Ο Τύπος στον Κόσμο

Το πολιτικό τέλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το οποίο "σφράγισε" χθες η Γερουσία με ψήφο υπέρ της αποπομπής του από το σώμα είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για το Μπερλουσκόνι

"Ο Μπερλουσκόνι της Ιταλίας χάνει την έδρα του στη Γερουσία" αναφέρει η Wall Street Journal, "Αποπομπή του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία" λένε οι Financial Times, "Η Ιταλία χωρίς τον Μπερλουσκόνι" είναι ο τίτλος της Monde, "O Mπερλουσκόνι χάνει τα πολιτικά

του προνόμια- επιτίθεται στη δικαιοσύνη" αναφέρει η El Pais. Στην Ιταλία: "Εκτός κοινοβουλίου ο Μπερλουσκόνι - Καβαλιέρε: Μέρα πένθους, αλλά παραμένω "ζωντανός" είναι ο τίτλος της Corriere de la Sera. "O Mπερλουσκόνι δεν είναι πια Γερουσιαστής στην Ιταλική Δημοκρατία - Καβαλιέρε: Μέρα πένθους για τη Δημοκρατία" λέει η Stampa. - "Έκτός Γερουσίας ο Μπερλουσκόνι - Οι βουλευτίνες της Forza Italia ντύθηκαν στα μαύρα..." είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Repubblica. "Eίναι γεγονός. Στις 17.43 τοπική ώρα, η Γερουσία ψήφισε υπέρ της αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η σελίδα είκοσι χρόνων πολιτικού βίου έκλεισε για πάντα... "λέει χαρακτηριστικά η Monde. Υπέρ της αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ψήφισε η Γερουσία της Ιταλίας, μετά την καταδίκη του για φορολογικές απάτες. Η απόφαση της Γερουσίας έχει άμεση ισχύ. Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, για τα επόμενα έξι χρόνια ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Για Βρετανία - Ε.Ε

Νέα σύγκρουση Βρετανίας - Ε.Ε με αφορμή αυτή τη φορά τους περιορισμούς που επιχειρεί να θέσει ο Κάμερον στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης. Η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ είναι μη διαπραγματεύσιμη και η Βρετανία πρέπει να την αποδεχτεί εάν θέλει να παραμείνει στην κοινή αγορά της Ένωσης διαμηνύει σε υψηλούς τόνους η Κομισιόν προς τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επιδιώκει να «ξαναγράψει» μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ για να εμποδίσει την εισροή μεταναστών από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που θα αποκτούν από 1ης Ιανουαρίου το δικαίωμα να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον εντάσσονται στην προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως, ο Κάμερον υπερασπίστηκε την απόφαση του να αλλάξει τους κανονισμούς ώστε να εμποδίζει νέους μετανάστες από την ΕΕ να έχουν πρόσβαση σε στεγαστικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας κατά τους πρώτους τρεις μήνες που βρίσκονται στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν σήμερα τόσο οι Financial Times (FT): "Παρίσι και Βερολίνο ακολουθούν το μήνυμα του Λονδίνου για το μεταναστευτικό" καθώς όπως λέει η εφημερίδα υπάρχει ανησυχία για την αυξανόμενη στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα. Παράλληλα και ο Guardian σημειώνει πως "Το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζεται ότι έχει στήριξη για το θέμα της μετανάστευσης ενόσω συγκρούεται με τις Βρυξέλλες". Γαλλία και Γερμανία συντάσσονται με τη Βρετανία στο σχέδιο περιορισμού της ελεύθερης μετακίνησης, την ώρα που ο Κάμερον ετοιμάζεται να συγκρουστεί ανοιχτά με τις Βρυξέλλες γι' αυτή τη θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε. Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες που θα έχει απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες στη Λιθουανία.

Το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έθιξε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός... με το βλέμμα στραμμένο στην Καταλονία, αναφέρει η El Pais αλλά και ο Guardian. "H Iσπανία μπλοκάρει το όραμα του Σάλμοντ για ένταξη μιας ανεξάρτητης Σκωτίας στην Ε.Ε" αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. "Δεν θα υπάρξει αυτόματη ένταξη, δεν θα δεχθούμε μονομερείς περιπέτειες με αβέβαιο μέλλον" διεμήνυσε ο Ραχόϊ αναμένοντας μια παρόμοια στάση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα της Καταλονίας, συμπληρώνει ο Guardian.

Για Λετονία

Αίσθηση στον διεθνή Τύπο...προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρό-βσκις, παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα Ρίγα, όταν 54 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από την κατάρρευση οροφής ενός σούπερ μάρκετ. Η παραίτηση βυθίζει σε πολιτική αναταραχή τη Λετονία, που πρόκειται να ενταχθεί τον Ιανουάριο στην ευρωζώνη και θεωρείται υπόδειγμα δημοσιονομικής σύνεσης, μετά τη βαθιά οικονομική κρίση του 2008. "Ο Λετονός πρωθυπουργός παραιτήθηκε λόγω της κατάρρευσης οροφής σούπερ μάρκετ" αναφέρουν οι NYTimes, "O πρωθυπουργός της Λετονίας, παραιτήθηκε" αναφέρει και η WSJ, αλλά και ο Guardian.

Στη Γερμανία

Την προγραμματική συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό, στην οποία κατέληξαν χθες οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές και το SPD, παρουσίασαν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων, Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Είμαστε μία μεγάλη συμμαχία, που θα εργαστεί σκληρά για τη Γερμανία. Ναι στο μέλλον, ναι στις ευκαιρίες ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. Όπως αναφέρει η Deutche Welle (DW) στο θέμα αυτό "Το επόμενο βήμα της Γερμανίας για μια νέα κυβέρνηση"... είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που μέλη ενός κόμματος καλούνται να αποφαίσουν για μια συμφωνία ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Η συμφωνία για το συνασπισμό εκτίθεται σε ντοκουμέντο έκτασης 185 σελίδων και δεν θεωρείται τελική μέχρι να εγκριθεί επισήμωςαπό την πλειοψηφία των 474.000 εγγεγραμμένων μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, πολλά εκ των οποίων αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό μια νέα συγκατοίκηση με την Κεντροδεξιά στην εξουσία.


Για τη Louis Vitton

"Η βαλίτσα της Lοuis Vitton διατάχθηκε να απομακρυνθεί απο τη Κόκκινη Πλατεία" επισημαίνει η Wall Street Journal (WSJ) - "Ενοχλημένοι Μοσχοβίτες ανοίγουν πόλεμο με τη Lοuis Vitton" αναφέρουν οι NYTimes. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους Μοσχοβίτες το στήσιμο έκθεσης της Louis Vuitton -και μάλστα σε σχήμα γιγάντιας βαλίτσας- στην Κόκκινη Πλατεία, μπροστά από το Μαυσωλείο του Λένιν. Η κατασκευή έχει εννέα μέτρα ύψος και 30 μέτρα μήκος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας, πάντως μετά από έντονες αντιδράσεις, η κατασκευή θα απομακρυνθεί από την Κόκκινη Πλατεία, εντός των επόμενων ημερών.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα