Ο Τύπος στον Κόσμο

Τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος στο Σαν Φρανσκίσκο είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που παράλληλα επικεντρώνεται στην εκρηκτική κοινωνική κατάσταση, που επικρατεί στην Αίγυπτο. Πολλές οι ανησυχίες για τη πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία, ενώ αρκετές και οι αναφορές στις επικείμενες αποφάσεις του Eurogroup και για την Ελλάδα.


Για Ευρωζώνη και Ελλάδα

Νέα ερωτήματα ανακύπτουν για τον τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των

αδύναμων κρατών - μελών της Ευρωζώνης λέει η Wall Street Journal (WSJ). Oι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα νέο τεστ σχετικά με τη κρίση χρέους της: πώς θα βρούν περισσότερα χρήματα για τη παροχή οικονομικής βοήθειας σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρο, δηλαδή περισσότερα από 200 δισ ευρώ, που η Ευρωζώνη έχει ήδη δεσμευθεί να δώσει στα πιο αδύναμα κράτη - μέλη της. Η ένταση επανήλθε στους κόλπους της Ευρωζώνης, ύστερα από μια σχετικά ήρεμη περίοδο, μετά τη πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Πορτογαλία αλλά και τις ανολοκλήρωτες διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα προκειμένου να εγκριθεί η νέα δόση καθώς και με τις αποδείξεις πως το πρόγραμμα για την Κύπρο δεν βγαίνει. Όλες αυτές οι εξελίξεις προέκυψαν λίγο πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με την El Pais, "Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέα γραμμή βοήθειας για τη Πορτογαλία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ". Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, η νέα συμφωνία θα είναι πιο "ήπια". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα νέο γύρο βοήθειας προς την Πορτογαλία και ενδέχεται να συμβεί το ίδιο και με την Ιρλανδία καθώς είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι για τη Λισαβόνα η επιστροφή στις αγορές θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, του χρόνου. Υπάρχουν ήδη σημάδια κόπωσης κυρίως λόγω των μέτρων λιτότητας, γεγονός που προκάλεσε και τη πολιτική κρίση στην κυβέρνηση τη προηγούμενη εβδομάδα. Δύο υψηλόβαθμες πηγές στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν πως βρίσκονται ήδη σε επαφή με τη Πορτογαλία ώστε να προχωρήσουν σε μια "προληπτική πίστωση" από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ως προληπτικό μέτρο ώστε να εξασφαλισθεί η έξοδος στις αγορές τον Μάιο του 2014, κάτι που τώρα φαντάζει αδύνατο.

Παράλληλα, η El Pais αναφέρει πως "Συμφωνία Ελλάδας με την τρόικα μέσω της εξόδου χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων" - Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετακινήσει ή και να απολύσει 12,500 δημοσίους υπαλλήλους. Όπως λέει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ "Μετά από δύο σχέδια διάσωσης και ένα κούρεμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί είτε ένα νέο σχέδιο διάσωσης ή αναδιάρθρωση του χρέους ενώ κάποιοι λένε πως η χώρα δεν έχει αποφύγει το παράδειγμα της Αιγύπτου, το οποίο χρησιμοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Από την πλευρά της, η Franfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: 8δισ ευρώ - Η βοήθεια στην Ελλάδα, η παροχή βοήθειας θα είναι εφικτή μόνο σε δόσεις. Η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα γίνει μόνο μέσω δόσεων και αυστηρών κριτηρίων. Η απόφαση θα παρθεί απόψε στο Eurogroup.


Για την Πορτογαλία

Η Franfurter Allgemeine Zeitung συνεχίζει να κάνει λόγο για πολιτική κρίση στη Πορτογαλία και μάλιστα εκφράζοντας ανησυχία πως θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου εξασφάλισε μεν την επιβίωση της κυβέρνησής του, χάρη σε συμφωνία με τον ελάσσονα κυβερνητικό του εταίρο, αλλά αυτή υπόκειται στην έγκριση του προέδρου της χώρας, Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα και ήδη εγείρει αμφιβολίες, παρατείνοντας την πολιτική αστάθεια στη χώρα. Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, ο κεντροδεξιός πορτογάλος πρωθυπουργός κατέληξε σε συμφωνία με τον Πάουλου Πόρτας, τον ηγέτη του μικρού συντηρητικού κόμματος CDS-PP, με το οποίο έχει συμμαχήσει το κυβερνών κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού που ασκεί την εξουσία από το 2011. Οι έδρες των δύο κομμάτων στη βουλή εξασφαλίζουν την πλειοψηφία στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η επιβίωση του συνασπισμού κρεμόταν από μια κλωστή μετά την απροσδόκητη παραίτηση του Πόρτας από το υπουργείο Εξωτερικών. Αν και ο υπουργός είχε παρουσιάσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ως «αμετάκλητη», ο Πάσους Κουέλιου τον προήγαγε σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ταυτόχρονα του ανέθεσε να «συντονίζει την οικονομική πολιτική και να χειρίζεται τις σχέσεις με την τρόικα».


Για την Αίγυπτο

Σε εκρηκτικά επίπεδα παραμένει η κοινωνική αναταραχή στην Αίγυπτο, μετά την καθαίρεση του προέδρου Μόρσι από τον στρατό. Τα ξημερώματα με πυρά και δακρυγόνα αστυνομία και στρατός επιχείρησαν να διαλύσουν δια της βίας συγκέντρωση υποστηρικτών του αποπεμφθέντος Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Άλλος διαδηλωτής είπε ότι οι δυνάμεις της τάξης πυροβολούσαν στον αέρα με πραγματικές σφαίρες και έριξαν πολλά δακρυγόνα. Σύμφωνα με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στην επέμβαση σκοτώθηκαν 34 άτομα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Μουράντ Αλί. Όπως αναφέρει ο Guardian, "Oι συγκρούσεις στην Αίγυπτο συνεχίζονται την ώρα, που γίνονται προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης", που κάνει λόγο για 16 νεκρούς, επικαλούμενη ιατρικές πηγές. Την ίδια ώρα, "Η Αίγυπτος αναζητά το νέο της πρωθυπουργό" αναφέρει η Monde. Από την πλευρά της, η Franfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει για τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι πως αποτελεί "απομεινάρι" της αιγυπτιακής επανάστασης. Ποτέ δεν ανέλαβε πολιτική ευθύνη μετά τη κατάρρευση του Μουμπάρακ, τώρα επιστρέφει δυναμικά στην πολιτική σκηνή της χώρας. Πάντως, ο διορισμός του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ως μεταβατικού πρωθυπουργού για το (άγνωστο ακόμη) διάστημα μέχρι τις εκλογές φαίνεται να ναυαγεί. Αιτία η αντίθεση του ισλαμιστικού κόμματος αλ Νουρ να τον δεχτεί σαν πρωθυπουργό-αν και αρχικά είχε αποδεχτεί το διορισμό. Το κόμμα έχει ζητήσει λίγο χρόνο για την τελική του θέση, φαίνεται όμως ότι δεν θα στηρίξει τον Ελ Μπαραντέι. Μάλλον, ο 48χρονος οικονομολόγος Ζιάντ Μπαχάα-Ελντίν φαίνεται να είναι ισχυρός υποψήφιος για την πρωθυπουργία, και αυτό μετά από πολύωρες συνομιλίες με μετριοπαθείς και κάποιες συντηρητικές ισλαμιστικές παρατάξεις. Ο Μπαραντέι μπορεί να αναλάβει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.


Για το αεροσκάφος

"Ο πιλότος της Asiana Airlines είχε πολύ λίγη εμπειρία πτήσεων με Boeign 777" αναφέρει η Washington Post. Σε εκπαίδευση ήταν ο πιλότος του Boeing 777 της εταιρείας Asiana Airlines, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο κατά τη διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. «Ήταν η παρθενική πτήση του Λι Κανγκ-κουκ προς το αεροδρόμιο. Ήταν σε εκπαίδευση. Ακόμα και ένας βετεράνος κάνει εκπαίδευση για ένα νέο jet», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Ο Λι, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην Asiana Airlines ως βοηθός το 1994, έχει 9.793 ώρες πτητικής εμπειρίας, αλλά μόνο 43 ώρες με Boeing 777. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι το αεροσκάφος πετούσε «σημαντικά κάτω από το στόχο ταχύτητας για τη διαδικασία προσγείωσης» και το πλήρωμά του προσπάθησε να διακόψει την προσγείωση μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν προσκρούσει στο μόλο μπροστά από το διάδρομο προσγείωσης.Τα θύματα είναι δύο δεκαεξάχρονες μαθήτριες από την Κίνα, που βρίσκονταν στο πίσω μέρος του αεροσκάφους.


Για νέα μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης

Νέα μέθοδος προγενετικού ελέγχου για την εξωσωματική γονιμοποίηση αναφέρει ο Guardian. Επιστήμονες ανακοίνωσαν σε συνέδριο στο Λονδίνο τη γέννηση του πρώτου μωρού που προήλθε από μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, που εντοπίζει γενετική ανωμαλία στα έμβρυα. Πιστεύεται πλέον ότι η νέα μέθοδος θα συμβάλλει στην αύξηση γεννήσεων μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το αγοράκι γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από παρένθετη μητέρα, η οποία υποβλήθηκε σε αυτό τον έλεγχο DNA που κοστίζει λιγότερο και αποκαλύπτει γενετικές ή χρωμοσωματικές ανωμαλίες, αναπηρίες, προτού το έμβρυο εμφυτευθεί στη μήτρα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, el pais, γιάννης στουρνάρας, boeing 777, αιγυπτος, ελλαδα, wsj, τεστ, κυπρος, νέα, αποδειξεις, βρυξέλλες, συμμετοχή, ΔΝΤ, τροικα, κουρεμα, αναδιαρθρωση, στουρναρας, βουλη, στρατος, guardian, monde, μουμπαρακ, εκλογες, washington, boeing, jet, ηπα, dna, κινηση στους δρομους, διορισμος, μετρο, δακρυγονα, απολυσεις στο δημοσιο, νεκρος διαδηλωτης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, γιάννης στουρνάρας, αστυνομια, εδρα, εξοδος, ηπα, ιρλανδια, καριερα, κινα, λονδινο, μητερα, προγραμμα, σημερινη, τεστ, ωρα, cds, dna, el pais, guardian, αεροδρομιο, αυξηση, αλεξανδρα, αμφιβολιες, βγαινει, βετερανος, βοηθεια, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινονται, γονιμοποιηση, διαστημα, δωσει, ευρω, ειπε, εκπαιδευση, εκρηκτικα, εμβρυο, εβδομαδα, εξωσωματικη γονιμοποιηση, εξωσωματικη, ευθυνη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κομμα, λισαβονα, λογο, μητρα, μοχαμεντ, ξημερωματα, πιλοτος, πορτογαλια, πτηση, σαββατο, συγκεντρωση, συμμετοχή, σημαδια, σχεδια, σχεδιο, υπουργειο εξωτερικων, ισχυρος, ωρες, αδυνατο, αγορες, boeing, boeing 777, εθνικο, χωρα, υπουργειο, κλωστη, μεθοδος, monde, μπροστα, washington, πηγες, σκηνη, θεματα, βοηθος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα