Ο Τύπος στον Κόσμο

Η αθωωτική απόφαση για τον Τζορτζ Ζίμερμαν που σκότωσε εν ψυχρώ ένα 17χρονο αφροαμερικανό στη Φλόριντα των ΗΠΑ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, λόγω της έντονης αντίδρασης, που προκάλεσε στους αμερικανούς. Στην Ισπανία, βασικό θέμα είναι τα sms που "καίνε" τον Ραχόϊ για τις σχέσεις του με τον πρώην ταμία του κυβερνώντος κόμματος, Μπάρθενας που βρίσκεται στη φυλακή για διαφθορά, ενώ στη Γαλλία κυριαρχούν
οι δηλώσεις Ολάντ για την ανάπτυξη στη χώρα και η σιδηροδρομική τραγωδία. Στην Ιταλία βασικό θέμα είναι η ρατσιστική επίθεση γερουσιαστή της Λέγκας του Βορρά εναντίον της μαύρης υπουργού για την ενσωμάτωση των μεταναστών.


Για την Ελλάδα

Βασικό θέμα της γερμανικής Die Welt είναι το πρωτοσέλιδο θέμα που είχε χθες η ελληνική εφημερίδα Real News ενόψει της επίσκεψης Σόιμπλε στην Αθήνα, την Πέμπτη. Η εφημερίδα φέρει ως τίτλο "Δεν μπορείς να έρθεις στην Ελλάδα ως ηγεμόνας", ενώ αναδημοσιεύει την επιστολή του Μανώλη Γλέζου προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Παράλληλα, αναφέρει πως ενόψει της επίσκεψης Σόιμπλε αναμένονται διαδηλώσεις από συνδικαλιστές. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Die Welt, "στη διάρκεια της επίσκεψης στη χώρα, που έχει δαιμονοποιηθεί από τον Σόιμπλε για όσα δεινά περνάει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει στόχο να κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων. Δεν ακούγεται όμως και τόσο καλή αυτή η πρόθεση. Μάλιστα, χθες εφημερίδα δημοσίευσε την ανοιχτή επιστολή του ήρωα του πολέμου Μανώλη Γλέζου που λέει στον Σόιμπλε πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να επισκεφθεί την Ελλάδα".


Στις ΗΠΑ

Σάλο, οργή, διαδηλώσεις έχει προκαλέσει η αθωωτική απόφαση για τον Τζορτζ Ζίμερμαν, που σκότωσε έναν άοπλο 17χρονο Αφροαμερικανό, τον Τρέιβορ Μάρτιν, τον Φεβρουάριο του 2012. "Προσευχές, οργή και διαδηλώσεις προκαλεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον Ζίμερμαν" λένε χαρακτηριστικά οι NYTimes. Οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν την αθωωτική απόφαση ως ένα ακόμα δείγμα του ρατσισμού που υπάρχει στις ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Wall Street Journal (WSJ) αναφέρει πως "Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την απόφαση για τον Ζίμερμαν". Όπως λέει η WSJ, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει πλέον μετά τη δημόσια κατακραυγή αν θα απαγγείλει εκείνο κατηγορίες εναντίον του Ζίμερμαν, καθώς η αθωωτική απόφαση βάσει του επιχειρήματος της αυτοάμυνας έχει ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση τόσο για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας όσο και για την οπλοκατοχή.


Στην Ισπανία

Μεγάλο θέμα σήμερα στον ισπανικό και διεθνή Τύπο είναι τα "sms" που στάλθηκαν από τον Ισπανό πρωθυπουργό προς τον πρώην ταμία του κόμματος του, υπόδικου Λουίς Μπάρθενας, που αποδεικνύουν τη "στενή σχέση" του Μαρριάνο Ραχόϊ με τον κατηγορούμενο ταμία για διαφθορά. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Mundo, το Λαϊκό κόμμα απειλεί τον Μπάρθενας πως εάν συνεχίσει να μιλάει, θα πάει στη φυλακή και η γυναίκα του και πως εάν σταματήσει, η υπόθεση του θα "παγώσει" τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, η Εl Pais αναφέρει πως στην ακροαματική διαδικασία ο Μπάρθενας θα αποκαλύψει παράνομες δωρεές προς το Λαϊκό κόμμα, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Για τα "sms" που "καίνε" τον Ραχόϊ αναφέρει πως σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, αυτά αποδεικνύουν πως ο Μαριάννο Ραχόϊ δεν ήξερε τίποτα για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις.


Στην Ιταλία

Σάλο και την έντονη αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Λέτα προκάλεσε υβριστική αναφορά κατά της υπουργού για την ενσωμάτωση μεταναστών, που κατάγεται από το Κονγκό, Σεσίλ Κιέντζ, από τον γερουσιαστή της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Καλντερόλι που τη χαρακτήρισε ουραγκοτάγκο. Σε σημερινή της συνέντευξη στην Corriere de la Sera η Κιέντζ λέει: Αρκετά (με τις ρατσιστικές επιθέσεις) και ζητά από τον γερουσιαστή Καλντερόλι να παραιτηθεί. Παράλληλα, αναφέρει πως δέχεται κάθε μέρα απειλητικά μηνύματα στην ηλεκτρονή διεύθυνση της.


Στη Γαλλία

Ειρωνικά σχόλια προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου προέδρου Ολάντ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, λέει η Monde. Στη διαβεβαίωση πως η οικονομική ανάπτυξη έχει μπει σε σωστή τροχιά προχώρησε χθες ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου. «Η ανάκαμψη είναι εδώ» τόνισε ο Ολάντ σε ερώτηση εάν η πρόβλεψη για συρρίκνωση κατά 0,2% της γαλλικής οικονομίας για το 2013 τον ανησυχεί. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να χαθεί εν τη γενέσει της η ανάκαμψη λόγω της αύξησης των φόρων, ο πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η αύξηση αυτή θα είναι «στο ιδεώδες ύψος, το λιγότερο δυνατό».

Όσον αφορά τη σιδηροδρομική τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους, η Figaro αναφέρει ότι ο εκτροχιασμός της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Λιμόζ οφείλεται από τη μετακίνηση ενός μεταλλικού τμήματος στη διακλάδωση αλλαγής της σιδηροτροχιάς.


Για το ντόπινγκ

Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι και το "σοκ" που προκάλεσε στον παγκόσμιο στίβο η είδηση ότι ο Αμερικανός σπρίντερ, Τάισον Γκέι, βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως μάλιστα, αναφέρουν οι NYTimes, την πληροφορία ανακοίνωσε ο ίδιος αποσύροντας τη συμμετοχή του από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας. Γνωρίζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου δείγματος και περιμένοντας το δεύτερο, έκανε σχετική δήλωση στο Reuters λέγοντας: «Δεν είμαι θύμα σαμποτάζ ή κάτι τέτοιο. Απλώς εμπιστεύθηκα κάποιο άτομο και δεν έπρεπε...». Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει τo ΒΒC και ο πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100 μ και Ολυμπιονίκης από τη Τζαμάϊκα Ασάφα Πάουελ βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, die welt, real news, υπουργειο δικαιοσυνης, ηπα, sms, γαλλια, ελλαδα, real, news, σόιμπλε, αθηνα, διαδηλωσεις, nytimes, wsj, monde, figaro, οφείλεται, σοκ, συμμετοχή, reuters, ββc, κινηση στους δρομους, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αποτελεσματα, γκει, ββc, γυναικα, ηπα, θεμα, ισπανια, ιταλια, σημερινη, υψος, ωρα, news, nytimes, real, reuters, wsj, αυξηση, αλεξανδρα, ατομο, βρισκεται, δευτερο, διευθυνση, δηλωση, δηλωσεις, δειγμα, ευκαιρια, υπαρχει, επρεπε, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ιδια, υποθεση, ισπανικο, κονγκο, κομμα, μηνυματα, μπορεις, οπλοκατοχη, οφείλεται, παρισι, πεμπτη, ρεκορ, συζητηση, συμμετοχή, σόιμπλε, σπριντερ, σχολια, φυλακη, die welt, δικαιωμα, figaro, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, καρδιες, monde, οργη, sms, θεματα
Τυχαία Θέματα