Ο Τύπος στον κόσμο

Η «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση που φαίνεται να ξεκίνησε για ανακατάληψη της πόλης Σλαβιάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας από τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, που επίσης δημοσιεύει φωτογραφίες από τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, ανήμερα της Πρωτομαγιάς.

Για Ουκρανία: «Η Ουκρανία ξεκινά επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ» αναφέρει ο Guardian, ενώ για το ίδιο θέμα και η Monde αναφέρει «Στην Ουκρανία ο στρατός

ξεκίνησε επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ». Ένταση επικρατεί εδώ και λίγες ώρες στην πόλη Σλαβιάνσκ, επίκεντρο των εξεγέρσεων φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, με τους ξένους ανταποκριτές να αναφέρουν ανάπτυξη ελικοπτέρων και πυροβολισμούς. Από την πλευρά τους οι ένοπλοι αυτονομιστές αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ξεκινήσει «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους, κάτι που ακόμη δεν επιβεβαιώνει επίσημα το Κίεβο. Αναφορές χωρίς να επιβεβαιώνονται κάνουν λόγο για κατάρριψη επίσης ενός ελικοπτέρου. Η κίνηση αυτή του Κιέβου ανακατάληψης του Σλαβιάνσκ- αν επιβεβαιωθεί -έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας χθες με προεδρικό διάταγμα και ενώ στο Ντονιέτσκ 300 φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα.
Στο μεταξύ, μιλώντας στους Financial Times ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ προειδοποιεί για τις «πιο επικίνδυνες επόμενες 10 ημέρες». Ο Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από τις συγκρούσεις χθες ανήμερα της Πρωτομαγιάς σε διάφορες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Για Ομπάμα – Μέρκελ: Με βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις επιπρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και μια ενιαία απάντηση της Ε.Ε και των ΗΠΑ για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον η Άνγκελα Μέρκελ με τον αμερικανό πρόεδρο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Wall Street Journal, «Οι γερμανικές εταιρείες προτρέπουν για τέλος των κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας». Η Γερμανίδα καγκελάριος μεταφέρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το πανίσχυρο λόμπι των Γερμανών επιχειρηματιών.... όταν θα συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα θα του πει πως δεν μπορούν να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Στο μεταξύ, οι NYTimes επικαλούμενοι οικονομικούς αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κυρώσεις, που έχουν ήδη επιβληθεί δεν προκαλούν παρα μόνο λίγες επιπτώσεις καθαρά ψυχολογικού χαρακτήρα και δεν είναι πραγματικά εφικτές.

«Για προκλήσεις μιας δύσκολης φιλίας» κάνει λόγο από την πλευρά της η DW. Δεν είναι μόνο η κρίση στην Ουκρανία που θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ – Ομπάμα, αλλά και το διατλαντικό σύμφωνο ελεύθερης ζώνης εμπορίου Ε.Ε – ΗΠΑ αλλά και το σκάνδαλο της NSA. «Υπάρχει πολύ μεγάλη διάσταση στο θέμα της Ουκρανίας μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον» ισχυρίζεται ο επικεφαλής του think tank Heritage Foundation, Nile Gardiner “δεν θα βρουν κοινό τόπο όσον αφορά περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας καθώς είναι τεράστια η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Μόσχα”.

Επίσης, δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων από την NSA. «Θα πάρει χρόνο στις δύο χώρες να επανακτήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, που είχαν στο παρελθόν» παραδέχονται αναλυτές. Οι NYTimes αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα ότι «HΠΑ και Γερμανία απέτυχαν να βρουν κοινά σημεία για συμφωνία όσον αφορά την NSA».

Για Τουρκία: Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη ανήμερα της Πρωτομαγιάς γίνεται βασικό θέμα σε αρκετές ξένες εφημερίδες. «Διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη συγκρούονται με την αστυνομία» λέει ο Guardian. Η Hurriyet έχει καταγραφή όλων των γεγονότων που συνέβησαν χθες επισημαίνοντας πως «Η αστυνομία κατόρθωσε να παραμείνει κλειστή η Ταξίμ κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, μια μέρα έντασης ανήμερα της Πρωτομαγιάς». Αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης Ερντογάν χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού, ακόμη και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ εκείνοι απάντησαν με πετροπόλεμο. Οι τουρκικές δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν σε πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης με στόχο να διαλύσουν τις ομάδες των διαδηλωτών οι οποίοι, μετά το κάλεσμα των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, επέστρεψαν στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ, την καρδιά του αντικυβερνητικού κινήματος αμφισβήτησης που συγκλόνισε την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013.

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι «ο Ερντογάν εξελίσσεται στον πιο αποφασισμένο ηγέτη του κόσμου σχετικά με την λογοκρισία του διαδικτύου» αναφέρει η WSJ. Παρά το γεγονός ότι ήδη παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί αρχίζουν να περιορίζουν το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Τουρκία, αυτό δεν πτοεί τον Τούρκο πρωθυπουργό να συνεχίζει μέσω νέων νόμων και ρυθμίσεων να περιορίζει την ελευθερία χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδων του διαδικτύου. Αυξάνεται την ίδια ώρα η ανησυχία μήπως και άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα του.

Για Άνταμς: Η σύλληψη την Τετάρτη του Τζέρι Άνταμς αναστάτωσε τη Β. Ιρλανδία και συνεχίζει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο. Προσπάθεια υπονόμευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας βλέπει πίσω από την κράτηση του ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Β. Ιρλανδίας και πρώην ηγέτης του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Ο Άνταμς συνεχίζει να κρατείται από την Τετάρτη για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας της 37χρονης Τζιν ΜακΚόνβιλ από τον IRA το 1972 στο Μπέλφαστ. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική παρέμβαση όσον αφορά τη σύλληψη του Άνταμς. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τoν Guardian, ένα από τα δέκα παιδιά της Τζιν ΜακΚόνβιλ, η κόρη της Έλαν Μακκίντρι ετοιμάζεται να δώσει κατάθεση δίνοντας τα ονόματα των απαγωγέων της μητέρας της. «Δεν φοβάμαι πια» δήλωσε. Την ίδια ώρα, που οι αρχές της Βορειας Ιρλανδίας εκφράζουν ανησυχία πως η σύλληψη του Τζέρι Άνταμς μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες προεκτάσεις ειδικά σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία.
«Για μια στυγερή δολοφονία, μυστικές ιστορίες και σύλληψη του Τζέρι Άνταμς» κάνουν λόγο οι NYTimes. Όλα ξεκίνησαν με τη σύλληψη του Ιβορ Μπελ, ηλικίας 77 ετών ηγετικού στελέχους του ΙRA τη δεκαετία του '70 για συνέργεια στη δολοφονία της Μακκόνβιλ. Η υπόθεση εναντίον του Μπελ βασίστηκε σε μια σειρά συνεντεύξεων σε ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστώνης, η οποίες συντάχθηκαν μεταξύ 2001-2006 γνωστές ως Μπέλφαστ Πρότζεκτ. Τα αρχεία είχαν φυλαχθεί υπό άκρα μυστικότητα, ωστόσο κάποια έγγραφα διέρρευσαν πέρυσι στην αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, στη διάρκεια δικαστικής της διαμάχης για την απόκτηση τους από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα