Ο Τύπος στον Κόσμο

Στη τελική ευθεία βρίσκεται η προσπάθεια Ομπάμα να πείσει το Κογκρέσο για τη σημασία της επέμβασης στη Συρία την ώρα που διεξάγεται παράλληλα ένας "επικοινωνιακός" πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Δαμασκού. "Δεν έδωσε τη διαταγή για την επίθεση με χημικά ο Άσαντ" λένε σήμερα γερμανικά δημοσιεύματα.

Για τη Συρία

"Ομπάμα και Άσαντ συναγωνίζονται για να κερδίσουν το μυαλό και τη ψυχή" λένε χαρακτηριστικά οι Financial Times (FT). Με μπαράζ συνεντεύξεων σε έξι τηλεοπτικά δίκτυα τη Δευτέρα και διάγγελμα

προς τον αμερικανικό λαό αύριο συνεχίζει ο Μπαράκ Ομπάμα την εκστρατεία «κατάκτησης» του Κογκρέσου εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στα τέλη της επόμενης εβδομάδας σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται πιθανώς να παραδοθεί και η έκθεση των επιθεωρητών του Ηνωμένων Εθνών, αν και οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται να περιμένουν την παράδοση του πορίσματος πριν κινηθούν στρατιωτικά κατά του καθεστώς Άσαντ, όπως τους ζητά η ΕΕ.

Την ίδια ώρα και ο Σύρος πρόεδρος επιλέγει να μιλήσει στον αμερικανικό λαό μέσω αμερικανικού δικτύου. Αρνείται τη χρήση χημικών όπλων κατά του λαού του ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS την Κυριακή και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα, προειδοποιεί ότι θα υπάρξει απάντηση από τους συμμάχους του στο ενδεχόμενο επίθεσης κατά της Συρίας.Σύμφωνα με το CBS, ο Ασαντ είχε και ένα μήνυμα να στείλει στον αμερικανικό λαό, ότι δεν πρέπει να εμπλακούν σε μια ακόμη σύρραξη στην Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο Guardian, με σημερινό της δημοσίευμα η Bild am Sonntag "ο Άσαντ δεν διέταξε την επίθεση με χημικά". Η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών από υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών αναφέρει πως "ο Σύρος πρόεδρος δεν είχε εμπλακεί προσωπικά στη συγκεκριμένη επίθεση της 21ης Αυγούστου".

Πάντως, σύμφωνα με την Washington Post, "Ο Ομπάμα ετοιμάζεται για τη τελική προσπάθεια για να πείσει το Κογκρέσο για μια επέμβαση στη Συρία". Μάλιστα, προγραμματίζει συναντήσεις με Δημοκρατικούς Γερουσιαστές την Τρίτη, ενώ ετοιμάζει και διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό. Χθες, σε δείπνο με ιταλική κουζίνα παρευρέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο δείπνο παρέθεσε σε ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να τους πείσει να στηρίξουν μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. (...) Όσον αφορά τη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έως και χθες από τα 227 μέλη οι 181 δεν έχουν ακόμα αποφασίσει με μονο τους 25 βουλευτές να τάσσονται υπέρ μιας επέμβασης, ενώ στη Γερουσία 27 τάσσονται κατά, 23 υπέρ και 50 παραμένουν αναποφάσιστοι.

NYTimes αναφέρουν πως "Την ώρα που οι ΗΠΑ αποφασίζουν την επίθεση και οι δύο πλευρές στη Συρία απευθύνουν εκκλήσεις". Και οι δύο πλευρές απευθύνονται στον αμερικανικό λαό με την αντιπολίτευση να δίνει έμφαση στα πολιτικά δικαιώματα και τους υποστηρικτές του Άσαντ να προειδοποιούν πως στις τάξεις των ανταρτών υπάρχουν μέλη της Αλ Κάιντα.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος μετά την απόφαση του να στηρίξει τις ΗΠΑ. Όπως λένε οι NYTimes "Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτηρίζεται λακές μετά τη τολμηρή απόφαση του να συνταχθεί με την Ουάσινγκτον στο θέμα της Συρίας".

Για το Μπερλουσκόνι

Συνεδριάζει εντός της ημέρας ειδική επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο αποβολής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή, μια απόφαση που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση συνασπισμού και να βυθίσει την Ιταλία σε μια νέα πολιτική κρίση, όπως αναφέρει η Repubblica σε ρεπορτάζ με τίτλο "Ξεκινά η μάχη για τον Καβαλιέρε". Σημαντικά στελέχη του κόμματος του Μπερλουσκόνι -Λαός της Ελευθερίας ή PDL- έχουν απειλήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, εάν αποβληθεί ο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία, ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αλφάνο δηλώνει: "Η υπόθεση δεν έχει κλείσει". Η επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από 23 μέλη, με αντιπροσώπους από τα κύρια κόμματα, κυριαρχείται από αντιπάλους του Μπερλουσκόνι, ενώ τουλάχιστον 14 βουλευτές είναι πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του εξορισμού του από το πολιτικό στερέωμα. Στη πρόθεση του Μπερλουσκόνι να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο αναφέρεται από τη πλευρά της η Corriere de la Sera. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μπερλουσκόνι κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας αντίγραφο προσφυγής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητά από το Δικαστήριο να αποφανθεί επί του νόμου Σεβερίνο, στον οποίο βασίζεται η όλη διαδικασία έκπτωσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή. Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο νόμος αυτός δεν πρέπει να εφαρμοσθεί διότι το αδίκημα για το οποίο καταδικάσθηκε τελεσίδικα ο Μπερλουσκόνι διαπράχθηκε πολύ νωρίτερα από την έγκριση του εν λόγω νόμου. Στόχος του είναι να προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και να αναβάλει την απόφαση της επιτροπής της Γερουσίας, αλλά και τη μετέπειτα ψήφοφορία επί της αποπομπής του.

Για την Ελλάδα

Σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Focus, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δηλώνει πως "εάν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το 2014, η χώρα χρειάζεται νέα βοήθεια, "είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, εφόσον η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις", ωστόσο απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος". Επισημαίνει μάλιστα ότι η Ελλάδα σε ορισμένες περιπτώσεις τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν."Στην περίπτωση που χρειαστεί νέα βοήθεια, αυτή θα αντιστοιχεί σε μέρος μόνον των μέχρι τώρα προγραμμάτων, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν γίνει, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Ρόδο και αλλού", αναφέρει ο κ. Σόιμπλε στο άρθρο του που και αποκλείει για μία ακόμη φορά την πιθανότητα δεύτερου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους. "Θα αναστάτωνε επενδυτές και πιστωτές και θα προκαλούσε ραγδαία αύξηση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων. Ένα δεύτερο κούρεμα δεν είναι το σωστό βήμα για την Ελλάδα", επαναλαμβάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προειδοποιεί ότι "όποιος το συζητά, διακινδυνεύει τα πάντα".

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά πως "τα χειρότερα έχουν πια περάσει" επικεντρώνεται με ρεπορτάζ του ο βρετανικός Guardian. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Α. Σαμαράς λέει πως η οικονομία της χώρας κερδίζει ξανά την ανταγωνιστικότητα της και είναι στο σωστό δρόμο ώστε να επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα. (...) Το ρεπορτάζ σχολιάζει πως "με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν, η Ελλάδα είναι κάτω από εξαιρετική πίεση ώστε να αναδιαρθρώσει το δημόσιο τομέα της, τη ρίζα των οικονομικών της προβλημάτων. Αλλά η κυβέρνηση είναι επίσης αντιμέτωπη με τον ηράκλειο άθλο της διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης την ώρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων αγωνίζονται με δρακόντειες περικοπές και αυξήσεις φόρων ενόψει ίσως του πιο δύσκολου χειμώνα έως τώρα. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι φήμες πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, εν λόγω, times, ηπα, ασαντ, cbs, αποδειξεις, guardian, bild, washington, ψηφοφορία, βουλη, nytimes, νέα, ελλαδα, focus, σόιμπλε, αθηνα, θεσσαλονικη, κρητη, κουρεμα, σαμαρας, εκλογες, ηρακλειο, Αντωνης Σαμαρας, γερμανος, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, ξανα, κομματα, βουλευτες, βημα, ηπα, θεμα, ιταλια, οικονομια, πιεση, συρος, φημες, ωρα, bild, cbs, guardian, nytimes, times, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, ασαντ, βοηθεια, βρισκεται, γερμανικα, γινει, δευτερο, δευτερα, δημοσιο, δηλωσεις, δικτυα, εκθεση, εκστρατεια, εν λόγω, εξι, εφημεριδα, ζητα, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, κουζινα, κυρια, κογκρεσο, ληξη, μυαλο, παντα, προβληματα, ριζα, συρια, σόιμπλε, τριτη, φορα, χειροτερα, χημικα, ψηφοφορία, δικαιωματα, ευθεια, εμφαση, financial times, focus, χωρα, κυριακη, washington, πακετο, πληροφοριες, ροδο, σωστο, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα