαπραγμάτευση, σε μια σχέση με τους εταίρους σου, με τους δανειστές σου, με τους συμμάχους σου, με τους σύμμαχους λαούς, πρέπει να έχεις και σχέδιο Β και σχέδιο Γ και Δ. Η Γερμανία είχε σχέδιο Β, το καλοκαίρι του 2010, αλλά εφάρμοσε το σχέδιο Α, γιατί ήταν το πιο εύκολο. Δέχτηκαν οι Έλληνες να θυσιαστεί ο ελληνικός λαός, να θυσιαστούν τα ασφαλιστικά ταμεία, όλος ο δημόσιος πλούτος, να μπει η χώρα σε μια ατέρμονη πορεία ύφεσης, εσωτερικής υποτίμησης, ανεργίας, αποεπένδυσης, για να σωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες που διακρατούσαν το ελληνικό χρέος. Αυτά τα πράγματα τα έχουν περιγράψει οι εκθέσεις στο IMF, είναι καταγεγραμμένα. Αφού, λοιπόν, το ξέρουμε αυτό, αφού θυσιαστήκαμε και αφού στείλαμε δύο γενιές μετανάστες, ας διαπραγματευτούμε. Να διαπραγματευτούμε με την ευρωπαϊκή ηγεμονία. Μετά από τόσες δεκαετίες ευρωπαϊκής σύγκλισης, έχουμε φτάσει στο μάξιμουμ της απόκλισης».

* Για νόμισμα - δημοψήφισμα:

Δημοσιογράφος: Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης και το νόμισμα;

Ν. Ξυδάκης: «Το έχει θέσει ο Μπερλουσκόνι, η Ιταλία».

Δημοσιογράφος: Είναι καλό παράδειγμα ο Μπερλουσκόνι;

Ν. Ξυδάκης: «Γιατί δεν είναι; Ο Μπερλουσκόνι έθεσε το νόμισμα και έπεσε από πρωθυπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε ένα ζήτημα δημοψηφίσματος, για το αν θα προχωρήσει την δεύτερη φάση του μνημονίου και έπεσε από πρωθυπουργός και διορίστηκαν δύο τραπεζίτες επικεφαλής των δύο χωρών. Ο Χάμπερμας ούρλιαζε ότι αυτό είναι πραξικόπημα και ταπείνωση στην καρδιά της Ευρώπης. Εδώ ακούστηκε ποτέ αυτό το πράγμα; Τα θεωρούμε όλα τόσο φυσιολογικά;
Πράγματι, ο Μπερλουσκόνι είναι μια καρικατούρα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Πράγματι, ο Γ. Παπανδρέου φέρθηκε ως ανόητος, όταν πήγε να διαπραγματευτεί για την χώρα και τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί, αλλά αυτό είναι ένα πράγμα. Το άλλο, είναι αυτό που επεσήμαναν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι φιλόσοφοι, ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει γίνει ένα κουρελόχαρτο.
Όλοι θέτουν τέτοια ζητήματα. Στην Ιταλία, το θέμα του νομίσματος δεν το έθεσε ο Μπερλουσκόνι, το έθεσε η Fiat, η οποία έχει επιτόκια τετραπλάσια από την VW και μετακόμισε την έδρα των επιχειρήσεών της στην Chrysler στην Αμερική. Να ρωτήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που φεύγουν από την Ελλάδα, αν τους συμφέρει το νόμισμα και η παντελής έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα. Δεν λέω να φύγουμε αναγκαστικά, αλλά πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για τον ελληνικό λαό».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι λέτε πως εδώ θα μπορούσε να υπάρχει ένα επεξεργασμένο σχέδιο μιας άλλης πρότασης, που σημαίνει άλλο νόμισμα, εθνικό...

Ν. Ξυδάκης: «Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει τέτοια σχέδια από τις πρώτες ημέρες του 2010. Υπήρξε κανένα τέτοιο; Αντιθέτως, θυμάστε την τρομοκρατία του κ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν πρέπει να μιλάμε καν για κούρεμα, γιατί είναι προδοσία; Μερικούς μήνες αργότερα, έγινε. Ο κ. Παπαδήμος, τον Οκτώβριο του 2012, σε διάλεξή του στο Μέγαρο, έλεγε ότι δεν μας συμφέρει το κούρεμα και ότι θα δολοφονήσει την χώρα. Μερικούς μήνες αργότερα, το υπέγραψε και μετέφερε όλους τους όρους των δανείων στο βρετανικό δίκαιο. Αυτά τα θυμόμαστε καθόλου; Υπήρξε κανένα σχέδιο Β από τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα