Ο Τύπος στον κόσμο

Η διάσκεψη στο Παρίσι υπό τον Αμερικανό ΥΠΕΞ με θέμα τη συγκρότηση διεθνούς συμμαχίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δύο 24ωρα μετά τον νέο αποκεφαλισμό Δυτικού ομήρου, αλλά και η άνοδος της ακροδεξιάς στη Σουηδία κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Συμμαχία: “Αυξάνεται η στήριξη προς τις ΗΠΑ για τη συγκρότηση διεθνούς συμμαχίας” αναφέρει η WSJ ενώ
οι NYTimes τονίζουν “Αραβικά έθνη συμφωνούν στη συμμετοχή αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων της ISIS”. Με στόχο την διερεύνηση των δυνατοτήτων για τον σχηματισμό μιας διεθνούς συμμαχίας εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών συναντάται σήμερα με ομολόγους του από όλο τον κόσμο στο Παρίσι, λίγες ώρες μετά το σοκ από τον αποκεφαλισμό του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς. Ο Τζον Κέρι φθάνει στο Παρίσι μετά από περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι περισσότερες από 40 χώρες, εκ των οποίων 10 Αραβικά κράτη δήλωσαν ότι συμμετέχουν στη συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, ενώ ορισμένα μέλη της είναι έτοιμα να στείλουν χερσαίες δυνάμεις επί του πεδίου, αν και προς το παρόν δεν προβλέπεται. Ενόψει της σημερινής συνάντησης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ο αποκεφαλισμός του Ντέιβιντ Χέινς αποδεικνύει ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για την τρίτη εκτέλεση δυτικού ομήρου από τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους σε διάστημα ενός μήνα. Είχαν προηγηθεί οι δολοφονίες των Αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ. Την ίδια ώρα, “Η Βρετανία βρίσκεται κοντά στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους” αναφέρει ο Guardian, ενώ η WSJ τονίζει “Η Βρετανία δεσμεύεται για μια μάχη μέχρι τέλους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους”. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο προέδρευσε σύσκεψης της ομάδας έκτακτης ανάγκης Κόμπρα στο γραφείο του, καταδίκασε την αποτρόπαια δολοφονία και διακήρυξε ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρει αυτό. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως, ότι η χώρα του θα δράσει εντός συμμαχίας, ενώ δεν εξετάζεται η συμμετοχή Βρετανών στρατιωτών σε χερσαίες επιχειρήσεις. Ο 44χρονος Χέινς συμμετείχε σε ανθρωπιστικές δράσεις από το 1999 και απήχθη στη Συρία τον Μάρτιο του 2013.Ο βρετανικός Τύπος γράφει ότι δράστης και του τρίτου αποκεφαλισμού φαίνεται πως είναι ο αποκαλούμενος Τζιχάντι Τζον, ενός μουσουλμάνος Βρετανός υπήκοος που πήγε στη Συρία για ιερό πόλεμο κατά του Άσαντ. Στο μεταξύ, βοήθεια από τις χώρες της Δύσης και τις αραβικές χώρες ζήτησε ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Χάντι αλ Μπάρα, προκειμένου οι δυνάμεις του να κλιμακώσουν τη μάχη εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ, αλλά και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους NYTimes “H Συρία βλέπει κίνδυνο αλλά και ευκαιρία από την ανάμειξη των Αμερικανών”. Αναλυτές επισημαίνουν ότι Σύριοι αξιωματούχοι δεν είναι βέβαιοι για το ποιος θα ευνοηθεί στρατιωτικά εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, οι κυβερνητικές δυνάμεις, η αντιπολίτευση, ή οι Κούρδοι μαχητές.

Για Σουηδία – εκλογές: Στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Σουηδία επικεντρώνεται ο διεθνής Τύπος αναφορικά με τις χθεσινές εκλογές που έδωσαν νίκη στον κεντροαριστερό συνασπισμό οδηγώντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ. “Η ακροδεξιάς σημειώνει άνοδο” αναφέρει ο Guardian. Oι Σοσιαλδημοκράτες σε συνεργασία με δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έλαβαν 43,7% των ψήφων, αλλά το αντι-μεταναστευτικό κόμμα αναδείχθηκε σε ρυθμιστή της πολιτικής σκηνής της χώρας. “H αριστερά στη Σουηδία θριάμβευσε” αναφέρει η WSJ. Στη διαβεβαίωση ότι δεν θα συνεργαστεί με την ακροδεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού προχώρησε ο νικητής των χθεσινών εκλογών στη Σουηδία, ο Σοσιαλδημοκράτης, Στέφαν Λόφτεν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών τμημάτων, τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και των Πρασίνων στη Σουηδία διατηρούν το προβάδισμα και θα καταλάβουν 160 έδρες από τις 349 στην επόμενη Βουλή. Η συμμαχία της κεντροδεξιάς υπό τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ καταλαμβάνει 142 έδρες. Το ακροδεξιό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας γίνεται το τρίτο κόμμα στη Βουλή κερδίζοντας 47 έδρες. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ράινφελντ παραδέχθηκε την ήττα του και ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί επισήμως σήμερα. Σύμφωνα με την DW, oι σοσιαλδημοκράτες πρόβαλαν στην προεκλογική τους εκστρατεία σχέδια για την αύξηση των δαπανών κατά 40 δισεκ. κορόνες (περίπου 4,3 δισ. ευρώ) για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, έπειτα από οκτώ χρόνια μειώσεων των φόρων και φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Η ανεργία στη Σουηδία έχει φθάσει σε υψηλό επίπεδο (8%), πλήττοντας ιδίως τους μετανάστες και τους νέους, ενώ η φούσκα των ακινήτων απειλεί την οικονομική σταθερότητα. Οι εκτεταμένες ταραχές που σημειώθηκαν πέρυσι σε φτωχές συνοικίες όπου ζουν κυρίως μετανάστες έδειξε ότι μεγεθύνεται μια τάξη εξαθλιωμένων στη Σουηδία—όπου καταγράφεται η ταχύτερη αύξηση των ανισοτήτων στον ΟΟΣΑ. Ο Λεβέν θα έχει κάθε άλλο παρά εύκολο έργο, την ώρα που οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα δεν έχουν ακόμη καταστήσει σαφές εάν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια που σηματοδοτεί η ψήφος στους Δημοκράτες της Σουηδίας θα αποτελέσει επίσης μια πρόκληση για τον Λεβέν, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί το πιεστικό πρόβλημα της μετανάστευσης: στη χώρα των 9,7 εκατ. πολιτών αναμένονται μόνο φέτος 80.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Για AFD: Στην ενδυνάμωση και την πολιτική πια παρουσία του αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland, AfD), που πέτυχε είσοδο στα κρατιδιακά κοινοβούλια του Βρανδεμβούργου και της Θουριγγίας, δύο εβδομάδες αφού κατάφερε να μπει για πρώτη φορά σε μια τοπική βουλή, αυτήν της Σαξονίας αναφέρεται τόσο ο Γερμανικός όσο και ο διεθνής Τύπος. “Υπάρχει οργή στην ατμόσφαιρα”, σχολίασε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, για την οποία η άνοδος της AfD πλήττει “όλα τα κόμματα”, αλλά ιδίως τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Η AfD, που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2013, κερδίζει το 10% των ψήφων στη Θουριγγία και το 12% στο Βρανδεμβούργο, ποσοστά πολύ υψηλότερα από το 5% που απαιτείτο για να μπει στα δύο κρατιδιακά κοινοβούλια, σύμφωνα με τις προβολές και τις προβλέψεις που έκανε η γερμανική δημόσια τηλεόραση και με βάση τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα. Ο ιδρυτής και ηγέτης του νέου κόμματος, ο 52χρονος Μπερντ Λούκε, δήλωσε ότι τον “χαροποιεί αυτή η τεράστια ένδειξη εμπιστοσύνης” από μέρους του εκλογικού σώματος, υποστηρίζοντας ότι η AfD “ανανεώνει” τη γερμανική πολιτική. Αντιθέτως για τον γενικό γραμματέα της CDU, τον Πέτερ Τάουμπε, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια “πρόκληση για όλα τα κόμματα”, ενώ ο ίδιος τόνισε πως αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με την AfD. Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα η Αριστερά (Die Linke) ενδέχεται να επιτύχει ένα αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενο (28%, μικρή άνοδος) και να εκθρονίσει από τη Θουριγγία τους συντηρητικούς (34%), καθώς μπορεί να σχηματίσει μια πλειοψηφία μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD, 12,5%) και τους Πράσινους (5,5%). Η AfD, που τάσσεται υπέρ της εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και προβάλλει ιδιαίτερα συντηρητικές θέσεις σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια ή οι οικογενειακές αξίες, τα πήγε σήμερα ακόμη καλύτερα από ό,τι στη Σαξονία, όπου είχε προσελκύσει πριν από δύο εβδομάδες το 9,7% των εκλογέων. Το ποσοστό αυτό πάντως είναι ακόμη ανεπαρκές για το νέο πολιτικό σχήμα —το οποίο εκφέρει έναν λαϊκιστικό πολιτικό λόγο που είναι μάλλον συνηθισμένος σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά απουσίαζε από το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία— ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδό του σε κάποια τοπική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την DW, όμως, ισχυρότερη έπειτα από τρεις αλλεπάλληλες νίκες, η AfD προβάλλει πλέον ως ένας πιθανός αντίπαλος της CDU στη δεξιά, καθώς οι χριστιανοδημοκράτες μοιάζουν να έχουν «σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί» λόγω της κυβερνητικής συμμαχίας που έχουν σχηματίσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το SPD, σχολιάζει ο Βέρνερ Πάτσελτ, πολιτειολόγος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης. Η εισβολή της AfD στο πολιτικό σκηνικό έχει πλέον ωθήσει την Άγκελα Μέρκελ να υιοθετήσει πολύ σκληρότερη ρητορική στα θέματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού του λόγου, όπως η πολιτική έναντι των αιτούμενων άσυλο.

Για Μέρκελ: “Η Μέρκελ σε διαδήλωση κατά του αντισημιτισμού” αναφέρει ο Guardian. “Mεγάλη κινητοποίηση στη Γερμανία εναντίον του αντισημιτισμού” αναφέρει και η Monde. Με το σύνθημα «σήκω! Όχι ξανά μίσος για τους Εβραίους!», 6.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Βερολίνο κατά του αντισημιτισμού, παρουσία του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, των προκαθημένων των μεγαλύτερων Εκκλησιών της χώρας και της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, σε ομιλία της διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Όπως είπε “ο αντισημιτισμός είναι μια επίθεση εναντίον της ίδιας της Γερμανίας”.

Για Σκωτία: “Η Βασίλισσα: Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά” είναι ο τίτλος του Guardian αναφορικά με την παρέμβαση της Βασίλισσας Ελισάβετ, λίγα 24ωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης και ενώ πριν από 3 μέρες ανακοίνωση του Μπάκινγχαμ διαβεβαίωνε ότι η Βασίλισσα δεν θα εμπλακεί με κανέναν τρόπο στο θέμα της Σκωτίας. Όπως σημειώνει ο Guardian, το στρατόπεδο των ενωτικών υποδέχθηκε με ενθουσιασμό το σχόλιο της Βασίλισσας, την ώρα που ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέπτεται εκ νέου τη Σκωτία σήμερα σε μια τελική προσπάθεια να αποτρέψει την απόσχιση της από το Ηνωμένο Βασίλειο. “Η Σκωτία ζυγίζει την απόφαση της λίγο πριν το ιστορικό δημοψήφισμα” αναφέρει η WSJ. Οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων απηύθυναν τελευταία έκκληση προς τους ψηφοφόρους λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης. “Υπό πίεση ο Κάμερον ενόψει του δημοψηφίσματος” αναφέρουν και οι NYTimes. Πάντως, την ίδια ώρα, αβέβαιο παραμένει το βρετανικό μέλλον της Σκωτίας, μόλις 3 μέρες πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στους Times το Ναι στην απόσχιση προηγείται με 54% ενώ το Όχι βρίσκεται στο 46%. Πάντως δημοσκόπηση για τον Οbserver δίνει προβάδισμα 6% στους υπέρμαχους της ένωσης. Κλειδί παραμένουν οι αναποφάσιστοι που κυμαίνονται στο 17%. Στο μεταξύ, τον ασκό του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε για το Ηνωμένο Βασίλειο, το δημοψήφισμα στη Σκωτία, καθώς οι δρόμοι του Κάρντιφ γέμισαν χθες με υποστηρικτές της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και στην Ουαλία. Η επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Λίαν Γούντ, εξηγεί πως το δημοψήφισμα στην Σκωτία, πρέπει να είναι η απαρχή μιας γενικότερης συζήτησης για το πως θα μπορούσε η Ουαλία να επωφεληθεί.

Για Κλίντον: Η παρουσία της Χίλαρι Κλίντον συνοδευόμενης από τον σύζυγο της, Μπιλ στην Αϊοβα προκειμένου να παραβρεθούν σε μια ετήσια γιορτή που διοργανώνει ένας φίλος τους, ο απερχόμενος Γερουσιαστής Τομ Χάρκιν ερμηνεύεται από τον διεθνή Τύπο ως το άτυπο ξεκίνημα της προεκλογικής της καμπάνιας για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Σύμφωνα με τους NYTimes, μιλώντας ενώπιον 10,000 υποστηρικτών του Δημοκρατικού κόμματος, η Χίλαρι απάντησε στο ερώτημα για το εάν θα κατέβει υποψήφια δηλώνοντας ότι “Το σκέφτομαι σοβαρά”.

Στο νέο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης αναφέρονται τόσο η Corriere de la Sera όσο και η El Pais. “Δεκάδες μετανάστες νεκροί σε νέο ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης” αναφέρει η ισπανική εφημερίδα. Πλοίο το οποίο μετέφερε τουλάχιστον 250 Αφρικανούς μετανάστες και προσπαθούσε να προσεγγίσει τα παράλια της Ευρώπης, βυθίστηκε χθες ανοικτά των ακτών της Λιβύης με αποτέλεσμα μα διασωθούν μόλις 26 ενώ για τους υπόλοιπους εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πνιγεί.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, el pais, εκλογες, ηπα, wsj, nytimes, συμμετοχή, σοκ, guardian, βουλη, οοσα, μερκελ, cdu, spd, προβάλλει, διαδηλωσεις, monde, δημοψηφισμα 2015, δημοσκοπηση, times, τομ, λιβυη, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, ομαδα διας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, βασιλισσα ελισαβετ, γιορτη σημερα, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, χωρες της ευρωπης, βιντεο, χωρες, βερολινο, γερμανια, ηγετης, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ηττα, θεμα, ιρακ, οοσα, πιεση, σουηδια, τηλεοραση, υγεια, ωρα, el pais, guardian, nytimes, times, wsj, αυξηση, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, ανεργια, ανοιξη, ανοδος, αραβικα, ασαντ, ασυλο, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, διαστημα, δολοφονιες, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, ειπε, εκστρατεια, ελισαβετ, εξελιξη, εφημεριδα, ιδια, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κομμα, λογο, μισος, νικη, ξεκινημα, προβάλλει, ουαλια, οκτω, παρισι, πλοιο, ρητορικη, σαξονια, συζυγο, συμμετοχή, συρια, σκωτια, σοκ, σχεδια, τρια, τριτη, τομ, τιτλος, υπηκοος, φορα, ωρες, ασφαλεια, cdu, ενωση, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, εισβολη, κομπρα, monde, νεκροι, οργη, spd, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα