Ο Τύπος στον κόσμο
09:42 19/1/2015
- Πηγή: Athina984
Η συνεδρίαση των 28 υπουργών Εξωτερικών με κυρίαρχο θέμα την τρομοκρατία στη “σκιά” των τρομοκρατικών υποθέσεων σε Γαλλία και Βέλγιο είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στο αίτημα των αρχών του Βελγίου για έκδοση ενός υπόπτου για το δίκτυο τζιχαντιστών από την Ελλάδα και στη πιθανότητα ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στη Γερμανία.
Για τρομοκρατία:
“Η Ε.Ε συζητά τις τρομοκρατικές απειλές” αναφέρει το BBC.
Με κυρίαρχο θέμα τον κίνδυνο της τρομοκρατίας στην Ευρώπη συνεδριάζουν σήμερα οι 28 υπουργοί Εξωτερικών, στη “σκιά” των τρομοκρατικών υποθέσεων σε Γαλλία και Βέλγιο. Βασικό θέμα η επιστροφή τζιχαντιστών που έχουν πολεμήσει στη Συρία. Σε επιφυλακή διαφόρων βαθμών οι αρχές των ευρωπαϊκών χωρών, απέλασε η Ιταλία εννέα υπόπτους για σχέση με ισλαμιστικά δίκτυα. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αναδείξει την ανάγκη συντονισμού απέναντι στις απειλές τζιχαντιστικής τρομοκρατίας στη Γηραιά Ήπειρο. Για το Φεβρουάριο, έχει προαναγγελθεί επίσης ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το ζήτημα. Συζητήσεις και σχέδια υπάρχουν εδώ και καιρό για για τη δημιουργία κοινών βάσεων δεδομένων, όπως και της κατάρτισης του πλαισίου βάσει του οποίου θα αποθηκεύονται δεδομένα. Δραστικές αποφάσεις ωστόσο δεν αναμένονται άμεσα, καθώς πολλά μέτρα αφορούν πεδία εθνικών πολιτικών παρά ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι προτάσεις πάντως που έχουν διατυπωθεί έχουν φτάσει ακόμη και μέχρι τη σύσταση ενιαίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, πρόταση που προήλθε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Ενδεικτικό του κλίματος σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι η Ιταλία ανακοίνωσε, δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, πως από τον Δεκέμβριο έχουν απελαθεί εννέα άτομα για σχέση με ισλαμιστικά δίκτυα. Επρόκειτο, σύμφωνα με τον Αλφάνο, για πέντε Τυνήσιους, έναν Τούρκο, έναν Αιγύπτιο, έναν Μαροκινό και έναν Πακιστανό. Η Ρώμη, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι σε υψηλή επιφυλακή και ήδη βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση πάνω από 100 ύποπτοι.
Παράλληλα, ο διεθνής Τύπος επικεντρώνεται στη Γερμανία καθώς είναι πολύ πιθανό ένα τρομοκρατικό χτύπημα εκεί αλλά και στη ματαίωση της σημερινής πορείας της Pegida. “Ακυρώθηκε πορεία του Pegida καθώς υπάρχουν απειλές κατά του επικεφαλής της οργάνωσης” αναφέρουν οι NYTimes αλλά και ο Guardian. H oργάνωση Pegida που κατόρθωσε να συγκεντρώσει την περασμένη εβδομάδα 25,000 κόσμο, τελικά ακυρώνει σήμερα την πορεία της στη Δρέσδη, καθώς ο επικεφαλής της δήλωσε πως δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του.
“Πιθανό ένα τρομοκρατικό χτύπημα στη Γερμανία” αναφέρει η DW. Η τρομοκρατική επίθεση του Παρισιού και οι συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία που ακολούθησαν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, επανέφεραν στη Γερμανία τη συζήτηση για τη λεγόμενη “διατήρηση δεδομένων”. Κατά της διατήρησης διαδικτυακών και τηλεφωνικών, κυρίως, δεδομένων των πολιτών στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τάχθηκε εκ νέου ο Γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Χάικο Μάας. Στην επιχειρηματολογία του ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανέφερε ότι η Γαλλία διατηρεί προσωπικά δεδομένα των πολιτών της, ωστόσο αυτό δεν τη βοήθησε να αποτρέψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με αναλυτές, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία, ωστόσο, το ενδεχόμενο επίθεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.
“Δεν είμαστε ένα ξενοφοβικό κίνημα δηλώνουν στο Pegida” αναφέρει η DW. Εκπρόσωπος του αντι-ισλαμικού κινήματος δήλωσε πως η οργάνωση δεν εγκαταλείπει τον αγώνα της, παρά τις απειλές εναντίον του ιδρυτή της, Λουτζ Μπάχμαν. Η αστυνομία στη Δρέσδη αποφάσισε να ματαιώσει προσωρινά τις εβδομαδιαίες πορείες του κινήματος.
Για Ελλάδα – τρομοκρατία: “Το Βέλγιο ζητά από την Ελλάδα έκδοση ενός κρατούμενου, ύποπτου για τρομοκρατική υπόθεση” αναφέρει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης η WSJ. Οι αρχές του Βελγίου επιδιώκουν την έκδοση ενός από τους 4 συλληφθέντες στην Αθήνα σε σχέση με το σχέδιο επίθεσης εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Βέλγιο, την ώρα που Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, στο Παρίσι. Ενώ αρχικά οι Βέλγοι είχαν ανακοινώσει ότι δεν συντρέχουν λόγοι την κράτησή του, αργότερα επανήλθαν ζητώντας την σύλληψη και την έκδοση του υπόπτου για πιθανή σχέση με σχέδιο τζιχαντιστών να επιτεθούν στη βελγική αστυνομία. Χθες το μεσημέρι αφού είχαν διερευνηθεί όλα τα στοιχεία που απέστειλαν οι ελληνικές αρχές για τον Αλγερινό, ηλικίας 31 ετών, η βελγική εισαγγελία απάντησε εγγράφως ότι δεν προκύπτει σχέση με την ομάδα τζιχαντιστών και επομένως μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος. Οι αρμόδιοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας άφησαν ελεύθερο τον έναν από τους προσαχθέντες, κράτησαν όμως τον 31χρονο, προκειμένου να του πάρουν συμπληρωματική κατάθεση και να εξαντλήσουν όλα τις πιθανότητες για τυχόν εμπλοκή του. Ταυτόχρονα έχει ζητηθεί και η άρση απορρήτου για το κινητό τηλέφωνο του Αλγερινού, για να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει τηλεφωνήσει σε άτομα που σχετίζονται με την ομάδα τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε στο Βέλγιο.
Και ενώ οι αστυνομικοί ήταν έτοιμοι να τον αφήσουν, οι Βέλγοι εισαγγελείς επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις ελληνικές αρχές ζητώντας την σύλληψη και την έκδοσή του. “Ο Βέλγος επικεφαλής των τζιχαντιστών παραμένει ασύλληπτος παρά τις δύο συλλήψεις στην Ελλάδα” αναφέρει ο Guardian. Η αστυνομία επιδιώκει τη σύλληψη του Αμπντελαχίμ Αμπααούντ, 27 σε σχέση με την επιχείρηση της αστυνομίας στο Βερβιέ, που άφησε πίσω της δύο νεκρούς. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του δικτύου των τζιχαντιστών στο Βέλγιο παραμένει ασύλληπτος, σύμφωνα με τις Βελγικές αρχές, μετά τις συλλήψεις στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για το εάν ο ύποπτος παραμένει ασύλληπτος μετά τη σύλληψη δύο ανθρώπων στην Αθήνα, το Σάββατο, σε σχέση με τις έρευνες των Βελγικών αρχών, ο Κοέν Γκινς, υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: Ναι. Οι χθεσινές συλλήψεις δεν πέτυχαν να εντοπίσουν τον σωστό άνθρωπο. Επιμένουμε να τον αναζητούμε και υποθέτω ότι θα το πετύχουμε” είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα Βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος ονομάζεται Αμντελαχίμ Αμπαούντ, 27 ετών, Βέλγος, Μαροκινής καταγωγής.
“Συνεχίζονται οι έρευνες στην υπόθεση του δικτύου τζιχαντιστών στο Βέλγιο” αναφέρει η Monde. Αφού απέρριψαν κάθε σύνδεση με τις συλλήψεις υπόπτων στην Αθήνα σχετικά με το δίκτυο τζιχαντιστών, οι Βελγικές αρχές και ο εισαγγελέας ζητούν τώρα την έκδοση ενός εκ των συλληφθέντων.
“Βέλγιο: Ζητείται έκδοση υπόπτου από την Ελλάδα” αναφέρουν και οι NYTimes.
Για εκλογές - οικονομία: Το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα σκιαγραφούν οι NYTimes. Την προσωπικότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, «που θα μπορούσε -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- να είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τις εκλογές της Κυριακής σκιαγραφούν οι New York Times σε δημοσίευμά τους - ανταπόκριση από την Αθήνα. Μετά από τόσα χρόνια, στα οποία οι Έλληνες έχουν δει λίγο ή καθόλου όφελος από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και με την κυβέρνηση ανήμπορη να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση φόρων, ο κ. Τσίπρας προσφέρει στους ψηφοφόρους ένα λαϊκιστικό όραμα, στο οποίο αυτοί έρχονται πρώτοι, υποστηρίζει το δημοσίευμα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το 2012, ο κ. Τσίπρας περιγραφόταν συνήθως ως φλογερός αριστερός, που αποτελούσε "φονική απειλή" για το ευρώ, την Ε.Ε. και ακόμη και για την παγκόσμια οικονομία, αν υλοποιούσε τις απειλές του να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη ή και τα δύο. Στη συνέχεια, τονίζεται ότι σήμερα, έχει μαλακώσει τη ρητορική του και κάνει επαφές με ηγέτες απ' όλο τον κόσμο, ακόμη και με εκείνους με διαφορετικές απόψεις. Αυτές τις μέρες, ο κ. Τσίπρας είναι πιο πιθανό να μιλήσει για διαπραγμάτευση και την ανάγκη δημιουργίας ενός "σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους", χωρίς διαφθορά, παρά να υποστηρίξει τη χρεοκοπία», εκτιμά ο συντάκτης του άρθρου.
Στο δημοσίευμα παρατίθενται ακόμη «υποσχέσεις» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «έκανε σαφές» ότι αναμένει από την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα από τη Γερμανία, παραχωρήσεις σχετικά με το «δυσβάστακτο χρέος» της χώρας. Επίσης, υποστηρίζεται ότι "σε μια περίοδο που η Ιταλία και η Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών, αμφισβητούν τη γερμανική ορθοδοξία περί λιτότητας, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής συζήτησης. Εξάλλου, σημειώνεται η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τις δυνάμεις που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα προηγείται των δημοσκοπήσεων, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές” αναφέρει η WSJ. To αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, μια εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα, εν μέσω στοιχείων πως η πολιτική αβεβαιότητα αρχίζει να επηρεάζει την οικονομία. Ανάμεσα σε άλλα το δημοσίευμα αναφέρει “καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στοίχειωνε την Ελλάδα τους περασμένους μήνες, μια συζήτηση για μια πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη επανήλθε λόγω της αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές λιτότητας, που επιδιώκουν οι δανειστές της Ελλάδας. Οι τράπεζες ξεκίνησαν να αισθάνονται την πίεση εν μέσω ανησυχιών για την ρευστότητα. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν χαθεί σχεδόν 3 δισ ευρώ από τις καταθέσεις. Την περασμένη Παρασκευή, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank δήλωσαν πως έχουν προσφύγει στον ELA. Οι κινήσεις τους είναι μεν μέτρα πρόληψης, χωρίς να υπάρχει ανάγκη άμεση για ρευστότητα ωστόσο αυτό έχει κόστος. Η τράπεζα της Ελλάδος χρεώνει 1,55% επιτόκιο για παροχή ρευστού, σε σύγκριση με το 0,05% της ΕΚΤ. (...) Ο οίκος αξιολόγησης Fitch μπορεί να περιμένει πως μια νέα συμφωνία θα επιτευχθεί μεταξύ δανειστών και της όποιας νέας κυβέρνησης, αλλά την Παρασκευή αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις προοπτικές της Ελλάδας (αρνητικές), σημειώνοντας πως υπάρχει αβεβαιότητα για τις μελλοντικές πολιτικές στη χώρα.
“Ο Sapin ανοιχτός σε ένα διάλογο για διαγραφή του χρέους” αναφέρουν οι FT σχετικά με τη συνέντευξη, που τους παραχώρησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο γάλλος υπουργός οικονομικών καλεί τα κράτη της ευρωζώνης νασεβαστούν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, δηλώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τους νέους ηγέτες της χώρας για την αναδιάρθρωση του μεγάλου δημόσιου χρέους ή την επέκταση των όρων του προγράμματος διάσωσης. Σε συνέντευξη στους FT στο Τόκυο, όπου βρέθηκε για τον τελευταίο σταθμό στην περιοδεία του στην Ασία, o Michael Sapin δήλωσε πως δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για το αποτέλεσμα της κάλπης, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει θέσει την ανακούφιση του χρέους στην καρδιά της προεκλογικής του εκστρατείας. “Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι απολύτως δίκαιο και 'νόμιμο' να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ”, είπε. “Αυτό που πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι η σταθερότητα της ευρωζώνης”. Τα σχόλια έρχονται εν μέσω εντάσεων μεταξύ των μελών της ευρωζώνης για το πώς θα αντιδράσουν σε μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του κόμματος έχει ορκιστεί να τελειώσει την λιτότητα και να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές. Τα σχόλια του Γάλλου υπουργού δείχνουν ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική προσέγγιση. Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.
“Η ποσοτική χαλάρωση QE είναι στο δρόμο, αλλά με όρους και προϋποθέσεις” αναφέρουν επίσης οι FT. H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα τα σχέδια για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων, καθώς κλιμακώνει την προσπάθεια αποτροπής του αποπληθωρισμού και τόνωσης της καταπονημένης οικονομίας της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ επί πολλούς μήνες έχει δώσει το σήμα ότι προτίθεται να ακολουθήσει την αμερικανική Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, ξεκινώντας Quantitative Easing (QE). Αλλά η μορφή της συμφωνίας που θα «πουλήσει» ο Mario Draghi, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, στους κορυφαίους ρυθμιστές της ευρωζώνης, κινείται σε τεντωμένο σκοινί.Οι λεπτομέρειες για το μέγεθος του προγράμματος και το τι ακριβώς θα αγοράσει η ΕΚΤ, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. (...) Ένα σημείο στο οποίο η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να υποκύψει στους σκεπτικιστές, όμως, είναι να διαρρήξει μακροχρόνιες παραδόσεις και να υποχρεώσει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, να επιβαρυνθούν με τις πιθανές ζημίες για το χρέος της χώρας τους. (...) Η ΕΚΤ μπορεί να δεχτεί να συνεισφέρει με αγορές ομολόγων της European Investment Bank. Οι ρυθμιστές θα επιτρέψουν στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες με αξιολογήσεις junk στα ομόλογά τους, τις αγορές τίτλων, επιμένοντας όμως ότι αυτό θα γίνει μόνον εφόσον οι χώρες παραμένουν εντός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ο Klaas Knot, επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, που περιλαμβάνεται στους σκεπτικιστές όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της αγοράς ομολόγων, άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να αλλάξει πλευρά, εάν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες συμφωνήσουν να αγοράσουν τα δικά τους ομόλογα. Ο κ. Knot είπε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πρόσφατα ότι ένας τέτοιος συμβιβασμός «θα μειώσει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί ανεπιθύμητη αναδιανομή στο χρηματοπιστωτικό ρίσκο». Το σχέδιο θα καθησυχάσει επίσης τους φόβους των Γερμανών ψηφοφόρων, ότι θα τιμωρηθούν για την «ασωτία» άλλων κρατών μελών, όπως το αντιλαμβάνονται. Η προοπτική να αναδειχθεί το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πει ότι θέλει αναδιάρθρωση στο κρατικό χρέος, σε νικητή των ελληνικών εκλογών αυτόν τον μήνα, έχει διογκώσει αυτές τις ανησυχίες. (...)Ο David Marsh, γενικός διευθυντής του OMFIF, φόρουμ κεντρικών τραπεζιτών και τραπεζιτών, σχολίασε ότι το Βερολίνο και η Bundesbank λογικά θα πρέπει να γνώριζαν εδώ και καιρό, ότι η νομισματική ενοποίηση σημαίνει να αναλάβει η Γερμανία μέρος των ζημιών των δανειοληπτών κρατών, όπως η Ελλάδα.
“Η Γερμανία γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι πολιτικά πολύ σημαντική, αλλά δυσκολεύεται να κοιτάξει με στρατηγικό μάτι τα οικονομικά θέματα”, πιστεύει ο κ. Marsh. Για την ευρωπαϊκή διάσταση των ελληνικών εκλογών κάνει λόγο η DW.Ευρωπαϊκές διαστάσεις στις ελληνικές εκλογές προσδίδουν αρκετοί γερμανοί σχολιαστές, εκτιμώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να δώσει το έναυσμα για αλλαγή πολιτικής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα ότι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα θα είναι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση θα αναζητήσει -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- και με τη νέα κυβέρνηση μια “συμβιβαστική φόρμουλα”. Αυτή η πολιτική γραμμή δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα άλλα και μια πιθανή κυβέρνηση του PODEMOS στην Ισπανία. Tο σχετικό άρθρο του Spiegel εξετάζει τόσο ένα σενάριο τρόμου όσο και μια αισιόδοξη εκδοχή. Το πρώτο έχει ως βάση μια καταγγελία των συμφωνιών από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το δεύτερο βασίζεται στις προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος. Στη βάση του προγράμματος o αρθρογράφος φαίνεται να συμφωνεί με το ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός κουρέματος του χρέους και ειδικότερα στην εκτίμηση ότι “η ευρωζώνη στο σύνολο της θα βγει από την κρίση μόνον εάν διαγράψει ένα μέρος του χρέους”. Σε αυτή την περίπτωση “η ΕΚΤ θα μπορέσει να επικεντρωθεί στον αρχικό της ρόλο και όχι να παίζει τον πυροσβέστη.” Υπό αυτό το πρίσμα, γράφει το Spiegel, οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν “έναυσμα για μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη”.
Πάντως, άμεση επίδραση αναμένεται να έχουν οι ελληνικές εκλογές στην Ισπανία. Όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο του ανταποκριτή της από τη Μαδρίτη, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης της χώρας από ένα αριστερό κόμμα, είτε θα ενισχύσουν είτε θα αποδυναμώσουν το PODEMOS. Η Faz πάντως με ερώτημα “πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ;», διενεργεί στην ηλεκτρονική της σελίδα δημοσκόπηση με το 81% να απαντά καταφατικά και μόλις το 19% να εκφράζει αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 54% απαντά “Ναι, καλύτερα ένα τέλος με τρόμο παρά ένας τρόμος χωρίς τέλος”, ενώ το 27% απαντά “Ναι, δεν πρέπει να επιτρέπουμε στην Ελλάδα να μας εκβιάζει”. Το 13% δηλώνει “Όχι, η Ευρωζώνη είναι και μια κοινότητα αλληλεγγύης”, ενώ το 6% “Όχι, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο”. Ενδεικτικό πάντως του ενδιαφέροντος της γερμανικής κοινής γνώμης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ότι έχουν καταγραφεί ως τώρα πάνω από 24.100 ψήφοι, ενώ σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις της FAZ σπανίως οι συμμετέχοντες φθάνουν τις 10.000.
Για Ουκρανία: Εκτός από την τρομοκρατία, οι υπουργοί Εξωτερικών των “28” θα εστιάσουν και στην ουκρανική κρίση, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το BBC. Η πρόφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και οι δυσκολίες γύρω από τις πρωτοβουλίες για νέες συνομιλίες στο Μινσκ έχουν ρίξει την σκιά τους όχι μόνο στην ίδια την εσωτερική σύγκρουση αλλά και στις σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία. Τις προηγούμενες ημέρες, είχαν διαρρεύσει στον ευρωπαϊκό Τύπο προτάσεις της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, για προώθηση πρωτοβουλιών συνεργασίας με τη Μόσχα σε ζητήματα εκτός της ουκρανικής κρίσης. Το σκεπτικό ήταν βήματα χαλάρωσης στις διμερείς σχέσεις, παράλληλα όμως με την τήρηση των κυρώσεων μέχρι να υπάρξουν κινήσεις από τη Ρωσία. Το κλίμα των τελευταίων ημερών στην ανατολική Ουκρανία ωστόσο στενεύει τα περιθώρια. Πάντως, την ίδια ώρα, σύμφωνα με την DW “O Ποροσένκο απέρριψε το σχέδιο ειρήνευσης του Πούτιν”. Μάλιστα, δεσμεύθηκε το Κίεβο να ανακαταλάβει τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Στο μεταξύ, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα κλιμάκωση των μαχών γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι δρόμοι της ίδιας της πόλης του Ντονέτσκ έχουν ερημώσει για το φόβο συγκρούσεων.
Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Για τρομοκρατία:
“Η Ε.Ε συζητά τις τρομοκρατικές απειλές” αναφέρει το BBC.
Παράλληλα, ο διεθνής Τύπος επικεντρώνεται στη Γερμανία καθώς είναι πολύ πιθανό ένα τρομοκρατικό χτύπημα εκεί αλλά και στη ματαίωση της σημερινής πορείας της Pegida. “Ακυρώθηκε πορεία του Pegida καθώς υπάρχουν απειλές κατά του επικεφαλής της οργάνωσης” αναφέρουν οι NYTimes αλλά και ο Guardian. H oργάνωση Pegida που κατόρθωσε να συγκεντρώσει την περασμένη εβδομάδα 25,000 κόσμο, τελικά ακυρώνει σήμερα την πορεία της στη Δρέσδη, καθώς ο επικεφαλής της δήλωσε πως δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του.
“Πιθανό ένα τρομοκρατικό χτύπημα στη Γερμανία” αναφέρει η DW. Η τρομοκρατική επίθεση του Παρισιού και οι συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία που ακολούθησαν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, επανέφεραν στη Γερμανία τη συζήτηση για τη λεγόμενη “διατήρηση δεδομένων”. Κατά της διατήρησης διαδικτυακών και τηλεφωνικών, κυρίως, δεδομένων των πολιτών στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τάχθηκε εκ νέου ο Γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Χάικο Μάας. Στην επιχειρηματολογία του ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανέφερε ότι η Γαλλία διατηρεί προσωπικά δεδομένα των πολιτών της, ωστόσο αυτό δεν τη βοήθησε να αποτρέψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με αναλυτές, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία, ωστόσο, το ενδεχόμενο επίθεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.
“Δεν είμαστε ένα ξενοφοβικό κίνημα δηλώνουν στο Pegida” αναφέρει η DW. Εκπρόσωπος του αντι-ισλαμικού κινήματος δήλωσε πως η οργάνωση δεν εγκαταλείπει τον αγώνα της, παρά τις απειλές εναντίον του ιδρυτή της, Λουτζ Μπάχμαν. Η αστυνομία στη Δρέσδη αποφάσισε να ματαιώσει προσωρινά τις εβδομαδιαίες πορείες του κινήματος.
Για Ελλάδα – τρομοκρατία: “Το Βέλγιο ζητά από την Ελλάδα έκδοση ενός κρατούμενου, ύποπτου για τρομοκρατική υπόθεση” αναφέρει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης η WSJ. Οι αρχές του Βελγίου επιδιώκουν την έκδοση ενός από τους 4 συλληφθέντες στην Αθήνα σε σχέση με το σχέδιο επίθεσης εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Βέλγιο, την ώρα που Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, στο Παρίσι. Ενώ αρχικά οι Βέλγοι είχαν ανακοινώσει ότι δεν συντρέχουν λόγοι την κράτησή του, αργότερα επανήλθαν ζητώντας την σύλληψη και την έκδοση του υπόπτου για πιθανή σχέση με σχέδιο τζιχαντιστών να επιτεθούν στη βελγική αστυνομία. Χθες το μεσημέρι αφού είχαν διερευνηθεί όλα τα στοιχεία που απέστειλαν οι ελληνικές αρχές για τον Αλγερινό, ηλικίας 31 ετών, η βελγική εισαγγελία απάντησε εγγράφως ότι δεν προκύπτει σχέση με την ομάδα τζιχαντιστών και επομένως μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος. Οι αρμόδιοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας άφησαν ελεύθερο τον έναν από τους προσαχθέντες, κράτησαν όμως τον 31χρονο, προκειμένου να του πάρουν συμπληρωματική κατάθεση και να εξαντλήσουν όλα τις πιθανότητες για τυχόν εμπλοκή του. Ταυτόχρονα έχει ζητηθεί και η άρση απορρήτου για το κινητό τηλέφωνο του Αλγερινού, για να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει τηλεφωνήσει σε άτομα που σχετίζονται με την ομάδα τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε στο Βέλγιο.
Και ενώ οι αστυνομικοί ήταν έτοιμοι να τον αφήσουν, οι Βέλγοι εισαγγελείς επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις ελληνικές αρχές ζητώντας την σύλληψη και την έκδοσή του. “Ο Βέλγος επικεφαλής των τζιχαντιστών παραμένει ασύλληπτος παρά τις δύο συλλήψεις στην Ελλάδα” αναφέρει ο Guardian. Η αστυνομία επιδιώκει τη σύλληψη του Αμπντελαχίμ Αμπααούντ, 27 σε σχέση με την επιχείρηση της αστυνομίας στο Βερβιέ, που άφησε πίσω της δύο νεκρούς. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του δικτύου των τζιχαντιστών στο Βέλγιο παραμένει ασύλληπτος, σύμφωνα με τις Βελγικές αρχές, μετά τις συλλήψεις στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για το εάν ο ύποπτος παραμένει ασύλληπτος μετά τη σύλληψη δύο ανθρώπων στην Αθήνα, το Σάββατο, σε σχέση με τις έρευνες των Βελγικών αρχών, ο Κοέν Γκινς, υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: Ναι. Οι χθεσινές συλλήψεις δεν πέτυχαν να εντοπίσουν τον σωστό άνθρωπο. Επιμένουμε να τον αναζητούμε και υποθέτω ότι θα το πετύχουμε” είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα Βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος ονομάζεται Αμντελαχίμ Αμπαούντ, 27 ετών, Βέλγος, Μαροκινής καταγωγής.
“Συνεχίζονται οι έρευνες στην υπόθεση του δικτύου τζιχαντιστών στο Βέλγιο” αναφέρει η Monde. Αφού απέρριψαν κάθε σύνδεση με τις συλλήψεις υπόπτων στην Αθήνα σχετικά με το δίκτυο τζιχαντιστών, οι Βελγικές αρχές και ο εισαγγελέας ζητούν τώρα την έκδοση ενός εκ των συλληφθέντων.
“Βέλγιο: Ζητείται έκδοση υπόπτου από την Ελλάδα” αναφέρουν και οι NYTimes.
Για εκλογές - οικονομία: Το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα σκιαγραφούν οι NYTimes. Την προσωπικότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, «που θα μπορούσε -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- να είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τις εκλογές της Κυριακής σκιαγραφούν οι New York Times σε δημοσίευμά τους - ανταπόκριση από την Αθήνα. Μετά από τόσα χρόνια, στα οποία οι Έλληνες έχουν δει λίγο ή καθόλου όφελος από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και με την κυβέρνηση ανήμπορη να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση φόρων, ο κ. Τσίπρας προσφέρει στους ψηφοφόρους ένα λαϊκιστικό όραμα, στο οποίο αυτοί έρχονται πρώτοι, υποστηρίζει το δημοσίευμα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το 2012, ο κ. Τσίπρας περιγραφόταν συνήθως ως φλογερός αριστερός, που αποτελούσε "φονική απειλή" για το ευρώ, την Ε.Ε. και ακόμη και για την παγκόσμια οικονομία, αν υλοποιούσε τις απειλές του να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη ή και τα δύο. Στη συνέχεια, τονίζεται ότι σήμερα, έχει μαλακώσει τη ρητορική του και κάνει επαφές με ηγέτες απ' όλο τον κόσμο, ακόμη και με εκείνους με διαφορετικές απόψεις. Αυτές τις μέρες, ο κ. Τσίπρας είναι πιο πιθανό να μιλήσει για διαπραγμάτευση και την ανάγκη δημιουργίας ενός "σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους", χωρίς διαφθορά, παρά να υποστηρίξει τη χρεοκοπία», εκτιμά ο συντάκτης του άρθρου.
Στο δημοσίευμα παρατίθενται ακόμη «υποσχέσεις» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «έκανε σαφές» ότι αναμένει από την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα από τη Γερμανία, παραχωρήσεις σχετικά με το «δυσβάστακτο χρέος» της χώρας. Επίσης, υποστηρίζεται ότι "σε μια περίοδο που η Ιταλία και η Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών, αμφισβητούν τη γερμανική ορθοδοξία περί λιτότητας, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής συζήτησης. Εξάλλου, σημειώνεται η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τις δυνάμεις που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα προηγείται των δημοσκοπήσεων, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές” αναφέρει η WSJ. To αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, μια εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα, εν μέσω στοιχείων πως η πολιτική αβεβαιότητα αρχίζει να επηρεάζει την οικονομία. Ανάμεσα σε άλλα το δημοσίευμα αναφέρει “καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στοίχειωνε την Ελλάδα τους περασμένους μήνες, μια συζήτηση για μια πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη επανήλθε λόγω της αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές λιτότητας, που επιδιώκουν οι δανειστές της Ελλάδας. Οι τράπεζες ξεκίνησαν να αισθάνονται την πίεση εν μέσω ανησυχιών για την ρευστότητα. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν χαθεί σχεδόν 3 δισ ευρώ από τις καταθέσεις. Την περασμένη Παρασκευή, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank δήλωσαν πως έχουν προσφύγει στον ELA. Οι κινήσεις τους είναι μεν μέτρα πρόληψης, χωρίς να υπάρχει ανάγκη άμεση για ρευστότητα ωστόσο αυτό έχει κόστος. Η τράπεζα της Ελλάδος χρεώνει 1,55% επιτόκιο για παροχή ρευστού, σε σύγκριση με το 0,05% της ΕΚΤ. (...) Ο οίκος αξιολόγησης Fitch μπορεί να περιμένει πως μια νέα συμφωνία θα επιτευχθεί μεταξύ δανειστών και της όποιας νέας κυβέρνησης, αλλά την Παρασκευή αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις προοπτικές της Ελλάδας (αρνητικές), σημειώνοντας πως υπάρχει αβεβαιότητα για τις μελλοντικές πολιτικές στη χώρα.
“Ο Sapin ανοιχτός σε ένα διάλογο για διαγραφή του χρέους” αναφέρουν οι FT σχετικά με τη συνέντευξη, που τους παραχώρησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο γάλλος υπουργός οικονομικών καλεί τα κράτη της ευρωζώνης νασεβαστούν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, δηλώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τους νέους ηγέτες της χώρας για την αναδιάρθρωση του μεγάλου δημόσιου χρέους ή την επέκταση των όρων του προγράμματος διάσωσης. Σε συνέντευξη στους FT στο Τόκυο, όπου βρέθηκε για τον τελευταίο σταθμό στην περιοδεία του στην Ασία, o Michael Sapin δήλωσε πως δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για το αποτέλεσμα της κάλπης, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει θέσει την ανακούφιση του χρέους στην καρδιά της προεκλογικής του εκστρατείας. “Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι απολύτως δίκαιο και 'νόμιμο' να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ”, είπε. “Αυτό που πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι η σταθερότητα της ευρωζώνης”. Τα σχόλια έρχονται εν μέσω εντάσεων μεταξύ των μελών της ευρωζώνης για το πώς θα αντιδράσουν σε μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του κόμματος έχει ορκιστεί να τελειώσει την λιτότητα και να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές. Τα σχόλια του Γάλλου υπουργού δείχνουν ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική προσέγγιση. Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.
“Η ποσοτική χαλάρωση QE είναι στο δρόμο, αλλά με όρους και προϋποθέσεις” αναφέρουν επίσης οι FT. H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα τα σχέδια για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων, καθώς κλιμακώνει την προσπάθεια αποτροπής του αποπληθωρισμού και τόνωσης της καταπονημένης οικονομίας της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ επί πολλούς μήνες έχει δώσει το σήμα ότι προτίθεται να ακολουθήσει την αμερικανική Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, ξεκινώντας Quantitative Easing (QE). Αλλά η μορφή της συμφωνίας που θα «πουλήσει» ο Mario Draghi, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, στους κορυφαίους ρυθμιστές της ευρωζώνης, κινείται σε τεντωμένο σκοινί.Οι λεπτομέρειες για το μέγεθος του προγράμματος και το τι ακριβώς θα αγοράσει η ΕΚΤ, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. (...) Ένα σημείο στο οποίο η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να υποκύψει στους σκεπτικιστές, όμως, είναι να διαρρήξει μακροχρόνιες παραδόσεις και να υποχρεώσει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, να επιβαρυνθούν με τις πιθανές ζημίες για το χρέος της χώρας τους. (...) Η ΕΚΤ μπορεί να δεχτεί να συνεισφέρει με αγορές ομολόγων της European Investment Bank. Οι ρυθμιστές θα επιτρέψουν στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες με αξιολογήσεις junk στα ομόλογά τους, τις αγορές τίτλων, επιμένοντας όμως ότι αυτό θα γίνει μόνον εφόσον οι χώρες παραμένουν εντός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ο Klaas Knot, επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, που περιλαμβάνεται στους σκεπτικιστές όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της αγοράς ομολόγων, άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να αλλάξει πλευρά, εάν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες συμφωνήσουν να αγοράσουν τα δικά τους ομόλογα. Ο κ. Knot είπε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πρόσφατα ότι ένας τέτοιος συμβιβασμός «θα μειώσει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί ανεπιθύμητη αναδιανομή στο χρηματοπιστωτικό ρίσκο». Το σχέδιο θα καθησυχάσει επίσης τους φόβους των Γερμανών ψηφοφόρων, ότι θα τιμωρηθούν για την «ασωτία» άλλων κρατών μελών, όπως το αντιλαμβάνονται. Η προοπτική να αναδειχθεί το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πει ότι θέλει αναδιάρθρωση στο κρατικό χρέος, σε νικητή των ελληνικών εκλογών αυτόν τον μήνα, έχει διογκώσει αυτές τις ανησυχίες. (...)Ο David Marsh, γενικός διευθυντής του OMFIF, φόρουμ κεντρικών τραπεζιτών και τραπεζιτών, σχολίασε ότι το Βερολίνο και η Bundesbank λογικά θα πρέπει να γνώριζαν εδώ και καιρό, ότι η νομισματική ενοποίηση σημαίνει να αναλάβει η Γερμανία μέρος των ζημιών των δανειοληπτών κρατών, όπως η Ελλάδα.
“Η Γερμανία γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι πολιτικά πολύ σημαντική, αλλά δυσκολεύεται να κοιτάξει με στρατηγικό μάτι τα οικονομικά θέματα”, πιστεύει ο κ. Marsh. Για την ευρωπαϊκή διάσταση των ελληνικών εκλογών κάνει λόγο η DW.Ευρωπαϊκές διαστάσεις στις ελληνικές εκλογές προσδίδουν αρκετοί γερμανοί σχολιαστές, εκτιμώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να δώσει το έναυσμα για αλλαγή πολιτικής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα ότι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα θα είναι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση θα αναζητήσει -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- και με τη νέα κυβέρνηση μια “συμβιβαστική φόρμουλα”. Αυτή η πολιτική γραμμή δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα άλλα και μια πιθανή κυβέρνηση του PODEMOS στην Ισπανία. Tο σχετικό άρθρο του Spiegel εξετάζει τόσο ένα σενάριο τρόμου όσο και μια αισιόδοξη εκδοχή. Το πρώτο έχει ως βάση μια καταγγελία των συμφωνιών από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το δεύτερο βασίζεται στις προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος. Στη βάση του προγράμματος o αρθρογράφος φαίνεται να συμφωνεί με το ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός κουρέματος του χρέους και ειδικότερα στην εκτίμηση ότι “η ευρωζώνη στο σύνολο της θα βγει από την κρίση μόνον εάν διαγράψει ένα μέρος του χρέους”. Σε αυτή την περίπτωση “η ΕΚΤ θα μπορέσει να επικεντρωθεί στον αρχικό της ρόλο και όχι να παίζει τον πυροσβέστη.” Υπό αυτό το πρίσμα, γράφει το Spiegel, οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν “έναυσμα για μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη”.
Πάντως, άμεση επίδραση αναμένεται να έχουν οι ελληνικές εκλογές στην Ισπανία. Όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο του ανταποκριτή της από τη Μαδρίτη, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης της χώρας από ένα αριστερό κόμμα, είτε θα ενισχύσουν είτε θα αποδυναμώσουν το PODEMOS. Η Faz πάντως με ερώτημα “πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ;», διενεργεί στην ηλεκτρονική της σελίδα δημοσκόπηση με το 81% να απαντά καταφατικά και μόλις το 19% να εκφράζει αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 54% απαντά “Ναι, καλύτερα ένα τέλος με τρόμο παρά ένας τρόμος χωρίς τέλος”, ενώ το 27% απαντά “Ναι, δεν πρέπει να επιτρέπουμε στην Ελλάδα να μας εκβιάζει”. Το 13% δηλώνει “Όχι, η Ευρωζώνη είναι και μια κοινότητα αλληλεγγύης”, ενώ το 6% “Όχι, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο”. Ενδεικτικό πάντως του ενδιαφέροντος της γερμανικής κοινής γνώμης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ότι έχουν καταγραφεί ως τώρα πάνω από 24.100 ψήφοι, ενώ σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις της FAZ σπανίως οι συμμετέχοντες φθάνουν τις 10.000.
Για Ουκρανία: Εκτός από την τρομοκρατία, οι υπουργοί Εξωτερικών των “28” θα εστιάσουν και στην ουκρανική κρίση, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το BBC. Η πρόφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και οι δυσκολίες γύρω από τις πρωτοβουλίες για νέες συνομιλίες στο Μινσκ έχουν ρίξει την σκιά τους όχι μόνο στην ίδια την εσωτερική σύγκρουση αλλά και στις σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία. Τις προηγούμενες ημέρες, είχαν διαρρεύσει στον ευρωπαϊκό Τύπο προτάσεις της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, για προώθηση πρωτοβουλιών συνεργασίας με τη Μόσχα σε ζητήματα εκτός της ουκρανικής κρίσης. Το σκεπτικό ήταν βήματα χαλάρωσης στις διμερείς σχέσεις, παράλληλα όμως με την τήρηση των κυρώσεων μέχρι να υπάρξουν κινήσεις από τη Ρωσία. Το κλίμα των τελευταίων ημερών στην ανατολική Ουκρανία ωστόσο στενεύει τα περιθώρια. Πάντως, την ίδια ώρα, σύμφωνα με την DW “O Ποροσένκο απέρριψε το σχέδιο ειρήνευσης του Πούτιν”. Μάλιστα, δεσμεύθηκε το Κίεβο να ανακαταλάβει τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Στο μεταξύ, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα κλιμάκωση των μαχών γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι δρόμοι της ίδιας της πόλης του Ντονέτσκ έχουν ερημώσει για το φόβο συγκρούσεων.
Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, new york times, new york, alpha bank, αλέξης τσίπρας, der spiegel, γαλλια, ελλαδα, bbc, υπουργοι, nytimes, guardian, συλληψεις, wsj, αθηνα, monde, ζητείται, εκλογες, τσιπρας, συριζα, york, times, χρεοκοπια, χρεος, δημοσκοπηση, επηρεάζει, τραπεζες, eurobank, alpha, ΕΚΤ, fitch, νέα, ενωση, αναδιαρθρωση, reserve, mario, european, junk, knot, spiegel, david, σημαίνει, ηλεκτρονική, faz, ρωσία, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, ζητείται, νικητη, χωρες, ρωσία, ηλεκτρονική, αστυνομια, βελγιο, βερολινο, γερμανια, ηγετης, θεμα, ισπανια, ιταλια, οικονομια, ομολογα, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρωμη, τηλεφωνο, ωρα, alpha, bbc, eurobank, guardian, nytimes, times, wsj, αεροδρομιο, αρθρο, αλεξανδρα, ασια, βρισκεται, γινει, δευτερο, δηλωσεις, διοικητης, δωσει, δρεσδη, δικτυο, δικτυα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, επηρεάζει, ερευνες, ερχονται, εσωτερικων, ετοιμο, ετων, εναυσμα, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ζωης, ιδεα, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, κινητο, κιεβο, κλιμα, κοεν, κομμα, κρατικο, λεπτομερειες, λογο, μαδριτη, ματι, μηνες, μορφη, μοσχα, νικη, ομαδα, οικος, οραμα, ορθοδοξια, οφελος, παρισι, πεδια, πιθανοτητες, πρισμα, ρητορικη, ρυθμιστες, ρολο, σαββατο, σεναριο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συγκεντρωση, συλληψη, συρια, σχεδια, σχεδιο, σχολια, υψηλη, αγορες, βηματα, knot, der spiegel, david, εγκεφαλος, ειμαστε ενα, εννεα, ενωση, ετοιμη, faz, ηγετες, ηπειρο, χωρα, η εφημεριδα, καρδια, mario, monde, new york times, new york, reserve, σημαίνει, σημα, spiegel, σωστο, τραπεζα, θεματα, junk, york, european
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βρέθηκε ο ΝΕΚΡΟΣ της Αμφίπολης: Ανήκει σε γυναίκα!
- Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κώνστας
- Παπανδρέου: Πάρε τα κλειδιά, πάρε τα λεφτά, εγώ φεύγω
- Η "μπηχτή" της Μπακογιάννη κατά του Σαμαρά
- Δες τα ένσημά σου online
- Μεταγραφή έκπληξη για τον Ολυμπιακό
- Δείτε ποιο ζευγάρι αποχώρησε από τον ημιτελικό του «Dancing with the stars 5»
- Τα επτά πράγματα που δεν ξέρατε για την Έλενα Τσαβαλιά
- Σοκ στα Μέγαρα: Μπήκαν να τον ληστέψουν και πέθανε από έμφραγμα
- Σεισμός 3,3 Ρίχτερ βόρεια της Σητείας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κώνστας
- Τι δίνει ο Ντράγκι στην Ελλάδα και τι ζητά από τη νέα κυβέρνηση
- Απολογίες μελών του κυκλώματος
- Ο καιρός σήμερα
- Επίτιμη δημότης Σερρών η Περιστέρη
- Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη
- Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές
- ΕΕ: Ενίσχυση της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας
- Ο Τύπος της Δευτέρας
- Τελευταία Νέα Athina984
- Ο Τύπος στον κόσμο
- Τι δίνει ο Ντράγκι στην Ελλάδα και τι ζητά από τη νέα κυβέρνηση
- Η Ιστορία του Πόνου
- ΕΕ: Ενίσχυση της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας
- Αυστραλία: Αντιδράσεις ομογενών στη νέα ταινία του Ράσελ Κρόου
- Θερμό μέτωπο ξανά το Ντονέτσκ
- Νεκρός 59χρονος κατά την έφοδο ληστών
- Εικόνες σοκ από τα υπόγεια του Norman Atlantic
- Επίτιμη δημότης Σερρών η Περιστέρη
- Ο Τύπος της Δευτέρας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκτός Δημοσίου 695 επίορκοι το 2014
- Bloomberg: Πώς η νίκη ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με κρίση ολόκληρη την Ευρώπη
- Παππάς: Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί μόνο με καθαρή εντολή
- Βαρουφάκης: Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τυπώσει χρήμα μέσω του ELA;
- Περιοδεία Καμμένου στη Θεσσαλία
- Bloomberg: Ο Αντ. Σαμαράς τρέχει να φτάσει τον ΣΥΡΙΖΑ
- Επίτιμη δημότης Σερρών η Κατερίνα Περιστέρη
- Tips για την ιδανική στάση σώματος
- Jacqueline Kennedy Onassis: Η γυναίκα που έπρεπε να είναι πάντα άψογη