Ο ποδοσφαιρικός «τουρισμός» και οι δύο όψεις του...

του Διονύση Δελλή

Τέτοιες μέρες είθισται οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης στα βουνά να... αναστενάζουν. Ο Ιούλιος είναι ο κατ' εξοχήν μήνας για το βασικό στάδιο προετοιμασίας.

Και -στα δικά μας- μιας και στην Ελλάδα, το θερμόμετρο δεν «παίζει», χρόνια τώρα τα καλά ποδοσφαιρικά club φεύγουν για το εξωτερικό. Παλιότερα ήταν της μόδας ο Ιταλικός Βοράς. Τώρα ζούμε στην εποχή της Αυστρίας και της Γερμανίας.

«Σε περιοχές που δεν θα τις έβρισκες ποτέ
αν δεν υπήρχαν οι Google Maps», όπως χαρακτηριστικά έγραψε μια τοπική εφημερίδα της Βαυαρίας προ ημερών. Σε ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα. Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ που φέρνει στην επιφάνεια μια άλλη όψη του ποδοσφαίρου. Περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές ομάδες αυτές τις μέρες είναι στα αθλητικά κέντρα της Αυστρίας και της Γερμανίας. Γάλλοι, Άγγλοι, Ρώσοι, Έλληνες, Ισπανοί, Τούρκοι.

Έγραφαν λοιπόν οι Γερμανοί ότι στην πραγματικότητα ο ποδοσφαιρικός «τουρισμός» κρατά ζωντανά το καλοκαίρι, τα κατ εξοχήν χειμερινά τουριστικά θέρετρα τους. Περιοχές και επιχειρήσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα άντεχαν τον... αποχαιρετισμό του χειμώνα. Χιόνι έχουν, χιόνι... πουλάνε. Υπέροχους προορισμούς για χειμερινές διακοπές. Το καλοκαίρι όμως τι να τις κάνεις τις... Άλπεις; Και όμως βρέθηκε ο τρόπος. Δεν υπάρχει θέρετρο και χωριό χωρίς ένα αθλητικό κέντρο. Με ένα-δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα για να... γίνεται η δουλειά. Τα υπόλοιπα τα φέρνει το... θερμόμετρο.

Κάθε επαγγελματική ομάδα που φεύγει για την προετοιμασία της έχει στην αποστολή 40 με 70 άτομα. Ποδοσφαιριστές, τεχνικό τιμ, διοικητικούς υπαλλήλους, δημοσιογράφους, οπαδούς που την ακολουθούν πιστά έως τα βουνά και τα λαγκάδια. Υπολόγισαν λοιπόν στην έρευνα τους οι Γερμανοί, ότι τα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία τους, που υπό προϋποθέσεις το καλοκαίρι θα... βαρούσαν μύγες, μέσω του ποδοσφαίρου καταφέρνουν να «κλείνουν» 70.000-80.000 διανυκτερεύσεις! Τρομακτικός αριθμός για τα δεδομένα τους ντάλα καλοκαίρι.

Αν υπολογίσει κανείς ότι μια διανυκτέρευση στοιχίζει περίπου 100 ευρώ, τότε μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 7-8 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για τον... ύπνο. Σκεφτείτε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι περνώντας μια εικοσαριά μέρες στο Ζέεφελντ, το Σβατς, το Σρουνς και άλλα τέτοια υπέροχα χωρία υποχρεωτικά ξοδεύουν ουκ ολίγα για φαγητό, μετακινήσεις κλπ. Κανονικό... κοφτήριο ευρώ!

Για μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό για παράδειγμα το κόστος της προετοιμασίας ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Και μιλάμε αυστηρά για το κλαμπ. Όχι για όσους την ακολουθούν όλο αυτό το διάστημα. Για μια εφημερίδα η «αποστολή» ενός δημοσιογράφου ξεπερνά τις 2.000-2.500 ευρώ.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια για να δημιουργηθούν μια σειρά από αθλητικά κέντρα. Από τα... ιστορικά Τρία-Πέντε Πηγάδια (όπου ο Γιάτσεκ Γκμοχ έτρεχε τις ομάδες του οδηγώντας «παπάκι»), μέχρι το Καρπενήσι, την Κρήτη. Δεν έχουν καταφέρει όμως να προσεγγίσουν την απαραίτητη πελατεία. Στην πραγματικότητα εντός της χώρας μένουν όσοι δεν έχουν τον απαραίτητο προϋπολογισμό για να φύγουν εκτός.

Μια πειστική δικαιολογία των ομάδων είναι ότι σε αυτές τις περιοχές δεν βρίσκεις τους κατάλληλους αντιπάλους για την διεξαγωγή φιλικών παιχνιδιών (ειδικά τα κλαμπ του υψηλότερου επιπέδου). Μήπως όμως ήρθε η ώρα να το... δούμε αλλιώς. Μήπως αυτό το έξοδο (για τις ομάδες), θα μπορούσε να γίνει έσοδο (για την περιφέρεια και τις επιχειρήσεις μιας χώρας που περνά από άκρη σε άκρη μια ασύλληπτη οικονομική κρίση). Μήπως ήρθε τελικά η εποχή που πρέπει όλα να τα σκεφτόμαστε;
Keywords
Αναζητήσεις
ποδοσφαιρικός τουρισμος
Τυχαία Θέματα