Ο Τύπος στον κόσμο

Η νίκη της Ντίλμα Ρούσεφ στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως επίσης και η γαλλο-γερμανική διένεξη με αφορμή το αίτημα του Παρισιού για "χαλάρωση" των ρυθμών επίτευξης των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη.

Για Βραζιλία: "Η Ρούσεφ αντιμέτωπη με τον Νέβες στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών" αναφέρουν οι FT. "Eκλογές Βραζιλία: Νικήτρια του α' γύρου η Ρούσεφ" αναφέρει και ο Guardian. Νικήτρια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναδείχθηκε η πρόεδρος

της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ που συγκέντρωσε 42% έναντι του αντιπάλου της από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, Άεσιο Νέβες που συγκέντρωσε 34%. Τελικά, το φαβορί για αρκετές εβδομάδες η υποψήφια με το Σοσιαλιστικό κόμμα, Μαρίνα Σίλβα έμεινε στην τρίτη θέση με ποσοστό 21%. Ο επόμενος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου, όπου θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικοί κόσμοι στην πολιτική και την οικονομία: αυτός της Ντίλμα Ρουσέφ με τις πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματοςκαι αυτός του Αέσιο Νέβες, σαφώς φιλικότερου προς τον επιχειρηματικό κόσμο. H Μαρίνα Σίλβα, πρώην περιβαλλοντολόγος ήταν το φαβορί έναντι του Νέβες, ακόμα και μια ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Είχε μπει υποψήφια μόλις τον Αύγουστο μετά τον θάνατο από αεροπορικό δυστύχημα του Εντουάρντο Κάμπος, που ήταν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών.Όσο για τους πολίτες που εμπιστεύθηκαν την Σίλβα, το βέβαιο είναι ότι δεν αποτελούν ένα μπλοκ ψήφων που θα κατευθυνθεί μαζικά προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, ακολουθώντας τη γραμμή που θα αποφασίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σαφέστατα ένα κομμάτι από αυτό το 21% βρίσκεται πιο κοντά στο κόμμα από το οποίο προέρχεται η Ντίλμα Ρουσέφ και ο Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, πρόεδρος μεταξύ 2003-2010 και πολιτικός μέντορας, τόσο της Ρουσέφ όσο και της Σίλβα. Ωστόσο, υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων της Σίλβα, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, που δηλώνουν κουρασμένοι από τις πολιτικές και τα σκάνδαλα που συχνά συνοδεύουν το κυβερνών κόμμα της Βραζιλίας και θα επιθυμούσαν την αλλαγή.

Για Χονγκ Κονγκ: "Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ μπαίνουν σε νέα φάση" αναφέρει η WSJ. - Η αστυνομία δεν παρενέβη τελικά μετά τη λήξη του τελεσιγραφου. O τοπικός κυβερνήτης συναντήθηκε για πρώτη φορά με εκπροσώπους των φοιτητών σε μια προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο που έχει παραλύσει το οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ. Στους δρόμους ωστόσο παραμένουν διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ επιτρέποντας όμως την είσοδο των δημοσίων υπαλλήλων σε κυβερνητικά κτίρια, καθώς το τελεσίγραφο που δέχθηκαν από τον τοπικό κυβερνήτη έληξε, χωρίς να υπάρξει τελικά επέμβαση από την αστυνομία. Οι συνομιλίες έληξαν χωρίς να δοθούν εγγυήσεις από την τοπική κυβέρνηση ότι θα υπάρξει διάλογος για το βασικό αίτημα των διαδηλωτών, που δεν είναι άλλο από την εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο. Ο όγκος των διαδηλωτών έχει μειωθεί σημαντικά στο προάστιο Μονγκόκ, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο με υποστηρικτές του Πεκίνου. Οι διαδηλώσεις μπαίνουν σε νέα φάση, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Σε άλλο ρεπορτάζ, πάντως, σημειώνει την "περίεργη σιωπή Κάμερον για το Χονγκ Κονγκ". "Οι δημόσιοι υπάλληλοι επέστρεψαν στις δουλειές τους" αναφέρει και ο Guardian. Όπως αναφέρει "ενώ υπάρχει μικρή ελπίδα το Πεκίνο να προχωρήσει σε συμβιβαστική λύση, ο αριθμός των φοιτητών στους δρόμους σημαίνει ότι δεν θα παραιτηθούν τόσο εύκολα, όσο νόμιζαν οι αρχές". Αυτή την άποψη υιοθετούν και οι FT που επισημαίνουν ότι "αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ καθώς η ρητορική όλων των πλευρών κλιμακώνεται".

Για Γαλλία - Γερμανία: Ενδιαφέρον είναι το πρωτοσέλιδο θέμα της WSJ καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Η Ε.Ε θα απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας". Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η Ε.Ε θα απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015 ανοίγοντας τον δρόμο για το μεγαλύτερο τεστ των νέων θεσμικών οργάνων των Βρυξελλών, που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωνε ότι η χώρα του δεν θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα από 4,3% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα σε 3% έως το 2017. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στο Βερολίνο. Μάλιστα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των FT "H Γαλλία επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να στραφεί προς την ανάπτυξη". Ο Μισέλ Σαπέν ζητά χαλάρωση στους ρυθμούς επίτευξης των στόχων δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στη Γερμανία: Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Der Spiegel "Το Βερολίνο απορρίπτει την ιδέα αξιοποίησης πόρων του ESM". Χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν θα αντιμετωπιστεί η βασική αιτία της ευρωκρίσης, δηλαδή το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Αυτό το σκεπτικό οδήγησε σύμφωνα με το περιοδικό τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να βρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση κρατικών επενδυτικών προγραμμάτων. Ως πηγή χρηματοδότησης ενδείκνυται, κατά τον κ. Γιούνκερ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ESM ο οποίος διαθέτει ακόμη 450 δις ευρώ. Από αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα 100 δις ευρώ ως εγγύηση για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Όπως γράφει το περιοδικό, τόσο ο πρόεδρος της ETE, Βέρνερ Χόιερ, όσο και o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στηρίζουν την πρωτοβουλία Γιούνκερ. Μια προσπάθεια όμως των δύο να κερδίσουν, τον περασμένο μήνα, τη σύμφωνη γνώμη του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέτυχε. Τα χρήματα του Μηχανισμού Σταθερότητας, φαίνεται να επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, προβλέπονται για τη διάσωση του ευρώ. Μια κατάχρηση των κονδυλίων θα εξασθένιζε αισθητά την ικανότητα άμυνας έναντι των κερδοσκόπων σε περίπτωση που ξεσπάσει νέα κρίση του ευρώ. Τη θέση αυτή συμμερίζεται και η καγκελαρία. Κατανόηση για την πρόταση Γούνκερ εκφράζουν πάντως οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, καθώς δέχονται τη λογική του σκεπτικού του, δηλαδή την αναγκαιότητα της ανάκαμψης των οικονομιών της ευρωζώνης και μέσω κρατικών επενδυτικών προγραμμάτων.Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μια σύγκρουση με τους κυβερνητικούς τους εταίρους αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιπροτείνουν να διαθέσουν τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον κεφάλαια. Και αυτό το σχέδιο κοστίζει μεν χρήματα, αλλά, όπως υποστηρίζουν, δεν θα είναι σε βάρος της αξιοπιστίας.

Για βιβλίο Κολ: Δηλώσεις και σχόλια του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ ταράζουν τα νερά στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας και γίνονται πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της χώρας. Σήμερα το Spiegel δημοσιεύει κάποιες από τις δηλώσεις του Κολ σε απομαγνητοφωνημένες εκμυστηρεύσεις του. Την Τετάρτη ο πρώην καγκελάριος θα παρουσιάσει -ενόψει της 25ης επετείου της Πτώσης του Τείχους- βιβλίο - συρραφή παλιότερων απομνημονευμάτων του. Όμως τα σχόλια δεν προέρχονται από εκείνο το βιβλίο, αλλά από το βιβλίο "Τα πρωτόκολλα Κολ" του δημοσιογράφου Χέριμπερτ Σβαν, το οποίο δημοσιεύθηκε χωρίς τελικά την έγκριση του Χέλμουτ Κολ. Οι εκμυστηρεύσεις έγιναν το 2001 και 2002, τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία και με φόντο το σκάνδαλο χρηματοδοτήσεων των Χριστιανοδημοκρατών. Η ίδια η Μέρκελ είχε πάρει αποστάσεις από τον Κολ εκείνη την εποχή. Η Άγκελα Μέρκελ, τότε αρχηγός του CDU, "δεν ήξερε καν να φάει με μαχαίρι και με πιρούνι" είπε ο Κολ στον Σβαν. Η παλιά προστατευόμενή του στους Χριστιανοδημοκράτες "γυρόφερνε στα επίσημα δείπνα δεξιά κι αριστερά κι έπρεπε να την ανακαλώ στην τάξη" είπε ο Κολ, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ανίδεη. Θερμά μιλάει πάντως για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο προόριζε για διάδοχό του, αλλά εκφράζει την άποψη ότι δεν θα μπορούσε να φέρει το ευρώ στην ΕΕ.

Στη Βρετανία: "Έτοιμοι να αλλάξουν στροφή για το δημοψήφισμα για την Ε.Ε οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες" αναφέρεουν οι FT. To κόμμα θα ζητήσει υψηλό τίμημα σε οποιαδήποτε μορφή συνομιλιών με τους Τόρις μετά τις εκλογές του 2015. "Στροφή για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες" βλέπει και η WSJ. Δριμεία κριτική στους συγκυβερνώντες Συντηρητικούς άσκησε ο Νικ Κλεγκ όσον αφορά την προσέγγιση με την Ευρώπη, ενώ προκάλεσε και τους Εργατικούς όσον αφορά το σχέδιο τους για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, χονγκ κονγκ, der spiegel, guardian, εκλογες, μπλοκ, διαδηλωσεις, νέα, wsj, λύση, σημαίνει, γαλλια, βρυξέλλες, τεστ, αεπ, spiegel, esm, δις, τραπεζες, ete, σόιμπλε, μερκελ, cdu, πιρούνι, δημοψηφισμα 2015, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2015, μια ημερα, αεπ, αστυνομια, βερολινο, βραζιλια, γερμανια, γνωμη, δανεια, θεμα, ογκος, οικονομια, τεστ, ωρα, ete, guardian, wsj, αλεξανδρα, αφορμη, εβδομαδες, βιβλιο, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινονται, γυρος, δηλωσεις, δις, εγγυηση, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, εποχη, επρεπε, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδεα, ιδια, κυβερνηση, κομμα, κτιρια, λύση, ληξη, μειωση, μπλοκ, μορφη, νικη, πεκινο, πηγη, ρητορικη, σαββατο, σιωπη, σόιμπλε, σχεδιο, σχολια, τρια, τριτη, φοντο, φορα, χονγκ κονγκ, cdu, der spiegel, δουλειες, επεισοδια, esm, χωρα, κομματι, πηγες, σημαίνει, σκηνη, spiegel, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα