Ο Θ. Σκυλακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής, μέλος της "Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη", Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στις 2/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την έξοδο της χώρας στις αγορές:

«Οτιδήποτε γίνεται προεκλογικά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, να το θεωρείτε ύποπτο. Δηλαδή, η έξοδος στις αγορές είναι κάτι που ασφαλώς είναι χρήσιμο και για την ευρωεκλογική εκστρατεία των ευρωπαϊκών χωρών αλλά
και για αυτήν της κυβέρνησης. Πρακτικά, η έξοδος στις αγορές, αν γίνει τώρα ή μετά τη ρύθμιση του χρέους, αντιλαμβάνεστε ότι έχει τη σημασία της... Σε λίγους μήνες θα ζητήσουμε ρύθμιση του χρέους και αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το επιχείρημα με το οποίο θα το κάνουμε αυτό, όταν θα έχουμε βγει στις αγορές;... Για εμένα, το κλειδί στην επόμενη φάση είναι εάν η Ελλάδα θα έχει μια απλή, μικρή ανάκαμψη ή θα μπει σε περίοδο ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή αυτό που προβλέπεται από την τρόικα και το σχέδιο της κυβέρνησης είναι μια πολύ βραδεία επάνοδος στη φυσιολογική κατάσταση με πολύ βαριά φορολογία, η οποία θα συνεχιστεί για πολλά χρονιά... Οι εξαγωγές εξακολουθούν, τους τελευταίους μήνες, να μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι καθυστερεί στην πραγματικότητα, στην πραγματική οικονομία, η ανάκαμψη και έχουμε και ελάχιστη ρευστότητα. Η έξοδος στις αγορές μπορεί να βελτιώσει λίγο την ρευστότητα, αλλά η πραγματική ρευστότητα θα πρέπει να βελτιωθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει κάτι ταχύτερο. Και βέβαια, αν δεν υπάρξει μια δραστική μείωση φορολογίας, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει μάλλον το μίζερο σούρσιμο, ενώ έχει ανάγκη από εκατοντάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα άμεσα...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αν ήμουν υπουργός Οικονομικών, πρώτος μου στόχος θα ήταν να μηδενίσω τους φόρους για τις νέες επενδύσεις για αρκετά χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ακόμα και στην περίπτωση του Ελληνικού που είναι το καλύτερο "φιλέτο" της Ευρώπης, θα έπρεπε να "πλημμυρίσουμε" από ενδιαφερόμενους. Και όμως είχαμε μία μόνο προσφορά. Το δεύτερο πράγμα που θα έκανα θα ήταν η κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους. Είναι ένας εφιάλτης, διότι καλούνται να δίνουν ένα μισθό στην ουσία για τις εισφορές. Πώς θα γίνει αυτό; Εξακολουθούμε και βγάζουμε ανθρώπους 50 χρονών στην σύνταξη. Είναι μια τελείως παράλογη κατάσταση. Και επίσης, χρειαζόμαστε μια τελείως διαφορετική πολιτική και στον ΟΑΕΕ. Έχουμε 370.000 παγιδευμένους ανθρώπους με χρέη, οι οποίοι υποτίθεται διότι δεν έχουν πληρώσει εισφορές για τη δική τους σύνταξη. Έχει καταστραφεί το σύστημα. Πρέπει ο ΟΑΕΕ να γίνει ανταποδοτικός. Να μην υπάρχουν χρέη, διότι όταν είναι ανταποδοτικός, ο καθένας έχει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με βάση αυτά που έχει πληρώσει...».

* Για το Ελληνικό:

«Άλλαξαν οι όροι. Στο παρελθόν ίσχυε ότι το δημόσιο λάμβανε από τον επενδυτή το 30%. Αυτό έκανε την επένδυση ασύμφορη. Γι' αυτό το λόγο έφυγε ένας από τους τέσσερις διεκδικητές. Οι άλλοι δεν είχαν προετοιμαστεί και μετά, 2 - 3 μήνες πριν την προσφορά, ελέχθη ότι μπορεί τελικά να έχει 15% απόδοση στην επένδυση -που είναι πολύ μεγάλη- και μετά θα αρχίσει να λαμβάνει το κράτος το 30%. Αυτό σημαίνει μια ουσιώδης αλλαγή όρων, η οποία δεν έχει γίνει ποτέ στη διάρκεια διαγωνισμών. Και βέβαια, όταν ζήτησαν -εξ' όσων γνωρίζω- και οι δύο εναπομείναντες επενδυτές λίγο χρόνο για να καταθέσουν προσφορά, δεν τους δόθηκε, παρά την πρόσφατη και τεράστια αλλαγή των όρων. Αυτά δεν είναι λεπτομέρειες, διότι όταν έχεις μία ή δύο προσφορές, μπορεί να σημαίνει εκατοντάδες εκατομμύρια διαφορά στο τίμημα. Η ουσία είναι ότι στέλνουμε στους ξένους επενδυτές που πιθανότατα θα ήθελαν να έρθουν, ένα μήνυμα ότι δεν λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα τελείως φυσιολογικά...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα