Ο Τ. Μητσόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Τάσος Μητσόπουλος, μίλησε στις 20/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Αυτήν την ώρα καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει αναλυτικότερο και πιο ολοκληρωμένο σχέδιο (σ. σ. για την θωράκιση της οικονομίας και της χώρα γενικότερα). Το γενικό περίγραμμα του σχεδίου έχει ήδη διαβιβαστεί στην τρόικα

και το Eurogroup».

Δημοσιογράφος: Το έχουν αποδεχθεί;

Τ. Μητσόπουλος: «Δεν μπορώ να πω αν το αποδέχτηκαν ή το απέρριψαν. Αυτό το οποίο μας ζητήθηκε ήταν να γίνουμε λίγο πιο αναλυτικοί όσον αφορά στην κοστολόγηση του σχεδίου και στους τρόπους και στις πηγές από όπου θα προέλθουν αυτοί οι εναλλακτικοί πόροι».

Δημοσιογράφος: Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να υπάρξει σοβαρή πολιτική κρίση στις σχέσεις της χώρας με την ευρωζώνη;

Τ. Μητσόπουλος: «Ασφαλώς και είναι σημείο ανησυχίας. Επιθυμία μας δεν είναι να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με την ευρωζώνη, αλλά να βρούμε μια λύση, η οποία, χωρίς να δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις στην λειτουργία της κυπριακής οικονομίας και να οδηγεί τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο, θα απαντά στο μεγάλο ζητούμενο που είναι το ίδιο και για εμάς και για το Eurogroup. Δηλαδή, στο πως θα βρούμε εφικτούς και ρεαλιστικούς τρόπους, χωρίς ενδεχομένως να καταφεύγουμε σε ακραίες λύσεις και υπερβολές, προκειμένου να στηρίξουμε την κυπριακή οικονομία και κυρίως τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος έχει δεχτεί ένα τεράστιο βάρος».

Σε άλλο σημείο είπε: «Υπάρχει σχεδιασμός να ανοίξουν οι τράπεζες κανονικά. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες τράπεζες της Κύπρου και την ασφυκτική πίεση που δέχονται. Καταρχήν, υπάρχει ένας σχεδιασμός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μπορέσουν οι δύο μεγάλες κυρίως τράπεζες να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες, αμέσως μόλις επαναλειτουργήσουν. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της ρευστότητας στα τραπεζικά ιδρύματα είναι πολύ σημαντικό. Εκεί βρίσκεται ουσιαστικά ο εκβιασμός που τέθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή κατά τη σύνοδο του Eurogroup. Ότι δηλαδή "εάν δεν αποδεχτείτε την λύση που σας προσφέρουμε, τότε θα διακόψουμε την ρευστότητα προς τις Κυπριακές τράπεζες", οι οποίες τους τελευταίους πολλούς μήνες, για να μην πω ολόκληρο χρόνο, λειτουργούν στην βάση της αδιάκοπης ρευστότητας, την οποία παρέχουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί».

Και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τους καταθέτες και τις καταθέσεις και να επανέλθουμε σε κατάσταση ομαλότητας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η απόφαση του Eurogroup έχει προκαλέσει μεγάλη και δικαιολογημένη αναστάτωση. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα διασκεδάζει τις ανησυχίες των Κυπρίων και των ξένων καταθετών. Όμως, όσο παραμένει αυτή η περίοδος της αβεβαιότητας και της ρευστότητας, είναι δικαιολογημένο να εκφράζονται ανησυχίες...
Στην ουσία αυτό που πετύχαμε ήταν να κερδίσουμε λίγο χρόνο, προκειμένου να συνέλθουμε από τον αρχικό αιφνιδιασμό και να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πρόταση...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα