Ο Π. Τσάρτας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης, Πάρης Τσάρτας, μίλησε στις 12/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Υπάρχει η δυνατότητα και ο χρόνος να βελτιώσουμε την κατάσταση, ακόμα και αν έχουμε σταθερό εμπάργκο. Το αν, όμως, θα έχουμε ξανά αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι ένα άλλο θέμα. Αυτό πρέπει να το επιδιώξουμε οπωσδήποτε, διότι πλέον, την τελευταία πενταετία, έχουν σταθεροποιηθεί, ως βασική παράμετρος των

διεθνών αφίξεων στην Ελλάδα... Τα τελευταία χρόνια η εμπέδωση και η αύξηση αφίξεων από τέτοιες αγορές ήταν αποτέλεσμα, αναμφισβήτητα, τουριστικής πολιτικής, που οδήγησε στη δημιουργία γραφείων σε αυτές τις χώρες και στη βελτίωση της δυσκολίας που υπήρχε με τις βίζες. Επιπλέον, έγιναν πολύ καλές προσπάθειες -και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο- για να γίνει μια σωστή προβολή τόσο από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τον ΕΟΤ και από το υπουργείο...».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν κάποια μεγέθη που μπορούν να εξαχθούν για το τι έσοδα περιμένουμε μέχρι τέλος της χρονιάς από τον τουρισμό και τι συνεισφορά θα έχει στο ΑΕΠ;

Π. Τσάρτας: «Στο ΑΕΠ, η προσπάθεια να εκτιμηθεί είναι στην τάξη του 20 - 22%. Οι επίσημες απόψεις είναι στην τάξη του 17%. Εκτιμώ, όμως, ότι, επειδή υπάρχουν και πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, είναι στο όριο του 20 - 22%. Είναι εντυπωσιακό νούμερο, από τα πιο υψηλά που θα έχουμε πετύχει ποτέ. Ίσως, εάν δεν είχαμε και αυτή την ιστορία, στην αρχή της σεζόν, με τη Ρωσία και την Ουκρανία, να φτάναμε με πιο σταθερό τρόπο πάνω από το 20%. Πιθανότατα, να ξεπεράσουμε τα 20 εκατομμύρια τουρίστες. Ο αριθμός, όμως, από μόνος του δεν λέει κάτι. Δηλαδή, αν είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, είναι ότι οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, οι οποίες έχουν μελετηθεί, δεν δείχνουν μεγάλη συνέργεια, ακόμα, ανάμεσα στον τουρισμό και σε κλάδους, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι πιο ενεργοί, δηλαδή στην οικοδομή και στον αγροτικό τομέα. Στον αγροτικό τομέα οι ενέργειες είναι καλές, αλλά θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερες. Στην οικοδομή, για λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με την κατάσταση μας, καθώς και με το ταμπού που έχουμε ακόμα στα ζητήματα του real - estate και της δεύτερης κατοικίας, δεν έχει υπάρξει η συνέργεια που θα μπορούσε. Αν σ' αυτά τα δύο δοθεί μεγαλύτερη έμφαση, θα δούμε εντυπωσιακά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια, διότι αυτοί οι δύο τομείς ευνοούνται και ευεργετούνται από την παρουσία των τουριστών».

* Για τις τουριστικές υποδομές στην Ελλάδα:

«Προβλήματα που έχουν συζητηθεί ξανά και ξανά, δυστυχώς παραμένουν, δεν αντιμετωπίζονται και η πολιτεία δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να υπονομεύσουν, στο μέλλον, την αυξητική τάση που έχει το προϊόν. Δηλαδή, δεν μπορείς να έχεις τόσο κόσμο, με τόσο διαφορετικά κίνητρα και από την άλλη πλευρά να μην βελτιώνεις την ουσία και την κατάρτιση των εργαζομένων ή την συμπεριφορά των ιδιοκτητών... Έχουμε κόσμο, ο οποίος έχει ικανή εκπαίδευση στον τουρισμό και ο οποίος δεν μπορεί να βρει δουλειά, την ίδια στιγμή που έχουμε σοβαρό ποσοστό απασχολούμενων αλλοδαπών σε τουριστικές επιχειρήσεις. Το επιχείρημα, ότι πλέον οι αλλοδαποί είναι φτηνοί, δεν ισχύει...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα