Ο Π. Κουρουμπλής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στις 4/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Έλενα Μπρέγιαννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων:

«Τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τους "κούρεψε" η προηγούμενη κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2015. Αν διαβάσετε τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το τι είχε δαπανηθεί το 2014 και τι προβλέπεται να δαπανηθεί το 2015, θα καταλάβετε ότι αυτοί που σήμερα βγαίνουν
ως "μωρές παρθένες" να κλαυθμυρίσουν, να πονέσουν και να συμπονέσουν τον ελληνικό λαό είναι και οι ηθικοί αυτουργοί όλων αυτών των περικοπών. Τα χρήματα που προβλέπονται για το 2015 υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Για τον Ιανουάριο δαπανήθηκαν περίπου 90 εκατομμύρια, τα οποία πληρώθηκαν. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο θέμα αυτό. Όσοι γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν με βάση τα προϋπολογισθέντα σε ένα τέτοιο ζήτημα, τέτοιο θέμα μπορεί να προκύψει στο τέλος και όχι στην αρχή του χρόνου. Αλλά στο τέλος του χρόνου έρχεται ο κρατικός προϋπολογισμός και καλύπτει ενδεχομένως (σ.σ. με επιπλέον χρήματα). Υπήρχαν ορισμένα νοσοκομεία που είχαν κάποια υπόλοιπα διαθέσιμα, όπως ο Ευαγγελισμός και εμείς τους είπαμε ότι όσοι έχουν διαθέσιμα θα πρέπει να τα δαπανήσουν. Αφού υπήρξε αυτή η συμπλήρωση των διαθεσίμων, στείλαμε το υπόλοιπο σε όλα τα νοσοκομεία βέβαια και καλύφθηκαν όλες οι ανάγκες. Ένας προκάτοχός μου είχε αναφέρει ότι σε ένα νοσοκομείο έλειπε φυσικό αέριο και βγήκε την ίδια στιγμή ο διοικητής που είχαν διορίσει αυτοί και τον διέψευσε. Οι συνειδητοί εγκληματίες της κατεδάφισης του συστήματος υγείας δεν μπορούν και δεν δικαιούνται να έχουν τέτοιου είδους τοποθετήσεις απέναντι σε μια κυβέρνηση και έναν υπουργό μόλις είκοσι ημερών. Σε αυτές τις είκοσι μέρες προσπαθούμε καθημερινά να ενεργοποιήσουμε πάρα πολλά πράγματα. Ένα σημαντικό θέμα έχει να κάνει με τις μεγάλες ελλείψεις του συστήματος... Εμείς βρήκαμε 1.100 θέσεις από διαγωνισμούς του 2010 για γιατρούς και λίγους τεχνολόγους που είχαν "παγιδευτεί" στη μνημονιακή "καταιγίδα" των περικοπών και αυτή τη στιγμή τις ενεργοποιούμε. Κάθε μέρα υπογράφω τέτοιου είδους τοποθετήσεις και μέχρι τέλη Απριλίου αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε στις νοσοκομειακές μονάδες για τις οποίες είχαν γίνει οι προκηρύξεις τότε».

* Για τους επικουρικούς γιατρούς:

«Είχαν προκηρυχθεί 900 θέσεις για επικουρικούς γιατρούς από την προηγούμενη κυβέρνηση. Καλύφθηκαν μόνο οι 280, διότι πρέπει να σας πω ότι τα χρήματα είναι λίγα για έναν άνθρωπο που θα πρέπει, για παράδειγμα, να πάει στην Κάρπαθο. Δεν υπάρχουν κίνητρα. Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι προκηρύχθηκαν αυτές οι θέσεις, χωρίς να έχουν προϋπολογισθεί τα χρήματα. Αυτό το επισημαίνω για να δούμε πώς λειτούργησαν κάποιοι. Κάνω μία προσπάθεια να δούμε πώς θα βρεθεί καλύτερη στήριξη αυτών των ανθρώπων και περισσότερα κίνητρα για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά που υπήρχαν με βάση αυτή την προκήρυξη. Δηλαδή να ξαναπροκυρήξουμε τις θέσεις αυτές».

* Για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα σύμφωνα με κοινωνικά κριτήρια:

«Είναι απλά μια σκέψη προς το παρόν. Το σύστημα πρέπει να γίνει πιο δίκαιο. Υπάρχει μία οριζόντια συμμετοχή. Φανταστείτε ότι η συμμετοχή ξεκίνησε από 10 - 12% το 2010 και έφτασε στα ύψη. Σε πραγματικές τιμές, η συμμετοχή ήταν 6 ευρώ και έγινε 12, διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια. Εκείνο που πρέπει να δούμε -και θα το συζητήσω και με τα κόμματα- είναι να βρεθεί ένας άλλος τρόπος προσέγγισης. Ακόμα και τις υπουργικές αποφάσεις που επιχειρούμε τώρα να ετοιμάσουμε για τις κλινικές μελέτες, ένα μεγάλο ζήτημα που αφήνει τη χώρα έξω από τις έρευνες και χάνουμε πολλά χρήματα -είναι ένα ζήτημα που έθεσα και στη διαπραγμάτευση με τις πολυεθνικές εταιρείες- θα τις δώσω και στα κόμματα.. Διότι, ήμουν από εκείνους τους βουλευτές που φώναζαν ότι ουσιαστικά τα διατάγματα είναι νόμοι κατ' εξουσιοδότηση της Βουλής στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Θα πρέπει τουλάχιστον οι συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής να εκθέτουν την άποψή τους... Οι κλινικές μελέτες είναι μία υποχρέωση των εταιρειών, την οποία διεκδικούμε για πρώτη φορά, δεδομένου ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια στην κατανάλωση φαρμάκου σαν να είχε πληθυσμό 40 εκατομμύρια. Αυτό είπα στις πολυεθνικές εταιρείες και διεκδικούμε στον τομέα αυτό ένα σημαντικό ποσό επενδύσεων. Είτε είναι κλινικές μελέτες, είτε είναι συμπαραγωγές εδώ, είτε είναι συσκευασίες. Αυτό το παραμύθι να είμαστε μία χώρα καταναλωτής και να μην έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα δικά τους φάρμακα καταναλώνουμε, διότι η Ελλάδα είναι η χώρα στην Ευρώπη που καταναλώνει τα λιγότερα γενόσημα φάρμακα...».

* Για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ που έχουν επιστρέψει στα ταμεία με δικαστικές αποφάσεις:

«Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και το συζητάμε. Έχουμε ετοιμάσει μία επιτροπή για το ΠΕΔΥ, η οποία σε δύο μήνες πρέπει να καταλήξει κάπου, διότι, εάν δεν φτιάξουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν μπορούμε να μιλάμε για σύστημα».

* Για τις συμβάσεις ιδιωτών με τον ΕΟΠΥΥ:

«Έχει γίνει μία παρανόηση. Εγώ μίλησα για το ζήτημα των ασφαλιστικών εταιρειών. Στην Ελλάδα πριν από 12 - 15 χρόνια, για κάποιον που είχε μεικτή ασφάλεια -και ιδιωτική και δημόσια- και επέλεγε να πάει στον ιδιωτικό τομέα, εκαλείτο πρώτα να πληρώσει η ιδιωτική ασφάλεια και μετά το δημόσιο, αν υπήρχε υπόλοιπο. Σιγά - σιγά με την πρόσβαση που είχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες, με τη δύναμη που διαθέτουν, στο πολιτικό σύστημα, αυτό άλλαξε. Αυτό είχε ως συνέπεια να έχουμε σήμερα το 50% της ιδιωτικής δαπάνης στην περίθαλψη. Στην Ευρώπη δεν ξεπερνάει το 20%. Είπα, λοιπόν, ότι εφόσον επιλέγει κάποιος τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να πληρώσει πρώτα η ιδιωτική ασφάλιση και μετά το κράτος. Δεν είπα τίποτα περισσότερο. Αυτό θα το προχωρήσω και θα είναι στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε. Κάλεσα ήδη τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να κάνω μία συζήτηση και θα πρέπει να μπούμε σε αυτή τη λογική, εάν θέλουμε να φτιάξουμε το δημόσιο σύστημα. Εκτός εάν είναι και μια δική μας σιωπηρή επιλογή να το αφήσουμε να καταρρέει, να το αφήσουμε στην τύχη του και να καταλήξει να είναι των απόρων και των προνοιακών. Τη Δευτέρα θα έχω συνάντηση με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν θα αλλάξει τίποτα, απλά θα προηγούνται στην πληρωμή οι ασφαλιστικές εταιρείες. Για να το καταλάβετε θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχω εγώ μεικτή ασφάλεια και επιλέγω να πάω σε μια ιδιωτική κλινική . Αυτή η υπόθεση κοστίζει 10.000 ευρώ. Είναι το ίδιο να πληρώσει 8.000 το κράτος και 2.000 οι ασφαλιστικές εταιρίες ή να γίνει το αντίθετο; Με λίγα λόγια δεν θα προηγείται το δημόσιο στην πληρωμή. Τώρα πια το δημόσιο έχει μία άλλη λογική. Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ, διότι δεν θα είναι ο πρώτος πληρωτής».

* Για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ:

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει κρατική χρηματοδότηση με βάση αυτά που έχουν ψηφιστεί από τους προκατόχους μου. Εγώ παρέλαβα έτοιμο προϋπολογισμό. Του χρόνου τέτοιο καιρό, θα μπορώ να μιλάω για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, διότι τότε θα έχουμε ψηφίσει εμείς τον προϋπολογισμό και θα κάνουμε εμείς τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη...».

* Για την καταβολή επιδομάτων σε άτομα με ειδικές ανάγκες:

«Δεν είναι δικό μου θέμα, είναι της Πρόνοιας που ανήκει στο υπουργείο Εργασίας. Νομίζω πάντως ότι θα δοθούν μέσα στο Μάρτιο».

* Για την ανακοίνωση των νέων προσώπων που θα αναλάβουν τους μεγάλους οργανισμούς αρμοδιότητας του υπ. Υγείας:

«Σήμερα θα ανακοινώσουμε τους νέους ΥΠΕάρχες και υποδιοικητές των ΥΠΕ και μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε φορείς... (σ.σ. Για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ) ακόμα δεν έχουμε καταλήξει. Πιστεύω όμως ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουμε πλησιάσει το θέμα».

* Για διοικητές νοσοκομείων που δεν φεύγουν:

«Σε αυτή την περίπτωση έχουν ευθύνη τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν και πρέπει να πάρουν θέση. Να μην ποιούν τον Πιλάτο, διότι, ουσιαστικά, είναι πολιτικές οι θέσεις αυτές και οφείλουν να έχουν μία καθαρή τοποθέτηση, καθώς είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός να προσπαθεί κάποιος να επωφεληθεί από τη συγκυρία και να διεκδικεί μετά χρήματα από ένα καθημαγμένο κράτος».

* Για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τα ιατρεία της γειτονιάς και την αλλαγή ονόματος του ΠΕΔΥ:

«Δεν με τρώει το θέμα του ονόματος. Το ζήτημα είναι πώς θα φτιάξουμε μία δομή που θα αναχαιτίζει την ανασφάλεια του πολίτη να προστρέξει στο νοσοκομείο. Να αισθάνεται ο πολίτης ότι στη γειτονιά του λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως μια μικρή και ολοκληρωμένη μονάδα που μπορεί να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος χτύπησε και άνοιξε ένα σημείο του προσώπου του, πρέπει να υπάρχει ένας γιατρός να του κάνει δύο ράμματα. Δεν είναι ανάγκη να πάει στο νοσοκομείο... Το σύστημα είναι κατεδαφισμένο. Εδώ μπήκαν οι άνθρωποι για να πάρουν κεφάλια και να πουν στην τρόικα "πήραμε τόσες χιλιάδες κεφάλια". Δεν τους ένοιαζε η υγεία του λαού. Αυτή η πολιτική ακολουθούσε άλλα πράγματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα