Ο Π. Τσακλόγλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην ομάδα εργασίας του Eurogroup και καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Τσακλόγλου, μίλησε στις 26/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Τα πράγματα είναι οριακά, γιατί έχουμε αφήσει και λεφτά στο τραπέζι, έτσι δεν είναι;

Π. Τσακλόγλου: «Πράγματι αυτά τα 7,2 δισ. θα έπρεπε να έχουν εκταμιευτεί εδώ και καιρό, πράγμα το οποίο
δημιουργεί δύο προβλήματα στην Ελλάδα. Το ένα είναι βραχυπρόθεσμο και είναι ζητήματα ρευστότητας του δημοσίου για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο είναι ότι όλη αυτή η αβεβαιότητα κρατάει ψηλά τα spreads των ελληνικών ομολόγων και φυσικά απομακρύνει την πιθανότητα να ξαναβγούμε στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

* Για δημοσίευμα - διαρροή ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους στο eurogroup του 2012 ενδεχομένως πλέον να μην έχει ισχύ:

«Δεν το πιστεύω αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έγινε μέσω κάποιας επίσημης δήλωσης ή οτιδήποτε τέτοιο. Ήταν μια διαρροή. Πιθανώς να είναι κομμάτι ενός διαπραγματευτικού παιχνιδιού, ίσως και χτύπημα κάτω από την ζώνη. Αυτό δένει κάπως με την όλη ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έλεγε ότι "το πρόγραμμα είναι νεκρό" κοκ. Αν πάμε πίσω στην δήλωση του Νοεμβρίου του 2012 λέει δύο πράγματα. Το ένα είναι σύμφωνα με την στάνταρ κοινοτική ορολογία ότι "αν χρειαστεί"... Σίγουρα τώρα η Ελλάδα το χρειάζεται περισσότερο από ό,τι πριν από μερικούς μήνες. Και το δεύτερο λέει "αν κάνει πλήρη υλοποίηση του προγράμματος". Εκεί μπαίνει ένα ερώτημα, μήπως γίνουμε θύμα της ρητορείας μας, ότι το πρόγραμμα είναι νεκρό κ.λπ. Αν και, προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

* Για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους:

«Υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα για την περίφημη διαπραγματευτική τακτική της Ελλάδας... Το να πάμε και να ζητάμε το δίκιο μας με 18 προς 1, δεν είναι καλή διαπραγματευτική τακτική, κατά την γνώμη μου...
Κάτι το οποίο είχε προβληθεί εδώ ως πλεονέκτημά μας -η ιστορία του Podemos στην Ισπανία-, μπορεί να γίνει η αχίλλειος πτέρνα μας. Κάτω από άλλες συνθήκες, αν η Ελλάδα ήταν το μόνο πρόβλημα, από οικονομική άποψη ίσως να μην είχε τόσο μεγάλο κόστος για πολλούς Ευρωπαίους, να ήταν περισσότερο χαλαροί απέναντί μας σε πολλά πράγματα. Όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως οποιαδήποτε παραχώρηση γίνεται στην Ελλάδα, αυτόματα θα εγείρει αντίστοιχες αιτιάσεις σε άλλες χώρες. Επίσης, αυτό θα δείξει ότι οι κυβερνήσεις των αντιστοίχων χωρών δεν διαπραγματεύτηκαν καλά, το οποίο θα τους δημιουργήσει εκλογικά προβλήματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα