Ο Τύπος στον κόσμο

Η συνθήκη προσάρτησης της Κριμαίας που υπέγραψε χθες ο Ρώσος πρόεδρος και η έναρξη ενός πραγματικά ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ουκρανία: "Η Ρωσία προχωρά με προσάρτηση της Κριμαίας...με ένα στυλό" λένε οι Financial Times. Η Ουκρανία καταγγέλλει τον θάνατο ενός στρατιώτη της στην Κριμαία, συμπληρώνει το δημοσίευμα. "Αψηφώντας τις κυρώσεις, η Ρωσία

κηρύσσει την Κριμαία μέρος της" αναφέρει η Wall Street Journal. Ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε με προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου, αλλά διαβεβαίωσε πως δεν είναι στους στόχους του η διάλυση της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, "Διχασμένη η Ε.Ε σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας" αναφέρει η ίδια εφημερίδα. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπορεί να άσκησαν δριμεία κριτική στις κινήσεις του Ρώσου προέδρου, αλλά δεν άργησαν να αποκαλύψουν τις διαφορετικές τους διαστάσεις στο θέμα των κυρώσεων. Υπάρχει αρκετός προβληματισμός στο πώς η Ευρώπη θα "απαντήσει" με νέες κυρώσεις σε οικονομικό επίπεδο εναντίον της Ρωσίας. Η Μόσχα δεν είναι εύκολος στόχος, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γιατί οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία είναι τεράστιου μεγέθους καθώς είναι ο τρίτος κατά σειρά εμπορικός εταίρος της Ε.Ε, με την Ιταλία και τη Γερμανία να αποτελούν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου και τη Γαλλία να έχει συμφωνίες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμούς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί σχέσεις με τους Ρώσους μεγιστάνες...

"Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για τον θάνατο ενός στρατιώτη της" αναφέρει ο Guardian. O Πούτιν κηρύσσει την Κριμαία Ρωσικό έδαφος, την ώρα που ένας Ουκρανός γινόταν το πρώτο θύμα της κρίσης στην κριμαϊκή χερσόνησο.

"Ο Πούτιν κηρύσσει την Κριμαία ρωσικό έδαφος, και απειλεί με συνέπειες τη Δύση λόγω των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας" λένε οι NYTImes.

"Kριμαία: Η Ρωσία γελάει... με τις κυρώσεις της Δύσης" αναφέρει η Monde.

Σύμφωνα πάντως με την DW "Aυτός ο Ψυχρός πόλεμος ενδέχεται να κρατήσει πάνω από 10 χρόνια". Ο Πούτιν ένιωσε ταπεινωμένος από τη Δύση για το αποτέλεσμα στο Κίεβο. Τώρα θέλει να δείξει στη Δύση, την απάντηση του λέει ο Έμπερχαρντ Σνάιντερ από το Ευρωρωσικό κέντρο, στις Βρυξέλλες. Στόχος του Πούτιν πλέον αναφέρει ο αναλυτής είναι η συλλογή εδαφών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης, στόχος του ήταν να δείξει τη δύναμη του στη Δύση για τον λόγο αυτό και προέβη τόσο γρήγορα στην προσάρτηση της Κριμαίας. "Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς προς έναν ψυχρό πόλεμο, που θα κρατήσει πάνω από δέκα χρόνια. Ο Πούτιν δεν θα εισέλθει σε διάλογο με τη Δύση. Νομίζω πως για εκείνον, κάθε αρνητική συνέπεια για τη ρωσική οικονομία δεν είναι πλέον υπολογίσιμη" αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής.

Για δημοψήφισμα Σκωτία: "Ενισχύεται το ναι" αναφέρει το εθνικιστικό κόμμα, έξι μήνες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αναφέρει ο Guardian. Oι εθνικιστές αναφέρουν πως νέοι, γυναίκες και αρκετοί ψηφοφόροι του Εργατικού κόμματος θα ψηφίσουν "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.

Την ίδια ώρα, οι Financial Times αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις στην Καταλονία λένε "όχι" σε πιθανή ανεξαρτησία της. Μάλιστα, οι επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων ζητούν από την τοπική κυβέρνηση να αναζητήσει μια συμφωνία με την Μαδρίτη.

Για Ελλάδα: "Η Ελλάδα ξεκλειδώνει την επόμενη δόση των 10 δισ ευρώ" λένε οι Financial Times. Eπετεύχθη συμφωνία με τους δανειστές για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. "Η Ελλάδα έφθσε στη συμφωνία που ξεκλειδώνει την επόμενη δόση" αναφέρει και η WSJ. H Eλλάδα έφθασε σε συμφωνία με την τρόικα των διεθνών δανειστών της για τις μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα ώστε να λάβει δισ ευρώ που βρίσκονται "στον πάγο" εδώ και μισό χρόνο. "Η Ελλάδα πέτυχε συμφωνία για να απελευθερωθούν χρήματα από το πακέτο διάσωσης της" λένε οι NYTImes. Oι διαπργματεύσεις με τους ξένους δανειστές κράτησαν επί μακρόν λόγω διαφωνιών για το εύρος της λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθεί και για τα μέτρα ανακούφισης, που θα μπορούσε να προσφέρει η κυβέρνηση στους πολίτες της.

Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε βοήθεια ύψους 8,5 δισ ευρώ" λέει η Die Welt. Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων τώρα μπορεί να περιμένει την νέα δόση, ενώ το "πράσινο φως" δίνεται καθώς η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα.

"Επιστροφή στις αγορές βλέπει η Ελλάδα" αναφέρει η Handelsblatt. Θα είναι μια συμβολική κίνηση, που μπορεί να σηματοδοτήσει και το τέλος της ευρωκρίσης. Η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις αγορές, ύστερα από 4 χρόνια. Σύντομα θα υπάρξουν νέα ομόλογα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι υπέρ αυτής της επιλογής.

Στις επιπτώσεις της κρίσης στις χώρες του μνημονίου όπως αυτές καταγράφονται από ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ επικεντρώνεται η Suddeutche Zeitung. Την βελτίωση της κοινωνικής προστασίας με επείγουσες μεταρρυθμίσεις έχει ανάγκη η Ελλάδα, σύμφωνα με τη διετή έκθεση του ΟΟΣΑ για την κοινωνική κατάσταση στις χώρες μέλη. Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 30% μέσα στην πενταετία 2007-2012 με μέσες απώλειες 4.400 ευρώ ανά άτομο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια στον ΟΟΣΑ και 4 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Στο νέο ναυάγιο ανοιχτά της Μυτιλήνης όπου πνίγηκαν 7 μετανάστες από τη Συρία αναφέρεται σε δημοσίευμα του ο Guardian. "Eνα τετράχρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα, μετά τη βύθιση σκάφους στο νησί της Λέσβου", λέει η εφημερίδα. "7 μετανάστες πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φθάσουν στην Ελλάδα" αναφέρουν και οι NYTimes. 8 διασώθηκαν και δύο αγνοούνται, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα