Ο Τύπος στον κόσμο

Η συμφωνία των 28 ηγετών της Ε.Ε για αλλαγή ατζέντας μετά τον «σεισμό» των ευρωεκλογών αλλά και το ανοιχτό ζήτημα της εκλογής προέδρου της Κομισιόν είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι φωτογραφίες από την αιματοχυσία στο Ντονιέτσκ.

Για Ε.Ε: «Οι ηγέτες της Ε.Ε θέλουν αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης και των προτεραιοτήτων της» αναφέρει η Monde. Την επιτακτική ανάγκη η Ε.Ε να προχωρήσει σε μια εκ βάθρων αλλαγή της πολιτικής της ατζέντας συμφώνησαν οι 29 Ευρωπαίοι ηγέτες που ήρθαν ενώπιος ενωπίω

χθες μετά τα συντριπτικά ποσοστά που έλαβαν ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και που πλέον καταλαμβάνουν το 30% των εδρών του ΕΚ. Στη σκιά του ακροδεξιού «σεισμού» στις κάλπες οι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για αλλαγή, μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Μένει να αποδειχτεί εάν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος για το πώς θα έλθει η ανάπτυξη, οι δουλειές και οι επενδύσεις. Ωστόσο, πολύ μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο παραμένει η κούρσα διαδοχής του Μπαρόζο, με τους “28” να μην καταλήγουν χθες σε πρόσωπο αλλά να δίνουν εντολή στον Ρομπέι να ξεκινήσει διαβουλεύσεις τις πολιτικές ομάδες του Ε.Κ. «Ρήγμα για το ποιος θα ηγηθεί το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε» αναφέρει η WSJ. Διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ ΕΚ και Ευρωπαίκού Συμβουλίου για το πρόσωπο, που θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν. «Η Μέρκελ ανακατεύει την τράπουλα» αναφέρουν οι FT. Η στάση της Μέρκελ δεν βοηθάει την εκλογή Γιούνκερ, λέει χαρακτηριστικά. «Αγώνας ισχύος για την προεδρία της Κομισιόν» αναφέρει ο Guardian. Ο Κάμερον ξεκίνησε επισήμως εκστρατεία εναντίον της εκλογής Γιούνκερ.

Για Ουκρανία: Τρομακτικές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου από την αιματοχυσία στο Ντονιέτσκ στη διάρκεια της επιχείρησης του ουκρανικού στρατού για την ανακατάληψη του αεροδρομίου της πόλης, μετά από τη δέσμευση Ποροσένκο ότι θα συνθλίψει την εξέγερση στα ανατολικά της χώρας. «Δεκάδες οι νεκροί στις συγκρούσεις στο Ντονιέτσκ» αναφέρει ο Guardian. «Κίεβο: Δεκάδες αυτονομιστές νεκροί στο αεροδρόμιο» αναφέρει και η WSJ. Tα αιματηρά γεγονότα οδήγησαν σε κλείσιμο των σχολείων αλλά και δεκάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σύμφωνα με τους NYTimes, πολλοί από τους νεκρούς ήταν ρώσοι. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευκαιρία του εορτασμού της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας συμπλήρωσε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι η Ουκρανία, αλλά και τα διμερή ζητήματα.

Στην Τουρκία: «Σε διαδηλώσεις καλεί το Ταξίμ για την επέτειο ενός χρόνου από τις διαδηλώσεις στο Γκεζί, την ώρα που δικαστήριο διατάζει τη σύλληψη 47 ατόμων» αναφέρει η Hurriyet. Kάλεσμα να βγουν στην πλατεία Ταξίμ απευθύνει το «Κίνημα Ταξίμ» στις 31 Μαΐου, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που ξεκίνησαν οι πολύμηνες διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Εκτός από τους διαδηλωτές, ούτε οι αρχές δεν έχουν αφήσει πίσω τους τα επεισόδια: Μόλις την Τρίτη, δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη 47 υπόπτων για τις περυσινές ταραχές.

Για Ομπάμα: «Ο Ομπάμα λέει ότι θα ολοκληρωθεί η αποστολή στο Αφγανιστάν το 2016» αναφέρουν οι NYTimes. H κίνηση αυτή θα δώσει τέλος στην πάνω από μια δεκαετία παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα. Αναμένοντας ότι θα αντιμετωπίσει επικρίσεις για την πλήρη απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στο τέλος του 2016 ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποδείξει ότι είναι ικανές να υπερασπιστούν τη χώρα τους. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι ένα τέλειο μέρος και δεν είναι ευθύνη των ΗΠΑ να το κάνουν τέτοιο» υπογράμμισε ο Ομπάμα. «Το μέλλον του Αφγανιστάν πρέπει να το αποφασίσουν οι Αφγανοί» επεσήμανε. Πάντως, την ίδια ώρα οι NYTimes εστιάζουν στα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Πολλά έχουν αλλάξει, αλλά πολλά παραμένουν ίδια. Όπως η περίπτωση της Ζάχρα, που έκαψε ζωντανό τον άνδρα της γιατί αρνήθηκε να την υπερασπιστεί μετά από βιασμό που υπέστη από γείτονα. Το περιστατικό δείχνει τα όρια προστασίας των κακοποιημένων γυναικών.

Τα πρώτα «έξυπνα» αυτοκίνητα από την Google: «Η Google παρουσιάζει το πρώτο έξυπνο και χωρίς οδηγό αυτοκίνητο» αναφέρει ο Guardian. To πρώτο από τα 100 οχήματα που κατασκεύασε είναι έτοιμο, δεν έχει τιμόνι, είναι διθέσιο και δεν αναπτύσσει ταχύτητα. Η Google ξεκίνησε το φιλόδοξο πρόγραμμα για ένα αυτοκίνητο που οδηγεί χωρίς την παρέμβαση ανθρώπου από το 2009. Δημιούργησε γι’ αυτό το Google X Lab, ένα εργαστήρι ανάπτυξης μελλοντικών τεχνολογιών. Η λογική της εταιρίας ήταν η εξής: ο μέσος Αμερικανός βρίσκεται κατά μέσο όρο 52 λεπτά στο αυτοκίνητό του κάθε μέρα μόνο για να πάει στη δουλειά του και να επιστρέψει. Αυτό αντιστοιχεί στο 4% της ζωής του. Γιατί να μην το πάρει πίσω; Από την άλλη, 33.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε τροχαία μόνο στις ΗΠΑ. Και στο 90% των περιπτώσεων ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται γι’ αυτό. Πώς θα ήταν ένας κόσμος, λοιπόν, χωρίς καθόλου τροχαία ατυχήματα;

Για Αφρική – τυρφώνα: Μια γιγάντια βαλτώδης έκταση που εντοπίστηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες εξερευνήθηκε για πρώτη φορά στη Δημοκρατία του Κονγκό. Ο άγνωστος ως σήμερα τυρφώνας έχει έκταση 100 με 200 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι δηλαδή μεγάλος όσο η Μ. Βρετανία, σημειώνει ο Guardian. «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές του πλανήτη που παραμένουν αχαρτογράφητες» σχολίασε στον Guardian ο Δρ Σάιμον Λιούις του Πανεπιστημίου του Λιντς, το οποίο συμμετείχε στην αποστολή τον περασμένο Απρίλιο. «Λίγοι άνθρωποι αποτολμούν να μπουν σε αυτούς τους δύσβατους βάλτους» επισημαίνει. Οι τυρφώνες είναι βαλτώδεις εκτάσεις γεμάτες φυτικό υλικό σε κατάσταση μερικής αποσύνθεσης λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Τα ιδιαίτερα αυτά οικοσυστήματα κινδυνεύουν σε πολλές περιοχές του κόσμου από τις αποξηράνσεις και την εξαγωγή τύρφης -σε βαθμό που ορισμένοι φορείς ζητούν την κατάργηση της τύρφης ως συστατικού σε χώματα για γλάστρες. Η τύρφη εκτιμάται ότι συσσωρεύεται στον βάλτο εδώ και 10.000 χρόνια και η μελέτη της θα μπορούσε να προσφέρει στοιχεία για το ρόλο της ζούγκλας του Κονγκό στο τοπικό και παγκόσμιο κλίμα.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, monde, βαν, wsj, μερκελ, guardian, σχολεια, nytimes, ιουνίου, γαλλια, διαδηλωσεις, συλληψεις, hurriyet, μαΐου, ηπα, google, λιντς, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.google.gr, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κομματα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, αφρικη, αφγανισταν, δημοκρατια, δουλεια, εικονες, ηπα, θεμα, ουκρανια, προγραμμα, φωτογραφιες, ωρα, guardian, hurriyet, nytimes, wsj, αγνωστος, αλεξανδρα, ατζεντα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γειτονα, γλαστρες, διθεσιο, δειχνει, δωσει, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, εκστρατεια, επενδυσεις, ετοιμο, ευθυνη, εξυπνο, ζωη, ζωης, ιδια, θεσεις εργασιας, κινηση, κλιμα, κονγκο, λιντς, μαΐου, νορμανδια, ορια, οχηματα, πουτιν, ρολο, συλληψη, τουρκια, τριτη, τροχαια, φορα, χρονος, χωματα, βαν, δικαιωματα, δουλειες, επεισοδια, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, μελετη, monde, νεκροι, ομαδες, ρωσοι, θεματα, θεσεις, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα