Ο Τύπος στον κόσμο

Οι μεγάλες προσδοκίες με τις οποίες ξεκινά η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου που επίσης κάνει αναφορά στο αιματηρό επεισόδιο έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, όπου ένας 49χρονος άνεργος άνοιξε πυρ τραυματίζοντας 3 ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης αναφορές στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε χθες από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Για Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από σήμερα σε Βουλή και Γερουσία ο νέος πρωθυπουργός

της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και οι 20 υπουργοί του που ορκίστηκαν χθες στο προεδρικό Μέγαρο. Η κυβέρνηση Λέτα, ξεκινά με μεγάλες προσδοκίες και βασική πρόκληση αυτή της οικονομίας, σχηματίστηκε με την στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας και του κεντρώου σχηματισμού του Μόντι. Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο συνασπισμό στην Ιταλία εδώ και δεκαετίες, με ρεκόρ γυναικών -και την πρώτη έγχρωμη υπουργό- έχει πολιτικό παρά τεχνοκρατικό «πρόσημο». Την ορκωμοσία επισκίασε το αιματηρό περιστατικό με πυροβολισμούς και 3 τραυματίες από έναν 49χρονο άνεργο από την Καλαβρία. "Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας ορκίστηκε - Ιδιαίτερη η σύνθεση της" λέει η Wall Street Journal. O νέος πρωθυπουργός επέλεξε νέα πρόσωπα για τη κυβέρνηση, που βγάζει από το δίμηνο πολιτικό αδιέξοδο τη χώρα, συμπληρώνει. Ο Ενρίκο Λέτα και η κυβέρνηση του ορκίστηκαν χθες. Πρόκειται για μια σύνθεση νέων προσώπων, πολιτικών και ειδικών στην οικονομία, σε μια σπάνια προσπάθεια να δοθεί η ευκαιρία της ανάληψης εξουσίας σε ανερχόμενους πολιτικούς ηγέτες. "Με πυροβολισμούς ξεκινά η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας" λένε οι Financial Times για το αιματηρό περιστατικό με τον 49χρονο άνεργο από την Καλαβρία. Πρώτη προτεραιότητα για τον νέο πρωθυπουργό "η οικονομική αναγένννηση της Ιταλίας". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Guardian, "Πυροβολήθηκαν αστυνομικοί έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο". Πρόθεση να δολοφονήσει πολιτικούς είχε ο 49χρονος άνεργος από την Καλαβρία, Λουίτζι Πρέττι που άνοιξε πυρ έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, την ώρα που σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ορκιζόταν εντός της αίθουσας του Κυρηνάλιου Μεγάρου η νέα κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα. «Βλέποντας ότι δεν μπορούσε να προσεγγίσει πολιτικούς χτύπησε τους καραμπινιέρους» δήλωσε ο εισαγγελέας που ανέκρινε τον 46χρονο άνεργο και προσφάτως διαζευγμένο Λουίτζι Πρέιτι από την Καλαβρία. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Ατζελίνο Αλφάνο το χαρακτήρισε μεμονωμένο περιστατικό. Και η Corriere de la Sera αναφέρει: "Πυροβολισμοί έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο: Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ο δράστης: Στόχευα πολιτικούς". Το κίνημα 5 Αστέρων καταδίκασε το περιστατικό - Ο Μπέπε Γκρίλο τόνισε: Εμείς δεν είμαστε υπέρ της βίας, αναφέρει η Reppublica.

"Ένας Ιταλός ηγέτης, ένας πολιτικός ακροβάτης" είναι ο τίτλος των New York Times για τον Ενρίκο Λέτα. Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας βασίζεται σε αυτό που αποτελεί το βασικό του πλεονέκτημα: η ικανότητα να διαπραγματεύεται και το χάρισμα να είναι "γεφυροποιός". Ο Λέτα επιχείρησε να σφυρηλατήσει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα αντεπεξέρχεται στην απογοήτευση των Ιταλών από το πολιτικό σύστημα, όπως εκφράστηκε με την «αντισυστημική» ψήφο στο M5S του Μπέπε Γκρίλο. Η απόπειρα να φυσήξει «άνεμος» ανανέωσης φάνηκε ακόμη και με την άφιξη των υπουργών στο Κυρηνάλιο, οι οποίοι έφτασαν όλοι με τα πόδια -μόνο η υπουργός Εξωτερικών, Έμμα Μπονίνο, πήγε με ταξί. Ωστόσο ο πυρήνας της νέας κυβέρνησης βασίζεται στο «πεπειραμένο» δυναμικό των πολιτικών κομμάτων. Αντιπρόεδρός της, και υπουργός Εσωτερικών, είναι ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του PdL και δεξί χέρι του Μπερλσουκόνι, ενώ για τη θέση του υπουργού Οικονομικών έχει επιλεγεί ο Φαμπρίτσιο Σακομάνι, που έχει περάσει από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, έχει στενές σχέσεις με τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το ποσοστό των γυναικών είναι ρεκόρ: Στα 21 στελέχη, τα επτά είναι γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες μάλιστα και η πρώτη μαύρη υπουργός της Ιταλίας, Σετσίλε Κιένγκε (ιατρός, η οποία τίθεται στο υπουργείο Ενσωμάτωσης).

Για πολυνομοσχέδιο: Η Ελλάδα πέρασε νομοσχέδιο για να λάβει νέα δόση βοήθειας λέει η WSJ. To ελληνικό κοινοβούλιο πέρασε νομοσχέδιο αργά το βράδυ της Κυριακής, που ανοίγει τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και επικυρώνει και άλλες συμφωνίες της κυβέρνησης με τους διεθνείς δανειστές της χώρας. Οι αλλαγές που επιφέρει θα ξεκλειδώσουν δύο δόσεις της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 8,8 δισ ευρώ. Το νομοσχέδιο πέρασε με 163 ψήφους υπέρ και 123 κατά, λίγο πριν τη νέα συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου η Ελλάδα ελπίζει πως θα επικυρωθεί η νέα δόση ύψους 2.8 δισ ευρώ. "Το ελληνικό κοινοβούλιο περνάει νόμο για απολύσεις" λένε οι Νew York Times. Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει την απόλυση σχεδόν 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου, μέτρο ανάμεσα σε άλλα που θα επιτρέψουν να δοθεί νέα βοήθεια από τους διεθνείς δανειστές της χώρας.

Για Ισλανδία: Το δρόμο της επιστροφής στην εξουσία άνοιξαν οι ισλανδικές εκλογές στο κόμμα της κεντροδεξιάς, το οποίο βρισκόταν στην κυβέρνηση από το 1980 και μέχρι την κατάρρευση του 2009. Το κόμμα έλαβε ποσοστό 26,7% και 19 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ ο αρχηγός του Μπγιάρνι Μπενεντίκτσον αναμένεται να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας με την υποστήριξη του Προοδευτικού Κόμματος που απέσπασε το 24,4% των ψήφων και εκλέγει επίσης 19 βουλευτές. "Οι Ισλανδοί διώχνουν φιλο-ευρωπαϊστές ηγέτες" αναφέρει η WSJ. Oι Ισλανδοί επέλεξαν να φέρουν πίσω στην εξουσία τους ηγέτες, που τους οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση το 2009, κάτι που σηματοδοτεί ωστόσο την περαιτέρω απομόνωση του νησιού από την Ε.Ε. Οι Ισλανδοί έδιωξαν από την κυβέρνηση τους Σοσιαλδημοκράτες κουρασμένοι από τη λιτότητα και «γοητευμένοι» από τις δεσμεύσεις του Κόμματος της Ανεξαρτησίας για μείωση φόρων και ελάφρυνση των δανείων των νοικοκυριών. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι New York Times αναφέρουν πως "Οι Ισλανδοί έδιωξαν τη κυβέρνηση, που τους έβγαλε από την κρίση".

Για Κίνα - Γαλλία: Πετυχημένο χαρακτηρίστηκε το διήμερο ταξίδι του Φρανσουά Ολάντ στο Πεκίνο, την περασμένη εβδομάδα, του πρώτου δυτικού ηγέτη, που επισκέφθηκε την Κίνα μετά την αλλαγή ηγεσίας, κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως. "Η Γαλλία είναι ανοιχτή στην πώληση εταιρειών σε Κινέζους αγοραστές" λέει η WSJ. Aυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί καθώς η Γαλλία πασχίζει για πιο ισορροπημένες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και να ενισχύσει την οικονομία της. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian, "η επιτυχία του Ολάντ αποτελεί ...πλήγμα για τον Κάμερον". Το Πεκίνο τιμώρησε τον βρετανό πρωθυπουργό για τη συνάντηση του με τον Δαλάι Λάμα. Ο Κάμερον επρόκειτο να ταξιδέψει και αυτός στο Πεκίνο, ως επικεφαλής των G8 αλλά φαίνεται πως θα το αναβάλλει καθώς όπως πληροφορήθηκε θα συναντούσε μόνο χαμηλόβαθμους κινέζους αξιωματούχους. Η αναβολή του εν λόγω ταξιδιού αποτελεί πλήγμα στον βρετανό πρωθυπουργό, που είχε δεσμευθεί πως το εμπόριο θα γίνει η καρδιά της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας. Επίσης, το ταξίδι του στην Ινδία τον περασμένο Φεβρουάριο κατέληξε αποτυχία καθώς ο Κάμερον αντιμετώπισε τη χώρα ως ευκαιρία για εμπορικές συναλλαγές και όχι ως αναδυόμενη παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Ενδιαφέρον έχει σήμερα η συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τον Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν με το ζήτημα των διαφιλονικούμενων Κουρίλων Νήσων να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, όπως αναφέρει το BBC. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στη Μόσχα εδώ και δέκα χρόνια. Η κυριότητα των Κουρίλων προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών από τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η τότε Σοβιετική Ένωση προσάρτησε τα τέσσερα νησιά στο νότιο άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος. Η διένεξη αυτή εμποδίζει έκτοτε την υπογραφή συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Σίνζο Άμπε σημείωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ITAR TASS πως ελπίζει ότι η επίσκεψή του θα δώσει «μια νέα ώθηση στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων».

Για Συρία: Μάχες ξέσπασαν εκ νέου στο Μπαρζέχ της Δαμασκού κοντά στο συγκρότημα που συνδέεται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Οι αντικαθεστωτικοί θεωρείται ότι δεν έχουν τα μέσα να καταλάβουν τη μονάδα, η οποία για αυτό χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για επιθέσεις. Οι αναφορές των δυτικών χωρών στο ζήτημα του χημικού οπλοστασίου, και της ενδεχόμενης χρήσης του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, έχουν αρχίσει να πληθύνονται. "Οι ΗΠΑ εξετάζουν την απάντηση τους στο θέμα της Συρίας" λέει η WSJ. Oι Γερουσιαστές άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση Ομπάμα να εμπλακεί στον εμφύλιο της Συρίας, βάσει των πληροφοριών ότι το καθεστώς Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών.

Στη Βραζιλία: "Φόβος επικρατεί στη Βραζιλία για 'εκκαθάριση' των αστέγων ενόψει του Mundial" λέει η El Pais. Οργανώσεις μιλούν για «κοινωνική εκκαθάριση», ώστε οι πόλεις να γίνουν πιο ασφαλείς. Συγκεκριμένα, το εθνικό κέντρο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συναντήθηκαν με τον υπουργό Προεδρίας, Ζιλμπέρτο Καρβάλιο, προκειμένου να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Όπως αναφέρει η El Pais, τους τελευταίους 15 μήνες έχουν δολοφονηθεί 195 άστεγοι, μάλιστα κάηκαν ζωντανοί. Στη Βραζιλία περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο δρόμο. Οι δημοσιογράφοι αποκάλυψαν πρόσφατα ότι οι υπεύθυνοι της πόλης «μάζευαν» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή άστεγους από το δρόμο, προκειμένου να μην δώσουν κακή εικόνα στους υπεύθυνους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, απολυσεις στο δημοσιο, financial times, new york, εν λόγω, el pais, νέα, βουλη, υπουργοι, times, guardian, york, άφιξη, ταξι, τραπεζες, ΕΚΤ, ελλαδα, wsj, εκλογες, γαλλια, δεόντως, bbc, ηπα, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, νεος πρωθυπουργος, πολυνομοσχεδιο, χωρες, βραζιλια, ηγετης, ηπα, θεμα, ινδια, ισλανδια, ιταλια, κινα, νησια, οικονομια, πιεση, προγραμμα, ωθηση, ωρα, bbc, el pais, guardian, times, wsj, αλεξανδρα, ασαντ, ατζεντα, άφιξη, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, δαλαι λαμα, δεόντως, δυναμη, δημοσιο, δοθει, δωσει, διημερο, δυναμικο, ευκαιρια, ευρω, εβδομαδα, εν λόγω, επτα, επιτυχια, εσωτερικων, ιδια, ιδιο, εικονα, ισλανδοι, κυβερνηση, κομμα, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μειωση, μοσχα, ορκωμοσια, πεκινο, υπογραφη, πουτιν, ρεκορ, συγκεκριμενα, συρια, σοβιετικη ενωση, τιτλος, χερι, ενωση, εθνικο, financial times, ηγετες, χωρα, υπουργειο, καρδια, new york times, new york, ποδια, πωληση, ταξιδι, τραπεζα, θεματα, york
Τυχαία Θέματα