Ο Τύπος στον κόσμο

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία καθώς και η υπόθεση απαγωγής των 200 κοριτσιών στη Νιγηρία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ουκρανία: Κλίμα εμφυλίου επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία ενώ και οι δύο πλευρές μετρούν τους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών την ώρα που το Κίεβο παλεύει να ανακτήσει τον έλεγχο στο Σλαβιάνσκ. “Το Κίεβο αγωνίζεται να επανακτήσει τον έλεγχο στα ανατολικά” αναφέρει ο Guardian. Εντείνεται η κρίση στην Ουκρανία με τις δύο πλευρές να μετρούν θύματα την ώρα που η Ρωσία

επιμένει πως θα συμμετάσχει σε νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη μόνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ρωσόφωνων.

Πάντως, την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι Financial Times “To Kίεβο ορίζει νέο κυβερνήτη στην Οδησσό, μετά τα αιματηρά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας” , ενώ οι πρώτες έρευνες για την τραγωδία με 40 νεκρούς έδειξαν ότι η πυρκαγιά στο κτίριο της ομοσπονδίας των συνδικαλιστών προήλθε από τους ίδιους τους αντάρτες, που πέταξαν μολότοφ στη στέγη του, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η WSJ.

Kατά την DW, “η Οδησσός, μπορεί να γίνει το νέο επίκεντρο της κρίσης”. Όπως σημειώνει το γερμανικό δίκτυο, η Οδησσός ενδιαφέρει περισσότερο το Κίεβο από ό,τι το Λουγκάνσκ ή το Ντονιέτσκ στα ανατολικά καθώς είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το πιο σημαντικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ εάν την “χάσει” η Ουκρανία θα χάσει και μια ακόμα σημαντική “βάση” στρατιωτική μετά την απώλεια της Κριμαίας.

Στο μεταξύ, “το ΝΑΤΟ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν μόνιμα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπή, ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”, όπως αναφέρει η Monde.

Στον δρόμο που χάραξε ο Ερντογάν... κινείται ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως αναφέρουν οι NYTimes “Η Ρωσία αυξάνει τον έλεγχο του Διαδικτύου με νέο νόμο για τους bloggers”. Ο Πούτιν υπέγραψε με προεδρικό διάταγμα ρύθμιση που προβλέπει ότι τα δημοφιλή bloggs στη χώρα θα πρέπει να δίνουν τα στοιχεία τους στην κυβέρνηση, σε ένα μέτρο που θα δώσει τη δυνατότητα για μεγαλύτερο έλεγχο του τι λέει ποιος στο διαδίκτυο.

Για Νιγηρία: Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν «ό,τι είναι δυνατό» προκειμένου να βοηθήσουν τη Νιγηρία στις έρευνες για τον εντοπισμό των τουλάχιστον 200 κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα απαγωγής από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και ενώ χθες έγινε νέα απαγωγή 8 κοριτσιών ηλικίας 12 έως 15 ετών. “Aπαγωγή στη Νιγηρία: ΗΠΑ και Βρετανία προσφέρουν βοήθεια για τον εντοπισμό των απαχθέντων κοριτσιών” αναφέρει ο Guardian. Oι ΗΠΑ στέλνουν ομάδα ειδικών, ενώ η Βρετανία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα. “Αυξάνεται η πίεση στη Νιγηρία προκειμένου να βρεθούν τα κορίτσια που έχουν απαχθεί” είναι ο τίτλος των FT. “Περισσότερη βία και οι απαγωγές στη Νιγηρία αυξάνουν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας” αναφέρει η WSJ. Κλιμακώνεται η βία στη Νιγηρία παραμονές της διεξαγωγής συνεδρίου στην Αμπούτζα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας, κάτι που οδηγεί τις ΗΠΑ να εμπλακούν ενεργά.

Για Νότια Αφρική: Στις κάλπες οδηγούνται οι ΝοτιοΑφρικανοί, στις 5 ελεύθερες εκλογές μετά το τέλος του άπαρντχαιντ, με σχεδόν βέβαιη την επανεκλογή του Τζέικομπ Ζούμα παρά την τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα, όπως αναφέρει η Monde που σημειώνει πάντως πως “Στη Νότια Αφρική, η δύναμη του ANC θα δοκιμαστεί”.

Όπως αναφέρει πέρασαν 20 χρόνια από τότε που διενεργήθηκαν οι πρώτες ελεύθερες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότια Αφρική, δίνοντας τέλος στο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ. Σήμερα οι πολίτες της καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες με την επανεκλογή του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα να είναι σχεδόν βέβαιη. Ωστόσο η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση, υψηλότατη ανεργία και εγκληματικότητα που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει ποτέ ούτε η εμβληματική προσωπικότητα του αποθανόντος Νέλσον Μαντέλα. Οι γενικές εκλογές της 7ης Μαΐου θα είναι οι πρώτες μετά τον θάνατο του «Μαντίμπα» τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και οι πρώτες στις οποίες θα ψηφίσει η λεγόμενη γενιά των “γεννημένων ελεύθερων” - όσων, δηλαδή, γεννήθηκαν μετά το τέλος του απαρτχάιντ. Το ANC, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα γιορτάσει την πέμπτη διαδοχική νίκη του, ωστόσο είναι ήδη αντιμέτωπο με μια χωρίς προηγούμενο αμφισβήτηση της πολιτικής πορείας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του είναι άνεργοι. Με την επίσημη ανεργία να αγγίζει το 25%, τον πλούτο συγκεντρωμένο στα χέρια της λευκής μειοψηφίας και περίπου το 30% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η κοινωνία της χώρας είναι ένα καζάνι που βράζει.

Πάντως, η DW αναφέρει ότι το ANC θα χάσει αρκετή από την δύναμη του σε αυτές τις εκλογές.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα