Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 28/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την εκλογή Γιούνκερ:

«Έχει ένα πρόγραμμα -το οποίο εξήγγειλε στα μέσα αυτού του μήνα-, όσον αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη της Ευρώπης, αλλά είναι λίγο νωρίς για να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Υπάρχει πάντως θέληση, όχι μόνο από τη μεριά της Κομισιόν και του νέου της προέδρου, αλλά και από τη μεριά
του ευρωπαϊκού συμβουλίου -δηλαδή από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών-, να πάμε προς μια Ευρώπη πιο αλληλέγγυα, που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα της ανάπτυξης. Αυτό θα το δούμε τους επόμενους μήνες, μετά την ανάληψη καθηκόντων από την νέα επιτροπή, την 1η Νοεμβρίου αυτής της χρονιάς».

* Για τον νέο επίτροπο της Ελλάδας:

«Η Κομισιόν είναι ένα είδος κυβέρνησης της Ευρώπης, με πρωθυπουργό - πρόεδρο τον κ. Γιούνκερ και με υπουργούς, οι οποίοι λέγονται επίτροποι και υπάρχει ένας υπουργός - επίτροπος για κάθε χώρα. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το επίπεδο να στέλνουμε τα καλύτερα πολιτικά στελέχη μας, γιατί -για παράδειγμα-, βλέπουμε ότι και οι άλλες χώρες στέλνουν πρωθυπουργούς, αντιπροέδρους, υπουργούς υψηλού επιπέδου και νομίζω ότι αυτό το πετυχαίνουμε. Χρειάζεται, λοιπόν, να στείλουμε ένα πολύ υψηλό στέλεχος -όπως και στέλνουμε-, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να επιτύχουμε και το κατάλληλο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα αποφασιστεί από τον κ. Γιούνκερ, αργότερα, προς το τέλος Αυγούστου. Άρα είναι πολύ σημαντική η Κομισιόν από την άποψη ότι αυτή είναι η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης, που προτείνει τους ευρωπαϊκούς νόμους και στη συνέχεια τους εκτελεί. Συνεπώς, όσο πιο καλά στελέχη στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο καλύτερες πολιτικές θα επιτύχουμε και τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε για τον κόσμο».

Δημοσιογράφος: Με βάση ποια κριτήρια θα επιλεγεί το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα επιτρόπου από τον κ. Γιούνκερ;

Π. Καρβούνης: «Είναι μια ανάλογη κατάσταση (σ.σ. σαν την κατάρτιση μιας κυβέρνησης), όπου λαμβάνονται υπόψη φυσικά οι αρετές, το ταλέντο, το βιογραφικό και η προϋπηρεσία του κάθε ατόμου. Όταν γίνεις Ευρωπαίος Επίτροπος, δηλαδή μπεις στη Κομισιόν, δεν εκπροσωπείς πια τη χώρα σου. Αυτό γίνεται στο συμβούλιο των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Κομισιόν πλέον εκπροσωπείς την Ευρώπη. Προτάθηκες από τη χώρα σου, αλλά αφ' ης στιγμής γίνεις αποδεκτός από το πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπερψηφιστείς και από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -αυτό που θα γίνει τον Οκτώβριο-, πλέον εκπροσωπείς την Ευρώπη. Συνεπώς, έχεις μια εθνική ευαισθησία αλλά είσαι ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δημοσιογράφος: Υπήρχαν επίτροποι που στάθηκαν πιο κοντά, υποστηρικτικά, στις ελληνικές θέσεις;

Π. Καρβούνης: «Έναν που γνωρίζουμε πολύ καλά -γιατί έρχεται κάθε μήνα στη χώρα μας-, είναι ο κ. Χαν, ο οποίος είναι ο επίτροπος για τα ευρωπαϊκά ταμεία, τα διαρθρωτικά ταμεία, τα περιφερειακά ταμεία και κάθε μήνα έρχεται στην χώρα μας και οργώνει τις περιφέρειες. Συνεπώς, ήταν ένας μεγάλος υποστηρικτής της Ελλάδας, αλλά και άλλοι οι οποίοι φαίνονται λιγότερο. Υπάρχει γενικότερα ένα κλίμα -το οποίο δημιούργησε και η Ελλάδα με την προσπάθεια που έκανε να βγει από τη κρίση-, που έκανε πολλούς επιτρόπους να έρθουν πολύ κοντά στην Ελλάδα και το διαπιστώσαμε αυτό και κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, που ήρθαν στην χώρα μας και την στήριξαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Είναι και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθεί την αρχή της ισότητας και όσο πιο μικρό κράτος είσαι, τόσο πιο πολύ να σε προσέχει. Αυτή είναι η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κομισιόν, σε σχέση με το ευρωπαϊκό συμβούλιο που κάθε χώρα έχει ένα ειδικό βάρος ανάλογα με το μέγεθός της. Οπότε η Ελλάδα, θα έλεγα ότι στηρίχτηκε πάρα πολύ από την Επιτροπή... Καμία χώρα, ποτέ στην ιστορία της οικουμένης, δεν έχει λάβει 240 δισεκατομμύρια ευρώ».

* Για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα:

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την χώρα μας. Είμαστε στο τέλος του μνημονίου -το μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπνέει τέλος του Δεκεμβρίου αυτής της χρονιάς-, θα γίνει η αξιολόγηση και θα έλεγα ότι πρέπει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Αυτό μας ζητείται, ούτως ώστε να κλείσουμε την αξιολόγηση και να περάσουμε στην επόμενη φάση, η οποία είναι το μέλλον. Δηλαδή, η ελάφρυνση του χρέους μας, με ποιους όρους και κατά πόσον η Ελλάδα έχει ανάγκη από άλλη χρηματοδότηση και τι είδους είναι αυτή. Συνεπώς, θα περάσουμε ένα εξάμηνο πάρα πολύ κρίσιμο και θα πρέπει η Ελλάδα να δείξει το καλύτερό της πρόσωπο, ούτως ώστε να έχει και τα μεγαλύτερα οφέλη, διότι η συμφωνία που θα κάνουμε μέχρι τέλος του χρόνου, θα μας ακολουθήσει επί πολλά χρόνια».

Δημοσιογράφος: Οι όροι αυτής της συμφωνίας θα έχουν να κάνουν μόνο με την Ελλάδα ή και με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Π. Καρβούνης: «Αυτό που βλέπω είναι ότι για την Ελλάδα υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις, νομικά κείμενα, υποχρεώσεις κ.λπ. Τώρα, αν πολιτικά υπάρξει και κάτι άλλο αργότερα, αυτό θα το δούμε στην συνέχεια. Αλλά δεν πρέπει να ποντάρουμε σε εικασίες ή σε προσδοκίες, οι οποίες δεν είναι συγκεκριμένες. Έχουμε μπροστά μας κείμενα τα οποία έχουμε υπογράψει και πρέπει να δούμε πώς θα εκτελέσουμε τις υποχρεώσεις μας με τον καλύτερο τρόπο, για να πετύχουμε το μεγαλύτερο όφελος, ώστε βγαίνοντας από το μνημόνιο, τέλος του χρόνου, να πατήσουμε σταθερά στα πόδια μας, να έχουμε το δικό μας πλάνο ανάπτυξης και να επιστρέψουμε στις αγορές, να επιστρέψουμε εκεί όπου ανήκουν όλες οι χώρες που ζουν μια κανονικότητα».

* Για το ΔΝΤ:

«Το ΔΝΤ είναι ένας εταίρος. Έγινε εταίρος, διότι ήταν τέτοια η κρίση που είχαμε ανάγκη την τεχνογνωσία ανθρώπων οι οποίοι ήξεραν από τέτοιου είδους κρίσεις. Τώρα, κατά πόσο έκλεισε ο κύκλος και πάμε σε έναν άλλον, αυτό θα το αφήσω στους πολιτικούς. Πάντως και εγώ σαν Ευρωπαίος προσβλέπω σε ευρωπαϊκές λύσεις...
Όταν ξεκίνησε η κρίση, δεν υπήρχε εγχειρίδιο πώς να την διαχειριστούμε, γι' αυτό δυστυχώς στην χώρα μας πάρθηκαν και μέτρα τα οποία ήταν αναποτελεσματικά ή δεν έφεραν τα σωστά αποτελέσματα. Αλλά δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε για το ότι η πρόθεση των εταίρων μας ήταν αγαθή, ήθελαν να μας στηρίξουν. Έγιναν λάθη, διορθώθηκαν, αλλά και από την άλλη πρέπει και εμείς να πάρουμε τα ηνία και να προχωρήσουμε και να κάνουμε αυτό που πρέπει σαν χώρα. Να ζήσουμε, δηλαδή, πέρα από τα δάνεια, σε ένα περιβάλλον πιο ανταγωνιστικό, πιο παραγωγικό, να επανέλθουμε στις αρετές της χώρας μας και των συμπολιτών μας, τις οποίες είχαμε ξεχάσει τη περίοδο πριν την κρίση, μέσα από τους τεχνητούς παραδείσους των δανείων στους οποίους ζούσαμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα