Ο Θ. Θεοχαρόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

O απερχόμενος γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στις 6/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Θέλω να τονίσω ότι πολλοί χαρακτηρισμοί αδικούν το ίδιο το συνέδριο, για να μην κάνω άλλες κρίσεις αυτή τη στιγμή, που δεν χρειάζονται. Όσον αφορά στο συνέδριο, πρώτον ελήφθησαν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις με ευρεία πλειοψηφία. Οι θέσεις, δηλαδή, του κόμματος, οι οποίες αποσαφηνίζουν το πολιτικό στίγμα από εδώ και στο εξής. Δεύτερο στοιχείο είναι η επανεκλογή του προέδρου της Δημοκρατικής

Αριστεράς, του Φώτη Κουβέλη, με ποσοστό περίπου 70%, κάτι που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των συνέδρων και την απόφασή τους να είναι ο Φώτης Κουβέλης, ο ηγέτης αυτής της διαδικασίας ανάκαμψης της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι έχουμε τη νέα κεντρική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς...».

* Για την πρόταση της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς να ζητήσει από την ηγεσία να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα:

«Το εντάσσω και αυτό στο πλαίσιο των αναζητήσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας, των συνέδρων, δηλαδή, για το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έκαναν την περασμένη Παρασκευή, αυτή την πρόταση στον Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος απάντησε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος και ήρθε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς στο συνέδριο το Σάββατο το πρωί και είπε ότι δεν υφίσταται πλέον η πρότασή του, αναφέροντας ότι θα γίνει σεβαστή κάθε απόφαση του συνεδρίου και εφόσον το θέλουν οι σύνεδροι θα προχωρήσουν με αυτή την απόφαση. Το καίριο σημείο εδώ είναι ότι πρόκειται για μία διαδικασία που γίνεται στο συνέδριο και το περίεργο θα ήταν, αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, να έλεγαν ότι δεν αποδέχονται την απόφαση του συνεδρίου».

Δημοσιογράφος: Συμμερίζεστε την άποψη συντρόφων σας, που ακούστηκε από το βήμα του συνεδρίου, ότι πρόκειται για πραξικόπημα της κοινοβουλευτικής ομάδας;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Δεν πρόκειται για πραξικόπημα. Δεν συμμερίζομαι τέτοιες εκφράσεις. Αποτελεί αναζήτηση λύσεων εκ μέρους των βουλευτών. Οι σύνεδροι αποφάσισαν ότι είναι κατάλληλη λύση να είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Φώτης Κουβέλης και στην προσπάθεια αναζήτησης λύσεων έκαναν μία πρόταση, για να πουν στη συνέχεια ότι αυτή δεν υφίσταται και σέβονται τις αποφάσεις του συνεδρίου... Οι βουλευτές στη συνέχεια -όσοι παραβρέθηκαν και ήταν παρόντες στη διαδικασία της ψηφοφορίας-, ανέδειξαν πρόεδρο τον Φώτη Κουβέλη, χωρίς να θέσουν κανένα περαιτέρω θέμα ηγεσίας κατά τη διαδικασία της εκλογής».

Δημοσιογράφος: Έθεσαν πάντως στην πλειοψηφία τους, με εξαίρεση τον κ. Τσούκαλη και την κ. Γιαννακάκη, εαυτούς εκτός νέας κεντρικής επιτροπής; Δεν έθεσαν υποψηφιότητα. Αυτό από εσάς, με την ιδιότητα του γραμματέα του κόμματος, δεν εκτιμάται ότι συνιστά ένα ζήτημα; Ότι δηλαδή αυτοί οι επτά βουλευτές, που δεν έθεσαν υποψηφιότητα στα κομματικά όργανα, θέλουν να πουν κάτι στην ηγεσία;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Καταρχήν, να τονίσω ότι και την προηγούμενη φορά δεν υπέβαλαν υποψηφιότητα όλοι οι βουλευτές για την κεντρική επιτροπή και ούτε ήταν όλοι οι βουλευτές μέλη της κεντρικής επιτροπής. Δεν πρόκειται για καινούργιο γεγονός. Βέβαια δεν σας κρύβω ότι, εγώ προσωπικά και ως γραμματέας, θα επιθυμούσα να υποβάλλουν περισσότεροι βουλευτές υποψηφιότητα στη νέα κεντρική επιτροπή, πέραν των δύο που υπέβαλαν και εξελέγησαν. Το αν υφίσταται θέμα συνεπώς, δύο ή τρεις λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη φορά... Θεωρώ ότι μεγαλοποιούμε τα ζητήματα. Να πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στα κόμματα πολλές φορές έχουμε δύο ή τρεις υποψηφίους προέδρους. Πολλές φορές οι μισοί βουλευτές δεν στηρίζουν τον πρόεδρο που τελικά εκλέγεται. Αυτό συμβαίνει σε πολλά κόμματα και δεν νομίζω ότι αυτοί οι βουλευτές δεν εκφράζονται στη συνέχεια από τον πρόεδρο που εκλέγεται... Νομίζω ότι τα πράγματα ξεκαθάρισαν αμέσως. Η πρόταση έγινε την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο οι βουλευτές ξεκαθάρισαν πώς θα προχωρήσουν από εδώ και στο εξής. Ενώ το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς πήρε τέτοιες σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, αδικούμε τις ίδιες τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν σημασία για την κοινωνία και τη χώρα».

* "Πολιτική και οργανωτική αυτονομία":

«Η απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ξεκάθαρη. Η Δημοκρατική Αριστερά διατηρεί την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία. Δεν κάναμε ένα κόμμα το 2010 για να το μετατρέψουμε σε συνιστώσα ενός άλλου κόμματος το 2014. Προχωρούμε και συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας με προγραμματικό περιεχόμενο και προγραμματική ατζέντα. Διεκδικούμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας με συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες θέλουμε να συμμετάσχουμε σ' αυτό το προοδευτικό πρόγραμμα. Εδώ δεν χωράει η Νέα Δημοκρατία, αλλά οι δυνάμεις από τη Δημοκρατική Αριστερά, τη μεταρρυθμιστική αριστερά, τη ριζοσπαστική αριστερά, το σοσιαλδημοκρατικό χώρο και την πολιτική οικολογία. Επίσης, σ' αυτή τη νέα διαδικασία δεν χωρούν πρόσωπα ή συλλογικότητες που συνεχίζουν στα καθημερινά θέματα να έχουν μια διαδικασία, μια αντίληψη συνδιαχείρισης της κρίσης με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν στην πορεία με την προγραμματική ατζέντα, την οποία θα βάλουμε μπροστά».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ότι εκτιμάτε ότι ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος -τον οποίο περιγράψατε πριν ότι χωράει-, δεν μπορεί να είναι ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, όπως εκφράζεται αυτή την ώρα από το ΠαΣοΚ και την ηγεσία του;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος έχει πολλές εκφράσεις όμως, έχετε δίκιο. Το ΠαΣοΚ εξέφρασε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αυτόν τον χώρο. Το θέμα είναι όταν έχουμε τα συγκεκριμένα θέματα -φορολογικό, δημόσιο χρέος, ανεργία- και οι οποιοιδήποτε συνομιλητές μας παίρνουν θέσεις συνδιαχείρισης των προβλημάτων με τον ίδιο τρόπο που τα αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες. Αν σ' αυτά τα ζητήματα υπάρχει μια διαφορετική προοδευτική αντίληψη, μακριά από αυτή την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας, τότε μπορούμε βεβαίως να συζητήσουμε. Αυτό είναι το πλαίσιο που θέλουμε... Δεν θα συμβάλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται από την κυβέρνηση. Συνεπώς, η παρούσα κυβέρνηση, εφόσον συνεχίζει αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές, πρέπει να φύγει. Δεν μπορεί να παραμείνει, εφόσον έχουμε τη συνέχιση αυτών των ασκούμενων πολιτικών. Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Όσο συνεχίζονται αυτές οι αδιέξοδες πολιτικές, εκ των πραγμάτων, θα οδηγήσουν και στην καταψήφιση της πρότασης που θα καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή. Δεν μπορούμε εμείς να συμβάλουμε στην συνέχιση αυτών των αδιέξοδων πολιτικών, για τις οποίες συζητάμε εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει ν' αλλάξουν και δεν βλέπουμε σημεία αλλαγής... Εδώ και καιρό έχουμε ζητήσει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, πολιτικές μείωσης της ανεργίας, άλλο τρόπο φορολόγησης, αλλαγή στα εργασιακά ζητήματα και όχι άλλη μείωση μισθών και συντάξεων, αντίθετα, σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προς τα πάνω. Όλα αυτά και διάφορα άλλα ζητήματα είναι μια συνολική πολιτική, η οποία δεν αλλάζει».

* Για ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α.: «Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του, αλλά πάντοτε από θέση αυτονομίας":

«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί τη δική του πολιτική. Σε μια προοδευτική εναλλακτική λύση διακυβέρνησης του τόπου, μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του. Υπάρχει προγραμματικός διάλογος για να δούμε αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης ή απόκλισης, αλλά πάντοτε από θέση αυτονομίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα