Ο Τύπος στον κόσμο

Η πολιτική κρίση στη Γαλλία μετά την χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης αλλά και η πρόθεση των ΗΠΑ να παρέμβουν στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς και οι πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία.

Για Γαλλία: “Σε εκκαθάριση των αριστερών –

ανταρτών προχωρά ο Oλάντ” αναφέρουν οι FT. O κυβερνητικός ανασχηματισμός θεωρείται αναγκαίος λόγω των έντονων επικρίσεων για την οικονομική πολιτική του Ελυζέ. “Ο Ολάντ βγάζει εκτός κυβέρνησης του Σοσιαλιστές – αντάρτες” αναφέρει και ο Guardian. O Oλάντ ζητά από τον Βαλς να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή εκείνων που επικρίνουν την οικονομική πολιτική. “Αντιμέτωπος με δίλημμα για τις μεταρρυθμίσεις ο Ολάντ” αναφέρει η DW. Σύμφωνα με αναλυτές το μήνυμα του Ολάντ δεν αφορά μόνο το εσωτερικό της χώρας αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει είναι διπλό ενώ η δημοτικότητα του βρίσκεται στο ναδίρ: θέλει να συνεχίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και να ενισχύσει την ανάπτυξη μέσω επενδυτικών προγραμμάτων του δημοσίου...Σύμφωνα με την Liberation, “Οι επικρίσεις για τη λιτότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης”. Στην ανακοίνωση νέου κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να προχωρήσει σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, τα σχόλια του οποίου στην ουσία “έριξαν” χθες την κυβέρνηση, να επιμένει στις επικρίσεις του για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί το Ελυζέ βάσει της δημοσιονομικής πειθαρχίας του Βερολίνου. Μάλιστα, ο Μοντεμπούρ χαρακτήρισε χθες «οικονομικό παραλογισμό» τις πολιτικές μείωσης ελλειμμάτων.«Είναι φυσικό ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, να ηγείται της συζήτησης για την ανάπτυξη και τον οικονομικό προσανατολισμό της Γαλλίας. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται ενώπιον του γαλλικού λάου, με τους βουλευτές και βεβαίως με την αντιπολίτευση” δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός. Ο γαλλικός Τύπος ονομάζει τον Ολάντ “γυμνό βασιλιά”, ενώ ολόκληρη σχεδόν η αριστερή πτέρυγα των Γάλλων σοσιαλιστών τον επικρίνει για την συντηρητική του στροφή. Βουλευτές της δεξιάς εξαπέλυσαν επίθεση στους Σοσιαλιστές για την κυβερνητική κρίση, αλλά και για τις πολιτικές που ακολουθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση, ενώ η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρί Λεπέν ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

“Η έλλειψη προοπτικής ανάπτυξης μπορεί να δώσει τέλος στο όνειρο του Ολάντ” αναφέρει σε ανάλυση της η Monde.

Για Μέρκελ: Την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις επικρίσεις από τη Γαλλία, την Ιταλία και όχι μόνο, υπερασπίστηκαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Πάντως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε να σχολιάσει την πολιτική κρίση στη Γαλλία, που ξέσπασε εξαιτίας των δηλώσεων στελεχών της κυβέρνησης ενάντια στη συνταγή του Βερολίνου. “Η Μέρκελ στηρίζει ντε Γκίντος για πρόεδρο του Eurogroup” αναφέρουν οι FT. Eνόψει της Συνόδου Κορυφής στις 30 Αυγούστου, όπου θα αποφασιστούν οι κυριότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Μέρκελ ανακοίνωσε πως στηρίζει την υποψηφιότητα του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Για Ιταλία: “Η Ιταλία χάνει τον ενθουσιασμό... για τις ιδιωτικοποιήσεις” αναφέρουν οι FT. O Ρέντσι δεν προχωρά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από ανησυχία ότι δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον.

Για Ουκρανία: “Διάλυση του Κοινοβουλίου από τον Ποροσένκο” αναφέρει η Liberation. Διάταγμα για τη διάλυση του κοινοβουλίου προκηρύσσοντας μέσω twitter πρόωρες εκλογές στις 26 Οκτωβρίου υπέγραψε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων ανάμεσα στον στρατό και τους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Νωρίτερα χθες, νέες κατηγορίες κατά της Ρωσίας εκτόξευσε το Κίεβο, μειώνοντας τις πιθανότητες να επιτευχθεί σήμερα στη συνάντηση Ποροσένκο - Πούτιν στο Μινσκ της Λευκορωσίας, συμφωνία για βελτίωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία καθώς χθες το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έστειλε στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος μεταμφιεσμένους σε αυτονομιστές αντάρτες, που πέρασαν τα σύνορα στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία με δέκα τανκς και άλλα δύο τεθωρακισμένα. Σύμφωνα με τον στρατό, φρουροί σταμάτησαν την στρατιωτική φάλαγγα έξω από το Νοβο-αζόβσκ. “H Ρωσία συλλαμβάνει Ρώσους στρατιώτες” λέει ο Guardian. H υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 10 Ρώσους αλεξιπτωτιστές στα ανατολικά, καθώς είχε ήδη ανοίξει έρευνα για παράνομη διέλευση Ρώσων στρατιωτών. Την ίδια ώρα, τη «βαθιά» του ανησυχία για την πρόθεση της Μόσχας να στείλει και δεύτερο ανθρωπιστικό κονβόι στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε ο Πέτρο Ποροσένκο. Την πρόθεση της Μόσχας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται. “Η Μόσχα στέλνει νέο ανθρωπιστικό κονβόι, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι στέλνει τανκς” αναφέρει η WSJ.

Για ISIS – Συρία: “Πράσινο φως από Ομπάμα για περιορισμένες αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της ISIS στη Συρία”. Οι επιχειρήσεις θα επιβλέπουν στρατιωτικά πλήγματα εναντίον θέσεων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως συμβαίνει ήδη στο Ιράκ. Για το ίδιο θέμα, η WSJ αναφέρει “Oι ΗΠΑ ανοίγουν δρόμο για επιχειρήσεις εναντίον της ISIS στη Συρία”. Το Πεντάγωνο προετοιμάζει την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για στόχους εναντίον των Ισλαμιστών προτού ξεκινήσουν περιορισμένες αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ πέραν του Ιράκ εναντίον της ISIS. Χθες, έτοιμη να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο πλαίσιο μιας περιφερειακής και διεθνούς συμμαχίας δηλώνει η Δαμασκός, προειδοποιώντας ότι οι όποιες κινήσεις δεν πρέπει να είναι μονομερείς. Πάντως, την ίδια ώρα, ο αρθρογράφος της WSJ Τζέραλντ Σείφ αναρωτιέται εάν ο Μπαράκ Ομπάμα θα κατορθώσει να πείσει την Αμερικανική κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα ανάμειξης της Ουάσινγκτον στα “ανοιχτά μέτωπα” στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την άνοδο των τζιχαντιστών της ISIS.

Στη Σκωτία: Ανεβαίνει... ο προεκλογικός πυρετός ενόψει του δημοψηφίσματος στις 18 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Ο διεθνής Τύπος επικεντρώνεται στο δεύτερο ντιμπέιτ ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο “στρατοπέδων”. “Ανεξαρτησία της Σκωτίας: Οι αντίπαλοι συγκρούονται στο δεύτερο ντιμπέιτ” αναφέρει η WSJ. Κύριο θέμα της σύγκρουσης Σάλμοντ – Ντάρλινγκ το νόμισμα που θα χρησιμοποιεί μια ανεξάρτητη Σκωτία. “Ανεξαρτησία της Σκωτίας: Το δεύτερο ντιμπέιτ κέρδισε ο Σάλμοντ” αναφέρει ο Guardian. Αυτή τη φορά ο εκλεγμένος ηγέτης (πρωθυπουργός) – πρώτος πουργός της Σκωτίας κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Guardian το 71% του κοινού διαπίστωσε ότι ο Άλεξ Σάλμοντ κέρδισε τις εντυπώσεις κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Οικονομικώυν της Βρετανίας επί Τόνι Μπλέρ και υπέρμαχο του “όχι” Άλισταιρ Ντάρλινγκ ότι ακολουθεί τη γραμμή των Τόρις.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, γαλλια, ηπα, εκλογες, guardian, συμμετοχή, δίλημμα, liberation, βουλη, monde, μερκελ, twitter, ρωσία, wsj, isis, φως, δημοψηφισμα 2015, δημοσκοπηση, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ανασχηματισμος, στρατος, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, βουλευτες, ρωσία, γνωμη, ηγετης, ηπα, θεμα, ιρακ, ιταλια, ονειρο, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, φως, ωρα, guardian, wsj, αλεξανδρα, αλεξ, ανγκελα μερκελ, βρισκεται, γινεται, δαμασκος, δευτερο, δίλημμα, δωσει, διπλο, εδαφος, υπαρχει, εκκαθαριση, ελλειψη, ερευνα, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, κυβερνηση, κιεβο, μοσχα, ναδιρ, ουσια, πιθανοτητες, πουτιν, πυρετος, συζητηση, συμμετοχή, συρια, σκωτια, συνταγη, σχολια, τεθωρακισμενα, τμημα, τονι, φαλαγγα, φυσικο, φορα, ενωση, ετοιμη, isis, liberation, monde, πληροφοριες, ουασινγκτον, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα