Ο Τύπος στον Κόσμο

Η αναζήτηση κυβερνητικής λύσης στην Ιταλία μετά το αδιέξοδο εκλογικό αποτέλεσμα και η ανησυχία για αναβίωση της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι ένα από τα βασικά θέματα και σήμερα του διεθνούς Τύπου.

Από τον πολιτικό λαβύρινθο πασχίζουν να βγουν τα κόμματα στην Ιταλία, μετά το αδιέξοδο εκλογικό αποτέλεσμα. Οι εξελίξεις εγκαινιάζουν περίοδο ανασφάλειας εν μέσω ύφεσης, προκαλώντας αμηχανία στους Ιταλούς και τριγμούς στην Ευρώπη.

"Η Ιταλία αναζητά διέξοδο από το πολιτικό χάος" αναφέρουν οι Financial Times

(FT), ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι το "Ιταλικό αδιέξοδο αναζωπυρώνει τους κινδύνους για την Ευρωζώνη". Στο κεντρικό της άρθρο η βρετανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει πως "η Ιταλία βαδίζει στο άγνωστο..." και καλεί τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν πίσω από μια ατζέντα που θα έχει στόχο την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal (WSJ) επικεντρώνεται στη χθεσινή αντίδραση των ευρωπαϊκών κυρίως αγορών (η Wall Street έκλεισε με θετικό πρόσημο λόγω των διαβεβαιώσεων του Μπεν Μπερνάνκι της FED πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία) και επισημαίνει επίσης πως αναζωπυρώνονται οι φόβοι για την Ευρωζώνη. Όπως άλλωστε λέει χαρακτηριστικά "η προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στην ουσία δείχνει πως η Ευρωζώνη παραμένει ακόμα εξαιρετικά ευάλωτη στα σοκ". Όπως αναφέρει στην WSJ ο Τσαρλς Γκραντ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεταρρυθμίσεων "η δημοκρατία είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης. Το ευρώ δεν θα είναι ασφαλές εάν δεν επιστρέψει η ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό Νότο". Πάντως, από την πλευρά της η WSJ λέει πως αυτός ο απατηλός στην ουσία στόχος θα πάρει νέα αναβολή μετά τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα. Επίσης, όπως σημειώνει, στις Βρυξέλλες δεν φάνηκε να υπήρξε ούτε ένα σημάδι χθες πως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να κάνουν πλέον και δεύτερες σκέψεις. Τα μηνύματα προς τη Ρώμη ήταν "η επιμονή στο δρόμο στα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας". "(...) Πάντως, η προσφυγή ξανά σε κάλπες προκειμένου να επιτευχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα που θα ήθελαν στην Ευρώπη... μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκπλήξεις από τους ψηφοφόρους. (...) Σε πολλές άλλωστε χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή υπάρχουν κυβερνητικοί συνασπισμοί από κόμματα που δεν συμφωνούν σε όλα όπως στη Βρετανία και την Ολλανδία και στο μέλλον ίσως και στη Γερμανία. Ίσως, όταν καταλαγιάσει η σκόνη... η Ιταλία να είναι μια από αυτές".

Οι New York Times σημειώνουν πως "Η μη αποφασιστική ψήφος στην Ιταλία προκαλεί περισσότερη αστάθεια" Όπως επισημαίνει, τα τελευταία χρόνια η κρίση έριξε πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Τώρα, σε μια ανησυχητική τροπή, μια πολιτική δυσλειτουργία απειλεί τις όποιες ελπίδες αναζωογόνησης της οικονομίας.

Ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως η Ευρώπη είναι σε αναταραχή την ώρα που η Ιταλία "φρενάρει" το σχέδιο λιτότητας. Ένα από τα συμπεράσματα της βρετανικής εφημερίδας είναι πως οι εκλογές στην Ιταλία διευρύνουν τη διάσπαση βορρά -νότου στην Ευρώπη, κάτι που θα φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο, με κάποιους να ζητούν στροφή από τις έως τώρα πολιτικές που ορίζει έως και σήμερα το Βερολίνο και που αποτελεί το τίμημα της διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών.

Από την πλευρά της η Die Welt έχει στο βασικό της θέμα μια πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody's. Η Franfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο "για απόγνωση και χάος στην Ιταλία μετά τις εκλογές". Ωστόσο, εκτιμά πως αυτός ήταν ο στόχος των περισσότερων κομμάτων, που μπορούν -όπως λέει - να συνεχίσουν την λεηλασία της χώρας. Σε πολιτική αγωνία η Ιταλία λέει η Suddeutche Zeitung στη δίνη αριστερά και δεξιά. Η χώρα έχει γίνει ακυβέρνητη... ωστόσο παράλληλα έχει ήδη αλλάξει, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Και η ισπανική El Pais επικεντρώνεται στις χθεσινές δηλώσεις του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι μετά την εύθραυστη νίκη του: "Η κατάσταση της χώρας είναι δραματική".

Στην Ιταλία, οι εφημερίδες επικεντρώνονται στο άνοιγμα Μπερσάνι προς τον Μπέπε Γκρίλο. Όπως αναφέρει η Corriere de la Sera o επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού παραδέχθηκε πως πρώτο κόμμα είναι το "Κίνημα των 5 Αστέρων" και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει ο Γκρίλο να πει τι θέλει να κάνει. Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είπε ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης της «αλλαγής» και της «μάχης» υποβάλλοντας συγκεκριμένη πρόταση με κεντρικό πλαίσιο: μεταρρύθμιση των θεσμών και του πολιτικού συστήματος, ηθική και νομιμότητα, έναν νέο εκλογικό νόμο, μία νέα πολιτική για την εργασία, προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων από την κρίση. Απέρριψε συνομιλίες για μετεκλογικές συμμαχίες, τονίζοντας ότι καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον της Βουλής και της χώρας. Ο Μπερσάνι θα παρουσιάσει τις θέσεις του ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, και όπως τόνισε «θα είναι εκείνος που θα κρίνει ποιος είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Από την πλευρά της η Stampa αναφέρει πως ο Μπερσάνι κάνει άνοιγμα στον Γκρίλο και εκείνος του απαντά πως θα εξετάσει περίπτωση ανά περίπτωση. Η Reppublica επικεντρώνεται στο Κίνημα των 5 Αστέρων που δεν είναι πολιτικό κόμμα και αναφέρει πως έλαβε 8 εκατομμύρια ψήφους, 109 έδρες στη Βουλή, 54 στη Γερουσία. "Το Κίνημα των 5 Αστέρων λειτουργεί με την αρχή της οριζόντιας Δημοκρατίας, που έως και σήμερα έδινε στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και διαλόγου μέσω της πλατφόρμας που διατηρεί στο Διαδίκτυο. Ποιοι είναι όμως οι νέοι εκλεγμένοι βουλευτές; (33 στη Βουλή και 46 στη Γερουσία) Πολίτες απαντά το Κίνημα των 5 Αστέρων με μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 37 έτη. Ο κάθε πολίτης πλέον θα μπορεί να εκφέρει άποψη για τους τομείς της εργασίας, οικονομίας, παιδείας και υγείας ενώ θα έχει λόγο και για τα νομοσχέδια που θα έρχονται στη Βουλή μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας του Κινήματος και στην οποία δικαίωμα εγγραφής μέλος έχουν όλοι".

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα