Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 16/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ΟΛΜΕ και επίταξη καθηγητών:

«Δεν ξέρω ακριβώς με ποιους τρόπους θα χειριστεί το θέμα η κυβέρνηση. Προφανώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα τώρα. Όλο το πράγμα οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Ήταν προφανές από την αρχή αυτό. Μία απεργία
στις πανελλαδικές εξετάσεις με το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας αντίπαλο σε αυτή την απεργία, ήταν οπωσδήποτε βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι ήταν τελείως αψυχολόγητη αυτή η ενέργεια της ΟΛΜΕ και γι' αυτό κατέληξε και σε αδιέξοδο... Αυτή καθ' εαυτή η ατμόσφαιρα, το κλίμα που επικράτησε χθες στην ΟΛΜΕ, από ό,τι διάβαζα σήμερα στα ρεπορτάζ, δημιουργεί εντονότατες απογοητεύσεις για το επίπεδο που έχει φτάσει πια το μαχόμενο συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Είναι απογοητευτικό πάντως. Κανονικά πρέπει να γίνει μία προσπάθεια και από την κυβέρνηση με σοβαρότητα και ευθύνη. Να συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς τα ζητήματα που τους απασχολούν. Νομίζω ότι αυτό ήταν και ένα αίτημα. Δεν ξέρω αν η Νέα Δημοκρατία είχε βγάλει κάποια ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά νομίζω ότι υπήρχε ανακοίνωση και του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία της απεργίας, διότι είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, το υπουργείο οφείλει να κάτσει μαζί με τους εκπαιδευτικούς, να δει τα προβλήματα που παρουσιάζονται, σε μία αναζήτηση ενός μεγαλύτερου εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού χώρου».

* Για ενδεχομένη αναθεώρηση του συντάγματος:

«Έχουν αναφανεί πια οι δυνατότητες -και όχι μόνο οι επιθυμίες-, να επανεξεταστούν μερικές βασικές διατάξεις του συντάγματος. Αλλά κατά τη γνώμη μου και της Δημοκρατικής Αριστεράς, μερικές μόνο και όχι αυτό που ενδεχομένως ορισμένοι ζητούν, μία πλήρη, δηλαδή, αναδιάταξη του συντάγματος, περίπου στα όρια μίας συντακτικής Βουλής και όχι αναθεωρητικής... Πέρα από την ανάγκη του να υπάρξουν μερικές βασικές διατάξεις, να οδηγηθούν προς αναθεώρηση και που θα μπορούσαμε να τις δούμε και να τις πούμε, η αντίληψη ότι ο θεμελιώδης, ο καταστατικός χάρτης λειτουργίας της χώρας, όπως είναι το σύνταγμα, να μην έχει και αυτός μία αδιατάρακτη και χρονικά ισχύ, είναι λίγο επικίνδυνο. Τα σύνταγμα δεν είναι ένας νόμος που τη μία υπάρχει και την άλλη αλλάζει, με βάση κάποια πλειοψηφία... Αν παρακολουθήσει κάποιος τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται σήμερα ο πολιτικός διάλογος, αν σκύψει πάνω στα επεισόδια της Βουλής ή στους διαλόγους στις προανακριτικές επιτροπές και τις εξεταστικές, θα καταλάβει για ποιο λόγο δεν είναι καθόλου εύκολο να θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν άνετες και μεγάλες πλειοψηφίες για να γίνει ένα σύνταγμα πολύ πιο σύγχρονο και πολύ πιο ζωντανό μέσα στην κοινωνία σήμερα, που ενδεχομένως να το έχει ανάγκη...».

* Για την απλή αναλογική:

«Ναι στην απλή αναλογική. Και όχι γιατί αποτελεί ιστορικό παραδοσιακό αίτημα της Αριστεράς, αλλά διότι είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι δημιουργεί ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, ένα νέο πολιτικό πολιτισμό και ωθεί τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε συνεννόηση. Κάτι που η Ελλάδα του σήμερα το έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη παρά ποτέ».

* Για την κατάργηση του σταυρού στις εκλογές:

«Το θέμα θέλει συζήτηση και στο δικό μας χώρο. Προσωπικά εξέφρασα την άποψή μου που είναι θετική. Είμαι υπέρ της κατάργησης του σταυρού προτίμησης. Αλλά είναι ένα ζήτημα που δεν έχουμε ακόμα αποσαφηνίσει...».

Δημοσιογράφος: Δεν ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω ενίσχυσης του αρχηγικού τύπου των ελληνικών πολιτικών κομμάτων;

Σπ. Λυκούδης: «Υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος και μπορεί να υπάρξουν στοιχεία, τα οποία να κάμπτουν κάποιον στη διατύπωση μίας τέτοιας γνώμης. Μπροστά στους κινδύνους όμως που κρύβει το άλλο σύστημα, αυτό της ψηφοθηρίας -το οποίο ισοπεδώνει στην κυριολεξία κάθε ίχνος σοβαρής πολιτικής λειτουργίας των πολιτικών προσώπων και ενέχει και άλλους πολύ μεγάλους κινδύνους εξαρτήσεων-, πιστεύω ότι αποτελεί προτιμότερη λύση. Υπό την προϋπόθεση βέβαια να καταβάλλεται παράλληλα και μία σοβαρή και έντιμη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατικοποίησης όλων των κομμάτων...».

* Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων:

«Εκτιμώ ότι πρέπει να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να δούμε την ανάγκη να αναδιατυπωθεί ο τρόπος με τον οποίο ενισχύονται οικονομικά τα κόμματα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος, αλλά με δραστική μείωση. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι από την ώρα που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις στα κόμματα, αντί να ψάχνουμε εκ των υστέρων να δούμε ποιος εξαρτάται από ποιόν, που υπάρχει το σκάνδαλο, πολλές φορές να αναζητά εκ των υστέρων η δικαιοσύνη ποια επιχείρηση ενίσχυσε ποιον, είναι πολύ καλύτερο να συζητήσουμε με άνεση την ανάγκη, ενδεχομένως, να υπάρχει μια απολύτως διαφανής και γνωστή εκ των προτέρων στο κοινό, ιδιωτική χρηματοδότηση».

* Για την κατοχύρωση των δημοψηφισμάτων για μείζονα θέματα:

«Ετσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, υπάρχει ένας άκρατος λαϊκισμός πολλές φορές και μία προχειρότητα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα πολιτικά ζητήματα, ούτως ώστε ένα δημοψήφισμα με το οποίο ένας πολίτης θα κληθεί να αποφανθεί για κρίσιμα ζητήματα με ένα "ναι" ή με ένα "όχι", δεν μπορεί να αποτελέσει τον πιο άμεσο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό, τρόπο απόφασης».

* Για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη σχετικά με τη ρατσιστική βία:

«Η ενημέρωση που μας έκανε ο κ. Ρουπακιώτης ήταν ότι εάν το νομοσχέδιο χρειάζεται να υποστεί αλλαγές, θα γίνουν, αφού τις δει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή... Ο ίδιος πιστεύει όμως ότι σε γενικές γραμμές, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Είχε δε και την ένστασή του, μιλώντας σε εμάς για το ότι αναπτύχθηκε μία φιλολογία, γύρω από το κατά πόσο πρέπει να αποσυρθεί πολύ, πριν ο ίδιος το στείλει για ανάγνωση. Αυτοί οι οποίοι είχαν τις ενστάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν το είχαν δει ακόμα. Επομένως, θεωρούμε ως εκτελεστική επιτροπή και ο κ. Ρουπακιώτης βέβαια, ότι τώρα που το νομοσχέδιο πήρε το δρόμο του, θα υπάρξει αίσιο αποτέλεσμα. Ελπίζω δε ότι η ελληνική Βουλή, επειδή πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - τομή, το οποίο δημιουργεί φραγμούς απέναντι σε υφιστάμενους κινδύνους για την ελευθερία,τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή από το ρατσισμό και την ακροδεξιά, θα δείξει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη σε αυτό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα