Ο Π. Ρήγας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε στις 7/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού:

«Και στο παρελθόν είχαμε αρνήσεις επιστροφής ποινικών κρατουμένων και κρατουμένων που έχουν έχουν σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες. Η εφαρμογή ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που ισχύει σε άλλες χώρες, όπως αυτό με το περίφημο βραχιολάκι, βρίσκεται σε εξέλιξη. Δηλαδή, η δημόσια αρχή θα έχει τη δυνατότητα
να παρακολουθεί τον εξοδούχο κρατούμενο σ' όλες του τις κινήσεις... Δεν θα ήθελα να σπεύσω να πω την άποψή μου για ένα θέμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Θα έλεγα όμως ότι, καταρχάς, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και άμεση λήψη απόφασης για τον περιορισμό, σ' ένα βαθμό, του δικαιώματος της άδειας σε κρατούμενους, χωρίς να φτάσουμε στην ακραία εκδοχή της πλήρους κατάργησης. Όμως οι αρχές που έχουν την ευθύνη της κράτησης, έχουν και τη δυνατότητα, κατά περίπτωση, να εξετάζουν πως πρέπει να ενεργήσουν, σε κάποιες περιπτώσεις που θεωρούν ότι τα αδικήματα είναι πολύ βαριά ή η συμπεριφορά συγκεκριμένων κρατουμένων είναι τέτοια, που ενέχει την πιθανότητα ή τον κίνδυνο μη επιστροφής...».

* Για το αντίτιμο των 25 ευρώ για εισαγωγή στο νοσοκομείο:

«Η άποψη και η στάση μας δεν είναι αποσπασματικές. Εδώ και αρκετό καιρό το ΠαΣοΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που έχουμε με τη Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει με ειλικρίνεια και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να πορεύονται σε αποφάσεις που έχουν μεγάλη κοινωνική επίπτωση ή ύψιστο πολιτικό συμβολισμό, όπως αυτή η απόφαση. Καταρχάς, δεν κάνουμε την πάπια όσον αφορά στην ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης. Έχουμε διασαφηνίσει όμως ότι πάρα πολλές από τις μνημονιακές υποχρεώσεις ψηφίστηκαν σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και συγκυρία, όπου επιβαλλόταν η δημοσιονομική προσαρμογή. Οι ίδιοι όμως έχουμε παραδεχτεί -και ο πρωθυπουργός και εμείς ως ΠαΣοΚ-, ότι το 2014 είναι μια χρονιά, όπου θα υπάρξει σταδιακά άρση των αδικιών που έχουμε προκαλέσει σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και βεβαίως αυτό μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Δεν πρέπει να κάνουμε συνδικαλισμό, αλλά να πράξουμε αυτό το οποίο έχουμε δηλώσει. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω και στον υπουργό Υγείας -ο οποίος υπενθυμίζει πως αυτό το μέτρο είναι μνημονιακή υποχρέωση-, ότι και άλλα μέτρα ήταν μνημονιακές υποχρεώσεις, τα οποία όμως είτε ελαφρύνθηκαν στην εφαρμογή τους, είτε δεν εφαρμόστηκαν καθόλου. Για παράδειγμα, η επιβολή του ένα τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις ως κοινωνικός πόρος, είναι μνημονιακή υποχρέωση. Αυτό δεν επιβλήθηκε ποτέ. Επίσης μνημονιακή υποχρέωση και ψηφισμένο μέτρο -το οποίο και εμείς ζητούσαμε να αλλάξει-, ήταν και η μη περικοπή του ΕΚΑΣ στους αναπήρους, το οποίο ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά. Θα ήθελα λοιπόν να πω ότι κάποια μέτρα, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης και στην ουσία δείχνουν ότι δεν κατανοούμε ότι η κοινωνία δεν αντέχει κάποια μέτρα για λόγους και καθαρά συμβολικούς, θα πρέπει να επανεξεταστούν. Ένα από αυτά είναι και αυτό το μέτρο των 25 ευρώ για εισαγωγή στο νοσοκομείο».

Δημοσιογράφος: Πέρα από την απόσυρση της σχετικής διάταξης, το ΠαΣοΚ δεν δέχεται ακόμα και το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο κύκλος των ανθρώπων που θα εξαιρούνται;

Π. Ρήγας: «Το δεχόμαστε και γι' αυτό λέμε στον κ. Γεωργιάδη το εξής. Επειδή η οποιαδήποτε ρύθμιση που θα περιλαμβάνει κατηγορίες που εξαιρούνται, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, με τη διάταξη θα καταργήσουμε την προηγούμενη και θα συζητήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να δούμε μια νέα εφαρμογή αυτού του μέτρου ή ακόμα και την καθολική άρση, του αν το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό. Απ' ό,τι φαίνεται, μιλάμε για μια ένα ποσό το οποίο στις εποχές που ζούμε δεν είναι αμελητέο. Αλλά δεν είναι αυτό που προϋπολόγιζε η κυβέρνηση. Δηλαδή, ακούγεται ότι αν εφαρμοστούν οι εξαιρέσεις, θα είναι ένα ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ...».

Δημοσιογράφος: Και μάλιστα το υπουργείο Υγείας λέει στο ΠαΣοΚ "φέρτε μου ισοδύναμα και αύριο μπορεί να αποσυρθεί η σχετική διάταξη"...

Π. Ρήγας: «Ναι. Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι έξυπνος πολιτικός άνδρας, γνωρίζει ότι η ιστορία με τα ισοδύναμα έχει βέβαια την βάση και την αλήθεια της, όμως από εκεί και πέρα πρέπει να γνωρίζει και αυτός ότι το ποσό που είχε προϋπολογιστεί, με τις εξαιρέσεις που έκανε, μειώθηκε από τα 40 εκατομμύρια ευρώ στα 9 ή ακόμα και στα 10, όπως φαίνεται να το υπολογίζει και ο κ. Μόσιαλος. Καταλαβαίνει λοιπόν και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνει η κυβέρνηση την δυνατότητα σε κάθε λαϊκιστή που περιμένει την ευκαιρία να μιλήσει για την αναλγησία της κυβέρνησης, να βγαίνει και να καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι. Και λόγοι ουσίας και ιδεολογικοί, αλλά και επικοινωνιακοί. Δεν είναι κακό να καταλάβει η κυβέρνηση, ο υπουργός και ο πρωθυπουργός ότι αυτό το μέτρο δεν είναι σε καλή συγκυρία και δεν θα μας αποδώσει τους πόρους που έχουμε προϋπολογίσει».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι ενδεχομένως θα πρέπει να λειτουργήσει ένα άτυπο ή ad hoc όργανο το οποίο θα συζητά ορισμένα δύσκολα ζητήματα, ώστε να δημιουργούνται παρενέργειες και επιπτώσεις;

Π. Ρήγας: «Θα έλεγα πως και οι συναντήσεις που γίνονται ανάμεσα στους δύο προέδρους των κομμάτων που συγκυβερνούν, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ, είναι πλέον μια θεσμοθετημένη διαδικασία, κατά την διάρκεια της οποίας, επιλύονται κάποια μείζονα πολιτικά ζητήματα. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει ανάγκη καθημερινής εξειδίκευσης πολλών θεμάτων, που δεν καλύπτεται από τις άτυπες συναντήσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ενός ή του άλλου κόμματος με υπουργούς και δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. Υπάρχουν αιφνιδιασμοί, πολλές φορές υπάρχουν "προκλήσεις" από υπουργούς, οι οποίοι δεν αφουγκράζονται την αγωνία των κοινοβουλευτικών ομάδων. Γι' αυτό η άποψή μου είναι ότι δεν είναι καθόλου κακό και ασήμαντο να θεσμοθετηθεί μια ομάδα από τα δύο κόμματα, η οποία θα επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση, όχι όμως εν απουσία των βουλευτών ούτε εν κρυπτώ, τις πολιτικές προτεραιότητες. Θα βρούμε την διαδικασία. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να έχουμε αιφνιδιασμούς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα