Ο Τύπος στον κόσμο

Η έκδοση των “επιζώντων” του Charlie Ebdo όπου στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο Μωάμεθ να κλαίει είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς και η ανησυχία για ύπαρξη συνεργών των δραστών των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας. Ανησυχία στις ΗΠΑ για αύξηση του αντισημιτισμού στη Γαλλία.

Για Γαλλία: “Ο Βαλς ζητά ενίσχυση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας” αναφέρουν οι

FT. Απευθυνόμενος στο γαλλικό κοινοβούλιο είπε χαρακτηριστικά: “Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο”. Για το ίδιο θέμα, ο Guardian αναφέρει: Γάλλος πρωθυπουργός: Η Γαλλία είναι ακόμα υπό απειλή νέων χτυπημάτων από πιθανούς συνεργάτες των δραστών. Η προειδοποίηση του Μανουέλ Βαλς συνδέεται με την σύλληψη ενός συνεργού των δολοφόνων του Charlie Ebdo στη Βουλγαρία, καθώς επιχείρησε να περάσει στην Τουρκία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε ακόμη σε ηρεμία, να μην υπάρξουν βιαστικά βήματα, ενώ σημείωσε ότι το ζήτημα της μάχης με την τρομοκρατία πρέπει να τεθεί σε πλαίσιο ευρωπαϊκήςε αλληλεγγύης.

Ο κ. Βαλς ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ προτάσεις εντός των επόμενων οκτώ ημερών για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του Διαδικτύου σε ό,τι αφορά την τρομοκρατική δραστηριότητα. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι μέσα στο 2015 θα δημιουργηθούν ειδικές πτέρυγες στις φυλακές για τους τζιχαντιστές κρατουμένους, ενώ ανακοινώθηκε ότι η πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων επιβατών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε ό,τι αφορά το γαλλικό της τμήμα, θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο του 2015. Στον λόγο του, ο κ. Βαλς αναφέρθηκε στο «πνεύμα της 11ης Ιανουαρίου», της ημέρας της μεγάλης πορείας ενότητας στο Παρίσι, ενώ δεσμεύθηκε ότι «η βλασφημία δεν θα γίνει ποτέ ποινικό αδίκημα στο γαλλικό δίκαιο». “Ο Βαλς ανακοίνωσε πως η Γαλλία είναι σε πόλεμο εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας” αναφέρει και η El Pais.

Για Charlie Ebdo: “Επανεμφάνιση του Charlie Ebdo στα περίπτερα” αναφέρει η Monde. Τρία εκατομμύρια αντίτυπα έχουν τυπωθεί για την έκδοση της Τετάρτης, από τους «επιζώντες». Μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας χαιρετίζουν τη διατήρηση του τίτλου, παρά την τραγωδία της 7ης Ιανουαρίου. “Επανέκδοση του Charlie Ebdo με ένα μήνυμα συμφιλίωσης. “Είμαι σε περίπτερο “Je Suis en Kiosque” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Liberation. Μια εβδομάδα μετά την επίθεση, το Charlie Ebdo επανεκδίδεται σήμερα με έναν εκπληκτικό αριθμό αντιτύπων. Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες οι συντάκτες του Charlie Ebdo στα γραφεία της Liberation: Τώρα, θα μπορέσουμε να γελάσουμε, ρε! Ήταν τόσος πολύς ο κόσμος, που εάν κάποιος περνούσε έξω από τα γραφεία της Liberation θα νόμιζε ότι μέσα πουλούσαν το νέο iphone. (...) Το τελικό εξώφυλλο παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο χθες. Αποτελεί μια επανάληψη του γνώριμου προσβλητικού ύφους του περιοδικού. Το Charlie απεικονίζει τον Μωάμεθ να δακρύζει, έχοντας στο χέρι του ένα πλακάτ: Έχουν όλα συγχωρεθεί. Πρόκειται για ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Κατ' εξαίρεση, το περιοδικό έχει τυπωθεί σε πολύ περισσότερα αντίτυπα από ό,τι συνήθως, θα μείνει σε κυκλοφορία για δύο εβδομάδες, θα μεταφραστεί και θα διανεμηθεί και σε ξένες χώρες όπως για παράδειγμα μέσω της Fatto Il Quotidiano στην Ιταλία και της Cumhurriyet στην Τουρκία.

Η Corriere de la Sera επικεντρώνεται στον σκιτσογράφος Ρενάλ Λουζιέ (Luz) που σχεδίασε το σκίτσο που τελικά κατέληξε στο εξώφυλλο, είπε χωρίς περιστροφές πως ναι, είναι ο Μωάμεθ. Σχεδιάσα και έγραψα Je suis Charlie. Είχα την ιδέα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, δεν ήταν ακόμη για εξώφυλλο. Μετά είχα την ιδέα να σχεδιάσω τον Μωάμεθ, το κοίταξα, και τον είχα σχεδιάσει να δακρύζει και τότε έγραψα από πάνω "όλα έχουν συγχωρεθεί" είπε. Και τότε δάκρυσα κι εγώ είπε ο Luz.Σχετικά με το ενδεχόμενο αντιδράσεων, ο Luz είπε: “Δεν ανησυχώ για το εξώφυλλο, γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος είναι πιο έξυπνος από ό,τι συνήθως πιστεύει κανείς”. Στο εσωτερικό του τεύχους υπάρχουν και άλλες καρικατούρες του Μωάμεθ, αλλά και (φυσικά) σκίτσα για την επίθεση και σκίτσα με τζιχαντιστές. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ζερά Μπιάρ είπε ότι η εικόνα του Μωάμεθ στο εξώφυλλο “είναι πολύ πιο όμορφη από την εικόνα του Μωάμεθ που είχαν οι δολοφόνοι” στην επίθεση.

Για αντισημιτισμό: Την ανησυχία του για τον κίνδυνο ανόδου του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και τη Γαλλία, εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, μετά την επίθεση της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Εβραίους. «Η βίαιη επίθεση το απόγευμα της Παρασκευής εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία (...) ήταν το τελευταίο μιας σειράς πολύ ανησυχητικών επεισοδίων στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο που αντανακλούν ένα αυξανόμενο κύμα αντισημιτισμού», δήλωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακντόνα.
Χαρακτηριστικό είναι το editorial των NYTimes: Μια Γαλλία χωρίς Εβραίους, δεν είναι Γαλλία. Σχεδόν 7.000 Εβραίοι έχουν φύγει από τη Γαλλία από το 2014, λόγω του αυξημένου αντισημιτισμού ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προέτρεψε και άλλους να το κάνουν λέγοντας: Το Ισραήλ είναι η πατρίδα σας. Την ίδια ώρα η Γαλλία πάντως ανέπτυξε δύναμη 4,700 στρατιωτών για την προστασία εβραϊκών συναγωγών και σχολείων. Πάντως, όπως καταλήγει το άρθρο ανακούφιση προκάλεσε σε αρκετούς Εβραίους το γεγονός ότι στην μεγαλειώδη πορεία της Κυριακής, υπήρχαν πλακάτ που έγραφαν “είμαι και εγώ Εβραίος”.

Για κίνδυνο – Ευρώπη: Σε άρθρο της Ναταλί Νουγκέιρεντ στον Guardian επισημαίνεται: “Τα τραύματα σε Γαλλία και Ουκρανία αποδυναμώνουν την Ευρώπη”. Η Ήπειρος αντιμετώπισε δύο κρίσεις που αφορούν την επιβίωση της τον περασμένο χρόνο. Αλλά είμαι σίγουρη ότι κάτι θετικό, μπορεί να προκύψει από αυτό. Πρόκειται για δύο διαφορετικές κρίσεις, αλλά σε κάποια σημεία και οι δύο αφορούν την ανεκτικότητα της Ευρώπης απέναντι στη βια αλλά και της ταυτότητας της. Και οι δύο κρίσεις απαιτούν την αφύπνιση της Ευρώπης και ζητούν μια νέα αίσθηση του “που ανήκουμε”, του Δήμου με την αρχαιοελληνική έννοια, μια κοινής πολιτικής οντότητας. (...) Η Ευρώπη είναι σε κατάσταση αδυναμίας από την στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2008. (...) Εάν κάτι θετικό μπορεί να προκύψει από αυτή την τραγωδία, θα είναι μια αυξανόμενη ανάγκη να δοθεί έμφαση στη σημασία της Ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας κατά τον Χαμπερμάς. Η συζήτηση μάλλον ανοίγει τώρα γιατί αυτά τα περιστατικά προκάλεσαν σοκ. Και γιατί ίσως προκαλούν μια νέα ευρωπαϊκή συνείδηση, που τόσο χρειάζεται η Ευρώπη.

Στη Γερμανία: Μεγάλο θέμα στον Γερμανικό και όχι μόνο Τύπο είναι η μεγάλη συγκέντρωση χθες στο Βερολίνο εναντίον της ισλαμοφοβίας στην οποία συμμετείχε και η Άγκελα Μέρκελ. “Η Μέρκελ συμμετέχει μαζί με Μουσουλμάνους σε διαδήλωση κατά της ισλαμοφοβίας” αναφέρει η DW. Με αφορμή τις επιθέσεις στο Παρίσι αλλά και την ενίσχυση του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida, πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο του Βερολίνου, σε μια διαδήλωση ενάντια στην ισλαμοφοβία που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των γερμανικών μουσουλμανικών οργανώσεων, παρουσία και της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.
Όλοι εμείς, είμαστε η Γερμανία” είπε στο πλήθος ο πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ. “'Ολοι εμείς οι δημοκράτες, που διαφέρουμε τόσο πολύ πολιτικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά. Όλοι εμείς που φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Εμείς, που πιστεύουμε ότι είμαστε ικανοί να ζήσουμε τη ζωή όπως την επιθυμούμε: με ενότητα και με το δικαίωμα στην ελευθερία” σημείωσε. Στην αρχή της διαδήλωσης ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας της Γερμανίας κατέθεσαν ένα στεφάνι από λευκά λουλούδια με την επιγραφή “Όχι στο όνομά μας” έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι οι γερμανικές αρχές εξέφρασαν φόβο για κλιμάκωση της έντασης στη Γερμανία όπου κατοικούν περίπου 4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, στην πλειονότητά τους τουρκικής καταγωγής.

Για Ιταλία: “Ναπολιτάνο μιλώντας σε ένα κορίτσι: Είμαι χαρούμενος που επιστρέφω σπίτι μου” αναφέρει χαρακτηριστικά η Corriere de la Sera. “Το Κιρινάλε; Είναι όμορφο, αλλά καμιά φορά το ένιωθα λιγάκι ως φυλακή”. “Η μέρα που ο Ναπολιτάνο θα μας πει αντίο. Είμαι χαρούμενος που επιστρέφω σπίτι μου”. ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται σύμφωνα με πολιτικές πηγές βέβαιος ότι ήδη από την 1η Φεβρουαρίου θα έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας. Οι ψηφοφορίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 28 Ιανουαρίου, 14 ημέρες μετά το αντίο του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο -η χρονική στιγμή της παραίτησης είχε οριστικοποιηθεί από τα Χριστούγεννα και ήταν στο κλείσιμο της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στην ομιλία που εκφώνησε ο Ματέο Ρέντσι την στο Ευρωκοινοβούλιο για τη λήξη της κυλιόμενης προεδρίας ζήτησε ένα βαθύ χειροκρότημα για τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, “έναν αφοσιωμένο ευρωπαϊστή που φεύγει από το αξίωμά του αυτές τις ώρες έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες στην Ιταλία με ευφυΐα και σοφία”. Ως προς τους υποψήφιους διαδόχους στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, στο «τραπέζι» βρίσκεται ακόμη η υποψηφιότητα Πρόντι, την οποία έφερε ξανά πρόσφατα στο προσκήνιο ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ακολουθεί ο Σέρτζιο Ματαρέλα ο οποίος δεν φαίνεται να στηρίζεται από όλο το μπερλουσκονικό μέτωπο, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Παντοάν και ο Ινιάτσιο Βίσκο, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Βάλτερ Βελτρόνι, καθώς και των Ντάριο Φραντσεσκίνι και Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, οι οποίοι ενδέχεται να βγουν μπροστά εάν η κατάσταση περιπλακεί, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Εάν οι ψηφοφορίες είναι εξαντλητικές ο Πιέτρο Γκράσο, πρόεδρος της Γερουσίας και πρώην εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας, θα ήταν μία υποψηφιότητα που θα εξευμένιζε τα πνεύματα -ο Πιέτρο Γκράσο θα αναλάβει επίσης προσωρινά καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας μετά την παραίτηση Ναπολιτάνο.

Για προβλέψεις Παγκόσμιας Τράπεζας: Αναθεωρεί τις προβλέψεις για ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρουν οι FT. Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την οικονομική ανάπτυξη το 2015 και το 2016, προχώρησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, εξαιτίας των απογοητευτικών οικονομικών προοπτικών στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τα οφέλη της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Ειδικότερα, η ΠΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3% φέτος, από 3,4% που εκτιμούσε τον Ιούνιο, ενώ το 2016 θα αυξηθεί ο ρυθμός στο 3,3%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Ιουνίου στο 3,5%. Το 2017 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,2%.

Για Ελλάδα: “To μέγεθος του ελληνικού χρέους περιορίζει τις πιθανές λύσεις” αναφέρουν οι FT. Ανάμεσα σε άλλο το δημοσίευμα αναφέρει ότι το “βάρος” του ελληνικού χρέους υπολογίζεται σήμερα στο 177% του ΑΕΠ, ένα επίπεδο που για αρκετούς οικονομολόγους δεν είναι βιώσιμο. Τα μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας που απαιτούνται για την εξυπηρέτησή του έχουν αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται αναδιάρθρωση του χρέους μετά τις πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θέλει να γίνει διαγραφή του 1/3 του χρέους, αλλά δεν εξηγεί ακόμα το πώς θα γίνει αυτό εντός Ευρωζώνης. (...) Πολλοί αναλυτές όπως το think tank Bruegel θεωρούν ότι η μείωση των επιτοκίων όσον αφορά τα διμερή δάνεια των 53 δισ ευρώ τριμηνιαίας διάρκειας κάθε κυβέρνησης της Ευρωζώνης θα μείωνε το χρέος της Ελλάδας κατά 3,4% του ΑΕΠ έως το 2050. Μια παράταση στα 10 ετή ομόλογα θα βοηθούσε στη μείωση του χρέους κατά 4,5% του ΑΕΠ. Όσον αφορά τα δάνεια προς τον EFSF ύψους 142 δισ ευρώ η Ελλάδα αποπληρώνει μόνο 1 μονάδα βάσης κάτι που αφήνει μικρό περιθώριο μείωσης των επιτοκίων. Πάντως, εάν συμβούν όλες αυτές οι υποχωρήσεις τότε το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί γύρω στο 160% του ΑΕΠ, ένας στόχος που δεν ανταποκρίνεται παρά στο ελάχιστο, σε σχέση με τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλες επιλογές, να έχει σταθερό χαμηλό επιτόκιο ή μια συμφωνία για διαγραφή μέρους του χρέους στο πρότυπο του Paris Club θα είχε άμεσες επιπτώσεις στους δανειστές, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο να το αποδεχθούν, οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στον Guardian: Η Αριστερά θα φέρει έναν φρέσκο αέρα στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα στη συνέντευξη της τόνισε: “Φωνάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει χάος και ρωτώ τι είδους χάος. Τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχουν υπάρξει πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το μόνο που έχουμε είναι πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε χάος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί δεν θα είναι απλά μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Ποτέ άλλοτε η Αριστερά δεν έφθασε τόσο κοντά στην εξουσία. Η Αριστερά μπορεί να φέρει έναν άλλο αέρα, φρέσκο”. Η Ρ. Δούρου αναφέρει πως η Ελλάδα έχοντας βιώσει την μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση στην Ευρώπη χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική της κρίση και να οδηγηθεί και πάλι στον πολιτισμένο κόσμο. “Η χώρα είναι σε πόλεμο από το 2009” διατείνεται. “Όλοι οι φίλοι μου είναι οικονομικοί μετανάστες, Έφυγαν για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανεργία. Αυτοί που μείναμε εδώ αντιμετωπίζουμε έναν διττό πόλεμο: να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα προβλήματα και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, που έχει καταστραφεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε έτοιμοι να αδράξουμε την ευκαιρία αυτή και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, που φέρνει μια αλλαγή”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, el pais, ηπα, γαλλια, guardian, συλληψεις, monde, liberation, iphone, nytimes, σχολεια, νέα, σοκ, μερκελ, διαδηλωσεις, Χριστούγεννα, τραπεζες, ιαπωνια, πετρελαιο, ιουνίου, ελλαδα, αεπ, συριζα, αναδιαρθρωση, εκλογες, tank, χρεος, efsf, paris, club, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, εκλογες 2015, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ναταλι θανου, ξανα, δουρου, οικονομικη κριση, χωρες, αεπ, βερολινο, βουλγαρια, γερμανια, δανεια, εβραιοι, ηγετης, ηπα, ηπειρος, θεμα, θρησκευτικα, ισραηλ, ιταλια, ιταλικα, λουλουδια, μωαμεθ, ομολογα, ονοματα, ουκρανια, πλαισιο, πνευματα, πυλη, ρυθμος, υφεση, φτωχεια, ωρα, el pais, guardian, nytimes, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, ανεργια, απλα, αφορμη, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γραφεια, δυναμη, δοθει, διοικητης, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εβδομαδα, εννοια, εξυπηρετηση, εσωτερικων, ετη, ευρωπη, ζωη, ζητα, ιδεα, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, ηρεμια, θετικο, εικονα, ομιλια, κυμα, λευκα, ληξη, λογο, μειωση, μικρο, οικος, οκτω, ομορφη, ονομα, παρισι, προβληματα, σιγουρη, συζητηση, συγκεντρωση, συλληψη, σκιτσα, σοκ, σπιτι, τμημα, τουρκια, τρια, τιτλος, φορα, χερι, χαος, ωρες, αδυνατο, αφυπνιση, βηματα, club, δικαιωμα, tank, efsf, εμφαση, ετοιμη, φυλακες, φιλοι, χωρα, ιουνίου, liberation, μεινει, monde, μπροστα, paris, πηγες, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα