Ο Τύπος στον κόσμο

Οι συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ Κούρδων μαχητών με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών προκειμένου να μην πέσει το Κομπανί στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως και η ανησυχία για το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα στην Ισπανία.

Για Κομπανί: Νέες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο Κομπανί της Συρίας, προκειμένου να μην πέσει η πόλη στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους διεξάγει η διεθνής συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με τους
Κούρδους μαχητές να δηλώνουν πως είναι επιτυχείς οι επιθέσεις αυτές, αλλά πως θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Σύμφωνα με ανταποκριτές που βρίσκονται στην συρο-τουρκική μεθόριο η εισβολή των τζιχαντιστών στο Κομπανί έχει περιοριστεί, παρά το γεγονός ότι οδομαχίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε διάφορα σημεία της πόλης. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των μαχών στο Κομπανί, που κρατούν εδώ και τρεις εβδομάδες, ενώ περίπου 160,000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, “Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει βέβαιος ότι το Κομπανί θα πέσει” αναφέρει η WSJ. “Ερντογάν: Οι αεροπορικές επιθέσεις στο Κομπανί δεν είναι αρκετές”.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Hurriyet, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων Κούρδων στην Τουρκία, που διαμαρτυρήθηκαν για την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να σώσει το Κομπανί, από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ την κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας. Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, που κατοικούνται ως επί το πλείστον από Κούρδους. Από τις συγκρούσεις των Κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες, ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτήρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες

Για Έμπολα: “Η νοσοκόμα που έχει μολυνθεί με τον ιό ζούσε κανονικά στη γειτονιά της για 10 μέρες” αποκαλύπτει η El Pais. υνολικά 52 άτομα βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση στην Ισπανία, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος μετάδοσης Έμπολα εντός Ευρώπης. Όλοι τους θεωρείται ότι ήρθαν σε επαφή με την νοσηλεύτρια, η οποία φρόντιζε δύο ιερείς που κόλλησαν τον ιό στη δυτική Αφρική και κατέληξαν. Σε καραντίνα νοσηλεύονται τρία άτομα, ανάμεσά τους και ο σύζυγος της 40χρονης Τερέσα. Έξω από το νοσοκομείο La Paz στη Μαδρίτη, μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού διαδήλωσαν με αίτημα την παραίτηση της υπουργού Υγείας της χώρας. Αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ισχυρίζονται ότι η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών θυσιάστηκε στο βωμό της λιτότητας και των περικοπών. Eξηγήσεις από την ισπανική κυβέρνηση για τις συνθήκες μετάδοσης του Έμπολα στη νοσηλεύτρια, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Yπό πίεση η Ισπανία να προλάβει την εξάπλωση του ιού” αναφέρει χαρακτηριστικά και η WSJ. “To κρούσμα Έμπολα προκαλεί φόβο στην Ισπανία” αναφέρει ο Guardian. ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η εξάπλωση του ιού εκτός Αφρικής είναι αναπόφευκτη αλλά διαχειρίσιμη, ενώ η Κομισιόν προανήγγειλε έρευνα για το πώς μεταδόθηκε ο θανατηφόρος ιός στο νοσοκομείο της Μαδρίτης.

Για Γαλλία – Ε.Ε: Στο Μιλάνο συναντώνται σήμερα οι «28» ηγέτες της Ε.Ε αλλά και οι υπουργοί Εργασίας σε μια Σύνοδο Κορυφής που θα επικεντρωθεί στην απασχόληση των νέων, μετά την σχετική πρωτοβουλία της προεδρεύουσας Ιταλίας. Η συζήτηση για ενίσχυση της αγοράς εργασίας θα διεξαχθεί ναπόφευκτα, με φόντο τη νέα συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί και ιδιαίτερα τις προθέσεις Παρισιού και Ρώμης για χαλάρωση των όρων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Την ίδια ώρα, η Monde αναφέρεται στα “3 σενάρια της μάχης του προϋπολογισμού μεταξύ Γαλλίας – Ε.Ε”. Οι αξιωματούχοι είπαν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί για πρώτη φορά να κάνει χρήση των αυξημένων αρμοδιοτήτων παρέμβασης που διαθέτει. Σε μια τέτοια περίπτωση πρώτον η Κομισιόν θα ζητήσει από τη γαλλική κυβέρνηση να ετοιμάσει έναν προϋπολογισμό που θα αντανακλά καλύτερα την υποχρέωση του Παρισιού να μειώσει το έλλειμμα της χώρας. Αν δεν δεχθεί, το Παρίσι θα υποστεί “πρόστιμο” ως τιμωρία περίπου 0,2% του ΑΕΠ της χώρας, περίπου 4 δισ ευρώ. Πάντως, ευρωπαϊκή πηγή τόνισε στη Monde πως κανείς δεν θα θελήσει να τιμωρήσει το Παρίσι, γιατί αυτό θα εκληφθεί ως αποτυχία όλων. Το πιο πιθανό είναι να δοθεί νέα παράταση για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Πάντως αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε πως δεν θα απορριφθεί ο προϋπολογισμός. Σημείωσε μάλιστα πως είναι πρόωρη η εκτίμηση για κάτι τέτοιο. Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας θα κατατεθεί στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου και θα απαιτηθούν δύο εβδομάδες για την έγκρισή του ή μη. Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα σχηματιστεί υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ούτε και ο προτεινόμενος επίτροπος για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, που προέρχεται από το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα χρειάζεται να αποφασίσει επί του θέματος.

Την ίδια ώρα, “Το Βερολίνο παραμένει άκαμπτο στη δημοσιονομική πειθαρχία” αναφέρουν οι FT. H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φθάσει το έλλειμμα στο 0% το 2015.

Για ακροάσεις: “Ο Κατάινεν υπερασπίζεται τη δημοσιονομική πειθαρχία” αναφέρουν οι FT. “Εάν οι χώρες παραμείνουν στον δρόμο της πειθαρχίας, τότε μπορούν να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες” δήλωσε ο υποψήφιος υπερεπίτροπος. Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με την WSJ, από το «κόσκινο» των ευρωβουλευτών πέρασε για δεύτερη φορά ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ που προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Το παρελθόν του ως λομπίστας παρέμεινε στο επίκεντρο για δεύτερη εβδομάδα. Ο Χιλ προσπάθησε να πείσει την αρμόδια επιτροπή ότι όλα τα δημοσιεύματα που τον φέρουν ως ευρωσκεπτικιστή δεν ευσταθούν, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν τους έπεισε. «Για να στοιχειοθετήσω την υπόθεση εξαιρετικά απλά, δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, δεν έχω κανενός είδους συμφέροντα από το παρελθόν. Και η στάση μου θα είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ΕΕ, όχι υπέρ κανενός κράτους μέλους ή για τα οικονομικά συμφέροντα εντός οποιουδήποτε συγκεκριμένου κράτους μέλους». Κάποιοι ευρωβουλευτές όπως ο Σβεν Γκίγκολντ από τους Πρασίνους δεν πείστηκαν. «Οι αμφιβολίες παραμένουν για το χαρτοφυλάκιο γιατί δεν είναι έτοιμος να επιμείνει στη διαφάνεια που υποσχέθηκε για το μέλλον, δε μας έδωσε ονόματα για ποιες εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δούλεψε και επομένως μοιάζει με κάποιον που έχει κάτι να κρύψει».

Για Βέλγιο: Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, τέσσερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο αρχηγός των γαλλόφωνων Φιλελεύθερων και επόμενος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Έλιο ντι Ρούπο, είχε αναλάβει καθήκοντα το 2010 μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο διαπραγματεύσεων. “Ποιος είναι ο Σαρλ Μισέλ;” αναρωτιέται η Monde.Σαρλς Μισέλ θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Βελγίου και ο πρώτος γαλλόφωνος φιλελεύθερος από το 1938. Τα τέσσερα κόμματα συμφώνησαν στο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2018. Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη από 65 που είναι σήμερα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθοριστούν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης και η ορκωμοσία της τοποθετείται χρονικά την επόμενη εβδομάδα.

Για Κυπριακό: “Ο πρόεδρος της Κύπρου αναστέλλει τις συνομιλίες” αναφέρει η WSJ. O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέστειλε τις συνομιλίες για το Κυπριακό ως απάντηση στις κινήσεις της Τουρκίας να στείλει ερευνητικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα