Ο Τύπος στον κόσμο
Η οργή που ξεχειλίζει στην Τουρκία για τους νεκρούς ανθρακωρύχους και εναντίον του Ερντογάν είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που ασχολείται επίσης όχι όμως και με αυξημένο ενδιαφέρον με το χθεσινό ντιμπέιτ.
Για Τουρκία: "Η οργή αυξάνεται, αλλά σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες" αναφέρει η WSJ. Οι ελπίδες ανεύρεσης των 100 παγιδευμένων ανθρακωρύχων έσβησαν χθες, την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων θρηνούσαν στις κηδείες τους εκφράζοντας παράλληλα οργή στην κυβέρνηση που δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στην
Για το ντιμπέιτ: Το χθεσινό ντιμπέϊτ γίνεται θέμα στον ευρωπαϊκό Τύπο αλλά όχι στα πρωτοσέλιδα. Στο στόχαστρο όλων βρέθηκε η λιτότητα μαζί και ο Γιούνκερ... "Όλοι ενάντια στον Γιούνκερ" γράφει η ισπανική Εl Pais, σημειώνοντας ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία εκπροσωπεί με έναν τρόπο το μοντέλο που ακολούθησε η ΕΕ για την επίλυση της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Για τους Ισπανούς, η απαραίτητη αναφορά γίνεται και στο θέμα της Καταλονίας, όπου ο μόνος καθαρά ενάντια στο δημοψήφισμα ήταν ο Γιούνκερ. Η βελγική Le Soir γράφει: "Ο Φερχόφστατ υπερασπίστηκε την δημοσιονομική πειθαρχία". Η εφημερίδα τονίζει τον κεντρικό ρόλο που είχε το θέμα της οικονομίας στη συζήτηση και παραθέτει αυτά που είπε ο Βέλγος υποψήφιος για την Ελλάδα: για τα βάσανά της φταίνε "οι κακοί πολιτικοί και οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν κόμματα»".
O γαλλικός Τύπος αναφέρεται επίσης στον κεντρικό ρόλο που έπαιξε στην τηλεμαχία το ζήτημα της λιτότητας στην Ευρώπη. O ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν η απουσία των σλόγκαν τύπου "έξω από το ευρώ", ίσως γιατί -όπως εκτιμά- όλοι γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κίνηση. Για τον Ζαν Κατρεμέρ νικήτρια του ντιμπέιτ ήταν η Σκα Κέλερ, "αλλά και ο Τσίπρας τα πήγε θαυμάσια".
Η Suddeutche Zeitung επικεντρώνεται στο θέμα της Ουκρανίας για το οποίο διαπιστώνει ότι στην πλειοψηφία τους οι υποψήφιοι συμφώνησαν εκτός από έναν, που προειδοποίησε για κλιμάκωση της κρισης. Ο Αλέξης Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως "η Ευρώπη χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο του Ψυχρού Πολέμου. Νομίζω πως οι πληγές που είχαν διασπάσει την Ευρώπη δεν μπορούν να θεραπευθούν με κυρώσεις. Στην Ουκρανία, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τους φασίστες να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως στην Ελλάδα".
"Σε μια τηλεμαχία -ορόσημο συμμετείχαν χθες οι 5 διεκδικητές της προεδρίας της Κομισιόν" αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC, Γκάβιν Χιούιτ "Aυτό το ντιμπέιτ και άλλα που πραγματοποιήθηκαν τις περασμένες εβδομάδες εκτιμάται ως ένα τεράστιο βήμα μπροστά με στόχο να γίνει η Ευρώπη και οι θεσμοί της πιο υπόλογους και υπεύθυνους".
Ο ρεπόρτερ του BBC σημειώνει πως οι 3 από τους 5 υποψήφιους Γκι Φέρχοφστατ, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και Μάρτιν Σουλτς θεωρούνται βετεράνοι στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και κοινό τους σημείο είναι "περισσότερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση" γι' αυτό και χαρακτηρίζονται ως "φεντεραλιστές". Η κ. Κέλερ εκ των Πρασίνων όμως φαίνεται πως κέρδισε το κοινό καθώς σε κάθε της παρέμβαση λάμβανε τα περισσότερα χειροκροτήματα.
Με αφορμή τα ντιμπέιτ, η Monde διερωτάται: Όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα πιστεύουν το ίδιο; Η εφημερίδα αναφέρεται σε έρευνα που διεξήχθη βάσει και των προηγούμενων ντιμπέιτ που έφθασε στο συμπέρασμα πως σε βασικά θέματα, που αφορούν την Ευρώπη οι διεκδικητές της Κομισιόν δεν εμφανίζουν εμφανείς διαφορές: για παράδειγμα στο θέμα της Ουκρανίας και της προστασίας του ευρώ. Τα προγράμματα δε των αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων όπως και των Πρασίνων εστιάζουν από κοινού στα κοινωνικά θέματα, στην εγγύηση του δικαιώματος της άμβλωσης και ισότιμους μισθούς σε γυναίκες και άνδρες. Ίδιες απόψεις φέρονται να έχουν αριστεροί και κεντρώοι για δύο βασικά θέματα: τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων. Από την άλλη, οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί του Ευρωπαίκού Λαϊκού Κόμματος έχουν κοινή επιθυμία για ανάπτυξη της άμυνας και της ψηφιακής αγοράς. Από την άλλη πλευρά, η ριζοσπαστική αριστερά και τα ακροδεξιά λαϊκίστικα κόμματα έχουν σύγκλιση στα θέματα: της προστασίας της εθνικής οικονομίας, τη δυσπιστία για τις πολιτικές των Βρυξελλών για τους προϋπολογισμούςκαι την οικονομία αλλά και τη διάλυση της λογικής της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Για Ελλάδα: "Ενόψει των εκλογών, αυξάνεται ο θυμός στην Ελλάδα" αναφέρει η WSJ. Παρά τα εμφανή σημάδια πως η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει πολλοί Έλληνες ενόψει της διπλής κάλπης πρόκειται να "τιμωρήσουν" εκείνους, που θεωρούν ότι οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.
Παράλληλα, η ίδια εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη διάψευση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών πως δεν "υφίσταται φορολόγηση στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές". Αυτό καθησύχασε τους ξένους επενδυτές που χθες προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διευρύνεται στις 5 μονάδες το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ
- Πέρασε το τεστ του ντιμπέιτ ο Τσίπρας
- Η παραμορφωμένη Kidman έφαγε γιούχα στις Κάννες
- - Πού ’σαι παιδί; – Εφτασεεε!
- Σε έξι δόσεις η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων
- Συναγερμός για την εξαφάνιση ανήλικης
- Tα ζώδια της Παρασκευής 16 Μαΐου
- Αδιάβαστος ο Τσίπρας στο ευρωdebate
- Οι στόχοι και οι φόβοι των κομμάτων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Τελευταία Νέα Athina984
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κακλαμάνης: Ο Σαμαράς είχε δεχθεί να γίνω πρωθυπουργός
- NBA: Ο Ντουράντ έστειλε… διακοπές τους Κλίπερς
- Μεξικό: Σκελετός έφηβης 12.000 ετών βρέθηκε σε σπηλιά στα βάθη της θάλασσας
- Έτοιμη η μελέτη ακαθάρτων του Ελαιώνα ως τον Σεπτέμβρη από την ΕΥΔΑΠ
- Ο άνθρωπος που καταρρίπτει μύθους και ψέματα του Διαδικτύου
- Νέα Δημοσκόπηση Palmos: 5 μονάδες μπροστα ο ΣΥΡΙΖΑ
- Πέρα από τους μύθους για την τοπική αυτοδιοίκηση
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Ο Θεοχάρης προειδοποιεί για τους ψευδοδικαιούχους του μερίσματος