Ο Τύπος στον κόσμο

Το νομοσχέδιο χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ που πέρασε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχεδόν οριακά καθώς δίχασε τους Δημοκρατικούς είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Αναφορές και σήμερα στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Για Ελλάδα: “Ο τζόγος του κ. Σαμαρά” είναι ο τίτλος σχετικού

με τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δημοσιεύματος στη βρετανική οικονομική επιθεώρηση Economist. “Οι ελληνικές προεδρικές εκλογές δεν θα έπρεπε να γίνονται πρωτοσέλιδο, συνήθως ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ένας μετριοπαθής, συνταξιούχος πολιτικός, κερδίζει την πλειοψηφία των 3/5 μετά τις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή. Καμία προεδρική εκλογή τα τελευταία 40 χρόνια δεν προκάλεσε πολιτική αναστάτωση στην Ελλάδα. Ίσως αυτή η φορά να είναι διαφορετική”.Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει “επικίνδυνο στοίχημα” την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές κάνει αναφορά στην αντίδραση των αγορών ενώ επισημαίνει πως το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές θα ικανοποιηθεί με μη εκλογή του Σταύρου Δήμα. Παράλληλα, αφού χαρακτηρίζει “ήρωα της ευρωπαϊκής άκρας αριστεράς” τον Α. Τσίπρα το βρετανικό περιοδικό αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα προ-κρίσης επίπεδα, να δώσει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα σε άπορες οικογένειες και να μειώσει την ανεργία με την πρόσληψη περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων. Οι υποσχέσεις του -συνεχίζει ο Economist- ηχούν ωραία στα αυτιά των πληγωμένων από τη λιτότητα Ελλήνων, παρόλο που δεν έχει καταστεί σαφές πώς μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τέτοιες πολιτικές. Ούτε έχει ξεκαθαριστεί πώς θα "συντονιστούν" με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Για τον Economist, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη χάσει ένα στοίχημα να δώσει τέλος στο μνημόνιο ενώ χαρακτηρίζει ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα την προεδρική εκλογή. Διεθνείς πιστωτές και σύμμαχοι περιμένουν νευρικά, από το Βερολίνο έως τις Βρυξέλλες, λέει ο Economist. Κάποιοι θεωρούν πως με την επίσπευση των προεδρικών εκλογών ο Σαμαράς παραδέχτηκε την ήττα του. Αλλά ο Pierre Moscovici, Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές Υποθέσεις, εμφανίστηκε πιο ενθαρρυντικός λέγοντας πως το στοίχημα του Σαμαρά δείχνει τη σιγουριά του πως ο άνθρωπός του θα γίνει πρόεδρος.

Η WSJ αναφέρει πως “Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβίζει κάποιους επενδυτές”. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να γίνει πιο mainstream αλλά πολλοί δεν φαίνεται να πείθονται. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην νευρικότητα με την οποία απάντησαν οι αγορές στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής αλλά και η προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σημειώνει πως το κόμμα που είχε κάποτε απειλήσει ανοιχτά να αθετήσει την υποχρέωση της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη προς τους Ευρωπαίους εταίρους- λέει τώρα πως έχει μαλακώσει τη στάση του και το μόνο που θέλει είναι να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος. (...) Αλλά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ένας αόριστος και πολλές φορές δύστροπος συνασπισμός που “στεγάζει” τους πάντες, από πρώην σταλινιστές, έως τροτσκιστές, μαοϊστές και συνδικαλιστές προκαλεί ανησυχία στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται λιγότερο την ιδέα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το παρελθόν. “Οι πιστωτές μας έχουν συνηθίσει την ιδία ότι θα αναλάβουμε την εξουσία”, δηλώνει ο κ. Παππάς. “Προετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε τη χώρα και πραγματοποιούμε συναντήσεις με αυτούς που θα πρέπει να συνεργαστούμε”.

Από την πλευρά τους οι FT κάνουν λόγο για “αποτυχία της ΕΚΤ και για ελληνικό πονοκέφαλο”. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, “η ΕΚΤ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να διευρύνει τον ισολογισμό της κατά 1 τρισ. ευρώ αλλά ο στόχος δεν μοιάζει εφικτός μετά, τόσο από τα TLTRO, όσο και από τα αναιμικά ποσά σε τραπεζικά ενεργητικά που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος” (...). Οταν εν τω μεταξύ συνεδριάσει η ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται προ των εκλογών. Με το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να σκέφτεται τις αγορές ελληνικών ομολόγων –και σίγουρα θα είναι επίφοβο να αγοράσει όλα τα ομόλογα εκτός από τα ελληνικά. «Ο δανειστής συχνά χάνει και το δάνειο και τον φίλο», έλεγε ο Πολώνιος. Οι φιλίες είναι ήδη επίφοβες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης. Λέτε να χαθεί και το χρήμα;

Σε συνέντευξη του στην DW ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος μιλά για τα άμεσα ζητήματα της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους αλλά και τις συνέπειες που θα είχε αυτή τη στιγμή η αλλαγή κυβέρνησης. Η γερμανική βουλή θα ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα το ελληνικό αίτημα για δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών Eυάγγελος Βενιζέλος στη Deutsche Welle τόσο ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο υπ. Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του “υποσχέθηκαν” την παροχή σχετικής στήριξης. Στον κ. Βενιζέλο τέθηκε το ερώτημα αν στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η χώρα πάει σε εκλογές ποιος και πως μπορεί να διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος στις δύο εβδομάδες που απομένουν ως το τέλος της δίμηνης παράτασης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, έτσι και ο ίδιος δεν θεωρεί ότι οι εκλογές είναι μια σωστή επιλογή για τη χώρα. «Η κοινή γνώμη μέσω τον δημοσκοπήσεων στέλνει μήνυμα ότι στην καθαρή πλειοψηφία της θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άρα τα κόμματα καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Τώρα, στην περίπτωση των εκλογών ο ελληνικός λαός θα τεθεί προ μεγάλων διλημμάτων. Ή θα διαμορφώσει έναν συσχετισμό ο οποίος με τη σειρά του θα αναδείξει μια κυβέρνηση, η οποία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις και θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική -να ολοκληρώσουμε χωρίς περαιτέρω δυσκολίες την όλη προσπάθεια- ή θα κάνει μια άλλη επιλογή η οποία έχει αναμφίβολα κόστος.» Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, για όλους ισχύει τώρα το «hic Rhodus, hic salta», με άλλα λόγια «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Για επίθεση στην Ισραηλινή πρεσβεία: Αναδημοσιεύοντας τηλεγράφημα του Associated Press τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων όπως η Haaretz αναφέρονται στο περιστατικό της επίθεσης με καλάσνικοφ εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμανουέλ Ναχσόν ανέφερε ότι έχουν οι αρχές έχουν περισυλλέξει τουλάχιστον 15 κάλυκες πιθανόν από αυτόματο όπλο και πως δεν υπάρχουν τραυματίες. Εάν το περιστατικό χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική επίθεση θα είναι η πρώτη εναντίον προξενικής αρχής του Ισραήλ από το 2012, όπου είχε γίνει επίθεση εναντίον της πρεσβείας στο Νέο Δελχί όπου τραυματίστηκε η σύζυγος του πρέσβη και ένας υπάλληλος με το Ιράν να βρίσκεται πιθανότατα πίσω από την τρομοκρατική αυτή πράξη, σημειώνει το ρεπορτάζ. Υπάρχει αναφορά στο δημοσίευμα και στην επίθεση εναντίον της πρεσβευτικής κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2013 από την “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”.

Στην Ιταλία: Αντιμέτωπη με γενική απεργία είναι σήμερα η Ιταλία, όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος. Χιλιάδες Ιταλοί εργαζόμενοι αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις που έφερε το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Όπως αναφέρει η DW ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δηλώνει πως δεν θα υποχωρήσει και πως θα εφαρμοστεί το νομοσχέδιο γνωστό και ως Jobs Act το οποίο διευκολύνει τις απολύσεις αλλά και τις προσλήψεις. Η σημερινή απεργία αναμένεται να πλήξει όλους τους δημόσιους φορείς και τις μεταφορές.

“Απεργία: Οι μετακινήσεις μπλοκάρονται σε όλη την Ιταλία. Ρέντσι: Απεργία; Δεν συμφωνώ, αλλά τη σέβομαι” είναι ο σχετικός τίτλος της Corriere de la Sera.

Στην Ιταλία αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της εφημερίδας Stampa πως ο Ρέντσι σε συνομιλίες του με στενούς του συνεργάτες έχει παραδεχθεί ότι αν αποτύχει η κυβέρνηση του θα έρθει η τρόικα. Η αντίδραση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται στην στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών, η οποία συντάχθηκε, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την Forza Italia του Μπερλουσκόνι και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, στηρίζοντας τροπολογία με την οποία ζητείται η κατάργηση της ιδιότητας των ισόβιων γερουσιαστών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Ιταλία, η επιβολή έκτακτων οικονομικών μέτρων τον Μάρτιο του 2015. Πολιτικοί παρατηρητές προσθέτουν ότι αν οι υπόγειες συγκρούσεις στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς συνεχισθούν, δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές – την ερχόμενη Άνοιξη.

Για Γιούνκερ: “Ο Γιούνκερ παραδέχεται ότι το Luxleaks τον έχει αποδυναμώσει” αναφέρει ο Guardian σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην Liberation όπου για πρώτη φορά παραδέχεται ότι έχει ζημιωθεί προσωπικά με την υπόθεση αυτή του σκανδάλου. “Υποκειμενικά μιλώντας, δεν μπορώ να κατηγορήσω τον εαυτό μου περισσότερο από ό,τι έχουν κάνει κάποιοι, και θα πρέπει να προσθέσω ότι καμία Ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει αυτές τις αποκαλύψεις. Αντικειμενικά μιλώντας έχω αποδυναμωθεί επειδή το σκάνδαλο αφήνει να εννοηθεί ότι έλαβα μέρος σε μια υπόθεση που δεν ακολούθησε τους βασικούς κανόνες ηθικής. Πλέον υπάρχουν αμφιβολίες στο μυαλό αρκετών Ευρωπαίων και είμαι βαθιά στεναχωρημένος γι' αυτό” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για Κογκρέσο: “Το Κογκρέσο πέρασε το νομοσχέδιο εν μέσω μιας δραματικής διαδικασίας” αναφέρει ο Guardian, “Συμφωνία στο παρά πέντε για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων” αναφέρουν οι Financial Times, “Πέρασε το νομοσχέδιο χρηματοδότησης λίγο πριν εκπνεύσει η διορία” σημειώνει η WSJ. Αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. “Ύστερα από σκληρή μάχη, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε το νομοσχέδιο περί δαπανών ύψους 1,1 τρισ. Δολαρίων” είναι ο σχετικός τίτλος των NYTimes.

Με 219 ψήφους υπέρ και 206 κατά πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων περί δαπανών ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων, στόχος του οποίου είναι η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Το νομοσχέδιο πέρασε οριακά όσον αφορά την προθεσμία που υπήρχε χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα από την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στους Δημοκρατικούς να το υπερψηφίσουν. «Ναι» ψήφισαν μόνο 57 Δημοκρατικοί, σε σύνολο 201, με την πλειοψηφία και την επικεφαλής του κόμματος στο Σώμα, Νάνσι Πελόσι, να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τη θέση Ομπάμα. Μετά τη θετική έκβαση της ψηφοφορίας με την οποία αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής, ρεπουμπλικάνος Τζον Μπόνερ δήλωσε φανερά ικανοποιημένος: “Σας ευχαριστώ και καλά Χριστούγεννα”.Ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης για διάστημα δύο ημερών είναι πιθανό να εγκριθεί επίσης από τη Βουλή. Το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να δοθεί χρόνος στη Γερουσία για την έγκριση του πακέτου των 1,1 τρισ. δολαρίων και να αποφευχθεί παράλληλα μία ακόμα δαπανηρή διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

Για έκθεση CIA: Οι εξηγήσεις που έδωσε ο επικεφαλής της CIA με την οποία υπερασπίστηκε το πρόγραμμα ανακρίσεων προκαλούν νέα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο. “Η CIA έκανε σοβαρά λάθη παραδέχεται ο Μπρέναν” αναφέρουν οι FT. “O επικεφαλής της CIA υπερασπίστηκε την υπηρεσία και τις τακτικές ανάκρισης” αναφέρουν από την πλευρά τους οι NYTimes. O John O. Brennan υπερασπίστηκε τη χρήση βίαιης τακτικής στη διάρκεια ανακρίσεων αλλά δεν ξεκαθάρισε εάν γίνονταν βασανιστήρια. Ο επικεφαλής της CIA δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πράκτορες της υπηρεσίας έδρασαν κατά παράβαση των κανόνων και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «λυπηρό», για να προσθέσει πως «η πλειονότητα» των πρακτόρων της συμμορφώνονταν προς τους κανόνες, «έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε να κάνουν υπηρετώντας την πατρίδα τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που αποσπάστηκαν από κρατουμένους μπορεί να συνέβαλαν στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι κανένα μέλος της CIA δεν ρωτήθηκε προτού συνταχθεί η περιβόητη έκθεση, ενώ αναγνώρισε την αποτυχία της Υπηρεσίας να λογοδοτήσουν ορισμένα στελέχη της.

Από την πλευρά του ο Guardian σήμερα αποκαλύπτει πως “Οι ΗΠΑ απέκρυψαν βρετανική εμπλοκή στην έκθεση για τα βασανιστήρια μετά από σχετικό αίτημα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αναφορές στον ρόλο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σβήστηκαν ύστερα από αίτημα τους στη σχετική έκθεση για τη χρήση βασανιστηρίων εκ μέρους της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε το γεγονός, κάτι που δεν επιβεβαιωνόταν έως και χθες σημειώνοντας πως αυτό έγινε για λόγους εθνικής ασφαλείας, ωστόσο επεσήμανε για ακόμα μια φορά πως δεν υπήρχε συμμετοχή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε βασανιστήρια.

Για πετρέλαιο: Αρκετές οι αναφορές και σήμερα του διεθνούς Οικονομικού Τύπου στο χαμηλό 5ετίας που έφερε μείωση στην αμερικανική παραγωγή. “Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου πέφτει κάτω από τα 60 δολάρια” αναφέρουν οι FT. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2009. Το νέο χαμηλό πενταετίας για το brent που έφτασε χθες στα 63 δολάρια το βαρέλι, συνέπεσε με την αναθεώρηση προς τα κάτω από τον OPEC της πρόβλεψης για τη ζήτηση πετρελαίου το 2015. Την ίδια στιγμή, το WTI που αποτελεί σημείο αναφοράς για την τιμή του πετρελαίου στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009. Πάντως τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει και γίνονται ορατές οι πρώτες επιπτώσεις από τις μειωμένες τιμές σε ό,τι αφορά την παραγωγή πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Όλη την περασμένη εβδομάδα, οι μικροί αλλά και μεγάλοι Aμερικανοί παραγωγοί σε ανακοινώσεις τους έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μείωση του αριθμού των παραγωγικών γεωτρήσεων ή/ και των επενδυτικών δαπανών τους για το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση από αμερικανικής πλευράς στον ανταγωνισμό που έχει ξεκινήσει με τον OPEC εν μέσω της πτώσης των πετρελαϊκών τιμών. Ωστόσο, παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση ή ακόμη και μείωση της αμερικανικής παραγωγής το 2015 αυτή τη στιγμή μάλλον φαντάζει δύσκολη μια ανάκαμψη για τις τιμές του πετρελαίου κυρίως εξαιτίας της αναιμικής ζήτησης εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, οσάμα μπιν λάντεν, deutsche welle, associated press, financial times, μπιν λαντεν, ηπα, βουλη, ελλαδα, economist, εκλογες, σαμαρας, τσιπρας, συριζα, ηλεκτρικος, μνημονιο, βρυξέλλες, wsj, χρεος, ΕΚΤ, δημοσκοπηση, βενιζελος, σόιμπλε, ροδος, press, haaretz, αθηνα, απεργια, jobs, τροικα, οφείλεται, italia, ζητείται, guardian, liberation, times, χρεοκοπια, nytimes, cia, νέα, john, συμμετοχή, πετρελαιο, Αντωνης Σαμαρας, Χριστούγεννα, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, απεργια μμμ, μετρο, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, steve jobs, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2015, κομματα, μιλα, αοριστος, παρα πεντε, το στοιχημα, ζητείται, στο παρα πεντε, βερολινο, γνωμη, δωρεαν, ηπα, ηττα, ιραν, ισραηλ, ιταλια, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, cia, economist, guardian, italia, nytimes, times, wsj, αλεξανδρα, ανεργια, ανοιξη, ανθρωπος, αμφιβολιες, αποκαλυψη, αυτια, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινονται, δανειο, διαστημα, δειχνει, δοθει, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκθεση, εβδομαδα, επρεπε, ευθυνη, ιδεα, ιδια, υπηρεσια, υποθεση, ισχυει, εκδοσεις, κυβερνηση, κινηση, κογκρεσο, κομμα, λαθη, λογια, λογο, μειωση, μυαλο, νικο, οσαμα, οφείλεται, προσληψεις, ρευμα, ρολο, σιγουρα, σειρα, συμμετοχή, σόιμπλε, σωμα, τιμη, τιτλος, φορα, χρονος, αγορες, associated press, deutsche welle, ελληνικα, εμφαση, financial times, john, haaretz, ηγετες, χωρα, jobs, liberation, μια φορα, μοιαζει, πληροφοριες, press, θεματα
Τυχαία Θέματα