Παραιτήθηκε ο Ναπολιτάνο

Ο 89χρονος πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια στην προεδρία, γεγονός που σύμφωνα με το Ρόιτερς υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να τηρήσει πολιτικά ευαίσθητες ισορροπίες αναφορικά με την εκλογή του διαδόχου του.Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η παραίτησή του αποτελεί πρόκληση για τον Ρέντσι καθώς ο πρωθυπουργός έχει ανάγκη από έναν πρόεδρο που θα προτίθεται να στηρίξει το πρόγραμμά του των μεταρρυθμίσεων και αν χρειαστεί να διαλύσει το κοινοβούλιο έπειτα

από αίτημά του, αν δηλαδή βρεθεί στη θέση να επιδιώξει πρόωρες εκλογές. Επιπλέον, χρειάζεται κάποιον που θα είναι σε θέση να βοηθήσει διαμεσολαβώντας για την επίτευξη πολιτικών συμβιβασμών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της χώρας και να υιοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Ναπολιτάνο αναμενόταν από την αρχή ότι δεν θα εξαντλούσε τη δεύτερη θητεία του, η οποία έληγε το 2020. Το 2013 αποδέχτηκε διστακτικά μία δεύτερη επταετή θητεία μετά την αποτυχία του κοινοβουλίου επί σειρά ημερών να εκλέξει τον διάδοχό του.

Τα σενάρια διαδοχής του κυκλοφορούν εδώ και μήνες. Ο 40χρονος Ρέντσι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μία γρήγορη επίτευξη συμφωνίας για την επιλογή του νέου προέδρου της χώρας τόσο με το δικό του κόμμα όσο και με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αλλά η μυστική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι απρόβλεπτη και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ρέντσι ενδεχομένως να κληθεί να πιέσει για προσφυγή στην κάλπη αν δεν υπάρξει ευρεία υποστήριξη στο πρόσωπο ενός νέου προέδρου.

Αν ο υποψήφιος για την προεδρία συγκεντρώσει τα δύο τρία των ψήφων στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις, τότε εκλέγεται. Αν όμως αυτό δεν επιτευχθεί, διεξάγεται και νέα ψηφοφορία έπειτα από την οποία εκλέγεται ο υποψήφιος εκείνος που θα συγκεντρώσει απλή πλειοψηφία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ελπίζει πως νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στην τέταρτη ψηφοφορία την 1η Φεβρουαρίου. Ο Πιέτρο Γκράσο, ο εισαγγελέας κατά της μαφίας και πρόεδρος της Γερουσίας θα εκτελεί χρέη προέδρου μέχρι την εκλογή νέου.

Χαρακτηρίζοντας την διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου "παρόμοια με εκείνη του κονκλάβιου για την εκλογή νέου πάπα", ο βρετανικός Independent σχολιάζει ότι "η βαρύτητα της παραίτησης Ναπολιτάνο ερμηνεύεται από το γεγονός ότι εκείνος ήταν που διόρισε τους τρεις τελευταίους πρωθυπουργούς της χώρας και ότι σε εκείνον πιστώνονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που συνέβαλαν στην απομάκρυνση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την εξουσία όταν η χρηματοπιστωτική κρίση βρισκόταν στο απώγειό της το 2011.

Στη συνέχεια διόρισε τον οικονομολόγο Μάριο Μόντι στην πρωθυπουργία και όταν παραιτήθηκε ο Μόντι το 2013 και η Ιταλία απέτυχε να εκλέξει κυβέρνηση πλειοψηφίας, ο Ναπολιτάνο επέλεξε αρχικά τον Ενρίκο Λέτα κι έπειτα τον Ματέο Ρέντσι για την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρομπέρτο Ντ΄Αλιμόντε του πανεπιστημίου της Ρώμης LUISS, ο οποίος φέρεται ότι ανήκει στον στενό κύκλο του Ρέντσι, "η επιλογή του νέου προέδρου θα είναι εξαιρετικά σημαντική. Σε καιρούς αβεβαιότητας, όπως είδαμε με τον Ναπολιτάνο, ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας αποκτά τεράστια σημασία".

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι με μία άλλη εύθραυστη συμμαχία να βρίσκεται αυτή την εποχή στην εξουσία, ο νέος πρόεδρος της χώρας ενδεχομένως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει μία από τις σπουδαιότερες συνταγματικές εξουσίες του, δηλαδή να αποφασίσει τη διάλυση του παρόντος κοινοβουλίου που η θητεία του λήγει το 2018.

Ο Αλμπέρτο Μαρτινέλι του πανεπιστημίου του Μιλάνου επισημαίνει ότι με την τάση που επικρατεί της επέκτασης του ρόλου του προέδρου ως αντίβαρο σε μία ανίσχυρη κυβέρνηση, είναι ζωτικής σημασίας ο νέος πρόεδρος να διαθέτει "τις σωστές συνταγματικές γνώσεις και τις πολιτικές ικανότητες".

Η επιλογή του διαδόχου του Ναπολιτάνο αναμένεται να είναι περίπλοκη εξαιτίας της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ του Ρέντσι και του πρώην πρωθυπουργού, του κεντροδεξιού Μπερλουσκόνι, για τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις. Αναλυτές εικάζουν ότι προκειμένου να διατηρήσει τον ρόλο του στη συμφωνία, ο Μπερλουσκόνι θα μποϊκοτάρει την επιλογή ενός από τους επικρατέστερους κεντροαριστερούς υποψηφίους για την προεδρία, τον Ρομάνο Πρόντι. Σε αντάλλαγμα, ο Ρέντσι ενδέχεται, σύμφωνα με τον Independent, να εξασφαλίσει τη συμφωνία του Μπερλουσκόνι για ένα συντηρητικό κεντροαριστερό πρόσωπο όπως ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, του σημερινού υπουργού Πολιτισμού.

Άλλα ονόματα που ακούγονται για την θέση του διαδόχου του Ναπολιτάνο στην προεδρία είναι των: Πιερκάρλο Παντοάν (σημερινός υπουργός Οικονομικών), Σέρτζιο Ματαρέλα (δικαστής του συνταγματικού δικαστηρίου), πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (ο οποίος σήμερα ωστόσο το διέψευσε), Τζουλιάνο Αμάτο (ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός), Ρομπέρτα Πινότι (υπουργός Άμυνας), Βάλτερ Βελτρόνι (πρώην δήμαρχος της Ρώμης).


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα