Ο Θ. Χειμωνάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΠαΣοΚ και εκ των συμμετεχόντων στην κίνηση των 58 για την κεντροαριστερά, Θανάσης Χειμωνάς, μίλησε στις 23/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την εκδήλωση των 58 στο Περιστέρι:

«Δεν διαπίστωσα κάτι ενοχλητικό. Θεωρώ ότι κάποια πράγματα παρερμηνεύτηκαν. Διαβάσαμε μετά σε διάφορα sites, ότι
διαλύεται το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, έχουμε ένα νέο κόμμα... Αυτά βέβαια είναι πράγματα που τα ακούμε από την αρχή αυτής της προσπάθειας. Πρέπει να μείνουμε στην αρχική διακήρυξη, η οποία λέει ξεκάθαρα ότι οι 58 αποτελούν μια συνεργασία, μια συσπείρωση δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Κανείς δεν πρόκειται να διαλυθεί μέσα σε αυτήν. Όσοι ελπίζουν -γιατί υπάρχουν κάποιοι που το λένε-, ότι το ΠαΣοΚ θα διαλυθεί μέσα στους 58, να το ξεχάσουν. Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση. Μέσα στο ΠαΣοΚ υπάρχουν κάποιοι που το φοβούνται ειλικρινά και κάποιοι άλλοι που σπεκουλάρουν, ενδεχομένως. Αυτοί που φοβούνται ειλικρινά, μπορούν να είναι ήσυχοι. Το ΠαΣοΚ είναι ένα κομμάτι του παζλ των 58 -το μεγαλύτερο κομμάτι για δημοσκοπικούς, αλλά και για ιστορικούς λόγους- και μαζί με αυτό, δίπλα σε αυτό και με όλες τις άλλες δυνάμεις θα προχωρήσουμε. Δεν τίθεται κανένα θέμα διάλυσης του ΠαΣοΚ αυτή την στιγμή...
Για το συγκεκριμένο περιστατικό, θέλω να πιστεύω ότι είναι απλώς μια παρεξήγηση. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν και θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι κάτι σοβαρό».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Βούλγαρης ανακοίνωσε χτες και τον τίτλο "Προοδευτική παράταξη" και είπε ότι σε λίγο καιρό θα δούμε και το σήμα... Νέου κόμματος, υποθέτουμε όλοι...

Θ. Χειμωνάς: «Δεν υπάρχει κανένα κόμμα. Υπάρχει μια παράταξη, μια συνεργασία. Δεν τίθεται θέμα διάλυσης του ΠαΣοΚ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος, γιατί είμαι από αυτούς που ελπίζουν ότι και η Δημοκρατική Αριστερά θα συμμετέχει όλη, όχι ένα κομμάτι της... Σε ό,τι αφορά το όνομα, πριν από δέκα ημέρες περίπου, είχαμε μια συνάντηση οι 58 και εκεί είχε αποφασιστεί ότι το συγκεκριμένο όνομα είναι ένας προσωρινός τίτλος και ο τελικός τίτλος θα αποφασιστεί αργότερα. Από όσο ξέρω, δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε... Θεωρώ ότι ο κ. Βούλγαρης ανέφερε τον προσωρινό μας τίτλο...».

* Για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών:

«Είναι ένα θέμα που συζητείται ακόμα. Η θέση μου και η θέση του ΠαΣοΚ είναι ότι το σύμβολο του ΠαΣοΚ πρέπει να υπάρχει στο ψηφοδέλτιο. Δεν θα επικρατεί φυσικά. Θα είμαστε υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος. Για εμένα, το λογικό είναι να υπάρχει το όνομα της παράταξης -όποιο και αν είναι αυτό- και μετά θα πρέπει να υπάρχει και το σύμβολο, όχι μόνο του ΠαΣοΚ, αλλά και όσων άλλων συνεργάζονται. Δηλαδή, αν συμμετέχει και η Δημοκρατική Αριστερά, πρέπει να υπάρχει και το σήμα της, γιατί είναι μια συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που συζητιέται, εγώ σας αναφέρω την προσωπική μου εκτίμηση και την θέση του ΠαΣοΚ».

* Για τον τρόπο σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου και την πρόταση του Ο. Κωνσταντινόπουλου για εσωκομματικό δημοψήφισμα:

«Συμπτωματικά, συζητούσα χτες με τον κ. Κωνσταντινόπουλο για το θέμα. Να πω την αλήθεια, εγώ δεν πολυσυμφωνώ. Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι. Αυτή η ιστορία με την ανοιχτή ψηφοφορία ήταν κάτι που ξεκίνησε από το ΠαΣοΚ το 2004 -σε μεγάλο βαθμό για επικοινωνιακούς λόγους, ας μην γελιόμαστε- και κάποια στιγμή το υιοθέτησε και η Νέα Δημοκρατία. Σε κάποιες εποχές είχε ουσία, για παράδειγμα, στην μονομαχία Βενιζέλου - Παπανδρέου, έπρεπε κάποιος να αποφασίσει το ποιος θα είναι...
Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Αυτός ήταν και ο στόχος των 58. Δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα μας βοηθήσει. Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να δούμε ξαφνικά -θα το πω ξεκάθαρα-, 4 "δεινοσαύρους" πολιτικούς στις τέσσερις πρώτες θέσεις, πιθανότατα από το ΠαΣοΚ, ας μην κρυβόμαστε πάλι. Να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί και να βγουν αυτοί οι άνθρωποι στην κορυφή του ψηφοδελτίου, κάτι που θα είναι το τέλος των 58 και όλου του χώρου. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ αναγνωρίσιμοι και κάποιοι που δεν είναι γνωστοί στον κόσμο... Έχουμε τον κίνδυνο να δούμε μια πασαρέλα με τέσσερις επωνύμους του καλλιτεχνικού χώρου στην κορυφή, για παράδειγμα...».

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε ένα ενδεδειγμένος τρόπος να είναι ένας από τον έναν χώρο, ένας από τον άλλο και άρα οι θέσεις να κατανεμηθούν με αυτό τον τρόπο;

Θ. Χειμωνάς: «Αυτή είναι η άλλη πρόταση που υπάρχει και εγώ τολμώ να πω ότι κλίνω περισσότερο προς τα εκεί... Πρέπει να εκπροσωπούνται οι δυνάμεις που είναι σε αυτή την συνεργασία. Για εμένα, πρέπει να υπάρχει ένας εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, καθαρός και άφθαρτος, όχι κάποιος παλιός και βετεράνος. Κάποιος εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, είτε μπει ολόκληρη, είτε ένα κομμάτι της. Και κάποιος από τους 58... Να είναι πρόσωπα άφθαρτα μεν, νέα, αλλά να έχουν κάποια σχέση με την πολιτική και να εκπροσωπούν όλες τις τάσεις. Δεν μπορούμε ούτε να λύσουμε τα εσωκομματικά μας μέσα από το ψηφοδέλτιο των 58, ούτε να βάλουμε 4 "δεινοσαύρους", για να ευχαριστήσουμε τις κομματικές πελατείες, ούτε βεβαίως να βάλουμε 4 απολιτίκ, για να πούμε ότι είμαστε αραχτοί και λάιτ».

* Για την συνδιάσκεψη των ευρωεκλογών:

«Αυτό που ξέρω είναι ότι θα γίνει μια μεγάλη συνδιάσκεψη των 58, στα τέλη Φεβρουαρίου».

Δημοσιογράφος: Έχει ανακοινωθεί και από τον κ. Βενιζέλο μια συνδιάσκεψη...

Θ. Χειμωνάς: «Αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Ενδεχομένως. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολλοί κρίσιμοι, γίνονται πολλές συζητήσεις και είναι όλα αυτά τα θέματα στο τραπέζι και πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Η θέση μου είναι ότι οι αποφάσεις που θα βγάλουμε, θα ικανοποιούν όλους όσους είναι σε αυτό τον χώρο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα