Ο Τύπος στον κόσμο

H βαθιά ύφεση, η μακροβιότερη από το 1999 που απειλεί την Ευρωζώνη είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου, καθώς και η αύξηση της ανάπτυξης που σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του έτους η Ιαπωνία. Υπό πίεση βρίσκεται η Τουρκία, λόγω της αύξησης των προσφύγων από τη Συρία, με το Συριακό να αποτελεί το βασικό θέμα της συνάντησης Ομπάμα - Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Επίσης, τα μέσα ενημέρωσης στην Κίνα αναφέρονται στην επίσκεψη Σαμαρά

στο Πεκίνο.

Για ταξίδι Σαμαρά στην Κίνα: "Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κίνα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ασθενούς οικονομίας της χώρας του" αναφέρει η South China Morning Post. O κ. Σαμαράς συνοδεύεται από 60 επιχειρηματίες. Πρόκειται για τον δεύτερο Ευρωπαίο ηγέτη μετά τον Φρανσουά Ολαντ που επισκέπτεται το Πεκίνο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κινεζική ηγεσία. Η 4ημερη επίσκεψη του γίνεται μετά από πρόσκληση, του πρωθυπουργού Λι Κεγκιάνγκ. Η κινεζική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στο τι μεταδίδουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως δηλαδή πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογράψει αρκετές διμερείς συμφωνίες με την ελπίδα η Ελλάδα να καταστεί μια πύλη εξόδου διαφόρων αγαθών με προορισμό την Ευρώπη.

Στο δίκτυο CCTV της Κίνας υπάρχει επίσης δημοσιευμένο άρθρο με τίτλο "Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κίνα με στόχο την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων". Το δίκτυο έχει συνέντευξη με τον Στέλιο Σταυρίδη τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ που αναφέρει πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα αυτή η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα για τον μελλοντικό ρόλο της χώρας στην ελληνική οικονομία. Όπως ανέφερε "Θα παρουσιάσουμε στους Κινέζους επιχειρηματίες πολλά και διαφορετικά projects στα οποία θα μπορούσαν να επενδύσουν, όπως το αεροδρόμιο της Αθήνας, για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, τα ελληνικά λιμάνια και το σιδηροδρομικό σύστημα. Επίσης, ο τομέας του τουρισμού παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους Κινέζους επιχειρηματίες". Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως αναφέρει το CCTV έχει καθυστερήσει στην Ελλάδα, οι ελληνο-κινεζικές εμπορικές σχέσεις υπήρξαν σταθερές την περίοδο της κρίσης. Το κινεζικό δίκτυο φέρνει ως παράδειγμα την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Χθες είχε σχετικό ρεπορτάζ και το CNN, το οποίο μεταξύ άλλων μετέδωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η εξαγωγή προϊόντων όπως το ελαιόλαδο στην Κίνα, πράγμα που είναι κατά τον ρεπόρτερ πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας. Επίσης, τονίστηκε ότι η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης θα σταθεί ιδιαίτερα στην προσέλκυση τουριστών καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2015 οι Κινέζοι τουρίστες θα έχουν φθάσει παγκοσμίως τα 100 εκατομμύρια.

Για ύφεση: "Η ύφεση στην Ευρώπη είναι η μακρύτερη από την εποχή του πολέμου" αναφέρει σήμερα η Wall Street Journal. H κρίση στην Ευρωζώνη είναι η μεγαλύτερη που βιώνει η Γηραιά Ήπειρος, από την εποχή του Πολέμου, χωρίς εμφανή σημάδια μιας άμεσης ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις προκαταρτικές εκτιμήσεις που δημοσιοποιήσε η Eurostat, το α' τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2%, έναντι συρρίκνωσης 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Γερμανία, Βέλγιο και Σλοβακία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωζώνης που κατάφεραν να «γυρίσουν» σε θετικό έδαφος το πρώτο τρίμηνο του 2013. Αντίθετα, η Γαλλία παραμένει ο μεγάλος πονοκέφαλος, αφού δε δείχνει σημάδια εξόδου από την ύφεση, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί στο 0,2%.

Για το ίδιο θέμα και οι Financial Times, "Ύφεση -ρεκόρ για την Ευρωζώνη". Για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφεται συρρίκνωση της οικονομίας, η μεγαλύτερη από την ίδρυση της Ευρωζώνης το 1999.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle... "Η Γαλλία είναι ο νέος ασθενής της Ευρώπης"... ενώ η Figaro επισημαίνει πως "Η Γαλλία εισέρχεται σε ύφεση, χωρίς σημάδια ανάκαμψης". Το ΑΕΠ υποχώρησε και άλλο το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως "δεν αποτέλεσε έκπληξη" και εξήγησε πως αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο γενικότερο περιβάλλον της ζώνης του ευρώ.

"Η κρίση στοιχειώνει τον Πρόεδρο" λέει η Monde και συμπληρώνει: "Έως πότε ο Ολάντ θα λέει πως πήρε τα κατάλληλα μέτρα για την κρίση;".

Παράλληλα, ο Guardian επικεντρώνεται σε ένα νέο βιβλίο του David Stuckler για τη λιτότητα, που πλήττει όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και άλλες χώρες της υφηλίου και λέει χαρακτηριστικά: "Η ύφεση πλήττει, αλλά η λιτότητα σκοτώνει". Στις ΗΠΑ, πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν χάσει την πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων με HIV πάνω από 200% και στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη λιτότητα, υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών.

Για ελληνικά ομόλογα: Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι Financial Times... Kάτω από το 8% υποχώρησε στη δευτερογενή αγορά, το περιθώριο (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι του αντιστοίχου γερμανικού τίτλου. Η αναβάθμιση χθες κατά μία βαθμίδα, της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch στο επίπεδο Β-, συνέβαλε στην περαιτέρω εξομάλυνση των όρων δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο.

Για Ιαπωνία: Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία το πρώτο τρίμηνο του έτους έφθασε το 3,5% αναφέρουν οι FT. Τα στοιχεία δείχνουν πως η πολιτική του νέου πρωθυπουργού Άμπε αποδίδει πιο γρήγορα. "Απότομη άνοδος για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία" αναφέρει η WSJ. Όπως επισημαίνει, το ΑΕΠ της χώρας εκτοξεύθηκε στο 3,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, που οδήγησαν σε άνοδο το γιεν και αύξηση της καταναλωτικής δύναμης εντός της χώρας.

Για Συρία: Με κύριο θέμα τη Συριακή κρίση συναντώνται σήμερα Ομπάμα - Ερντογάν αναφέρει η Χουριέτ. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ασκήσει πίεση στον Μπάρακ Ομπάμα για επιθετικότερη δράση των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Washington Post, "Η Τουρκία πιέζεται από το προσφυγικό κύμα από τη Συρία". Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ασκούν έντονες πιέσεις για διεθνή οικονομική βοήθεια και ζητούν από την Ε.Ε να αρχίσει να δέχεται Σύρους πρόσφυγες.

Για Αρκτικό Συμβούλιο: "Το Αρκτικό Συμβούλιο επεκτείνεται με έξι πλέον μέλη" αναφέρει η Wall Street Journal. Η Κίνα έγινε το 6ο μέλος του Αρκτικού Συμβουλίου, που διεξήχθη στη Σουηδία και γίνεται πλέον ένας διακρατικός οργανισμός. Η κίνηση αυτή ισχυροποιεί τη θέση του Αρκτικού Συμβουλίου, σημειώνει η εφημερίδα, από έναν οργανισμό που ήταν κυρίως επικεντρωμένος στις έρευνες σε μια ισχυρή ομάδα, που ελπίζει πως πλέον θα μπορεί να συζητά και να λαμβάνει δράση με στόχο την ανάπτυξη και το εμπόριο. Άλλωστε αυτό κατέγραψε και το τελικό ανακοινωθέν του συμβουλίου πως δηλαδή "το εμπόριο λαμβάνει πλέον κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρκτικής". Η απόφαση ελήφθη την Τετάρτη στην Κιρούνα, της νότιας Σουηδίας, όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά, της Δανίας, η οποία εκπροσωπεί επίσης τη Γροιλανδία και τις Φερόες Νήσους, της Φιλανδίας, τη Νορβηγίας, την Ισλανδίας, τη Ρωσική Ομοσπονδίας, τη Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι οργανώσεις των αυτόχθονων πληθυσμών είναι μόνιμα μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου. Η περίοδος 2005-2010 υπήρξε η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αρκτική, και η περιοχή προβλέπεται ότι δεν θα έχει πάγους κατά το θέρος εντός των επομένων 30 έως 40 ετών. Οι ραγδαίες αυτές αλλαγές θα μπορούσαν δυνητικά να ελευθερώσουν την πρόσβαση σε τεράστιους φυσικούς πόρους, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και να επιτρέψουν την πραγματοποίηση θαλασσίων διαδρόμων οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταστήσουν συντομότερες και λιγότερο δαπανηρές σημαντικές εμπορικές οδούς μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Το Αρκτικό Συμβούλιο αποτελεί το κατεξοχήν διεθνές φόρουμ που έχει ως αποστολή τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην Αρκτική. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ... πλέον στο πλαίσιο του διακρατικού οργανισμού, θα μπορούν να εγκρίνονται έγγραφα με νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.

Για Κέπλερ: "Ήρθε το τέλος της αναζήτησης εξωπλανητών;" Αυτό αναρωτιέται σήμερα ο Guardian καθώς το τηλεσκόπιο Κέπλερ, το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, το πρώτο που εστάλη για την εξερεύνηση πλανητών που όπως η Γη μπορούν να υποστηρίξουν την ύπαρξη ζωής και αλλού στο σύμπαν, έχει χάσει τη χρήση του συστήματος εντοπισμού θέσης, γεγονός που απειλεί την αποστολή του, όπως αναφέρει και η Washington Post. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ ξεκίνησε την αποστολή του το 2009, φέρνοντας επανάσταση στη μελέτη των λεγόμενων εξωπλανητών, με την ανακάλυψη εκατοντάδων πλανητών που είναι σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια όπως ο Ήλιος. Συγκεκριμένα έχει εντοπίσει 132 επιβεβαιωμένους πλανήτες και πάνω από 2.000 πιθανούς πλανήτες, που μοιάζουν με τη Γη. Το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε τροχιά περίπου 64 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη και έχει σχεδιαστεί να κοιτάζει σταθερά σε περίπου 100.000 μακρινά άστρα σαν τον ήλιο, και να ψάχνει για πλανήτες.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, deutsche welle, ιαπωνια, σαμαρας, china, νέα, ελλαδα, cctv, αθηνα, πειραιας, cnn, eurostat, αεπ, σλοβακία, γαλλια, times, figaro, οφείλεται, monde, guardian, david, ηπα, hiv, spread, fitch, wsj, γιεν, δραση, washington, υπουργοι, πετρελαιο, NASA, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, ανακοινωση nasa, ομαδα διας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, οφειλετες δημοσιου, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, πλανητες, σλοβακία, χωρες, αεπ, βελγιο, γερμανια, ηγεσια, ηπα, ηπειρος, θεμα, κινα, οικονομια, ομολογα, περιοδος, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, σουηδια, υφεση, φυσικο αεριο, ωρα, cnn, guardian, hiv, times, wsj, αστρα, αγορα, αεροδρομιο, αυξηση, αρθρο, ελαιολαδο, αλεξανδρα, ανοδος, αστερια, βιβλιο, βιωσιμη αναπτυξη, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γιεν, γροιλανδια, δευτερο, δημοσιο, δειχνει, δικτυο, εγινε, εγγραφα, εδαφος, ευρω, υπαρχει, ελπιδα, εξι, εποχη, ερντογαν, ερευνες, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, ζωης, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ηλιος, θετικο, οικο, κυμα, κινηση, ρεπορτερ, ομαδα, ο ηλιος, ουασιγκτον, οφείλεται, πεκινο, περιβαλλον, πονοκεφαλος, ρεκορ, ρολο, συγκεκριμενα, συρια, σημαδια, συμπαν, τουρκια, φυσικο, cctv, china, deutsche welle, david, eurostat, εξαγωγες, ελληνικα, εθνικο, figaro, financial times, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, μελετη, monde, washington, θερος, ταξιδι, θεματα, υγειας, ξεκινησε, χουριετ
Τυχαία Θέματα