Ο Τύπος στον Κόσμο

Η έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο παρά τον διορισμό μεταβατικού πρωθυπουργού και προέδρου είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Στον διεθνή οικονομικό Τύπο το βασικό θέμα είναι η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του ΔΝΤ για τη παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς και η πρόθεση της Κομισιόν να συστήσει ένα ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης για τις τράπεζες, αλλά και η υποβάθμιση της Ιταλίας
από την S&P.


Για Κομισιόν και τράπεζες

"Η Ε.Ε θέλει μια και μοναδική αρχή που θα αποφασίζει το κλείσιμο των τραπεζών" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). H Κομισιόν πρόκειται να αποκαλύψει σήμερα την πρότασή της, στην οποία αναμένεται να εισηγηθεί ότι η ίδια θα αποφασίζει το κλείσιμο και την αναδιάρθρωση των αδύναμων τραπεζών της Ευρωζώνης, κάτι που σίγουρα θα οδηγήσει σε σύγκρουση με το Βερολίνο. Το Βερολίνο δια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε έχει ήδη προειδοποιήσει πως μια τέτοια αρχή, θα παραβιάσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Απευθύνω θερμή παράκληση στην Κομισιόν να είναι πολύ προσεκτική στην πρότασή της για τη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και να παραμείνει εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης», δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για τυχόν τροποποιήσεις επίτης συνθήκες, αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τροποποιήσεις, θα πρέπει να μείνουμε πιστοί στη Συνθήκη, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρών κλυδωνισμών που πρέπει να αποφευχθούν», υπογράμμισε.

Δριμεία κριτική και από τη Die Welt που λέει χαρακτηριστικά "Η Ε.Ε θέλει να ορίζει εκείνη τη τύχη των τραπεζών - ζόμπι".

"Τραπεζική ένωση: Ποιος θα αποφασίζει για τις υπό κατάρρευση τράπεζες;" αναρωτιέται και η Franfurter Allgemeine Zeitung, που επίσης κάνει λόγο για σύγκρουση Βρυξελλών και Βερολίνου. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Κομισιόν, ενώ εκτιμά πως η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για μια τέτοια κίνηση γιατί θα δημιουργήσει αναταραχή στις αγορές.

"Το σύστημα για το κλείσιμο των τραπεζών προκαλεί νέα ένταση μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών" λέει η El Pais.


Για την αναθεώρηση των προβλέψεων από το ΔΝΤ

"Επιδείνωση των προοπτικών για τη παγκόσμια ανάπτυξη" αναφέρουν οι Financial Times (FT). Χαμηλότερους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, «βλέπει» το ΔΝΤ για τα έτη 2013 και 2014, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης στην Ευρώπη και της επιβράδυνσης σε βασικές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.Σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση «World Economic Outlook» που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει σταθερός στο 3,1% φέτος, έναντι 3,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2014, η εκτίμηση αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στο 3,8% από 4%. Όπως εξηγεί το ταμείο, μετά τον Απρίλιο ανέκυψαν νέοι κίνδυνοι, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα να διαρκέσει περισσότερο η επιβράδυνση στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,6% το τρέχον έτος, έναντι 0,4% που ήταν η εκτίμηση Απριλίου. Για τη Βρετανία, πάντως, το ταμείο αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις του για το 2013, στο 0,9%, από 0,6%.

Ο Guardian σημειώνει πως "ΔΝΤ: αναθεωρεί τις προβλέψεις για ανάπτυξη, την ώρα που στην Ελλάδα γίνονται νέες διαδηλώσεις". Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ -ΟΤΑ.

Για την Ελλάδα

Η WSJ εκτιμά πως "η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να περάσει μέσω της κινεζικής κουζίνας" και φυσικά το δημοσίευμα αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να εξάγει ελαιόλαδο προς την Κίνα. Όπως επίσης αναφέρει, "φορτία με ελαιόλαδο, μέλι και άλλα προϊόντα αρχίζουν να εξάγονται, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την ήδη διαλυμένη οικονομία της χώρας".


Για την Ιταλία

"Υποβαθμίζει την Ιταλία η S&P" αναφέρει η WSJ. Περαιτέρω επιδείνωση της ιταλικής οικονομίας προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης S&P και χθες προχώρησε σε υποβάθμιση της Ιταλίας κατά μια βαθμίδα από «BBΒ+» σε «BBΒ» διατηρώντας αρνητικό το outlook.Η S&P ανακοίνωσε ότι η χαμηλή ανάπτυξη της Ιταλίας προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από την ακαμψία στην αγορά εργασίας και προϊόντων. Ο οίκος τόνισε ότι τα στοιχεία της Eurostat υποδηλώνουν πως οι μισθοί έχουν ευθυγραμμιστεί με τις υποκείμενες τάσεις της παραγωγικότητας, οι οποίες επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα της Ιταλίας, και ως αποτέλεσμα το ονομαστικό κόστος ανά μονάδα εργασίας έχει αυξηθεί περισσότερο στην Ιταλία από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Επιπλέον, το μερίδιο της Ιταλίας στην παγκόσμια αγορά αγαθών και υπηρεσιών, υποχώρησε κατά το ένα τρίτο περίπου στο διάστημα 1999-2012. Ο οίκος αναμένει ακόμη ότι το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης στο 129% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, αναμένεται να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων.

Η υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας είναι βασικό θέμα στον ιταλικό Τύπο με την Corriere de la Sera να επισημαίνει "Η S&P υποβαθμίζει την Ιταλία σε ΒΒΒ: με τον πρωθυπουργό Λέτα να τονίζει: Η χώρα παραμένει σε επαγρύπνηση". Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού, αναφέρει η Corriere, που βρήκε ευκαιρία να "επιτεθεί" σε όλους όσοι έχουν απορρίψει τα μέτρα της κυβέρνησης τους ως μέτρα λιτότητας και έχουν ζητήσει να μειωθούν οι φόροι και ιδίως εκείνος της ιδιοκατοίκησης.


Για το Μπερλουσκόνι

Την ίδια ώρα, επίσης μεγάλο θέμα στον ιταλικό Τύπο είναι και η απόφαση του Άρειου Πάγου της Ιταλίας να εξετάσει στις 30 Ιουλίου -και όχι τον προσεχή Νοέμβριο- τη προσφυγή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την καταδίκη του στην υπόθεση απάτης σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον όμιλο Mediaset -ένα από σκάνδαλα που απειλούν το πολιτικό παρών και μέλλον του Καβαλιέρε. Κατ' αυτό τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποφεύγεται ο κίνδυνος μερικής παραγραφής. Άμεση ήταν η αντίδραση του Μπερλουσκόνι που έκανε λόγο για ύποπτη βιασύνη...


Στην Ισπανία

"Ο Μπάρθενας στρέφεται κατά του Ραχόϊ"αναφέρει η El Pais. Αλλάζει την υπερασπιστική του τακτική ο πρώην ταμείας του Λαϊκού κόμματος και "δείχνει" τον Μαριάννο Ραχόϊ ως υπεύθυνο για το σκάνδαλο με τις μίζες προς το κόμμα. Την ίδια ώρα. σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, μετά τη δημοσίευση των χειρόγραφων λογιστικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι γίνονταν μυστικές πληρωμές προς τα υψηλόβαθμα στελέχη του. Το κόμμα διέψευσε κατηγορηματικά το σχετικό δημοσίευμα της Mundo, ενώ η κυβέρνηση επέβαλε σιωπητήριο στους υπουργούς. Η El Mundo δημοσίευσε -αφού παρέδωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο- τις χειρόγραφες, αυθεντικές λογιστικές εγγραφές του μυστικού παράνομου ταμείου του Λαϊκού Κόμματος, σκάνδαλο το οποίο έχει ήδη οδηγήσει στη φυλακή τον πρώην ταμία Λουίς Μπάρθενας.


Για την Αίγυπτο

"Συνεχίζεται η ένταση στην Αίγυπτο" αναφέρει ο Guardian, ενώ οι New York Times επισημαίνουν πως "Το διάταγμα της μεταβατικής κυβέρνησης προκαλεί σκεπτικισμό".Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται η Αίγυπτος μετά την απόρριψη του συνταγματικού διατάγματος που εξέδωσε ο προσωρινός πρόεδρος Μανσούρ, από τον κύριο συνασπισμό της κοσμικής αντιπολίτευσης, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, που στήριξε θερμά την αποπομπή του προέδρου Μόρσι αναφέροντας πως το διάταγμα δεν περιλαμβάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος είναι ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είχε προηγουμένως επιλεγεί ως αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Το συνταγματικό διάταγμα απορρίφθηκε επίσης από τα δύο μεγαλύτερα ισλαμικά κινήματα και άλλους ανεξάρτητους πολιτικούς. Νωρίτερα, χθες αμέσως μετά την ανακοίνωση πως ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Οικονομικών είναι ο Χαζέμ ελ Μπεμπλάουι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ο στρατηγός αλ Σίσι προειδοποίησε πως δεν θα ανεχθεί καμία διαλυτική προσπάθεια, από καμία πολιτική δύναμη.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα