Ο Σ. Κοντονής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σταύρος Κοντονής, μίλησε στις 9/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές:

«Το 2010 βγήκαμε από τις αγορές, διότι το χρέος -με βάση το ΑΕΠ-, είχε φτάσει στο 120%. Σήμερα το χρέος έχει φτάσει στο 175%. Επομένως,
αν βγήκαμε τότε από τις αγορές, που το χρέος ήταν στο 120% του ΑΕΠ και δεν μπορούσαμε να δανειστούμε, πώς είναι δυνατόν σήμερα να δανειζόμαστε; Και ποιοι είναι εκείνοι που μας δανείζουν, τη στιγμή που το χρέος έχει φτάσει στο 175% του ΑΕΠ; Αποδεικνύεται ότι αυτό που λέγεται πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχει, υπό την έννοια ότι αποκαλύφθηκε πως το ελληνικό κράτος είχε οφειλές περίπου 6 δισ. ευρώ προς ιδιώτες. Επομένως, αυτό που εμφανιζόταν ως πλεόνασμα ήταν πολύ μικρότερο των οφειλών. Εμείς, με βάση τις συμφωνίες που έγιναν με τους δανειστές, την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δανειζόμαστε με επιτόκιο 2% και τα χρήματα αυτά, κατά μέγιστο λόγο, πηγαίνουν στις οφειλές. Εκεί είναι και η διαφωνία του κόμματος μου... Εμείς λέμε ότι το σημαντικό είναι να δανειστούμε με πολύ χαμηλό επιτόκιο, όχι όμως για να πηγαίνουν αυτά τα χρήματα πάλι στους δανειστές και να ανακυκλώνεται αενάως το χρέος. Γι' αυτό λέμε ότι και αυτό που γίνεται τώρα είναι καταστροφικό και αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση είναι δύο φορές χειρότερο, διότι θα δανειστεί με υψηλό επιτόκιο. Αν προσεγγίσει το 6%, τότε είναι μια αποτυχημένη έξοδος, όπως λένε και οι αναλυτές. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, αν δανειστούμε με υπερδιπλάσιο επιτόκιο από αυτό που δανειζόμαστε σήμερα και πάλι αυτό είναι καταστροφικό. Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι εμείς πρέπει να δανειστούμε με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και όχι να πηγαίνουν στους δανειστές αυτά τα χρήματα. Αν δεν γίνει "κούρεμα" του χρέους στο μεγαλύτερο μέρος του, τότε δεν πρόκειται να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που έχουμε περιπέσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κυβερνητικοί παράγοντες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας λένε ότι πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή αυτό, από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ταυτίζεται απολύτως με ένα μέρος των δανειστών, που λένε ότι "το χρέος είναι βιώσιμο και μπορούμε να προχωρήσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο". Πρόκειται δηλαδή περί μιας "Βαβέλ" της κυβέρνησης... Εμείς λοιπόν λέμε ότι το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι το χρέος, την επαναδιαπραγμάτευση και το "κούρεμα" του χρέους, με βάση τη διεθνή διάσκεψη, όπως είχε γίνει το 1953 για τη Γερμανία. Και αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα. Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει...».

* Για την έκθεση του ΔΝΤ: "Το 2014 είναι η χρονιά επιστροφής στην ανάπτυξη":

«Αν μπορεί κάποιος σοβαρός οικονομολόγος να υπερασπιστεί ότι μετά από ύφεση τόσων χρόνων και η οποία καταγράφηκε σχεδόν στο 4% πέρυσι, θα έχουμε ανάπτυξη το 2014... Αυτό δεν μπορεί να γίνει, το λέμε απλά. Δεν γίνεται. Είναι πέρα από οποιαδήποτε λογική και τις οποιεσδήποτε δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ιδίως στο σημείο που βρίσκεται σήμερα».

* Για το αίτημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για παραίτηση των κκ Αθανασίου και Δένδια:

«Το αίτημά μας δεν ήταν βιαστικό, υπό την έννοια ότι για όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα, κάποιοι είναι υπεύθυνοι. Εννοώ την κατάσταση ανοχής της Χρυσής Αυγής για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και την ενεργοποίηση του μηχανισμού της δικαιοσύνης, από την στιγμή που είχαμε μια στυγερή δολοφονία. Καλώς έγινε η ενεργοποίηση της δικαιοσύνης, αλλά το θέμα είναι αν πρέπει να υπάρχει ένας νεκρός για να φτάσουμε σε αυτές τις καταστάσεις... Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ευθύνες και να καταλογιστούν. Πολύ δε περισσότερο που αποκαλύφθηκε, κατά τρόπο κραυγαλέο, η διάθεση της κυβέρνησης να συνεργαστεί μετεκλογικά με την Χρυσή Αυγή».

Δημοσιογράφος: Αυτό πάντως μόνο από τον κ. Μπαλτάκο έχει φανεί...

Σ. Κοντονής: «Μπορεί ο κ. Μπαλτάκος σήμερα να ισχυρίζεται οτιδήποτε. Το σημαντικό όμως από αυτή τη συζήτηση που έγινε και από αυτά που είχαν δημοσιοποιηθεί σε προηγούμενο χρόνο από τον κ. Κουβέλη, είναι ότι για θέματα κυβερνητικών συνεργασιών και ενδεχόμενων κυβερνητικών συνεργασιών είναι αδύνατον να λειτουργεί αυτοδύναμα και αυτογνωμόνως ένας γενικός γραμματέας της κυβέρνησης. Είναι απολύτως βέβαιο ότι τουλάχιστον γι' αυτές τις συζητήσεις είχε το "πράσινο φως" από τον πρωθυπουργό. Ήταν εις γνώση του πρωθυπουργού όλα αυτά τα ενδεχόμενα και γι' αυτό ακριβώς είπαμε ότι το θέμα αυτό ξεπερνάει τον κ. Μπαλτάκο και φτάνει μέχρι τον πρωθυπουργό... Για τους δύο υπουργούς έπρεπε άμεσα να υπάρξουν πολιτικές ευθύνες, τώρα πλέον που αποκαλύπτεται -κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση-, τι συνέβαινε και για ποιο λόγο είχε μείνει η Χρυσή Αυγή στο απυρόβλητο, να σκοτώνει ανθρώπους, να διώκει μετανάστες, να προπηλακίζει όποιους δεν της άρεσαν, να καταστρέφει τις περιουσίες των ανθρώπων, διότι κάνουμε "αστυνομικό έργο" κ.λπ. και κανένας δεν επενέβαινε σ' αυτόν τον τομέα. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν; Και αν ναι, αυτές δεν πρέπει να καταλογιστούν στους αρμόδιους υπουργούς;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα