Ο Στ. Μάνος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος, μίλησε στις 20/04 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η άποψη που εκφράζω είναι η εξής: Γραμμή πρώτη, θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αμέσως. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι θα ξοδεύουμε λιγότερα από όσα εισπράττουμε...».

Δημοσιογράφος: Πώς προκύπτει το πρωτογενές πλεόνασμα;

Στ. Μάνος:
«Με βαρύτατη δίαιτα του δημοσίου τομέα. Λέω ότι θα γίνουν και απολύσεις. Και λέω ταυτόχρονα, ότι είναι ανάγκη να μεριμνήσουμε γι' αυτούς που θα απολυθούν και γι' αυτό λέω ότι για 3 χρόνια πρέπει να λαμβάνουν το 70% των τακτικών τους αποδοχών...».

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει, όμως, ότι για τρία χρόνια θα έχουμε μια επιβάρυνση κατά 50%, άρα σημαίνει περισσότερες απολύσεις...

Στ. Μάνος: «Δεν σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να μειώνουμε το κόστος και μετά από τρία χρόνια θα έχουμε το ολοσχερές όφελος. Μέχρι τότε θα πηγαίνουμε με λιγότερο. Αλλά μόνο στο μέτρο που διατηρούμε το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να αρχίσουμε να ρυθμίζουμε τους φόρους. Όσο δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δεν ακουμπάω τους φόρους».

Δημοσιογράφος: Άρα τα όσα λέτε για τη φορολογία των εισοδημάτων, θα εφαρμοστούν μετά από 2 - 3 χρόνια...

Στ. Μάνος: «Μπορεί και μετά από 6 μήνες. Εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα γίνει η περικοπή του περιττού από το Δημόσιο».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι έτσι όπως είναι διαρθρωμένο το κράτος μπορεί να γίνει σε έξι μήνες η περικοπή του περιττού;

Στ. Μάνος: «Το πιστεύω 100%... Δεν χρειάζεται 6 μήνες, για να αποφασιστεί κάτι. Μπορεί να παρθεί η απόφαση σε ένα πρωί».

Δημοσιογράφος: Σε μια οικονομία, η οποία βρίσκεται σε τεράστια ύφεση, εάν δημιουργήσεις άλλες 200 χιλιάδες θέσεις ανέργων και προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες -που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα- και ταυτόχρονα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν πάνω από 400 χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δεν πληρώνονται από τις επιχειρήσεις για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, πιστεύετε ότι ένα γρήγορο σοκ έξι μηνών μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την οικονομία ή θα οδηγηθούμε στο άλλο άκρο;

Στ. Μάνος: «Θα είναι σωτήριο. Γιατί υπάρχουν όλοι αυτοί οι άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί το κράτος επέλεξε να ξεζουμίσει φορολογικά τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους, προκειμένου να συντηρεί αυτόν τον θηριώδη δημόσιο τομέα. Επειδή στο δημόσιο οι μισθοί είναι σημαντικά υψηλότεροι απ' ό,τι στον ιδιωτικό τομέα -ιδίως στις ΔΕΚΟ-, μπορεί να πει κανείς τον εξής υπολογισμό: Αν το δημόσιο θέλει να διατηρήσει έναν εργαζόμενο των 2.000 ευρώ, πρέπει αυτά τα 2.000 ευρώ να τα πάρει από φόρους του ιδιωτικού τομέα. Ο δε ιδιωτικός τομέας, επειδή δεν έχει περιθώρια, απολύει κόσμο για να βρει 2.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε 2,5 ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα. Με άλλα λόγια λέμε, για κάθε 10 εργαζόμενους στο δημόσιο που περισσεύουν, χάνουν τη δουλειά τους 25 στον ιδιωτικό τομέα».

Δημοσιογράφος: Η αγο
Keywords
Τυχαία Θέματα