Ο... Ψυχρός Πόλεμος ενός Μουντιάλ!


Του Διονύση Δελλή

Προφανώς και η πολιτική μπορεί να απειλήσει το ποδόσφαιρο. Προφανώς και η πολιτική μπορεί να απειλήσει τα πάντα. Με δεδομένο όμως ότι μιλάμε για ένα από τα κορυφαία γεγονότα των καιρών μας, δεν είναι μια τόσο απλή ιστορία αυτό που έχει ξεκινήσει να... σιγοβράζει στη Δύση. Η σκέψη ενός μποϊκοτάζ, του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου της Ρωσίας. Ναι, το Μουντιάλ 2018. Θεωρητικά ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για εκείνο, από την στιγμή που έγινε ανάμνηση η Βραζιλίας. Μόνο που τα πρώτα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά.

Η σχετική πληροφορία υπάρχει
εδώ και περίπου 2 εβδομάδες. Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να καλέσει τα μέλη της σε μποϊκοτάζ του Μουντιάλ. Δεν το έγραψε κάποιο... blog, ούτε πρόκειται για φήμη. Οι Financial Times το παρουσίασαν στο ευρύ κοινό. Όπως τονίζεται, η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος μιας γενικότερης πολιτικής την οποία σχεδιάζει η Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία προτείνει την αποβολή της Ρωσίας από διάφορα «δημοφιλή πολιτιστικά, οικονομικά και αθλητικά γεγονότα», ως κύρωση για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση. Δεν είναι κάτι που θα αποφασιστεί άμεσα, σε μια-δύο εβδομάδες. Ούτε είναι απαραίτητο ακόμη και αν παρθεί τώρα μια απόφαση να ισχύσει ως το 2018. Τρομοκρατεί όμως όλο αυτό το ποδόσφαιρο.

Και αυτό το επικοινωνούν πια δημόσια κάποιοι από τους αληθινούς πρωταγωνιστές του. Επικοινωνούν τον φόβο, ότι το φεστιβάλ ποδοσφαίρου, η για πολλούς κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη μπορεί να πέσει στα... πόδια εκείνων που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να πετάξουν τη... μπάλα στην εξέδρα! Η ιδέα ενός μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, δε θα έχει ποτέ την υποστήριξη των προπονητών του ποδοσφαίρου. «Προσπαθούμε να ενώσουμε τους ανθρώπους, όχι να τους χωρίσουμε. Είμαστε αθλητές, δεν κάνουμε πολιτική. Στηρίζουμε, όλους όσους παίζουν ποδόσφαιρο». δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της φούρια ρόχα , Βιθέντε δελ Μπόσκε. Ναι, της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ισπανίας.

Και αν η κίνηση του φαντάζει λογική ακόμη και στις πολιτικές της προεκτάσεις, το χτύπημα του Γιοακίμ Λεβ είναι πραγματικά άμεσο. Διότι έρχεται μέσα από το... κέντρο των αποφάσεων.«Η Ρωσία μπορεί και έχει όλες τις δυνατότητες να οργανώσει ένας Μουντιάλ, υψηλού επιπέδου. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μπούμε στο πεδίο της πολιτικής» είπε ο προπονητής της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας, Γιοακίμ Λεβ. Ο άνθρωπος που έχει ένα... άλμπουμ φωτογραφίες με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία ποτέ δεν λησμόνησε τη δημοφιλία που κερδίζει οποιοσδήποτε πολιτικός εμπλέκεται με το ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον με την –άκρως επιτυχημένη- εθνική ομάδα της χώρας του.

Ο Λεβ που δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται θέμα συζήτησης για τις ιδέες του, στην Γερμανία. Το 2012 ο Εβραικής καταγωγής τεχνικός αποφάσισε λίγο πριν το Euro της Πολωνίας, να επισκεφθεί μαζί με την Εθνική ομάδα το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς σοκάροντας τους συμπατριώτες του ή τέλος πάντως όσους από αυτούς έχουν επενδύσει στο να διαγράψουν το παρελθόν με την μέθοδο της... αμνησίας! Ολόκληρο... διπλωματικό επεισόδιο είχε προκύψει και μάλιστα επιλέχθηκε τον προπονητή, να τον συνοδεύσουν μόνο παίκτες (της Εθνικής Γερμανίας) με καταγωγή από την Πολωνία. Χωρίς φυσικά (!) κάποιον αξιωματούχο της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.
Και μιας και αναφερόμαστε σε γεγονότα που δεν συμβαίνουν πρώτη φορά. Και μιας και η ιστορία και οι μέθοδοι δυστυχώς πολλές φορές παραμένουν ίδιες: Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι απειλούνται να διοργανώσουν ένα μεγάλο τουρνουά, υπό καθεστώς μποϊκοτάζ. Ελπίζει όμως το ποδόσφαιρο να μην επαναληφθεί το «σκηνικό» των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 όταν οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στους Αγώνες της Μόσχας (σ.σ και ως αντίποινα δεν πήγαν οι Σοβιετικοί στους Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984), μετά την Ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979.Ελπίζει αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρο όταν στο... απέναντι κομμάτι του τερέν είναι η πολιτική
Keywords
Τυχαία Θέματα