Ο Τύπος στον κόσμο

Η περιοδεία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά τη στήριξη που έλαβε η Αθήνα από το Παρίσι και την Ουάσινγκτον είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο. Εκφράζονται προβληματισμοί για την τακτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της για το χρέος.

Για Ελλάδα: “Σε

συναγερμό η Ευρωζώνη για την διπλωματική τακτική της Ελλάδας σε σχέση με το χρέος” αναφέρουν στο βασικό τους θέμα οι FT στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη αρχίζουν να ανησυχούν αρκετά ότι η διπλωματική τακτική της Ελλάδας σχετικά με το πρόγραμμά της θα μπορούσε να “βυθίσει” τη χώρα στο οικονομικό χάος μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της, την Κυριακή ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 4 μήνες για το νέο “συμβόλαιο” με τους δανειστές. Οι δηλώσεις του στο Παρίσι την Κυριακή προκαλούν ανησυχία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει τους κινδύνους της οικονομικής της κατάστασης (...) Ο επικεφαλής επί των οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε ότι η Αθήνα θα έχει έτοιμες τις προτάσεις της εντός του μήνα για ένα νέο συμβόλαιο που θα είναι έτοιμο ως το τέλος Μαϊου. “Δεν θα ζητήσουμε νέο δάνειο αυτή την περίοδο. Είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ” δήλωσε ο Βαρουφάκης. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η ΕΚΤ θα συμφωνήσει να στηρίξει τους Έλληνες υπό τέτοιες συνθήκες. Αξιωματούχοι που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλήνβων αξιωματούχων δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα το είδος βοήθειας που επιθυμεί να ζητήσει η Ελλάδα και πώς θέλει να το διαπραγματευθεί. Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στο επόμενο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου ή και νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης. (....) Μια ακόμα μεγάλη ανησυχία σε αρκετούς αξιωματούχους προκαλεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την μεγάλη εκροή καταθέσεων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα προειδοποίησαν ότι εάν το πρόγραμμα εκπνεύσει στο τέλος Φεβρουαρίου, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να διακόψει την ρευστότητα μέσω δανεισμού. Όλες αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν βάσει των αναγκών των ελληνικών τραπεζών και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ.

Στην ίδια εφημερίδα ο Wolfgang Muchau εκτιμά ότι “Μπορεί να αποφευχθεί ένα Grexit”. Η κυρίαρχη γερμανική άποψη είναι ότι το Grexit θα ήταν όλεθρος για την Ελλάδα, μικρό σοκ για την ευρωζώνη και αδιάφορη για την παγκόσμια οικονομία. Τα άρθρα των εφημερίδων ζητούν από την καγκελάριο Angela Merkel να μην υποκύψει στον εκβιασμό. Ακόμη και ο Sigmar Gabriel, πρόεδρος και υπουργός Οικονομικών των Σοσιαλδημοκρατών, δηλώνει ότι οι επιπτώσεις από το Grexit μπορούν να περιοριστούν. Κάνει τεράστιο λάθος. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι οι επιπτώσεις του Grexit θα ήταν εξίσου καταστροφικές για την ευρωζώνη, όσο και για την ίδια την Ελλάδα. Όσοι υποτιμούν τον κίνδυνο είναι καλοί στην αριθμητική, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις περίπλοκες δυναμικές μιας χρεοκοπίας τέτοιου μεγέθους. (...) Η καλύτερη λύση θα ήταν μια ελάφρυνση από το χρέος, σε συνδυασμό με μεταστροφή από το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έναν δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό, συν τις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροείσπραξης. Πιστεύω ότι αυτοί είναι στόχοι που αξίζει να επιδιώξει κάποιος, πριν παραιτηθεί στο Grexit. Ο δηλωμένος στόχος της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πετύχει τόσο την μείωση στο συνολικό δανειακό βάρος όσο και στο δημοσιονομικό πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Προσωπικά τάσσομαι επίσης υπέρ μιας ευρείας διάσκεψης πιστωτών και δανειοληπτών που θα καταλήξει σε συμφωνία για μείωση του επιπέδου του χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο και θα σταματήσει άμεσα την λιτότητα.

Από την πλευρά του, ο Simon Dixon της WSJ εκτιμά πως “Ο Τσίπρας χρειάζεται κάτι παραπάνω από την πολιτική του Τσάβες”. Οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στην Βενεζουέλα επί Τσάβες θα θέσουν σε κίνδυνο την Ελλάδα, τονίζει ο αρθρογράφος. Αρκετοί στην Ελλάδα κατηγορούν την Γερμανία για όλα τα δεινά της λιτότητας, που επιβλήθηκε σε αυτούς από το Βερολίνο και πως υπάρχει μια ηθική υποχρέωση από πλευράς Γερμανών. Αυτό είναι ένα πολύ απλουστευτικό διήγημα που ο κ. Τσίπρας, που ικανοποιεί ένα μικρό διεθνή συνασπισμό που φαίνεται πρόθυμος να παραβλέψει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι δανεισμένο από τον πρώην ηγέτης της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν ταιριάζει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. (...) Το άρθρο καταλήγει λέγοντας πως “εάν ο κ. Τσίπρας θέλει τελικά ελάφρυνση του χρέους, αυτός και οι οπαδοί του θα πρέπει να πείσουν την κα Μέρκελ ότι δεν θα ξοδέψει χωρίς λόγο και άλλα χρήματα”.

Η WSJ επίσης σε άλλο ρεπορτάζ της χαρακτηρίζει κρίσιμη τη συνάντηση που θα έχει ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «θα είναι ενδεχομένως το πιο ενδιαφέρον γεγονός» της εβδομάδας. Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο πληροφοριών προερχόμενων από κύκλους της ΕΕ που αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιθυμεί την κατάργηση της τρόικας στην Ελλάδα και ότι η Κομισιόν έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το καλοκαίρι.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως “Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα στη μάχη της για το χρέος”. Το Παρίσι εξέφρασε τη στήριξή του στην ελπίδα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τους δύσκολους όρους του πακέτου διάσωσης, την ώρα που αυξάνονται οι φωνές που ζητούν από τη Γερμανία να σκεφθεί εκ νέου την προσέγγισή της στις κρίσεις χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Επίσης, η WSJ αναφέρεται στη δήλωση “συμπάθειας” του Ομπάμα στη νέα κυβέρνηση. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην “παρέμβαση” του Αμερικανού προέδρου μέσω της συνέντευξής του στο CNN όπου εξέφρασε τη συμπάθειά του στη νέα ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που η Αθήνα αναζητά τρόπους να βγει από τους σκληρούς όρους του δανειακού της προγράμματος. Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχουν όρια για το πώς οι Ευρωπαίοι δανειστές μπορούν να πιέσουν την Αθήνα να αποπληρώσει τα χρέη της και παράλληλα να επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της.

“Η Αθήνα ζητά περισσότερο χρόνο για να καταθέσει τις προτάσεις της για το χρέος” αναφέρει η Monde σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ με τον Έλληνα ομόλογό του, στο Παρίσι. Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις στήριξης του κ. Σαπέν προς την Ελλάδα “Η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό σας” ενώ καταλήγει το ρεπορτάζ με την “παρέμβαση” του Αμερικανού προέδρου.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Liberation “Ο Ομπάμα ζητά έναν συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος”. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία σχετικά με την πτώση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα και την αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη γενικότερα.

Στη συνάντηση Βαρουφάκη – Σαπέν αναφέρεται το γερμανικό δίκτυο DW σε ένα από τα βασικά του θέματα. Αυτή την εβδομάδα, η Ελλάδα ξεκινά γύρο συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες για να βρει στήριξη στην επαναδιαπραγμάτευση του δυσθεώρητου χρέους της. Μέρος της λύσης θα είναι να σταματήσει να δανείζεται σαν ναρκομανής, όπως ειπε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Οικονομικών. Το γερμανικό δίκτυο αφού κάνει αναφορά στις δηλώσεις στήριξης του κ. Σαπέν προς την Ελλάδα μέσω ενός νέου “συμβολαίου” καταλήγει με το δημοσίευμα της Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα. Μια τέτοια παραχώρηση είναι δυνατή όμως μόνο εφόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποδεχτεί την έως τώρα συμφωνηθείσα πορεία μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, τονίζεται. Ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την Handelsblatt, θέλει να στηρίξει τον κ. Τσίπρα και σε ένα άλλο σημείο: Ο επικεφαλής της Κομισιόν δείχνει κατανόηση στο ότι ο νέος έλληνας πρωθυπουργός θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, επισημαίνει ο συντάκτης και διευκρινίζει ότι ο κ. Γιούνκερ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του ο Guardian ασχολείται με τη σημερινή συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν. “Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Λονδίνο θα καταθέσει τις προτάσεις του για τη συμφωνία για το χρέος”. Ο Γ. Βαρουφάκης κάνει περιοδεία στην Ευρώπη αναζητώντας συμμάχους, αλλά δεν συνομιλεί προς το παρόν με τους Γερμανούς. Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ότι ο κ. Βαρουφάκης ξεκίνησε αυτή την περιοδεία έχοντας προηγουμένως ήδη προσλάβει την αμερικανική τράπεζα επενδύσεων, Lazard ως σύμβουλο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

“Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα πρέπει να βοηθήσουν την Ευρώπη” είναι ο τίτλος του βρετανικού δικτύου BBC για τη χθεσινή συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έρχεται στο Λονδίνο μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ότι τον ενδιαφέρει το καλό της Ευρώπης. Ο κ. Βαρουφάκης είναι σήμερα στο Λονδίνο για να έχει συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν. Ενόψει αυτής της συνάντησης ο κ. Όσμπορν δήλωσε ότι υποδέχεται την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ' ιδίαν με τον Γιάνη Βαρουφάκη για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας και για το πώς θα ενισχυθεί η ανάπτυξη. Το δημοσίευμα καταλήγει με ένα γράφημα που απαντά στην ερώτηση “Σε ποιον χρωστά η Ελλάδα;” από το Ινστιτούτο Open Europe. Το συνολικό χρέος φθάνει τα 323 δισ ευρώ. Το 60% των χρεών στην Ευρωζώνη, το 10% στο ΔΝΤ, το 6% στην ΕΚΤ, το 3% στις ελληνικές τράπεζες, 1% σε ξένες τράπεζες, 1% στην Τράπεζα της Ελλάδος, 15% σε άλλα ομόλογα, 3% σε άλλα δάνεια.

“Βαρουφάκης στο Παρίσι: Συμφωνία για αποπληρωμή με όρους ανάπτυξης” αναφέρει η Repubblica. Oμπάμα: Να σταματήσει η πίεση προς τις χώρες σε ύφεση.

Στην Γερμανία: Αρνητικά σχόλια στον γερμανικό Τύπο ακόμα και σε εφημερίδες που ασκούν δριμεία κριτική στην Ελλάδα προκάλεσε σχόλιο Γερμανού παρουσιαστή εκπομπής που είχε ως θέμα το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και με τίτλο “που οδηγεί η οργή των Ελλήνων;” Η εκπομπή άργησε να ξεκινήσει α ξεκινήσει επειδή υπήρξε διακοπή ρεύματος για 20 λεπτά. To ρεύμα είχε πέσει μόνο στο στούντιο, και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της γύρω περιοχής. Ο παρουσιαστής Γκούντερ Γιάουχ προσπάθησε να κάνει χιούμορ λέγοντας “Ελλάδα γίναμε”. “Πιο κατάλληλο θα ήταν να μιλά κανείς για συνθήκες Γερμανίας παρά για Ελλάδας» απάντησε η Frankfurter Allgemeine Zeitung στον παρουσιαστή, ξεκινώντας το κείμενό της με την υπενθύμιση άλλων περιστατικών διακοπής ρεύματος σε γερμανικό στάδιο. “Δεν κάνει κακό να ξεχνούμε ποιος χαρακτηριζόταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο "μεγάλος ασθενής" της Ευρώπης” συνεχίζει, αναφερόμενος στο πώς αναφερόταν προ δεκαετίας η γερμανική οικονομία. Ανάλογα, όπως αναφέρει από την πλευρά της η Handelsblatt, ήταν και τα σχόλια στο Twitter μετά το αστείο του Γιάουχ: “Μάλλον συνθήκες Γερμανίας ήταν κύριε Γιάουχ, τεχνολογία αιχμής και παρ' όλα αυτά ακόμη στο σκοτάδι” σχολιάσαν Γερμανοί χρήστες στο Twitter.

Στα υπόλοιπα θέματα της διεθνούς Επικαιρότητας: Ο Γαλλικός Τύπος δίνει έμφαση στη δίκη του Στρος Καν που ξεκινά σήμερα για την υπόθεση μαστροπείας. Στο εδώλιο δικαστηρίου της Λιλ θα καθίσει σήμερα ο Ντομινίκ Στρος-Καν, κατηγορούμενος για μαστροπεία και συμμετοχή σε δίκτυο πορνείας, σε ξενοδοχεία. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ και πιθανός πρόεδρος της Γαλλίας έχει παραδεχθεί πως συμμετείχε σε πάρτι αλά μπούνγκα μπούνγκα σε ξενοδοχείο της Λιλ, αγνοώντας, όπως ισχυρίζεται, ότι κοπέλες που συμμετείχαν ήταν πόρνες. Μαζί με τον Στρος Καν κατηγορούνται άλλα 13 άτομα πρωταγωνιστές στο λεγόμενο σκάνδαλο Κάρλτον. Εάν ο Στρος-Καν κριθεί ένοχος, βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με δέκα χρόνια φυλάκιση και επιβολή προστίμου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Στην Ουκρανική κρίση επικεντρώνεται ο διεθνής Τύπος με τελευταία εξέλιξη μετά την αποτυχία επανέναρξης των συνομιλιών την πρόθεση των ΗΠΑ να στείλουν επιπρόσθετη αμυντική βοήθεια προς τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι NYTimes αναφέρουν ότι οκτώ πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρόκειται να εκδώσουν σήμερα μια ανεξάρτητη έκθεση, με την οποία θα παροτρύνουν την Ουάσιγκτον να αποστείλει αμυντικά όπλα και εξοπλισμό ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης.

Στα δίκτυα βασικό θέμα είναι η απελευθέρωση του δημοσιογράφου του Al Jazzera Πίτερ Γκρεστ Έπειτα από 400 ημέρες στη φυλακή η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέταξε την αποφυλάκιση και απέλαση του δημοσιογράφου του δικτύου Al Jazeera Πίτερ Γκρεστ, ο οποίος σύμφωνα με το BBC αναχώρησε από το Κάιρο με πτήση για την Κύπρο και τελικό προορισμό την Αυστραλία. Ο Γκρεστ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά ετών, καθώς είχε κριθεί ένοχος με την κατηγορία της διάδοση ψευδών ειδήσεων και υποστήριξη ς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, ούγκο τσάβες, διακοπη ρευματος, στρος καν, al jazeera, αθηνα, ελλαδα, χρεος, ηλεκτρονική, ΕΚΤ, τραπεζες, σοκ, μερκελ, gabriel, λύση, συριζα, wsj, τσιπρας, τσαβες, βρυξέλλες, καλοκαιρι, γαλλια, νέα, cnn, αναδιαρθρωση, monde, liberation, ηπα, ειπε, τροικα, guardian, bbc, europe, ΔΝΤ, twitter, λιλ, συμμετοχή, nytimes, αιγυπτος, κυπρος, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, βαρουφακης, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, μιλα, νεος πρωθυπουργος, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, αυστραλια, βερολινο, γερμανια, γνωμη, δανεια, ηγετης, ηθικη, ηπα, θεμα, λονδινο, ξενοδοχεια, οικονομια, ομολογα, ουκρανια, πιεση, προγραμμα, σημερινη, υφεση, ωρα, bbc, cnn, guardian, nytimes, wsj, αρθρα, αρθρο, αξιζει, αλεξανδρα, βενεζουελα, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινεται, δανειο, διηγημα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δικτυο, δικτυα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελπιδα, εβδομαδα, εξελιξη, επτα, ερχεται, ετοιμο, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, τεχνολογια, ζητα, ιδια, ιδιο, ειδος, υποθεση, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, λαθος, λύση, λιλ, λογο, μηνες, μειωση, μικρο, ξενοδοχειο, παντα, οσμπορν, οκτω, ολεθρος, ορια, ουασιγκτον, παρισι, πρωταγωνιστες, πτηση, ρευμα, συμμετοχή, σοκ, σχεδιο, σχολια, τιτλος, φυλακη, ισχυρος, χαος, χιουμορ, al jazeera, εμφαση, europe, gabriel, ηγετες, χωρα, κομματι, κυριακη, liberation, monde, οργη, ουδετερο, ουγκο, τραπεζα, ουασινγκτον, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα