Ο Τύπος στον Κόσμο

Ο διπλωματικός μαραθώνιος που συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες στη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε για την διαχείριση της ουκρανικής κρίσης είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.


Για την Ουκρανία

"Αποτυγχάνει η Δύση στη προσπάθεια αντιμετώπισης της Μόσχας" λένε οι Financial Times. To Kρεμλίνο αποκλείει προς το παρόν συνομιλίες με το Κίεβο την ώρα που η Γερμανία αντιστέκεται στην επιμονή

των ΗΠΑ για αυστηρότερες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας - "Οι ΗΠΑ πιέζουν για συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου αλλά χωρίς αποτέλεσμα" αναφέρει η Wall Street Journal. Στο ίδιο μήκος και ο Guardian "Αδιέξοδο στις συνομιλίες και ενώ η Ρωσία επεκτείνει τη παρουσία της στην Κριμαία". Μια ακόμα συνάντηση θα έχουν σήμερα Κέρι και Λαβρόφ την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις στην Ε.Ε για περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.


Για τις χθεσινές συνομιλίες η διπλωματική συντάκτρια του BBC στο Παρίσι, Μπριτζετ Κένταλ σημειώνει πως "οι προσδοκίες ήταν πολύ χαμηλές από πλευράς Δυτικών διπλωματών για τα αποτελέσματα των χθεσινών συνομιλιών στο Παρίσι. Και ουσιαστικά δεν υπήρξε άρση του αδιεξόδου. Ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε τη συμμετοχή του νέου Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών στις συζητήσεις, αλλά είχε σειρά συναντήσεων και εντατικών διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Τζον Κέρι και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο. Μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο Κέρι εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Είχε ήδη περάσει μια μακράς διάρκειας δύσκολη μέρα διαπραγματεύσεων, όπως τόνισε. Αλλά τώρα... έχει κάτι να παρουσιάσει στον Μπαράκ Ομπάμα, όταν επιστρέψει. Αυτό δεν σημαίνει πως θα περιοριστούν οι αυστηρές προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεχίσουν σήμερα τις διαβουλεύσεις, ενώ θα εξετάσουν σειρά κυρώσεων. Αλλά, τώρα υπάρχει η αίσθηση πως ένας διάλογος είναι εφικτός.

Την ίδια στιγμή, η DW επικεντρώνεται στη διαφορετική "γραμμή" που ακολουθεί η Ε.Ε σε σχέση με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με αφορμή την Ουκρανική κρίση. "Οι εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε με τη Ρωσία αναδεικνύουν τις διαφορές με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις" λέει χαρακτηριστικά. Την ώρα, που οι ΗΠΑ προχωρούν σε περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Κριμαία, η Ε.Ε καλεί σε περισσότερο διάλογο. Η Ε.Ε και οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει τη Μόσχα με αυστηρές κυρώσεις εάν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία. Αλλά κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να επιβάλλουν κυρώσεις λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Η Γερμανία είναι πιο εκτεθειμένη οικονομικά απέναντι στη Ρωσία, έχει μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα, γι' αυτό είναι φυσικό να είναι πολύ προσεκτική στη στάση που παίρνει, επισημαίνει ο Έλληνας καθηγητής. Είναι ο λόγος, υπογραμμίζει, που η Μέρκελ προσπαθεί να εξισορροπήσει τα συμφέροντα των εταιρειών της, τα οποία πάντα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη γερμανική εξωτερική πολιτική μαζί με τη θέση της χώρας της, μιας σημαντικής χώρας στη δυτική κοινότητα. Απέναντί της έχει τους Αμερικανούς που έχουν την πολυτέλεια να τραβήξουν χρονικά την κρίση μιας και όντας μακριά δεν θα νοιώσουν τις επιπτώσεις αντιμέτρων που απείλησε ότι θα πάρει η Μόσχα.


Στη Γαλλία

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία η αποκάλυψη ότι ο σύμβουλος επικοινωνίας του Νικολά Σαρκοζί ηχογραφούσε εν αγνοία του πρώην προέδρου της χώρας τις συνομιλίες που είχαν. Μάλιστα, αποσπάσματα από τις συνομιλίες αυτές δημοσιεύθηκαν χθες στον γαλλικό Τύπο. Σε ένα από αυτά ακούγεται ο Σαρκοζί να λέει: «Ακούστηκαν αυτά τα βρωμόσκυλα που γάβγιζαν;», για να εισπράξει την ειρωνική απάντηση του συμβούλου του: «Αναφέρεσαι στους δημοσιογράφους;».

Σημερινό δημοσίευμα της Monde, αναφέρει πως ο δικηγόρος του συμβούλου του Σαρκοζί, Μπουισόν ισχυρίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας γνώριζε ότι ηχογραφούνταν οι συνομιλίες. Πάντως ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος αισθάνεται προδoμένος καθώς ο Μπουισόν ήταν απο τους πολύ στενούς του συνεργάτες, τον οποίο εξακολουθούσε να συμβουλεύεται μέχρι πρόσφατα.


Στην Τουρκία

Παραδέχθηκε δημόσια ο Ερντογάν πως ενεπλάκη σε υπόθεση δικαιοσύνης, αναφέρει η Hurriyet. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν παραδέχθηκε την εμπλοκή του σε διαδικασία της δικαιοσύνης, ύστερα από νέα διαρροή τηλεφωνικής του συνομιλίας, ισχυριζόμενος μάλιστα πως η κίνηση του αυτή θα πρέπει να θεωρείται "πολύ φυσικό πράγμα". "Υπάρχει κάτι περισσότερο φυσικό από το να ζητώ εγώ από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρακολουθήσει μια δίκη;" δήλωσε χθες στην Άγκυρα, μια μέρα μετά τη διαρροή τηλεφωνικής του επικοινωίας στη διάρκεια της οποίας ζητά την τιμωρία ενός ανώτατου στελέχους μιας επιχείρησης, καθώς είχε εσωτερική πληροφόρηση ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο. "Δεν είναι φυσικό να ζητήσω από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρακολουθήσει την υπόθεση"δήλωσε ο Ερντογάν. Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός επίσης δήλωσε ότι οι συνομιλίες του με άλλους αρχηγούς κρατών υπεκλάπησαν παράνομα, πιθανόν από πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι είχαν σκοπό να τον κατασυκοφαντήσουν. Νωρίτερα χθες αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική αν το κόμμα του δεν κερδίσει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα